AnasayfaBlogBir Dil Binbir Kültür
Yabancı Dil Eğitimi

Bir Dil Binbir Kültür

09 Temmuz 2021
Üstünde bir küre ve birkaç kitap bulunan ahşap bir masanın yakın plan görüntüsü gösterilmektedir. Küre ahşap bir sehpa üzerinde ve kırmızı, sarı ve mavi renklerle boyanmış. Ayrıca masanın üzerinde bir dizüstü bilgisayar, sağda bir kutu ve pencerenin yanında bir kitap yığını var. Resmin alt kısmında beyaz metinli bir tabela ve arka planda bulanık kırmızı bir duvar görülüyor. Masanın en sağında farklı dillerde yazılmış bir kitap yığını görülüyor.
Dil Öğrenmenin FaydalarıDil Öğrenme StratejileriDil Öğrenme Araçları
Özgürlük; seyahat engellerini ortadan kaldırır, iş hayatında çeşitli fırsatlar sunar.Hazırladığınız kelime kartları ile düzenli uygulama, yabancı dizileri İngilizce altyazılı izleme, sesli olarak pratik yapmak.Youtube, İnternet üzerinden tarama yaparak makaleler okumak ve kelime kartları oluşturmak.
Beyin için faydalıdır; yeni bir dil öğrenmek beynin işlem kapasitesini arttırır.Çeşitli dil öğrenme siteleri ve uygulamaları kullanarak sürekli pratik yapma.Cambly gibi online dil öğrenme platformları.
Üniversite imkanları; dil bilmek, yurt dışı imkanlarından yararlanmayı kolaylaştırır.Günlük yaşantınızda İngilizceyi kullanmayı alışkanlık haline getirme.Yabancı dilde kitaplar ve dergiler.
Kültürel farkındalığı artırır ve dünya görüşünüzü genişletir.Dil değişim partnerleriyle düzenli pratik yapma.Yabancı dildeki radyo istasyonları ve podcastler.
Kişisel ve profesyonel gelişim için avantaj sağlar, farklı kapılar açar.Sizi motive edeceğinden dolayı ilgi alanlarınızı hedefleyen dil öğrenme yöntemleri benimseme.Dil öğrenme uygulamaları ve programları, online dil kursları.
Daha geniş bir bakış açısı kazanma, yabancı kültürleri daha yakından anlama.Dili doğru şekilde telaffuz etmek için yabancı şarkıları takip etme.Yabancı şarkıların sözlerini takip eden ve çeviri hizmeti sunan siteler, uygulamalar.
Dil bilgisi, iş başvurularında öne çıkmayı sağlar.Çocuklar için yazılan İngilizce hikaye kitaplarından okuma yapma.Çocuklar için İngilizce hikaye kitapları ve online çocuk hikaye siteleri.
Dil, iletişim yeteneklerini geliştirir ve sosyal becerileri artırır.Öğrendiğin her kelimeyi tekrarlayarak geniş bir kelime dağarcığı oluşturma.Kelime kartları, online sözlükler, kelime öğrenme uygulamaları.
Yabancı bir dil bilmek, metinleri ve medyayı orijinal dilinde anlama yeteneği sağlar.Makaleleri veya kitapları orijinal dilinde okuma ve ardından çevirisini kontrol etme.Online makaleler, yabancı dilde kitaplar ve dergiler.
Yabancı bir dil bilmek, yurtdışında iş fırsatlarından yararlanma şansını artırır.Yabancı dilde mümkün olduğunca çok dinleme yapma.Podcastler, dil öğrenme uygulamaları, online dersler.

Nefsinin öğretmeni, vicdanının öğrencisi ol. (Platon)

Kafanızdaki ben yapamamları bir kenara atın ve nefsinize yapabileceğinizi ispatlayın. Dil bilmemeniz hayallerinize engel olmamalı. Ne kadar isterseniz o kadar başarıya yakınsınızdır.

Dil Öğrenmek Neden Önemli? 

"Bize ne katkısı olacak?" diyenler için;

Artık özgürsünüz: Aman şuraya gidecektim dil bilmiyorum, yok şu kişi ile iş görüşmesi yapacaktım dil bilmiyorum, yok efendim İngilizce CV'de istiyorlar ama ben dil bilmiyorum demekten artık kurtulacaksınız. Hayat sizin için daha kolay hale gelecek. 

Seyahat engeli ortadan kalkacak: İstediğiniz yerleri ziyaret edip farklı deneyimler, farklı kültürler, daha geniş bir bakış açısı, farklı insanlar, farklı düşüncelerle iç içe olacaksınız. Hep aynı yerde aynı şeyleri yaşamak bir süre sonra düşüncelerimizi de kalıplaştırıyor. İnanın korunaklı alanınızdan çıkmak hepinize çok iyi gelecek.

İş hayatı: Her yeni bir şey öğrendiğimizde olduğu gibi yeni bir dil de çok farklı kapıları açacaktır. Ayrıca artık günümüzde İngilizce istemeyen bir iş ilanı kaldığını düşünmüyorum çok basit gibi baktığınız bir garsonlukta bile yabancı dil şartı konuluyor.

Beyin için faydalı: Yeni bir dil yapısı ve gramer sistemi öğrenmek beynimiz için bir egzersizdir.

Üniversite imkanları: Eğer bir üniversite öğrencisiyseniz üniversitenizdeki yurt dışı imkanlarından yararlanmak sizin için hem çok keyifli hem de İngilizceniz varsa çok kolay olacaktır.

  • Erasmus Programı

  • Work And Travel Programı

  • Workaway Programı

  • Uluslararası Gönüllü Çalışma Kampları

  • Avrupa Birliği Gençlik Projesi

  • Yurt dışında Staj

  • Yurt dışında Dil Okuluna Gitmek

Bu gibi programları kazanmak için İngilizce seviyeniz de önemlidir. Kısacası başta da dediğimiz gibi bir dil öğrenmek binbir kapıyı size açacaktır.

Evde İngilizce Öğrenmeniz İçin 7 Tavsiye

Tamam artık ben öğrenmek istiyorum nerden başlayabilirim diyorsanız: Tabi ki bunun birçok yolu var kurslara gitmek, özel dersler almak, yurtdışında okumak gibi. Ama bunlar çok pahalı, ben evde İngilizcemi nasıl geliştirebilirim diyorsanız size benim de uyguladığım birkaç şeyi söyleyeceğim.

  • Youtube

Siz de biliyorsunuz ki artık çok yaygın olan Youtube de birçok içerik bulmak oldukça kolaylaştı. Gerçek öğretmenlerin yaptığı videolardan yararlanabilirsiniz. Hem seviyenize uygun hem de anlaşabildiğiniz bir hocayı seçebilirsiniz. 

Notlar alarak İngilizce öğrenmeye başlayabilirsiniz. Tabi ki sadece bu yeterli değil bunun yanında destekleyici şeyler de yapmalısınız. Kanal tavsiyesi; İngilizce Konu Anlatımı - Özer Kiraz

  • Okumak

Okuyabildiğiniz kadar okuyun. 

  • İngilizce kitapları

  • İnternetteki yabancı makale sitelerini

  • Sosyal medyada takip ettiğiniz yabancı sayfaların yazdığı yazıları çeviri yapa tıklamadan önce İngilizce olarak okuyun daha sonra çevirisini okuyun.

  • Çocuklar için yazılan İngilizce hikaye kitaplarını altını çizerek bilmediğiniz kelimeleri öğrenerek okuyun.

 İnternetten okuyabileceğiniz kaynaklar; freechildrenstories.com. Buradan hem kendinize hem varsa çocuklarınıza hikayeler okuyabilirsiniz.

  • Kelime Kartları Oluştur

İlk önce en çok kullanılan 100 kelime ile başla kendine küçük kartlar oluştur bir tarafına İngilizcesini bir tarafına Türkçesini yazarak her gün tekrar et daha sonra arttırarak git ilk 200 ilk 1000 gibi ilerle ve sonunda ne kadar çok kelime öğrendiğine inanamayacaksın. Sakın pes etme hiçbir başarıya kolay ulaşılmadı.

  • Yabancı Diziler

Hepinizin de bildiği gibi yabancı dizileri izlerken önce İngilizce altyazılı daha sonra aynı bölümü Türkçe altyazılı izlemek. Tabi bunu yaparken keyfini çıkaracağınız dizilerde yapmayın. Daha çok sitcom ve az bölümlü dizilerde İngilizcenizi geliştirmek için yapabilirsiniz. Hem İngilizceyi doğru şekilde telaffuz etmenizi hem de kelimelerin anlamlarını öğrenmenizi sağlayacaktır.

  • Dinlemek

İngilizce şarkılar ne kadar etkili bilmiyorum ama illaki bir kulak aşinalığı bırakacaktır. şahsen ben oturup da pek yabancı şarkı dinlemiyorum. Bazen daha hece hece olan anlaşılır şarkıları, kelimeleri ayırt ederek bir daha bir daha dinleyip ezberliyorum ve şarkıyla birlikte söylüyorum. Etkisi oluyor bence.

  • Konuşun, Konuşmaya Çalışın

İnternette bunun için birçok uygulama var en basitinden camblyi söyleyebiliriz.
Ama diyorsanız ki anlıyorum ama konuşamıyorum o zaman bu sayfaları ziyaret edebilirsiniz;

  • Speaky is on İOS

  • interpals.net

  • tandem

Gibi birçok uygulama ve siteleri kendiniz de araştırarak kolaylıkla bulabilirsiniz. Anlamasanız da konuşamasanız da bir yerden başlamalısınız.

İnternet Üzerindeki Kurslar

  • IIENSTITU

  • UDEMY

  • BİLGEİŞ

Bu tür sitelerin farklı kurslarından da yararlanabilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü yabancı dil eğitimleri arasında Almanca, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece ve Rusça bulunuyor.

Dil Biliyorum Hangi İşleri Yapabilirim?

Aslında birçok uluslararası işte çalışabilirsiniz

  1. Öğretmen

  2. Diplomat

  3. Patent Uzmanı

  4. Gazeteci

  5. Pazarlama Uzmanı

  6. İnsan Hakları Avukatı

  7. Pilot

  8. Tercüman

  9. Ve aynı zamanda gezi rehberi, tur rehberliği de yapabilirsiniz.

Sadece bunlar değil tabi ki kendi alanınızda da ilerleyebilirsiniz yurt dışında yüksek lisans, doktora yapmak için oldukça lazım olacaktır. Yani arkadaşlar öyle ya da böyle bir dil öğrenin ister en pahalı yollardan gidin ister evde kendi imkanlarınızla çabalayarak bir şekilde öğrenin.

Seçtiğiniz pahalı ucuz alternatifler önemli değil önemli olan siz ne kadar isteklisiniz bu işe başlarken kendinize ne kadar inanıyorsunuz, güveniyorsunuz... Bunu ilk önce kendinize sorun ve daha sonra geri dönmemek üzere bu yola koyulun.

YAZAR: LEYLA YILMAZ

Özgürlük; seyahat engellerini ortadan kaldırır, iş hayatında çeşitli fırsatlar sunar, Hazırladığınız kelime kartları ile düzenli uygulama, yabancı dizileri İngilizce altyazılı izleme, sesli olarak pratik yapmak, Youtube, İnternet üzerinden tarama yaparak makaleler okumak ve kelime kartları oluşturmak, Beyin için faydalıdır; yeni bir dil öğrenmek beynin işlem kapasitesini arttırır, Çeşitli dil öğrenme siteleri ve uygulamaları kullanarak sürekli pratik yapma, Cambly gibi online dil öğrenme platformları, Üniversite imkanları; dil bilmek, yurt dışı imkanlarından yararlanmayı kolaylaştırır, Günlük yaşantınızda İngilizceyi kullanmayı alışkanlık haline getirme, Yabancı dilde kitaplar ve dergiler, Kültürel farkındalığı artırır ve dünya görüşünüzü genişletir, Dil değişim partnerleriyle düzenli pratik yapma, Yabancı dildeki radyo istasyonları ve podcastler, Kişisel ve profesyonel gelişim için avantaj sağlar, farklı kapılar açar, Sizi motive edeceğinden dolayı ilgi alanlarınızı hedefleyen dil öğrenme yöntemleri benimseme, Dil öğrenme uygulamaları ve programları, online dil kursları, Daha geniş bir bakış açısı kazanma, yabancı kültürleri daha yakından anlama, Dili doğru şekilde telaffuz etmek için yabancı şarkıları takip etme, Yabancı şarkıların sözlerini takip eden ve çeviri hizmeti sunan siteler, uygulamalar, Dil bilgisi, iş başvurularında öne çıkmayı sağlar, Çocuklar için yazılan İngilizce hikaye kitaplarından okuma yapma, Çocuklar için İngilizce hikaye kitapları ve online çocuk hikaye siteleri, Dil, iletişim yeteneklerini geliştirir ve sosyal becerileri artırır, Öğrendiğin her kelimeyi tekrarlayarak geniş bir kelime dağarcığı oluşturma, Kelime kartları, online sözlükler, kelime öğrenme uygulamaları, Yabancı bir dil bilmek, metinleri ve medyayı orijinal dilinde anlama yeteneği sağlar, Makaleleri veya kitapları orijinal dilinde okuma ve ardından çevirisini kontrol etme, Online makaleler, yabancı dilde kitaplar ve dergiler, Yabancı bir dil bilmek, yurtdışında iş fırsatlarından yararlanma şansını artırır, Yabancı dilde mümkün olduğunca çok dinleme yapma, Podcastler, dil öğrenme uygulamaları, online dersler
Bir Dil Binbir Kültür Dil Öğrenmek Neden Önemli Evde İngilizce Öğrenmeniz İçin 7 Tavsiye Dil öğrenmek
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.