AnasayfaBlogBekar Kalmak İsteyenler için Meslek Önerileri
Meslekler

Bekar Kalmak İsteyenler için Meslek Önerileri

24 Şubat 2020
Resimdeki kişi koruyucu bir kask takmaktadır. Kask beyaz renktedir ve yüzü kaplayan yansıtıcı bir vizörü vardır. Vizör koyu renklidir ve yüze oturacak şekilde kavislidir. Kaskın çene etrafında sabitlenmiş bir çene kayışı ve kaskın üst kısmında birkaç hava deliği vardır. Kişi kaskın altına beyaz bir gömlek giymektedir. Kişi kollarını iki yana açmış ve güneşli bir ortamda dışarıda duruyor gibi görünmektedir. Yüzünde ciddi bir ifade vardır.
MeslekÖzelliklerBekar Yaşamı için Uygunluk
Uçuş GörevlileriYurt dışı uçuşları, sürekli yolculuk, prestijliYüksek
Yazılım GeliştiricilerFreelance çalışma, yüksek konsantrasyon gerekliliği, beklenmedik sorunlara hızlı çözüm bulmaYüksek
Tur RehberleriSürekli seyahat, farklı kültürler ve insanlarla iletişimYüksek
Seyahat Blogger veya VloggerlarıSürekli seyahat, sürekli içerik üretme, hızlı ve sürekli bir çalışma temposuYüksek
AstronotlarUzun süreli uzay yolculukları, yoğun eğitim ve disiplinOrta
DenizcilerAylarca karaya çıkmadan denizde kalan, uzun süren yolculuklarıYüksek
BarmenlerGece çalışması, müşteri ile sürekli iletişimYüksek
MüzisyenlerGece programları, turneler, yaratıcılık gerektirenYüksek
GazetecilerAni haber durumlarına hazır olma, belirsiz çalışma saatleri, sürekli göreve çağrılabilmeYüksek
DoktorlarNöbetler, yoğun tempo, daha çok hizmet odaklı bir meslekOrta

Geleceğe yönelik hayallerinizde neler var? Meslek seçimi kriterleriniz neler? Bir idealist olarak kendinizi bir mesleğe adamak mı, çok para kazanmak mı ya da hayal ettiğiniz işi kurmak mı? Özgürlüğüne bir hayli düşkün olup önce hayatın tadını çıkarayım diyenlerden misiniz? Üniversite sonrası önceliğim kariyer diyenler de buradaysa bekar kalmak isteyenler için meslek önerileri ile devam edelim.

Bekar Kalmak İsteyenler için 10 Meslek

Evlilik, iş hayatı ve ebeveynlik hayatı bir arada olsun diyenler siz de bu yazıda yer alan mesleklere göz atmadan geçmeyin. Zira bazı meslekler var ki insanı bekar bırakabiliyor.

Öğrenim hayatımızın sonuna yaklaştıkça hayatın devamında sırada kariyer ve evlilik geliyor. Hatta kariyer bir adım farkla öne geçiyor. Malum yuva kurmak için önce elimizin ekmek tutması lazım. Bugünün koşullarında erkek dışarıda çalışır, kadın ise evde çalışır sistemini geride bırakalı çok zaman oluyor. Artık bir yuva kurmak için iki tarafın da çalışması ve bir gelir elde etmesi gerekiyor. Dolayısıyla kadın erkek önceliğimiz bir meslek sahibi olmak. Kimilerimiz ise evlilik tamamen sonraki mevzu, önce kariyer biraz hayatı yaşamak düşüncesiyle yola çıkıyor. Bu noktada meslek seçiminde göz ardı edilen bazı durumlar meydana gelebiliyor.

Tabii bu meslekleri sadece bekar meslekleri olarak tanımlayamayız.  Söz konusu aşk veya evlenmek olduğunda akan sular durur. Ama çalışma koşullarına göre düşündüğümüzde evlenmeyi biraz zorlaştırdıklarını görebiliriz. Hayatını kariyerine adamak isteyenler ya da uzun süre bekar kalmak isteyenler için 10 meslek grubuyla devam edelim.

Elbette her mesleğin kendine göre zorlukları var. Ancak öyle meslekler var ki bırakın bir evlilik hayatı sürdürmeyi kendinize ait özel bir zaman bile ayırmakta zorluk çekebiliyorsunuz. Kimisinde geceniz gündüzünüze karışıyor, kimisinde evinizin yolunu dahi unutacak noktaya gelebiliyorsunuz. Bazılarında ise evinizde olsanız dahi her an göreve çağrılma hissiyle her daim hazır bulunmak durumunda kalabiliyorsunuz. Günümüz yeni nesil mesleklerine baktığımızda da aynı zorlukları yaşayabileceğimiz durumlar söz konusu olabiliyor. Şimdi bu koşulları göz önüne alarak bekar kalmak isteyenler için 10 meslek nelerdir? Birlikte inceleyelim.

  • Uçuş Görevlileri: İlk etapta aklımıza pilotluk mesleği gelebilir. Ancak sadece pilotlar için değil hostesler için de aynı şartlar geçerlidir. Kariyer anlamında son derece prestijli bir meslek olarak çıkar. Havası ve karizması olduğunu inkar edilemez. Maddi açıdan da hayatınıza sağlayacağı avantajları düşününce ideal meslekler içerisinde gözüküyor. Hele bir de göklerde olmak gibi bir tutkunuz varsa hayal etmesi dahi güzel gelebilir. Ama tüm bu olumlu yanların yanı sıra kariyer hayatınız özel yaşamınızı bir yana bırakmanızı gerektirebilir. Hele ki yurt dışı uçuşlara da başlamışsanız ister pilot olun ister hostes artık bir gezginsiniz. Dünyayı gezmek fikri daha cazip geliyor ve ben özgürlüğüme düşkünüm diyorsanız durum farklı. Bu meslek tam da bekar kalmak isteyenler için iyi bir alternatif olabilir. Ancak bekarlık nereye kadar diyenlerdenseniz mesleğinizi seçmeden önce bir durup düşünmekte fayda var.

  • Yazılım Geliştiriciler: Yeni nesil meslekler arasında iş hacmi de oldukça geniş olan yazılım geliştiriciliği bir başka alternatif. İşinizi freelance olarak da yapabilirsiniz. Bu özgürlük sağlıyor gibi gözükse de gecenizi gündüzünüze karıştıran bir çalışma sisteminiz olabilir. Yüksek konsantrasyon ile saatlerce bir bilgisayar ekranının başında olmalısınız. Her an beklenmedik sorunlar çıkabilir. Bu durumda kriz anlarına müdahale için daima çalışabilir olmanız gerekebilir. Çok fazla "Mesai biter paydos." deme şansınız yok.

  • Tur Rehberleri: Bir gezgin meslek grubu daha. Tercihen bölgesel çalışarak bu işi daha kontrol edilebilir tutanlar da olabilir. Ancak istikralı bir kariyer için sınırlarınızı kaldırmanız gerekiyor. Bu durumda 3 gün Avrupa 5 gün Amerika gezmenin keyfiyle beraber düzenli bir ev hayatı zora girebilir. Ama tercihiniz bekarlıktan yanaysa dünyayı keşfetmek için ne bekliyorsunuz?  

  • Seyahat Blogger ya da Vloggerları: Bir nevi sanal dünyanın tur rehberleri diyebiliriz onlar için. Uzaktan oh ne güzel hem geziyor hem para kazanıyor denilebilen bu yeni nesil meslek sizin için cazip olabilir mi? İnternet dünyasındaki hız ve sürekliliği düşününce hızlı bir çalışma temposu sizi bekliyor.

  • Astronotlar: Gerçek anlamda onların hayatı başka bir dünya. Eğer idealinizde uzayı keşfetmek varsa astronot olmayı seçebilirsiniz. Ancak maksat bekar kalmaksa illaki Mars’a kaçmanıza gerek yok :)

  • Denizciler: İster bir gemi kaptanı olun ister bir gemi çalışanı. Hayatınızı denizlere adamaya hazır mısınız? Sanırım sadece bekar kalmak isteyenler için bir meslek olarak düşünemeyiz. Çünkü aylarca karaya çıkmadan süren deniz yolculukları için gerçekten tutkun olmanız gerekiyor.

  • Barmenler: Çalışma saatleri açısından baktığımızda gecesi gündüzü birbirine karışan bir meslek grubu. Sürekli olarak eğlence sektörünün içindesiniz. Seviyorsanız ne ala, güzel bir iş alanı. Ancak aynı zamanda kriz yönetimi konusunda da iyi olmanız lazım. Zira özel hayatınızda çıkabilecek kıskançlık krizleri için hazır olun. Ama ben bekar kalmak isteyenlerdenim diyorsanız barmenlik seçenekleriniz arasında olabilir.

  • Sağlık Mensupları: Bekar kalmak isteyenlerden çok idealizmin ağır basması ve meslek aşkı diyebileceğimiz bir meslek grubu. Zorunlu hizmet, acil durumlar, nöbetleri düşününce zorlayıcı faktörleri görebiliriz. Ancak söz konusu insan hayatıysa gerisi teferruat diyerek büyük bir özveriyle çalışan doktorlar ve diğer sağlık sektörü mensupları için bekarlıktan ziyade idealist bir durum ortaya çıkıyor.

  • Arkeologlar: Yeri yurdu her daim değişime açık bir çalışma alanına sahip meslek grubudur. Her daim kazı alanında değiller elbet. Ancak bir proje için çalışmaya başladıklarında uzun dönem evlerinden uzak olacakları kesin. Tarihi büyüleyici bulan ve bekar kalmak isteyenler için iyi bir alternatif olabilir mi? Ne dersiniz?

  • Muhabirler: Gazetecilikte işin sahadaki kısmını üstlenen muhabirler için de düzenli bir yaşam çok da kolay değil. İster magazin muhabiri olsun ister savaş muhabiri mesai saatleri açısından ortak paydada buluşuyorlar. Gece gündüz haber kovalamakla görevli bir muhabir olmak için bu mesleğe tutkuyla bağlı olmak gerekiyor sanırım. Siz de bekar kalmayı tercih edenlerdenseniz meslek seçiminde listenize muhabir olmayı da ekleyebilirsiniz.

Bekar Kalmanızı Gerektirebilecek Geleceğin Meslekleri

Teknolojinin bir su gibi hızla değiştiği zamanlardayız. Günümüzde popüler olmaya başlayan freelance meslekler giderek daha esnek çalışma imkanı tanıyor. Ancak bir yandan gelişen uzay teknolojileri ile evden çalışmanın yanı sıra dünya dışına çıkacak mesleklerin isimlerini de duymaya başladık. Uzay turizmine dünya üzerinde start verildiğinde hangi meslekler ortaya çıkacak sizce? Geleceğin meslekleri dediğimizde ilk etapta şöyle bir yörüngede tur yapıp tekrar dünyaya dönülecek turlar için uzay mekiklerini kullanacak pilotlar ve elbette host ve hostesler gerekecek. Şu an için olabilirliği yakın gözüken uzay turizminin bir sonraki aşamasını ise Mars kolonileri oluşturuyor. Bunun için henüz erken ama yönümüzü geleceğe çevirdiğimizde turizm rehberleri artık mesleklerini uzay üzerinde de gerçekleştirebilecek.



Yeniçağ demek yazılım demek. Kendi içerisinde bir çok farklı dala ayrılan ancak temelinde yazılımı barındıran meslekler de sizi uykusuz, aç susuz ve bekar bırakabilir :) Örneğin Blockchain geliştiricisi, yapay zeka eğitmenliği, makine öğretimi ve öğrenimi, veri analistliği bu gruba dahil meslekler arasında yakın gelecekte yer alıyor. Gecesi gündüzüne karışacak bir diğer meslek ise İnternet dedektifi. Dedektiflerin sanal dünyada iz sürmeye başlaması an meselesi. Malum internet dünyasının kendine has tehlikeleri yanları var. Bu durumlar için dijital dünyada gecesini gündüzüne katarak iz sürecek dijital dedektifler bir meslek olarak karşımıza yakın gelecekte çıkabilir. Tabii her ne kadar işiniz bir bilgisayar ekranında masa başı gibi gözükse de siber saldırılara karşı sürekli tetikte olmak bekar kalmanıza sebep olabilir.

Düzensiz çalışma saatleri, bir ofis ortamından bağımsız çalışma alanı olan meslekler düzenli bir hayat için zorlayıcı olabiliyor. Farklı sebeplere bağlı olarak bekar kalmak isteyenler için meslek önerileri listemize sizin de aklınıza gelen meslekler varda yorum bölümüne yazabilirsiniz.

Uçuş Görevlileri, Yurt dışı uçuşları, sürekli yolculuk, prestijli, Yüksek, Yazılım Geliştiriciler, Freelance çalışma, yüksek konsantrasyon gerekliliği, beklenmedik sorunlara hızlı çözüm bulma, Yüksek, Tur Rehberleri, Sürekli seyahat,  farklı kültürler ve insanlarla iletişim, Yüksek, Seyahat Blogger veya Vloggerları, Sürekli seyahat, sürekli içerik üretme, hızlı ve sürekli bir çalışma temposu, Yüksek, Astronotlar, Uzun süreli uzay yolculukları, yoğun eğitim ve disiplin, Orta, Denizciler, Aylarca karaya çıkmadan denizde kalan, uzun süren yolculukları, Yüksek, Barmenler, Gece çalışması, müşteri ile sürekli iletişim, Yüksek, Müzisyenler, Gece programları, turneler, yaratıcılık gerektiren, Yüksek, Gazeteciler, Ani haber durumlarına hazır olma, belirsiz çalışma saatleri, sürekli göreve çağrılabilme, Yüksek, Doktorlar, Nöbetler, yoğun tempo, daha çok hizmet odaklı bir meslek, Orta
bekar kalmak isteyenler için meslek önerileri bekar meslekleri meslekler bekarken yapılacak meslekler bekar kalmak isteyenler hangi mesleği edinmeli
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.