AnasayfaBlogBekçi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?
Meslekler

Bekçi Nedir? Ne İş Yapar? Maaşları Ne Kadar?

26 Nisan 2021
Görüntüde gözlüklü ve mavi gömlekli bir kadın görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, yüzü gözlükleri tarafından kısmen gizlenmiş. Gözleri görülebiliyor ve kızıl saçları yandan görülebiliyor. Göğsünde küçük bir logo bulunan mavi bir gömlek giymektedir. Arka planda bir telefon ve odak dışı bir tabela var. Ön planda da sarı ve siyah bir harf var. Görüntü yakın plan bir perspektiften çekilmiştir ve kadının yüz hatları ve kıyafetleri net bir şekilde görülebilmektedir. Görüntü dikkat ve beklenti hissi uyandırıyor.
Bekçilik KonusuAçıklamaİlgili Detaylar
Bekçi Ne İş Yapar?Bekçi, belirlenen bölgenin güvenliğinden sorumludur.Görevleri arasında park, bahçe ve toplu taşıma araçlarının kontrolü, olağanüstü durumların yönetilmesi ve vatandaşların yardımına koşmak vardır.
Bekçi Nasıl Olunur?Bekçi olmak için belirli şartlar sağlanmalıdır.TC vatandaşı olmak, adli sicilin temiz olması, belirli bir yaş ve boy aralığında olmak, sağlık sorunu bulunmamak gibi şartlar gereklidir.
Bekçi Maaşları Ne Kadar?Bekçilerin maaşları verilen bilgiye göre belirlenir.Maaşlarına dair kesin bir bilgiye yer verilmemiştir.
Bekçilik TarihiBekçilik mesleği tarihte farklı dönemlerde var olmuştur.1914 yılında teşkilat olarak kurulmuş, 1974'te alımlar durdurulmuş, 2017'de tekrar başlamıştır.
Bekçilikle İlgili İlginç BilgiBekçiler 'gece kartalları' olarak da bilinir.Gece boyunca çalıştıkları için halk arasında 'gece kartalları' adıyla anılırlar.
Bekçinin Çalışma SaatleriBekçilerin çalışma saatleri genellikle gece mesaisidir.Bekçiler genellikle 19.00'da başlayan ve 07.00'da biten bir mesai saatinde çalışırlar.
Bekçinin YetkileriBekçilerin çeşitli yetkileri bulunur.Silah taşıma ve kullanma, kimlik kontrolü yapma, şüpheli durumları tespit etme, zor durumlarda zor kullanma yetkileri bulunur.
Bekçinin Görev AlanıBekçiler belirlenen bir bölgede görev yaparlar.Mahalle aralarında, parklarda, tenha bölgelerde gezerek asayiş kontrolü yaparlar.
Bekçinin SorumluluklarıBekçiler, kendilerine verilen bölgenin güvenliğinden sorumludur.Bekçiler, bulundukları alanın güvenliğini sağlamakla yükümlüdür.
Bekçinin Çalıştığı KurumBekçiler İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışırlar.Bekçiler, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışırlar ve kolluk kuvvetlerine destek olurlar.

Akşam sokakta rahatça gezebilmek, bir yere gittiğimiz zaman evimizin güvende olduğunu bilmek kendimizi iyi hissetmemizi sağlar. Bu huzurun korunmasını sağlayan bekçiler oldukça önemli bir rol üstlenirler. 1914 yılında oluşturulan bir teşkilat ile göreve başlayan bekçiler mahallelerin ve çarşıların güvenliklerini sağlama konusunda yardımcı kolluk kuvveti olarak görev yapıyorlardı. 1974 yılında bekçi alımları durunca sokaklar boş kaldı. Bekçilik mesleği de tarihe karışmış oldu.

Ancak ne kadar gerekli olduğu geç de olsa anlaşıldı ve 2017 yılından itibaren tekrar bekçi alımları yapılmaya başlandı. Bu da birçok gencin ilgi odağı olmasına neden oldu. Belli bir yaşın üstündekiler bekçiliğin ne olduğunu bilir. Ancak mesleklerini yeni seçecek olan gençler için yeni bir alandır. Öyleyse bütün ayrıntılarıyla ele alalım.

Bekçi nedir? Ne iş yapar? Ne kadar maaş alır? Bekçi olmak için hangi yeterlilikler gerekir?

Bekçi Nedir?

Bir sokağın, bir caddenin, bir mahallenin kısaca belli bir bölgenin güvenliğinden sorumlu olan kişilere bekçi denir. Görev yerleri sokaklardır. Mahalle aralarında, parklarda, tenha bölgelerde gezerek asayiş kontrolü yaparlar. Osmanlı döneminden beri çeşitli şekillerde ve adlarla var olmuşlardır.

Mesaileri akşam 19.00’da başlar ve sabah 07.00’da sona erer. Çalışma süreleri günde 12 saattir. Yani güneşin batış saatinden ertesi günkü güneşin doğuş saatine kadar çalışırlar. “Gece kartalları” olarak da bilinirler. Geceleri çalıştıkları için halk arasında bu ad uygun görülmüştür. Gerektiği durumlarda gündüzleri de göreve çağrılabilirler. Silah taşıma ve gerektiğinde kullanma yetkisine sahiptirler. Çalışırken resmi kıyafet giyerler. Üniformaları polis üniformasına benzer bir niteliktedir.

Bekçi olabilmek için cinsiyet ayrımı yoktur. Ancak belli şartları sağlamak gerekir. İç güvenliği sağlamada çok önemli görevler üstlenen bekçiler titiz bir inceleme ile göreve başlatılırlar. Şartları sağlayanlar bekçiliğe başvuru yapabilirler. Bu şartlar şöyle sıralanabilir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak

  • Adli sicili temiz olmak

  • Başvuru yapıldığı tarihten itibaren 18 yaşını doldurmuş, 31 yaşından gün almamış olmak

  • En az 167 cm boyunda olmak

  • Adayların kiloları önemlidir. Bu nedenle vücut kitle endeksinin 18 ile 27 arasında olması gerekir.

  • En az lise mezunu olmalıdır. 

  • Erkek adaylar için askerliğini yapmış olmak

  • Başvuru tarihinden itibaren herhangi bir siyesi parti ya da kuruluşta üyeliği bulunmamak

  • Uyuşturucu kullanmamak ve uyuşturucudan kaynaklı bir tedavi görmüyor olmak

  • Terör ile ilgili herhangi bir açık ya da gizli faaliyette bulunmamak

  • Sağlık sorunlar dışında herhangi bir sebepten dolayı polislikten çıkarılmış olmamak

  • Memur olmasına engel bir durumu bulunmamak

  • Silah taşıması ve kullanması ile ilgili hukuki bir sorunu bulunmamak

  • Toplumdan dışlanacak kötü ahlaki özellikler taşımamak

  • Yüz kızartıcı suçlara bulaşmamış olmak

  • Güvenlik soruşturmasını geçmeye engel olacak bir geçmişi bulunmamak

  • Başvuru yaptıkları ilde en az 1 yıldır yaşıyor olmak

Bekçi Ne İş Yapar?

80’li yıllarda oldukça yaygın bir meslek olan bekçilik 2017’de polislerin ve diğer kolluk güçlerinin yüklerini hafifletmek için tekrar devreye girmiştir. Uygulamanın başlamasıyla suç oranlarında düşüş tespit edilmiştir. Bekçiler kamu personelidir. Bulundukları ya da başvuru yaptıkları şehirlerde çalışırlar. Kendileri için belirlenmiş görev bölgelerinde çalışırlar.

Bekçiler kamu düzeninin sağlanabilmesi için olağanüstü durumlar dışında daima gece görev yaparlar. Gece olunca vatandaşların can ve mal güvenliğinden sorumludur. Bekçi olmak isteyen kişilerin sorumluluk sahibi bireyler olması gerekir. Güvenliği sağlamak için çalıştıklarından dikkat eksikliği bulunmaması gerekir. İçişleri Bakanlığına bağlı olarak çalışır. Polis ve jandarmaya yardımcı olan kolluk güçleridir. Bu nedenle görev ve yetki bakımından polis ve jandarmaya yakın yetkilere sahiptirler.

  • Silah taşırlar, gerekli gördükleri durumlarda kullanırlar.

  • Görevlendirildiği bölgedeki park, bahçe ve toplu taşıma araçlarının kontrolünü yaparlar.

  • Uyuşturucu madde satışı yapanları tespit ettiklerinde tutuklarlar.

  • Yetkilerini aşan durumlarda kolluk kuvvetlerine bildirirler.

  • Çevreyi rahatsız eden kişileri uyarırlar. Uyarı dikkate alınmazsa yakalayabilirler.

  • Kavga ya da kaza gibi durumlara müdahale ederler ve kolluk kuvvetlerine bildirirler.

  • Bulunan delilleri korur ve saklarlar.

  • Yasa dışı kumar, bahis gibi oyunları oynayanları tespit ederler.

  • Yaşanan herhangi bir afet durumunda önlem alarak çevredeki vatandaşları bilgilendirirler.

  • Şüpheli gördükleri olayların takibini yaparlar.

  • Gerekli gördükleri durumlarda kimlik kontrolü yaparlar. Ancak bu durumun sürekli ve keyfi olarak gerçekleşmemesi gerekir.

  • Yardıma ihtiyacı olan vatandaşa yardım ederler.

  • Devriye gezerler.

  • Olaylı durumlarda polis gelene kadar müdahale ederek vatandaşları sakinleştirirler.

  • Sakıncalı durumlarda çember oluşturarak güvenli bölge meydana getirirler.

  • Gerektiğinde zor kullanabilirler.

Bekçi Maaşları

Devlet memuru statüsünde çalışan bekçiler memurların yararlandığı tüm haklardan yararlanırlar. 6 ayda bir maaşlarına zam alırlar. Bunun dışında aldıkları asgari geçim indirimi tutarı da evli ve çocuklu olup olmadıklarına göre değişir.

Bekçinin mezun olduğu okula göre aldığı maaşta az da olsa değişiklik olur. Meslekteki çalışma yılı, kadrolu ya da sözleşmeli memur olması, derecesi ve kademesi maaşı etkileyen diğer etkenlerdir. Çalışılan ile göre farklı maaşlar alınabilir. Örneğin daha tehlikeli bölgelerde görev yapanlar nispeten daha fazla maaş alırlar.

Göreve yeni başlamış olan lise mezunu bekçilerin maaşı 5070 lira ile 5467 lira arasında değişir. Ön lisans mezunu yada 4 yıllık üniversite mezunu olan olan bir bekçinin maaşı da 5078 lira ile 5625 lira arasında olur.

Bekçi Nasıl Olunur?

Bekçi alımı için polis akademisinin internet sitesinde ilan verilir. Uygun şartları taşıyan adaylar gerekli evraklarla birlikte bu siteden ya da e-devlet üzerinden başvuru yaparlar. Başvuru olumlu sonuçlanırsa adaylar 3 aşamalı bir sınava girmeye hak kazanırlar. İlk aşama yazılı sınavdır. Bu sınavda Türkçe, Matematik, Fen, Sosyal ve genel kültür alanlarında sorular sorulur. En az 50 puan alan adaylar ikinci aşamaya geçebilirler.

Bu aşamada adayların fiziki yeterlilikleri ölçülür. Bu sınavdan da en az 60 puan alanlar sözlü mülakat aşamasına geçerler. Mülakat aşamasında adayın kendini ifade edebilme yeteneği ve özgüveni incelenir. Bilgi seviyesi, kavrama yeteneği ve vücut dili uygun olanlardan en az 70 puan alan adaylar başarılı olurlar. Yazılı ve fiziki sınav puanının yüzde 25’i, sözlü sınav puanının da yüzde 50’sinin ortalaması alınarak hesaplanır.

Barajı geçenler arşiv araştırması ve güvenlik soruşturmasına tabi tutulur. Görev yapması için herhangi bir problemi bulunmayan adaylar bekçilik eğitimi alırlar. Bu eğitim POMEM’lerde verilir. 3 ay süren eğitimde ilk önce genel mesleki bilgiler öğretilir. Ardından meslek mevzuatı ve silah eğitimi başlar. Silahlarla atış talimi yaparlar. Gece ve gündüz çeşitli mesafelerden atış yapmayı ve üzerlerine zimmetli silahı temizlemeyi öğrenirler. Karşılaştıkları olağanüstü ya da olumsuz durumlarda neler yapmaları gerektiğini öğrenirler. Eğitim sırasında ihtiyaç duyulan ekipman ve kıyafetler POMEM tarafından temin edilir.

Eğitimler adayın başvurduğu ildeki POMEM’de yapılır. Bulunduğu ilde POMEM bulunmayan adaylar en yakın ile giderler. Eğitime mazeretsiz devamsızlık yapan adaylar bekçi olma hakkını kaybeder. Başarı gösteren adaylar atanırlar. Atandıktan sonra da 2 ay süreyle uygulamalı eğitim alırlar. Mesleklerini yürütürken de zaman zaman uzman amirler tarafından eğitimler almaya devam ederler. Bekçilikten istifa edenler en az 6 boyunca memuriyete geri dönemezler. Ayrıca bekçiler polisliğe geçiş yapamazlar. Ancak en az 3 yıl bekçi olarak çalışanlar bekçilikte terfi almaya hak kazanabilirler.

Bekçi Ne İş Yapar?, Bekçi, belirlenen bölgenin güvenliğinden sorumludur, Görevleri arasında park, bahçe ve toplu taşıma araçlarının kontrolü, olağanüstü durumların yönetilmesi ve vatandaşların yardımına koşmak vardır, Bekçi Nasıl Olunur?, Bekçi olmak için belirli şartlar sağlanmalıdır, TC vatandaşı olmak, adli sicilin temiz olması, belirli bir yaş ve boy aralığında olmak, sağlık sorunu bulunmamak gibi şartlar gereklidir, Bekçi Maaşları Ne Kadar?, Bekçilerin maaşları verilen bilgiye göre belirlenir, Maaşlarına dair kesin bir bilgiye yer verilmemiştir, Bekçilik Tarihi, Bekçilik mesleği tarihte farklı dönemlerde var olmuştur, 1914 yılında teşkilat olarak kurulmuş, 1974'te alımlar durdurulmuş, 2017'de tekrar başlamıştır, Bekçilikle İlgili İlginç Bilgi, Bekçiler 'gece kartalları' olarak da bilinir, Gece boyunca çalıştıkları için halk arasında 'gece kartalları' adıyla anılırlar, Bekçinin Çalışma Saatleri, Bekçilerin çalışma saatleri genellikle gece mesaisidir, Bekçiler genellikle 1900'da başlayan ve 0700'da biten bir mesai saatinde çalışırlar, Bekçinin Yetkileri, Bekçilerin çeşitli yetkileri bulunur, Silah taşıma ve kullanma, kimlik kontrolü yapma, şüpheli durumları tespit etme, zor durumlarda zor kullanma yetkileri bulunur, Bekçinin Görev Alanı, Bekçiler belirlenen bir bölgede görev yaparlar, Mahalle aralarında, parklarda, tenha bölgelerde gezerek asayiş kontrolü yaparlar, Bekçinin Sorumlulukları, Bekçiler, kendilerine verilen bölgenin güvenliğinden sorumludur, Bekçiler, bulundukları alanın güvenliğini sağlamakla yükümlüdür, Bekçinin Çalıştığı Kurum, Bekçiler İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışırlar, Bekçiler, İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak çalışırlar ve kolluk kuvvetlerine destek olurlar
bekçi nedir bekçi ne iş yapar bekçi maaşları bekçi nasıl olunur
Kadın mavi bir arabanın yanında duruyor. Beyaz bir üst ve mavi bir kot pantolon giyiyor. Saçları uzun ve kahverengidir. Ciddi bir ifadeyle kameradan uzağa bakmaktadır. Kollarını önünde kavuşturmuş. Araba krom aksanlı ve alaşım jantlı dört kapılı bir sedan. Arka planda ağaçların olduğu asfalt bir yola park edilmiş. Güneş parlak bir şekilde parlıyor ve yerde gölgeler yaratıyor.
Seray Akyüz
Blog Yazarı

Selçuk Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nden 2015 yılında mezun oldu. Mezun olduktan sonra çeşitli okullarda edebiyat öğretmeni olarak çalışan Akyüz, pandemi sürecinde İstanbul İşletme Enstitüsü'nde çeşitli eğitimler aldı. Aldığı bazı eğitimler sonucunda ajanslarda içerik üretmeye başladı. Edebiyat, eğitim, sağlık ve dekorasyon gibi konularda yazılar yazmakta.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, üzerinde kelepçeler bulunan bir polis memurunun kemerinin yakın çekimidir. Kemer siyahtır, gümüş tokaları ve kelepçeleri sabitlemek için gümüş bir tokası vardır. Kelepçeler koyu metalik gümüş rengindedir ve sağlam bir malzemeden yapılmış gibi görünmektedir. Arka plan beyaz metinli mor bir kumaştan oluşuyor. Ön planda, içinde bir bant bulunan bir cep ve bir cep telefonu var. Bu görüntü bir polis eğitim videosunda ya da bir suç dizisindeki bir sahneyi göstermek için kullanılabilir. Bir polis memurunun görev sırasında taşıdığı gerekli araçlara mükemmel bir örnektir.
Meslekler

Gece Bekçisi Nedir? Ne İş Yapar?

30 Haziran 2021
Takım elbiseli bir adam beyaz bir arka plan üzerinde blokları istifliyor. Siyah kravat takmış ve kırmızı bir takım elbise giymiş olan adamın yüzü hafifçe bulanık. Elindeki işe odaklanmış görünüyor, her bir bloğu dikkatlice diğerinin üzerine yerleştiriyor. Görevine konsantre olurken yüzünde kararlı bir ifade var. Ellerini hafifçe uzatmış, bir sonraki bloğa uzanıyor. Bloklar çok renkli ve çeşitli şekil ve boyutlarda. Arka planda kırmızı bir nesne ve sahnedeki başka bir kişinin bulanık görüntüsü var. Görüntü hep birlikte düşünceli, kararlı ve konsantre olma hissi uyandırıyor.
Meslekler

CEO Nedir? Nasıl Olunur?

08 Temmuz 2020
Yelek giymiş bir adam beyaz tahtanın önünde durmaktadır. Sağ elinde bir kalem, sol elinde ise bir kitap tutmaktadır. Kalemle tahtadaki bir şeyi işaret ediyor gibi görünüyor. Bakışları işaret ettiği şeye odaklanmıştır. Yüz ifadesi ciddi ve niyetlidir. Yeleğin altına açık renkli bir gömlek giymiştir. Saçları kısa ve düzgünce taranmış. Sakalı ve bıyığı var. Resmin arka planı bulanık ama yine de arka planda bir kişinin elinin dış hatları seçilebiliyor. Yelekli adam öne doğru bakıyor ve görüntüdeki renklerin hepsi soluk.
Meslekler

Eksper Nedir? Ne İş Yapar?

21 Temmuz 2021
Bu görüntüde bir ön muhasebe eğitimine katılan bir grup insan görülüyor. Muhtemelen kurs hakkında bilgi içeren siyah metinli beyaz dikdörtgen tabelaları okuyorlar. Ortadaki adamın gözlüklü ve mavi beyaz takım elbiseli olması eğitmen olduğunu gösteriyor. İlgi çekici ve bilgilendirici bir deneyim gibi görünüyor.
5
(66)

Ön Muhasebe Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu çevrimiçi kurs görselinde kıvırcık kahverengi saçlı, siyah gömlek ve kolye takmış bir kadın görülüyor. Gülümsüyor, bu da onun mutlu ve memnun olduğunu gösteriyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, böylece izleyiciler kıvırcık saçları ve gözleri gibi özelliklerini takdir edebilirler. Ayrıca, arka planda bir hastane yatağının bulanık bir görüntüsü vardır, bu da kadının tıbbi bir ortamda olduğunu düşündürmektedir. Genel olarak bu resim, bulunduğu ortamdan memnun ve rahat olan bir kadının harika bir temsilidir.
4.7
(239)

Tıbbi Sekreterlik Kursu

10 Konu5 Saat
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1257524
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
1102584
Bu resim, ellerini havaya kaldırmış genç bir kadının kolajını tasvir etmektedir. Açık tenli, sarı saçlı ve pembe bir ruj sürüyor. Gömleği açık renk. Resmin alt köşesinde ellerini kavuşturmuş ikinci bir kadın görülüyor. Onun sağında, üçüncü bir kadın ellerini yukarı kaldırmış bir şekilde duruyor. Daha sağda, ellerini kaldırmış dördüncü bir kadın ve daha sağda ellerini kaldırmış beşinci bir kadın görülüyor. Sağ üst köşede, bir kişinin ellerinin bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Kolajın solunda, elleri havada altıncı bir kadın görülüyor. Son olarak, sol üst köşede, bir kişinin pantolonunun bulanık bir görüntüsü görülebiliyor. Kolajdaki tüm kadınların yüzünde doğal bir ifade var.
4.7
(223)

İşaret Dili Eğitimi

4 Konu5 Saat
Uzun sarı saçlı bir kadın siyah bir bluz giymiş, kameranın önünde durmaktadır. Kollarını kavuşturmuş ve yüzünde ciddi bir ifade var. Üst kısmın koyu rengi soluk teniyle tezat oluşturarak çarpıcı bir görüntü yaratıyor. Saçları ışıkta parlayan şık bir görünümde şekillendirilmiş. Gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış. Duruşu kararlı ve kendinden emin bir tavır sergiliyor. Önüne çıkan her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır gibi görünüyor.Asuman Çalışkan
1102464