AnasayfaBlogBaşarılı Bir İş Görüşmesi İçin 8 Strateji
İş Görüşmesi

Başarılı Bir İş Görüşmesi İçin 8 Strateji

11 Kasım 2019
İki adam karşı karşıya duruyor, elleri tokalaşmak için kenetlenmiş. Adamlardan biri takım elbise, diğeri gündelik bir gömlek ve pantolon giymiştir. Takım elbiseli adamın yüzünde ciddi bir ifade var, yanındaki masada bir dizüstü bilgisayar açık. Masanın diğer tarafında bir bardak su ve bazı kağıtlar var. Arkalarında beyaz bir duvar, ahşap bir yüzey ve bir gölge görünür. Tokalaşmanın yakın çekiminde ellerinin sıkıca kavrandığı görülüyor. Takım elbiseli adamın yüzü yakından çekilmiştir, gözleri diğer adama odaklanmıştır. Diğer adamın dostça bir gülümsemesi var, yüzü dizüstü bilgisayarın yansımasında görülebiliyor. Görüntü, zaman içinde yakalanmış bir bağlantı anı, tokalaşma ise iki insanın bir araya gelişinin sembolü.
StratejiAmaçEk Bilgi
Şirketi AraştırınŞirket hakkında bilgi edinmek ve iş pozisyonunu değerlendirmekŞirketin sunduğu ürün veya hizmeti deneyimlemeniz faydalı olabilir.
Doğru Kıyafet Tercihine Dikkat Edinİlk izlenimi olumlu etkilemekKıyafetiniz ve giyiminiz yüzde 55 oranında birinci izleniminizi belirler.
GülümsemekOlumlu bir ilk izlenim bırakmakSamimi ve kendinden emin bir gülümseme olumlu bir etki yaratır.
Sorular HazırlayınŞirkete ilgi ve merakınızı göstermekEn az iki adet mantıklı soru hazırlamanız tavsiye edilir.
Sosyal Medya Hesaplarınızı Gözden GeçirinProfesyonel ve olumlu bir imaj çizmekİşverenlerin işe alım sürecinde genellikle sosyal medya hesaplarınıza bakacakları unutulmamalıdır.
Görüşmeye Erken GitmelisinizGüvenilir ve dakik olduğunu göstermekTrafiğe takılma gibi beklenmedik gecikmeler için erken gitmeyi düşünmelisiniz.
Rahatsız Edici Gıdalardan Uzak DurunSağlıklı ve enerjik olmakEkstra stresli olacağınız bu günlerde rahatsız edici gıdaları tercih etmemelisiniz.
Pozitif ve Kendinden Emin OlunGörüşmeci ve şirket üzerinde iyi bir etki bırakmakOlumlu ve kendinden emin bir tutum, işveren tarafından hoş karşılanır.
Görgü Kurallarına Dikkat Edinİş görüşmesi sürecinde doğru ve uygun davranışlar sergilemekGörüşme öncesi ve sonrası nezaket kurallarını uygulamak önemlidir.
Teknik Bilginizi Paylaşınİş pozisyonuna uygun olduğunuzu göstermekİşe yönelik beceri ve deneyimlerinizi açıkça belirtmek önemlidir.

Hayalinizdeki işi buldunuz ve bunun için başvuruda bulundunuz. Ardından da mülakata davet edildiniz. Ancak iş görüşmesi esnasında fark yaratmalısınız. Peki, hem sizin hem de karşı tarafın beklentilerinin karşılandığı bir iş görüşmesine nasıl hazırlanılmalı?

Bu konuda endişe etmenize gerek yok. Sandığınız kadar zor değil. Başarılı bir iş görüşmesi için birazdan bahsedeceğim stratejiler sayesinde, görüşmeniz olumlu sonuçlanabilir. 

Başarılı Bir İş Görüşmesi İçin İpuçları Neler?

İş görüşmesine gitmeden önce hazırlık aşaması, en az görüşme kadar önemlidir. Bu yüzden bu aşamaya önem vermeniz, daha rahat bir iş görüşmesi geçirmeniz açısından gereklidir. Başarılı bir iş görüşmesi için nelere dikkat edilmeli? İyi bir mülakat için neler yapmalıyız? 

1- Şirketi Araştırın

Görüşmecilerin tıpkı sizi araştıracakları gibi siz de onların neler yaptıklarını ve nasıl çalıştıklarını öğrenmek için şirketi araştırmalısınız. Şirket sizin için gerçekten uygun mu, istediğiniz iş gerçekten bu pozisyon mu? Yeniden gözden geçirin.

Mülakatınızı gerçekleştirecek olan insan kaynakları personelleri ve işe alım müdürü hakkında da araştırma yapmanız iyi olacaktır. 

Şirket, deneyebilmenizin mümkün olduğu ürün ya da hizmetler geliştiren bir yer ise, bunları mutlaka deneyimleyin. Mülakata hazırlık aşamasında bu önemli bir ayrıntıdır. Eğer bir restorana başvuruyorsanız yemeğini deneyin. Kişisel bakım-kozmetik mağazası ise ürünlerini kullanın. 

İşverenler, yapılan işleri bilmenizi ve idrak edebilmenizi bekler. Bu, onlar için son derece önemlidir. Bu deneyimleri iş görüşmeniz esnasında belirttiğiniz takdirde, ilginiz karşı tarafı memnun edecektir. 

2- Doğru Kıyafet Tercihine Dikkat Edin

Görüşmeye girdiğiniz esnada ilk izlenimin yüzde 55 oranında giyiminiz ve kapıdan girme şeklinize göre belirlendiğini biliyor muydunuz? Kişisel imaj ve algınızın profesyonel bir biçimde ifade edilmesi, için doğru kıyafet seçimine özen göstermelisiniz.  

Başarılı bir iş görüşmesi için nasıl giyinmeliyiz? Kadınlar, abartıdan uzak ve uyumlu tonlarda giyinmelidir. Rüküş takı ve kıyafetler profesyonel imajınızı gölgeler. Makyaj ve parfümü dozunda kullanmaya önem verin. Ağır kokular yerine fresh bir koku, yerinde olacaktır.

Erkekler için ise takım elbise önerilir. Kemeriniz ve ayakkabı renginizin uyumlu olmasına dikkat edin. Göz yormayan düz renk kıyafetler tercih edebilirsiniz.

3- Gülümsemek, İyi Bir Başlangıçtır

Gülümsemeniz bir işverenin göreceği ilk şeydir, bu nedenle gerçek ve özgün olduğundan emin olun. Samimi ve kendinden emin bir gülümseme daha olumlu bir ilk izlenim bırakmanıza yardımcı olacaktır. Mülakatın iki yönlü bir konuşma olduğunu unutmayın, bu nedenle rahatlamaya çalışın ve yeni insanlarla tanışma fırsatının tadını çıkarın.

İşe olan hevesinizi ve ilginizi gösterebilirseniz, başarılı olma olasılığınız daha yüksektir. Bu nedenle, bir sonraki mülakatınıza yüzünüzde bir gülümsemeyle gidin ve bunun nasıl bir fark yarattığını görün.

4- Sorular Hazırlayın

Bize sormak istediğiniz bir şey var mı?” İş görüşmesi esnasında bu soruya maruz kalmayan yoktur. Bu aşamada, “şimdilik yok, teşekkürler” demek yerine birkaç mantıklı soru yöneltmeniz, şirkete daha ilgili olduğunuzu gösterir. İşte sorabileceğiniz sorulardan bazıları:

  • İş görüşmemizden bir sonraki aşama nedir?

  • İşe alım süreciniz ne kadar sürmektedir?

  • Mesleki gelişimimiz sağladığınız eğitim olanakları var mı?

  • Performans ölçümleriniz nasıl gerçekleşmektedir?

İpucu: En az 2 adet soru hazırlamanız, işiniz ile ilgili meraklı ve istekli olduğunuzu gösterir. 

5- Sosyal Medya Hesaplarınızı Gözden Geçirin

Günümüz iş piyasasında, işverenler işe alım sürecinin bir parçası olarak adayların sosyal medya hesaplarını giderek daha fazla inceliyor. Sonuç olarak, hesaplarınızın profesyonel ve olumlu bir imaj sunduğundan emin olmanız önemlidir. Bu, tartışmalı veya saldırgan materyaller yayınlamaktan kaçınmak ve uygunsuz olarak yorumlanabilecek tüm fotoğrafları veya gönderileri kaldırmak anlamına gelir.

Ayrıca, LinkedIn hesabınız ağ oluşturmak ve profesyonel kimlik bilgilerinizi göstermek için değerli bir araçtır. Hesabınızı güncel tuttuğunuzdan ve edindiğiniz yeni becerileri veya deneyimleri eklediğinizden emin olun. Bu basit adımları atarak, sosyal medyadaki varlığınızın istediğiniz işi alma şansınıza zarar vermemesini sağlayabilirsiniz.

6- Görüşmeye Erken Gitmelisiniz

İş görüşmeleri söz konusu olduğunda zamanında gelmek çok önemlidir. Geç gelmek işverene güvenilir veya dakik olmadığınızı gösterir ve işi yapma becerinize olumsuz yansıyabilir. Öte yandan, erken gelmek size görüşme başlamadan önce nefes alma ve notlarınızı gözden geçirme şansı verir. Bu ekstra zaman, trafik veya kaybolma gibi beklenmedik gecikmelerle karşılaşmanız durumunda da faydalı olabilir. Genel olarak, erken gelmek iyi bir izlenim bırakmanın ve kendinizi başarıya hazırlamanın en iyi yoludur.

7- Rahatsız Edici Gıdalardan Uzak Durun

Ekstra stres altında olacağınız günlerde reaksiyona neden olabilecek veya sindiriminizi bozabilecek yiyeceklerden kaçınmanız önemlidir. Örneğin, kahve ve diğer kafeinli içecekler sizi normalden daha gergin ve sinirli yapabilir. Aynı şekilde, gazlı içecekler ve baharatlı yiyecekler hazımsızlığa ve mide yanmasına neden olabilir.

Ağır bir yemek yemek de kendinizi halsiz ve yorgun hissetmenize neden olabilir. Zinde ve odaklanmış kalmak için, size ağırlık yapmayacak hafif, sağlıklı yiyeceklerle beslenmek en iyisidir. Bol su içmek de susuz kalmamanıza ve uyanık olmanıza yardımcı olacaktır. Bu nedenle, büyük toplantınızdan veya sunumunuzdan önce, yiyecek ve içecek konusunda akıllıca seçimler yaptığınızdan emin olun.

8- Beden Dili Her Şeydir

Mülakat esnasında yalnızca ağzınız ile iletişim kurduğunuzu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Jest ve mimikler tahmin ettiğinizden çok daha fazla mesaj veriyor. Sırtınız ve başınız dik olacak şekilde düzgün bir duruş sergileyin. Bu duruş, daha özgüvenli hissettirecek.

Etkili bir vücut dili için Beden Dili Eğitimi almanız size gereken stratejiler konusunda yardımcı olacak. 

Başarılı bir iş görüşmesi için online ve ücretsiz Mülakat Teknikleri Eğitiminden faydalanabilirsiniz. Enstitü tarafından verilen eğitimin ardından başarılı olarak sertifika almaya hak kazanabilirsiniz. 

Bonus: Popüler Mülakat Sorularına Hazırlık Yapın

Hobileriniz Nelerdir?

Neden Sizi İşe Alalım? 

Zayıf Yönleriniz Nelerdir?

Şirketi Araştırın, Şirket hakkında bilgi edinmek ve iş pozisyonunu değerlendirmek, Şirketin sunduğu ürün veya hizmeti deneyimlemeniz faydalı olabilir, Doğru Kıyafet Tercihine Dikkat Edin, İlk izlenimi olumlu etkilemek, Kıyafetiniz ve giyiminiz yüzde 55 oranında birinci izleniminizi belirler, Gülümsemek, Olumlu bir ilk izlenim bırakmak, Samimi ve kendinden emin bir gülümseme olumlu bir etki yaratır, Sorular Hazırlayın, Şirkete ilgi ve merakınızı göstermek, En az iki adet mantıklı soru hazırlamanız tavsiye edilir, Sosyal Medya Hesaplarınızı Gözden Geçirin, Profesyonel ve olumlu bir imaj çizmek, İşverenlerin işe alım sürecinde genellikle sosyal medya hesaplarınıza bakacakları unutulmamalıdır, Görüşmeye Erken Gitmelisiniz, Güvenilir ve dakik olduğunu göstermek, Trafiğe takılma gibi beklenmedik gecikmeler için erken gitmeyi düşünmelisiniz, Rahatsız Edici Gıdalardan Uzak Durun, Sağlıklı ve enerjik olmak, Ekstra stresli olacağınız bu günlerde rahatsız edici gıdaları tercih etmemelisiniz, Pozitif ve Kendinden Emin Olun, Görüşmeci ve şirket üzerinde iyi bir etki bırakmak, Olumlu ve kendinden emin bir tutum, işveren tarafından hoş karşılanır, Görgü Kurallarına Dikkat Edin, İş görüşmesi sürecinde doğru ve uygun davranışlar sergilemek, Görüşme öncesi ve sonrası nezaket kurallarını uygulamak önemlidir, Teknik Bilginizi Paylaşın, İş pozisyonuna uygun olduğunuzu göstermek, İşe yönelik beceri ve deneyimlerinizi açıkça belirtmek önemlidir
iş görüşmesi mülakat kariyer eğitim iş hayatı
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Resimde sağ elinde beyaz bir kâğıt üzerinde siyah bir kalem tutan bir kişi görülmektedir. Kişinin sol eli ön planda birbirine kavuşturulmuştur. Kişinin yüzü görünmemektedir. Kalem kağıda yakın tutulmuştur ve kağıt odaktadır. Görüntünün arka planında yaprakları olan koyu gri bir masa ve siyah bir kravat var. Kişi açık renkli bir gömlek ve koyu renkli bir blazer ceket giymektedir. Kişinin elleri görüntünün ana odağını oluşturuyor ve yazı yazıyor gibi görünüyor. Resmin genel kompozisyonu dengeli ve simetrik.
Mülakat - İş Görüşmesi

Dikkat! Bugün İş Görüşmesi Var!

03 Temmuz 2019
Bir erkek ve kadın, aralarında bir dizüstü bilgisayar ve bir pano ile bir masada oturmaktadır. Adam mavi bir gömlek giymiş ve kravat takmıştır. Kadının uzun kızıl saçları vardır. Kadın elinde özgeçmiş gibi görünen bir belge tutmaktadır. Arka planda bulanık bir bitki görüntüsü var. Kadın aynı zamanda bir kitap okumaktadır. Ön planda kadının beyaz gömleği yakından görülüyor. Adam ve kadın sohbet ediyor gibi görünüyor.
Mülakat - İş Görüşmesi

İş Görüşmesi Nasıl Başarılı Geçer?

18 Temmuz 2019
Resimde muhtemelen bir CV görüşmesine hazırlanan takım elbiseli bir adam görülüyor. Gözlüklü, sakallı ve düğmeli gömleğiyle kendinden emin ve iyi giyimli görünüyor. Arka planda metal bir kutunun yakın çekimi, bir saat ve bir kol görülebiliyor. Bu görüntü, bir CV görüşmesine nasıl hazırlanılması gerektiğine dair mükemmel bir örnektir.
4.6
(50)

CV Hazırlama Eğitimi

6 Konu3 Saat
Bu, koyu mavi takım elbise giyen bir adamın fotoğrafı. Arkasında beyaz bir duvar olan parlak ışıklı bir odada durmaktadır. Adamın kısa siyah saçları var ve yüzünde ciddi bir ifadeyle önüne bakıyor. Beyaz bir elbise gömleği, mavi çizgili bir kravat ve koyu mavi bir takım elbise ceketi giymektedir. Ayrıca siyah elbise pantolonu ve siyah elbise ayakkabıları giymektedir. Elleri yanındadır ve sol bileğinde bir saat takılıdır. Adam kendinden emin ve sakin görünüyor.Dr. Bilal Şentürk
1162464
Bu görüntü yakın planda titreyen iki eli gösteriyor. Eller dışarıda çimenlik bir alanda duran iki kişiye ait ve arka planda bir ev görülüyor. Gökyüzü çoğunlukla açık ve güneş sahnenin üzerinde parlıyor. Her iki kişi de başparmaklarını uzatmış ve parmaklarını iç içe geçirmişlerdir. Her iki elin bilekleri görünüyor ve eller birbirini sıkıca tutuyor. Bu görüntü bir bağlantı, güven ve dostluk hissi uyandırıyor.
4.9
(19)

Görgü Kuralları Eğitimi

12 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
808464