AnasayfaBlogBeyaz Eşya Teknisyeni
Meslekler

Beyaz Eşya Teknisyeni

09 Haziran 2021
Baret takmış ve elinde kırmızı bir kablo tutan bir adam görüntünün ön planında duruyor. Dümdüz karşıya bakıyor ve yüzü hafifçe bulanık. Arkasında kırmızı ve sarı desenli beyaz bir kutu ve bir makinenin yakın çekimi var. Görüntünün sağ üst köşesinde, mavi ve beyaz çizgili kırmızı ve beyaz bir daire var. Adam kendinden emin ve elindeki görev için hazır görünüyor. Başında parlak sarı ve turuncu bir baret var ve şapkanın kenarı gözlerini hafifçe kapatıyor. Elindeki kablo kırmızıdır ve kendisinden uzağa doğru uzanmaktadır. Önündeki göreve odaklanmış bir şekilde sağlam duruyor.
Beyaz Eşya Teknisyeni Nedir?Beyaz Eşya Teknisyeni Ne İş Yapar?Beyaz Eşya Teknisyeni Maaşı
Evimizde kullanılan beyaz eşyaların bakım ve onarımını yapan, arızalı ürünlerde yedek parça değişimi ile de ilgilenen kişidir.Beyaz eşyaların arızalarını tespit eder ve onarır, bakımını yapar, ilerde oluşabilecek hasarları öngörerek önlem alır.Yeni mezun teknisyen 2.950 TL, tecrübeli teknisyen ortalama 3.700 TL ve 4.800 TL'ye kadar gelir elde edebilir.
Ön lisans veya teknik meslek lisesi eğitimi almış, doğru akım devre analizi, elektronik, ölçme tekniği, bilgi ve iletişim teknolojisi, alternatif akım devreleri gibi derslerle bilgi sahibi olmuş kişidir.Üretim sürecinde kalite kontrolünü sağlar, mühendislerle eş zamanlı çalışarak ürünlerin kalitesini ve işlevselliğini arttırmak için destek verir.Çalıştıkları kurumun büyüklüğü ve çalışma şekline bağlı olarak değişiklik gösterir.
Çalışma alanları geniş olup, kendi işlerini açabilecek, beyaz eşya markalarının teknik servisleri olarak çalışabilecek veya büyük fabrikalarda istihdam edilebilecek düzeyde bilgi ve beceriye sahip elemandır.Kendi iş yerinde daha ufak işlerle uğraşabilir, beyaz eşya markaları için teknik servis hizmeti verebilir veya büyük fabrikalarda üretimden kalite kontrolüne kadar geniş bir alanda görev alabilir.Kendi işini kurarak serbest çalışan teknisyenlerin kazancı, iş yükü ve müşteri portföyüne bağlıdır.
Yurt dışında bulunan fabrikalarda da iş bulma imkanı olan, gerekli bilgi birikimine sahip olan teknisyendir.Yurt dışındaki fabrikalarda da uzmanlık alanında çalışabilir, beyaz eşyaların üretiminden tamirine, bakımından en son teknolojiye kadar geniş bir alanda bilgi sahibi olur.Yurt dışında çalışan beyaz eşya teknisyenlerinin maaşları, bulundukları ülkenin yaşam standartları ve maaş politikalarına bağlıdır.

Beyaz eşya teknisyeni nedir sorusunu soran kişiler aynı zamanda beyaz eşya teknisyeninin ne iş yaptığını da merak eder. Beyaz eşya teknisyeni evimizde günlük yaşamımızda sıklıkla kullandığımız; çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolabı, ütü, fırın, mikrodalga, kahve makinesi ya da küçük ev aletleri gibi pek çok üründen sorumlu olan kişilere verilen addır. Bu ürünlerin bakımını ve onarımını yapan meslek mensupları, aynı zamanda mühendisler ile de eş zamanlı olarak çalışmalarını yürütür. Beyaz eşya teknisyenleri, belirlenen iş tanımlarına göre fabrikada üretilmiş olan ürünlerin kalite kontrolünü yapmaktan da sorumludur.

Yazımızda beyaz eşya teknisyeni nedir? Beyaz eşya teknisyeni ne iş yapar? Beyaz eşya teknisyeni olmak için hangi şartlar aranır? Gibi sorularınıza yanıtlar hazırladık.

Beyaz Eşya Teknisyeni Nedir?

Beyaz eşyalarda meydana gelen arızaları onaran kişiye beyaz eşya teknisyeni adı verilir. Ara eleman olarak da bilinen teknisyenler, farklı beyaz eşya grubundaki ürünlerin bakımı konusunda faaliyet gösterirler. Beyaz eşya teknisyeni, beyaz eşyalara ait bakım ve onarım çalışmalarını yürütmenin yanı sıra arıza yaşanan bir üründe gerekli hallerde yedek parça değişimi ile de ilgilenir. Teknisyen farklı alanlarda uzmanlık sahibiyken arızalı bir ürünün onarımını yerinde de tamamlayabilecek bilgiye sahiptir.

Beyaz eşya teknisyeni olmak isteyen kişilerin ön lisans düzeyinde eğitim alması gerekir. Eğitim ise Elektronik ya da Elektronik ve Otomasyon bölümlerinden birinden mezun olarak tamamlanabilir. Bunun yanında teknik meslek liselerinin aynı bölümlerinden mezun olan kişiler de sektörde kendine iş bulabilir.

İş gücü piyasasına nitelikli, donanımlı ve bilgi sahibi personel yetiştirmeyi amaçlayan Elektronik, Elektronik ve Otomasyon bölümlerinden mezun olan teknisyenler eğitimleri boyunca birçok teknik dersle karşı karşıya kalır. Bunlar; Doğru Akım Devre Analizi, Elektronik, Ölçme Tekniği, Bilgi ve İletişim Teknolojisi, Alternatif Akım Devreleri gibi dersler alır. Elektrikli Tesisatlar, Arıza Analizi ve Ev Cihazları gibi derslerdir. Tüm bu dersler eğitim süresince tamamlanır.

Beyaz Eşya Teknisyeni Ne İş Yapar?

Beyaz eşya teknisyeni; evimizde ya da iş yerlerimizde kullandığımız çamaşır makinesinden bulaşık makinesine kadar günlük işlere yardımcı pek çok ürünün tamirini yaparken bazı önemli görev ve sorumlulukları da üstlenir. Beyaz eşya teknisyeninin üstlendiği görevler aşağıdaki gibi sıralanabilir.

  • Uzmanlık alanında yer alan beyaz eşya marka ve modeline göre üründe ortaya çıkabilecek arızayı doğru bir biçimde belirler.

  • Bakım ve onarıma ihtiyacı olan beyaz eşyanın işlemlerinin ne kadar sürede tamamlanacağını müşteriye iletmekle sorumludur.

  • Ürünle ilgili arızanın ne olduğunu tespit eder ve eşya sahibine iletir. Bakım ve onarımda uygulanacak tüm aşamaları müşteri ile paylaşır.

  • Gerekli durumlarda ürünü servise almaya gerek kalmadan onarır.

  • Mevcut arızanın yanında ileride meydana gelebilecek hasarları da bakım esnasında öngörebilmeli ve gerekli önlemleri almalıdır.

Beyaz Eşya Teknisyeni Maaşları 

Beyaz eşya servis teknisyeni olarak çalışmalarını sürdürmek isteyen kişiler için pek çok farklı iş imkanı bulunmaktadır. Bunlardan ilki kendi işlerini kurmaları ve serbest olarak çalışmalarıdır. Kendi alanlarında çalışmalarını yürütmek isteyen kişiler küçük bir dükkan açarak daha ufak işlerle uğraşabilirken, bir şahıs firması kurarak beyaz eşya markaları için teknik servis olarak da faaliyette bulunabilirler. Beyaz eşya teknisyeni olarak faaliyet göstermek isteyen kişiler, büyük fabrikalarda çalışarak da istedikleri başarıyı elde edebilirler. Ülkemizde beyaz eşya üreticileri açısından oldukça fazla seçenekten bahsetmek mümkündür. Hatta yurt dışında da pazara sahip olan bu firmalar için pek çok işveren yeni teknisyen arayışına da girer. Fabrikalarda çalışan teknisyenlerin gerekli başarıyı göstermeleri durumunda yurt dışında bulunan fabrikalara da istihdam edilmesi mümkündür.

Özellikle mühendislerin kontrolünde çalışacak olan bu kişilerin gerekli bilgi birikimine sahip olmaları oldukça önemlidir. Bu sayede kişiler daha hızlı terfi alabilmekte ve fabrikaların diğer alanlarında çalışabilme şansı elde etmektedir. Bu durum tamamen kişilerin kendilerini olumlu yönde geliştirmelerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Beyaz eşya teknisyeninin maaşları da bu durumlara bağlı olarak değişiklik gösterir. Çalıştıkları kurumun büyüklüğü ve çalışma şekli de maaşlarını etkiler. Beyaz eşya teknisyeni ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Yeni mezun bir beyaz eşya teknisyeni 2.950 TL ile çalışmaya başlar.

  • Tecrübe edinmiş bir beyaz eşya teknisyeni ortalama 3.700 TL maaş kazanır.

  • Beyaz eşya teknisyeninin 4.800 TL’ye kadar gelir elde ettikleri görülmektedir.

Beyaz Eşya Teknisyeni Nasıl Olunur?

Beyaz eşya teknisyeni olmak isteyen kişilerin öncelikli olarak gerekli eğitimleri almaları gerekir. Liseden mezun olan ve mesleki bir lisede bu alan seçimini yaparak eğitim alan kişiler, tekniker unvanı ile mezun olmaya hak kazanır. Aynı zamanda bu kişiler teknisyenlere göre daha tecrübesiz olur ve belli sorunlara teknisyenler kadar müdahale edemez. Bu sebeple sektörde bu iş için meslek yüksekokullarından mezun olan kişilere daha çok öncelik verilir. Ülkemizde ise bu alan ile alakalı eğitim veren az sayıda üniversite vardır. Zamanla yaygınlaşacağı öngörülen bu bölüm, pek çok kişi tarafından da ilgi görmektedir. Meslek liselerindeki eğitimini tamamlayan kişilerin beyaz eşya servis teknisyeni olmak için belli bölümlerden meslek yüksekokullarına sınavsız geçiş yapmaları gerekir.

Bu alanda başarılı olabilmek için ise kişilerin mutlaka fizik ve matematik alanında başarı göstermeleri gerekir. lise eğitimlerinde; elektrik elektronik teknolojisi, endüstriyel mekanik, endüstriyel otomasyon, gemi elektroniği ve haberleşme, mekatronik, uçak teknisyenliği, otomatik kumanda, endüstriyel otomasyon teknolojisi, uçak elektrik-elektroniği ve buna benzer bölümlerinde olan kişiler ise beyaz eşya teknisyenliği bölümüne sınavsız geçiş yapma hakkına sahiptir. Liseden sonra üniversiteye geçiş sürecinin farklılık göstermesi ile birlikte sınavsız geçişler oldukça kolaydır.

Beyaz eşya teknisyeni aldığı eğitimin yanında bazı niteliklere de sahip olmalıdır. Bu nitelikler; öncelikle son derece iyi bir iletişim yeteneğine sahip olmakla başlamaktadır. Bu durum hem müşteri ilişkisini hem de ekip içindeki uyumu olumlu yönde etkiler. Bunların yanında kişilerin mutlaka el becerisine sahip olmaları gerekir. Bu durum ise işlerin hızlı işlemesi ve alınan işin zamanında teslim edilmesi için oldukça önemlidir.

Evimizde kullanılan beyaz eşyaların bakım ve onarımını yapan, arızalı ürünlerde yedek parça değişimi ile de ilgilenen kişidir, Beyaz eşyaların arızalarını tespit eder ve onarır, bakımını yapar, ilerde oluşabilecek hasarları öngörerek önlem alır, Yeni mezun teknisyen 2950 TL, tecrübeli teknisyen ortalama 3700 TL ve 4800 TL'ye kadar gelir elde edebilir, Ön lisans veya teknik meslek lisesi eğitimi almış, doğru akım devre analizi, elektronik, ölçme tekniği, bilgi ve iletişim teknolojisi, alternatif akım devreleri gibi derslerle bilgi sahibi olmuş kişidir, Üretim sürecinde kalite kontrolünü sağlar, mühendislerle eş zamanlı çalışarak ürünlerin kalitesini ve işlevselliğini arttırmak için destek verir, Çalıştıkları kurumun büyüklüğü ve çalışma şekline bağlı olarak değişiklik gösterir, Çalışma alanları geniş olup, kendi işlerini açabilecek, beyaz eşya markalarının teknik servisleri olarak çalışabilecek veya büyük fabrikalarda istihdam edilebilecek düzeyde bilgi ve beceriye sahip elemandır, Kendi iş yerinde daha ufak işlerle uğraşabilir, beyaz eşya markaları için teknik servis hizmeti verebilir veya büyük fabrikalarda üretimden kalite kontrolüne kadar geniş bir alanda görev alabilir, Kendi işini kurarak serbest çalışan teknisyenlerin kazancı, iş yükü ve müşteri portföyüne bağlıdır, Yurt dışında bulunan fabrikalarda da iş bulma imkanı olan, gerekli bilgi birikimine sahip olan teknisyendir, Yurt dışındaki fabrikalarda da uzmanlık alanında çalışabilir, beyaz eşyaların üretiminden tamirine, bakımından en son teknolojiye kadar geniş bir alanda bilgi sahibi olur, Yurt dışında çalışan beyaz eşya teknisyenlerinin maaşları, bulundukları ülkenin yaşam standartları ve maaş politikalarına bağlıdır
beyaz eşya teknisyeni nedir beyaz eşya teknisyeni ne iş yapar beyaz eşya teknisyeni maaşları beyaz eşya teknisyeni nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.