AnasayfaBlogBir İş Teklifini Kabul Etmeden Düşünülecek 10 Şey
İş Teklifi Almak

Bir İş Teklifini Kabul Etmeden Düşünülecek 10 Şey

15 Aralık 2016
Elinde beyaz bir kâğıt parçası tutan, kollarını açmış bir kadın resmedilmiştir. Gülümsüyor, gözleri kapalı ve ağzı mutlu bir ifadeyle hafifçe açık. Mavi bir bluz ve bir kolye takıyor. Saçları düzgün bir topuzla geriye toplanmış ve yana doğru bakıyor. Arkasında, hafif sarı bir ışık yayan beyaz bir gölgesi olan bir lamba görülüyor. Arka plan nötr bej renginde ve görüntü yakın çekim olarak çerçevelenmiş. Kadın rahat ve memnun görünüyor ve elindeki kağıt bir neşe anına işaret ediyor.
Kontrol Edilecek FaktörlerNeden ÖnemliDaha Fazla Bilgi
Maaş ArtışıFinansal istikrar sağlarDaha fazla ücret elde etmek, ancak sağlık sigortası ve vergi öncesi yardımlardan feragat etmek söz konusu olmamalıdır.
Mevcut İşinizi BırakmakMevcut işte sevdiğiniz yönlerin belirlenmesiMevcut işinizden ayrılmadan önce, pozitif ve negatif tüm unsurları gözden geçirin.
Gelişme FırsatlarıUzun vadede kariyer ilerlemesiIdeal olarak, yeni rolünüz aynı şirkette daha yüksek bir pozisyona doğru gelişim gösterme ihtimali ile birlikte gelmeli.
Kurum Kültürüİşyerinde rahat ve verimli olmanızı sağlarŞirket kültürü, sağlıklı bir iş ortamında çalışmanın önemli bir parçasıdır.
Gelecekteki İş ArkadaşlarıVerimli işbirliği ve ekip çalışmasıGelecekteki iş arkadaşlarınıza saygı duymanız ve onlardan öğrenme isteğinizin olması önemlidir.
Yeni Beceri EdinmeKariyerinize değer katacak yeteneklerin kazanılmasıİş yerinde yeni beceriler öğrenmeniz, kariyerinizin ilerlemesi için önemlidir.
Yeni Pozisyonun Önceki İşi Etkisiİstifa sonrası olası karşılaşılabilecek durumların belirlenmesiYeni rolün, bir sonraki iş aramanızı veya kariyer ilerlemenizi etkileyip etkilemeyeceğini düşünün.
İşten AyrılanlarMuhtemel işvereniniz hakkında bilgi sağlarİşvereninizin çalışma ortamı ve koşullarını daha iyi anlamak için, işten ayrılan ya da ayrılmaya zorlanan kişilere bakın.
Şirketin DurumuŞirketin mali durumunun ve geleceğinin belirlenmesiŞirketin mali durumu, işin stabilitesi ve güvencesi için önemlidir.

O iş teklifi sizi çok şaşırtsa da teklifi kabul etmeli misiniz? Kabul etmemeli misiniz? Çok azımız okuldan sonra bize ilk işimizi veren işverenin yanından emekliye ayrılır. O iş değişikliklerinden bazıları gönülsüz de olsa, bizim kontrolümüz dışında olabilecek işten çıkarılma veya diğer durumlara bağlı olarak, sonunda bizler hoşçakal diyenler olacağız. Bu ne zaman gidip ne zaman kalınması gerektiğini bilmek ve de ilk bakışta aradaki farkı anlamanın her zaman kolay olmadığının farkında olmak demek oluyor.

Bir teklifi aldığımızda kabul etmeden önce düşünmemiz gerekenler.

Eğer bir iş değişikliği düşünüyorsanız, işte bu atlayışı yapmadan önce düşünmeniz gerekenler:

1 - Daha çok para kazanacak mısınız? (Emin misiniz?)

Para her şey demek değildir ama o olmadan da bir şeyin tadını çıkaramazsınız- finansal durum hakkında devamlı endişelenmek hayatınızdaki neşeyi sizden alıp götürür. Yüksek bir maaş bir işi kabul etmenin tek sebebi değilken, birçok insan zamanla maaşlarında sabit bir artış görmek ister. Eğer mevcut işvereniniz size düzenli zamlar açısından pek bir şey sunmuyorsa (eğer sunmuyorsa, yalnız değilsin- yapılan bir ankette, işverenlerin yüzde 20’sinin 2015 yılında geçim gideri ayarlaması yapmayı planladığını belirtti), en iyi kartınız başka işler için harekete geçmek olabilir. Tabii, nakiti alıp kaçmadan önce umduğunuz kadar elde ettiğinizden emin olsanız iyi edersiniz. Maaş çekinizde yazılı olan bir şeyden ibaret değil. Azıcık yüksek bir maaş için sağlık sigortası ve vergi öncesi yardım gibi daha önemli katkıları takas etmediğinizden emin olun ki bu azıcık yüksek rakam da aynı yardımlara ödeme yapmak için gidecek. Net gelirinizin ne olduğunu bulmak için ücretsiz maaş hesaplamalarını kullanın.

2 - Mevcut işinizden ayrılarak neyden vazgeçiyorsunuz?

İşiniz gerçekten acınası olmadığı sürece, muhtemelen onun hakkında sevdiğiniz birkaç şey vardır, bunlar sadece birlikte çalıştığınız insanlar olsa bile. Karar vermeden önce ayrılmanın her şeyin bütün pozitif ve negatif yanlarına baktığınızdan emin olun. Sonuçta kolay bir karar gibi gözükse bile...

3 - Yeni pozisyonunuzda sizin için gelişmeye yer var mı?

Eğer çoğu insan gibiyseniz, büyük ihtimal işinizi hayatınızın geri kalan her yılı değiştirmek istemiyorsunuz ama yeni zorluklarla karşılaşacağınızı ve yeni beceriler edineceğinizi bilmek istiyorsunuz. İdeal olarak, yeni rolünüz aynı şirkette daha yüksek bir pozisyona doğru gelişim gösterme ihtimali ile birlikte gelmeli. Emekli olmadan kurum merdivenlerini teker teker çıkmak gibisi yoktur.

4 - Kurum kültürü sizi rahat hissettiriyor mu?

Herkesin iyi zamana dair kendi fikirleri vardır ve bu kişisel olduğu kadar profesyonel olarak da doğrudur. Siz bölümlere ayrılmamış bir ofise bakıp büyük bir yaratıcılık ve işbirliği görürken, bir başkası bundan korkabilir ve koşarak geri kaçar. Eğer mümkünse, mülakat sürecinizde ofisi bir turlayın. Fiziksel alana, gürültü seviyesine, personel tavırlarına vs. dikkat edin. Kendinizi orada çalışırken görebiliyor musunuz ve kendinizi rahat mı hissediyorsunuz? Mükemmel şirket diye bir şey yoktur, ama sizin için mükemmel olan şirket vardır.

5 - Şu ana kadar tanıştığınız insanlara saygı duyuyor musunuz?

Mülakatınız sırasında gelecekteki iş arkadaşlarınız hakkında her şeyi görerek anlayamazsınız ama şirkette ne tür bir kişiliğin parladığı hakkında genel bir kanıya sahip olabilirsiniz. Bu insanlarla çalışırken, onlara saygı duyarken ve onlardan bir şeyler öğrenirken kendinizi görebiliyor musunuz?

6 - Yeni bir şey öğrenecek misiniz?

Yeni işinizi seveceğinizden yüzde 100 emin olmanın bir yolu yok ama oradayken eğer yeni bir beceri öğrenebilirseniz, bu sizi kariyerinizde kayda değer bir şey yapmanızı sağlamış olacak.

7 - Bir sonraki yıl yeni bir işe sahip olsaydınız, şu ankinden daha mı kolay daha mı zor olurdu?

Hadi diyelim en kötüsü oldu ve işinizden nefret ettiniz veya yeni patronunuz sizin iyi bir uyum olmadığınızı düşünüyor. Bu yeni pozisyona geçmek sizi olduğunuz yerden daha mı iyi yoksa daha mı kötü bir yere koyacak? İdeal olarak, mevcut rolünüzü yeni işinizi çok sonra bıraktıktan sonra size kariyerinizde size yardımcı olacak deneyim, bilgi, beceri ve pozitif marka işbirliğini elde etmek için bırakıyorsunuz.

8 - İnsanlar neden muhtemel işvereninizde işten ayrılıyorlar?

Stresten nefret ediyorsunuz, bu şirket insanları ofisin ortasında ağlatmakla meşhur. Siz çeşitliliğe önem veriyorsunuz ama burada uzun süre kalan insanların çoğu aynı mezun kulübünden gelme. Bir işte mutlu ve başarılı olup olmayacağınızı bilmek istiyorsanız, ayrılan insanlara veya ayrılmaya zorlanan insanlara bakın. Eğer kalan insanlardan çok gidenlere benziyorsanız, başınız belada olabilir.

9 - Şirketin durumu ne?

Yeni işvereniniz sizin için harika ve işiniz ideal rolünüz olabilir ama eğer şirket ilk izleniminizi alabilecek kadar uzun süredir orada olmayacaksa bunun da bir önemi kalmaz. Eğer şirket kamu malı ise, kamuya açık olan raporlardan finansal durumları hakkında biraz bilgi edinmeye çalışın. Aynı zamanda basit bir Google araştırması ile ve sosyal medyada adının geçtikleri yerleri inceleyerek de biraz bilgi edinebilirsiniz. Aklınızda bulunsun, tabii ki, elektronik dedikoduları incelerken de her gördüğünüze inanmayın. Bütün yapmanız gereken bir tehlike olup olmadığı hakkında gerçek bir his edinmek.

10 - Bu işten sonra nereye gideceksiniz?

Son işiniz olmadığı gibi, bu da son işiniz olmayacak. Bir sonraki adımınızın doğru yönde gideceğinden emin olun, köşeden geri dönmeyeceğinden... Kariyerler zikzak yapabilirler ve yaparlar ama sizin hareket edebiliyor olmanız lazım.

Maaş Artışı, Finansal istikrar sağlar, Daha fazla ücret elde etmek, ancak sağlık sigortası ve vergi öncesi yardımlardan feragat etmek söz konusu olmamalıdır, Mevcut İşinizi Bırakmak, Mevcut işte sevdiğiniz yönlerin belirlenmesi, Mevcut işinizden ayrılmadan önce, pozitif ve negatif tüm unsurları gözden geçirin, Gelişme Fırsatları, Uzun vadede kariyer ilerlemesi, Ideal olarak, yeni rolünüz aynı şirkette daha yüksek bir pozisyona doğru gelişim gösterme ihtimali ile birlikte gelmeli, Kurum Kültürü, İşyerinde rahat ve verimli olmanızı sağlar, Şirket kültürü, sağlıklı bir iş ortamında çalışmanın önemli bir parçasıdır, Gelecekteki İş Arkadaşları, Verimli işbirliği ve ekip çalışması, Gelecekteki iş arkadaşlarınıza saygı duymanız ve onlardan öğrenme isteğinizin olması önemlidir, Yeni Beceri Edinme, Kariyerinize değer katacak yeteneklerin kazanılması, İş yerinde yeni beceriler öğrenmeniz, kariyerinizin ilerlemesi için önemlidir, Yeni Pozisyonun Önceki İşi Etkisi, İstifa sonrası olası karşılaşılabilecek durumların belirlenmesi, Yeni rolün, bir sonraki iş aramanızı veya kariyer ilerlemenizi etkileyip etkilemeyeceğini düşünün, İşten Ayrılanlar, Muhtemel işvereniniz hakkında bilgi sağlar, İşvereninizin çalışma ortamı ve koşullarını daha iyi anlamak için, işten ayrılan ya da ayrılmaya zorlanan kişilere bakın, Şirketin Durumu, Şirketin mali durumunun ve geleceğinin belirlenmesi, Şirketin mali durumu, işin stabilitesi ve güvencesi için önemlidir
iş teklifi iş teklifi almak iş teklifine cevap iş teklifi cevapiş teklifi örnekleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu çizimde, resmin ortasında, yan tarafında metin yazılı bir çanta tasvir edilmiştir. Çanta açık kahverengi renkte, beyaz saplı ve siyah mürekkeple yazılmış. Çanta beyaz bir zemin üzerine oturtulmuş ve yüzeyden hafifçe yükseltilmiştir. Metinde Bir çanta ve metin yazmaktadır. Çantanın sol tarafında, kapağı ve sırtı olan bir kitabın siyah-beyaz bir taslağı gibi görünen bir kitap çizimi yer almaktadır. Kitap açık ve sayfaları görülebiliyor, ancak metin okunaklı değil. Resmin sağ üst köşesinde açık yeşil bir yaprağın küçük bir bölümü var. Yaprak çanta tarafından kısmen gizlenmiş gibi görünüyor. Genel olarak bu görselde metin içeren bir çanta ve arka planda yapraklı bir kitap çizimi görülmektedir.
Satış - Pazarlama

Etkili Satış Teknikleri

01 Mayıs 2017
Çerçevede siyah beyaz gömlek giymiş bir kadın duruyor. Gözlük takmış ve gömleği çiçek desenli. Çerçevenin ortasında, üzerinde yazı ve semboller bulunan bir tabelanın yakın çekimi yer alıyor. Kadın siyah bir gömlek giymiş ve gözlük takmıştır. Arka planda siyah çizgilerle beyaz bir zemin var. Çerçevenin sağ alt köşesinde bir kişinin kolunun yakın çekimi var. Son olarak, çerçevenin sol üst köşesinde uzun bir çizgi ile uzun beyaz bir nesne görülebilir. Çerçevedeki kadın kıyafetleri içinde rahat ve kendinden emin görünüyor, çerçevenin büyük kısmını kaplıyor ve kendinden emin bir şekilde duruyor.
İş Teklifini Reddetmek

İş Teklifi Nasıl Reddedilir?

17 Eylül 2021