AnasayfaBlogBaşarılı Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?
CV - Özgeçmiş

Başarılı Bir Özgeçmiş Nasıl Hazırlanır?

14 Kasım 2019
Gözlüklü bir kadın, önünde açılmış bir not defteri ile bir masada oturuyor. Siyah bir gömlek giymiş ve arkasında mavi bir fon var. Deftere konsantre olurken yüzünde ciddi bir ifade vardır. Sağındaki masanın üzerinde altın bir ananas var. Arka planda, üstünde kalem olan kırmızı bir klasör var. Kadın çok odaklanmış görünüyor ve gözleri, ağzı ve göğsü yakından görülüyor. Ayrıca ön planda bir cüzdan görülüyor. Derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor, muhtemelen düşüncelerini deftere geçiriyor.
ÖneriAçıklamaÖrnek
Güçlü Tanımlamalar ve BaşarılarÖzgeçmişinizdeki yetkinlikleri ve başarıları belirtin.X pazarlama firmasında çalıştığım süreçte firmamın satışlarını %15 artırdım.
Aldığınız Eğitimler, Sertifikalarİşinize yönelik aldığınız eğitimleri ve sertifika programlarını belirtin.Google Analytics için sertifikalı.
Daha Fazla Bilgi SununKişisel web site adınız, Linkedin profiliniz veya blogunuz gibi ekstra bilgileri belirtin.Linkedin profilim: www.linkedin.com/in/örnek
BaşarılarÖnceki iş yerlerinde elde ettiğiniz başarıları açıkça belirtin.Daha önce çalıştığım firmada projelerimi her zaman zamanında ve beklenenin üzerinde kaliteyle tamamladım.
Akışkan BilgilerÖzgeçmişinizi okunaklı ve takip etmesi kolay bir şekilde yazın.Önceki pozisyonlarda iş süreçlerini optimize ettim, müşteri memnuniyetini arttırdım.
Teknik Detaylara ÖzenÖzgeçmişin teknik yönlerine özen gösterin.Times New Roman veya Arial yazı stilleri kullanılır ve 11 ya da 12 punto ile yazılmalıdır.
Görevler ve SorumluluklarÖnceki pozisyonlarınızdaki görevleri ve sorumlulukları net şekilde belirtin.Pazarlamadan sorumluydum ve sosyal medya kampanyalarını yürüttüm.
Özgeçmiş UzunluğuÖzgeçmişinizin uzunluğuna dikkat edin. Genellikle 2 sayfayı geçmemeli.-
Profesyonel FotoğrafÖzgeçmişinizde profesyonel bir fotoğraf kullanın.-
Ön YazıBaşvurduğunuz pozisyon için özgeçmişte ön yazı hazırlayın.Pozisyona olan ilgimi ve hangi becerilerimi kullanarak katkıda bulunabileceğimi belirten bir paragraf.

Yeni mezunlar, iş arayanlar ya da işini değiştirmek isteyenler… Hangi aşamada olursanız olun, iyi bir iş aramanın yolu iyi bir özgeçmişten geçer. Ancak iyi bir özgeçmiş yaratmak ve iş alım uzmanlarının dikkatini çekebilmek için bazı detayları atlamamak gerekir. CV hazırlarken heyecana kapılıp neyi nasıl yapacağımızı düşünmekten, gözümüzden kaçan şeyler olabilir. Ancak birazdan bahsedeceğim 6 detaya dikkat ederek, başarılı bir özgeçmiş hazırlamanın püf noktalarını öğreneceksiniz. 

Başarılı Bir Özgeçmiş İçin Püf Noktalar Nelerdir? 

İyi bir özgeçmiş hazırlamak için gözden kaçırılmaması gereken noktalar vardır. Bu noktalara özen göstererek, iş kapılarının anahtarını elinizde tutabilirsiniz. Başarılı bir özgeçmiş nasıl hazırlanmalıdır?

1 - Güçlü tanımlamalar ve başarılar

İşverenler, yalnızca kendiniz hakkındaki düşüncelerinizi bilmek istemez. Yaptığınız işlerin sonuçlarını da görmek isterler. Gerçekten de çalışkan olduğunuzu düşünüyorsanız, özgeçmişte böyle bir ifadeye yer verdiyseniz, bunu bazı verilerle öne sürün. Yani laftan çok icraatler önemli. 

CareerBuldier şirketinin işverenlerle yaptığı bir ankete göre, özgeçmişte bulunması gereken en etkili kelimelerin bazıları şu şekilde:

  • Hedefler - % 52

  • Geliştirilmiş - % 48

  • Eğitimli / Danışman - % 47

  • Yönetilen - % 44

  • Oluşturuldu - % 43

  • Çözüldü - % 40

  • Gönüllü - % 35

  • Etkilenmiştir - % 29

  • Azalmış / Artan - % 28

2 - Aldığınız eğitimler, sertifikalar

İşiniz ile alakalı eğitimler, katılım belgeleri, sertifikalar ya da ödüller aldıysanız, özgeçmiş hazırlarken bunlara muhakkak yer vermelisiniz. Özgeçmişinizde bu gibi önemli gelişmeleri belirtmeniz, kalifiyeli bir çalışan olduğunuzu gösterir. 

Özgeçmişinizin başında yer alan profesyonel özet kısmında bu gelişmeleri belirtmeyi de ihmal etmeyin. Aldığınız ekstra eğitimleri, sertifikaları, ödülleri ön plana çıkarın.

CV Hazırlama ve İş Görüşmesine Hazırlık Eğitimi alarak başarılı bir özgeçmiş için dikkat edilmesi gereken hususları daha iyi öğrenin. 

3 - Daha fazla bilgi sunun

Özgeçmiş, sınırlı bir alana sahip. Hakkınızdaki her detayı oraya sığdırmanız mümkün olmayabilir. Kişisel web siteniz, çevrimiçi ortamlardaki varlığınız, LinkedIn hesabınız sizin hakkınızda daha fazla bilgi verecektir.

Yapılan araştırmalara ve anket çalışmalarına göre, işe alım uzmanlarının büyük bir kısmı, bir özgeçmişe 2 dakikadan fazla vakit ayırmıyor. Bu da demek oluyor ki kullandığınız her kelimeyi, yazdığınız her satırı özenle seçmelisiniz. 

Daha önceki iş yerlerinizde elde ettiğiniz başarıları belirtin. Örneklendirmek gerekirse, “X pazarlama firmasında çalıştığım süreçte firmanın satışlarını %15 artırarak firmamızın tercih edilirliğine katkı sağladım.” Başarılı bir özgeçmiş için pozisyonunuza, sektörünüze özgü temel bilgilerinizi ve yeterliliklerinizi belirtin. 

4 - Başarılar

Büyük bir şirket için çalışıyorsanız ya da çalıştıysanız, bu prestijden faydalanmak isteyebilirsiniz. Çünkü marka değeri, pazar etkisi, şirket büyüklüğü, herkes için ilgi çekici olabilir. Orada elde ettiğiniz temel tecrübe ve başarılarınızı da net bir şekilde ifade etmek, sizi daha başarılı bir iş adayı olarak gösterir.

5 - Akışkan bilgiler

İyi bir özgeçmiş, düzenli ve kolay okunabilir olmalıdır. İşe alım uzmanları bir özgeçmişi okumak için, az önce belirttiğim gibi, fazla vakit ayırmamaktadır. Bu nedenle madde işaretleri ve özetler kullanabilirsiniz. Aksi halde paragraf biçiminde yazılan bir özgeçmiş, blog gibi okunmak yerine yalnızca göz gezdirilecektir. 

Tabii bu noktada da dikkat etmeniz gereken hususlar mevcut. Bölümlerde market listesi yapar gibi uzun bir listelendirme yapmayınız. İki ila beş özellikle sınırlandırmak daha iyi bir biçim sunar.

6 - Teknik detaylara özenin

CV hazırlarken dikkat edilmesi gereken teknik detaylar nelerdir?

  • Özgeçmişiniz A4 dosya kağıdına yazılmalıdır.

  • Genellikle “Times New Roman” veya “Arial” yazı stilleri kullanılır. Okunaklılık açısından bu yazı türleri tercih edilir ve 11 ya da 12 punto ile yazılabilir.

  • Kronolojik sırayı tersten takip etmeniz gerekir. Yani, en son yaptığınız işlerden ilk deneyimlere doğru gitmeniz önerilir.

  • Fotoğrafınız Instagram fotoğraflarınızdan değil, profesyonel bir şekilde seçilmiş olmalıdır. 

  • Başvuruda bulunduğunuz pozisyon için ön yazı hazırlayabilirsiniz.

  • Daha önce belirttiğim gibi uzun paragraflardan kaçınmalısınız. Dikkat dağıtıcı genel bilgilerden, gereksiz hususları belirtmekten kaçınmalısınız.

  • Akademik bir özgeçmiş hazırlamıyorsanız, CV’niz 2 sayfayı geçmemelidir. 

  • Kişisel bilgilerinizi doğru bir biçimde ifade ettiğinizden emin olun. (Adınız, açık adresiniz, telefon numarası gibi bilgiler)

Bonus: mülakatlarda daha başarılı olmak ve profesyonel davranmak için Mülakat Teknikleri Eğitiminden ücretsiz bir şekilde faydalanabilirsiniz. Eğitim sonunda uygulanan sınavdan başarılı olmanız durumunda da sertifika almaya hak kazanırsınız. 

Başarılı bir özgeçmiş, başarılı bir kariyerin anahtarıdır.

Güçlü Tanımlamalar ve Başarılar, Özgeçmişinizdeki yetkinlikleri ve başarıları belirtin, X pazarlama firmasında çalıştığım süreçte firmamın satışlarını %15 artırdım, Aldığınız Eğitimler, Sertifikalar, İşinize yönelik aldığınız eğitimleri ve sertifika programlarını belirtin, Google Analytics için sertifikalı, Daha Fazla Bilgi Sunun, Kişisel web site adınız, Linkedin profiliniz veya blogunuz gibi ekstra bilgileri belirtin, Linkedin profilim: wwwlinkedincom/in/örnek, Başarılar, Önceki iş yerlerinde elde ettiğiniz başarıları açıkça belirtin, Daha önce çalıştığım firmada projelerimi her zaman zamanında ve beklenenin üzerinde kaliteyle tamamladım, Akışkan Bilgiler, Özgeçmişinizi okunaklı ve takip etmesi kolay bir şekilde yazın, Önceki pozisyonlarda iş süreçlerini optimize ettim, müşteri memnuniyetini arttırdım, Teknik Detaylara Özen, Özgeçmişin teknik yönlerine özen gösterin, Times New Roman veya Arial yazı stilleri kullanılır ve 11 ya da 12 punto ile yazılmalıdır, Görevler ve Sorumluluklar, Önceki pozisyonlarınızdaki görevleri ve sorumlulukları net şekilde belirtin, Pazarlamadan sorumluydum ve sosyal medya kampanyalarını yürüttüm, Özgeçmiş Uzunluğu, Özgeçmişinizin uzunluğuna dikkat edin Genellikle 2 sayfayı geçmemeli, -, Profesyonel Fotoğraf, Özgeçmişinizde profesyonel bir fotoğraf kullanın, -, Ön Yazı, Başvurduğunuz pozisyon için özgeçmişte ön yazı hazırlayın, Pozisyona olan ilgimi ve hangi becerilerimi kullanarak katkıda bulunabileceğimi belirten bir paragraf
özgeçmiş hazırlama özgeçmiş cv mülakat işe alım online eğitim
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Siyah bir kalem tutan ve beyaz bir deftere yazı yazan bir kadın elinin yakın çekimi. Defter açık ve kağıt hafifçe bulanık. Kalem kağıda doğru tutulmuş ve kadın işine odaklanmıştır. Arka plan odak dışıdır ve arka planda gri ve siyah kasalı bir dizüstü bilgisayar görünmektedir. Görüntünün ön planında beyaz bir yastık var. Kadın kısa kollu beyaz bir gömlek giymiş ve saçlarını yüzünden geriye doğru toplamış.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlamayla İlgili Bilinmeyen 4 Hata

16 Mart 2018
Gözlüklü bir kadın elinde bir dosya tutuyor. Kısa saçları var ve elindeki nesneye bakıyor. Sağ elinde, üzerinde küçük karelerden oluşan bir desen bulunan siyah beyaz bir klasör tutmaktadır. Arka planda, köşede saksıda bir bitki ve görüntünün sağ tarafında üzerinde siyah bir ünlem işareti bulunan kırmızı beyaz bir üçgen işareti görülüyor. Sol tarafta, bir takım elbisenin yakın çekimi ve görüntünün üst köşesinde gri ve beyaz bir logo görülüyor. Görüntünün ortasında metin içeren bir işaretin yakın çekimi de görülebilir.
Özgeçmiş Hazırlama

Özgeçmiş Hazırlarken Yapılan Hatalar

23 Ağustos 2017