AnasayfaBlogBanket Müdürü Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Banket Müdürü Nedir? Ne İş Yapar?

04 Ağustos 2021
Bir kadın yüzünde kocaman bir gülümsemeyle elinde bir dizüstü bilgisayar tutuyor. Mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giymiş. Omuz hizasındaki kahverengi saçları yüzünden geriye doğru taranmış. Beyaz bir masası ve arka planda birkaç rafı olan modern bir ofiste oturuyor. Elinde bir dizüstü bilgisayar var ve dikkatle ekrana bakıyor. Gözleri parlak ve gülümsemesi sıcak. Çalışırken kendinden emin ve memnun görünüyor. Dizüstü bilgisayarın siyah bir kasası var ve tuşları gümüş rengi. Elleri tuşların üzerinde hafifçe durmakta ve parmakları yazmak için hazır beklemektedir.
Banket Müdürü Nedir?Banket Müdürünün GörevleriBanket Müdürü Maaşları
Otel ya da restoran gibi hizmet veren işletmelerde düğün, toplantı ve ziyafet gibi etkinlikleri yönetmekten sorumlu olan kişi.Mekan organizasyonlarının planlamasını oluşturmak, personel aşımı, eğitimi ve gelişimini sağlamak, misafir memnuniyeti ve hizmet kalitesini yükseltmek.Tecrübe, eğitim ve işletme büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir. Yeni başlayan bir banket müdürü en düşük 3.700 TL en yüksek 4.300 TL kazanır.
Ziyafetlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesinden sorumlu kişi.Etkinlik ayrıntılarını planlamak, yemek rezervasyonlarını düzenlemek, menüyü planlamak ve fiyatlandırmayı sağlamakTecrübe kazandıkça maaşlar 4.500 TL'den 5.800 TL'ye kadar çıkar.
Otel veya restorandaki tüm banket ve etkinlikleri profesyonelce yöneten kişi.Satışları optimize etmek, kadro seviyelerinin talebi karşılamasını sağlamak, sürekli iyileştirmeye odaklanarak konuk memnuniyeti seviyelerini değerlendirmek.En yüksek 7.000 TL kazanabilirler.
Konferans ve banket yelpazesini zengin bir hale getiren ve kalite oluşturan kişi.Personel seçme ve eğitme, kritik girişimleri belirleme, menü seçeneği oluşturma ve operasyon süreçlerini yönetme.Özel sektör ve kamu sektöründe maaşlar farklı olabilir. Genellikle özel sektör daha yüksek maaşlar sunar.

Otel veya restoranda çalışan banket müdürü, satışları optimize etmek ve performansı değerlendirip, kadro seviyelerinin talebi karşılamasını sağlamaktan sorumlu olan kişidir. Kusursuz bir konuk ve üye deneyimi sunmak üzere otelde yer alan tüm banket ve etkinlikleri profesyonelce yönetmesi gerekir.

Bir banket müdürü olarak tüm etkinliklerden sorumluyken aynı zamanda satışları optimize etmek ve kadro seviyelerinin talebi karşılamasını sağlamak oldukça önemli olan iş tanımlarındandır. Sürekli iyileştirmeye odaklı olarak, konuk memnuniyeti seviyelerini değerlendirmeleri gerekir. Konferans ve banket yelpazesini zengin bir hale getirmek ve kalite oluşturmak üzere önerilerde bulunması gerekir. Personel aşımı, eğitimi ve gelişimi gibi oldukça önemli olan rolleri üstlenir.

Yazımızda banket müdürü ile ilgili merak edilen tüm sorulara yanıtlar aradık. Banket müdürü nedir? Banket müdürü ne iş yapar? Banket müdürü nasıl olunur? Birlikte inceleyelim.

Banket Müdürü Nedir?

Banket müdürü, otel ya da restoran gibi hizmet veren işletmelerde düğün, toplantı ve ziyafet gibi etkinlikleri yönetmekten sorumlu olan kişiye verilen mesleki unvandır. Gelen konukların karşılanmasından uğurlanmasına kadar tüm süreci yöneten kişidir. Mekan organizasyonlarının planlamasını oluşturan ve yürüten organizasyon yöneticisine banket müdürü adı verilir. Müşteri memnuniyetinden ve hizmet kalitesinden ödün vermeyecek şekilde düzenlenmesi gereken etkinliklerin her aşaması ile birebir ilgilenir. Bu alanda hizmet vermek isteyen kişilerin gerekli eğitimleri tamamlaması gerekir.

Üniversitelerde yer alan Mutfak Bilimi, Gıda Hizmet Sistemleri yönetimi, Konaklama İşletmeciliği, Otel ve Restoran Yönetimi gibi programlardan birinden başarıyla mezun olan kişiler banket müdürü olarak çalışabilir. İşletmenin büyüklüğüne bağlı olarak, ilgili alanlarda lisans derecesi, yabancı dil bilgisi ve deneyim şartı aranır. Turizm Otelcilik Meslek Liselerinden mezun olan kişiler ve özel kurslarda eğitim alıp sertifika sahibi olan kişiler de küçük ölçekli işletmelerde banket müdürü olarak çalışmalarını sürdürebilir.

Banket Müdürü Ne İş Yapar?

Banket müdürü, kendisinden beklenen birçok görevin aynı anda üstesinden gelebilen kişidir. Misafirlere kaliteli bir hizmet sunmak için her konu ile yakından ilgilenir, gerekli plan ve denetlemeleri yürütür. İyi bir zaman yönetimi becerisi sergiler. Banket müdürünün çalıştıkları kuruma göre görevleri değişiklik gösterse de temel görev ve sorumlulukları aşağıdaki gibidir.

İlgili eğitim: Etkili Zaman Yönetimi Eğitimi

  • Ziyafetlerin ayrıntılarını planlar ve gerekli çalışmaları yürütür.

  • Yemek rezervasyonlarını düzenler.

  • Menüyü planlar ve fiyatlandırma konusunda yardımcı olur.

  • İşletmenin diğer bölümleriyle işbirliği içinde çalışmalarını yürütür.

  • Bölüm çalışanlarını işe alır, eğitimleri ile ilgilenir ve denetler.

  • Yiyecek, içecek ve ekipman gibi gerekli malzemeleri siparişlerini verir.

  • Çalışma alanlarını inceler ve denetler.

  • Kurum personelinin sağlık ve gıda güvenliği standartlarına uymasını sağlar.

  • Yemek ve servis kalitesini düzenli olarak takip eder.

  • Misafir şikayetlerini ele alır ve hızlı bir şekilde çözümler.

  • Personel çalışma saatlerini düzenler ve görev dağılımlarını yapar.

  • Bütçe ve bordro kayıtlarını yönetir.

  • Personeli eğitir ve gelişmelerini destekler.

  • Misafirlere ati kullanım alanlarının temizliğini ve düzenini sağlar.

Banket Müdürü Maaşları

Banket müdüründen kusursuz bir şekilde konuk ve üye deneyimi sunması beklenir. Bu sebeple otel ya da restorandaki tüm banket ve etkinlikleri yönetmekten sorumludur. Bir banket müdürünün aynı zamanda satışları optimize etmesi gerekir. Kadroda yer alan kişilerin talebi karşılamasını sağlaması da beklenen görevleri arasında yer alır. Yöneticilik becerilerini taşıması gerekir. Zaman yönetimi konusunda uzmanlık göstermesi beklenir.

Restoran ve otellerde faaliyette bulunan banket müdürünün oldukça çeşitli ve önemli görev ve sorumlulukları bulunmaktadır. Aldıkları sorumluluklara göre maaşları da değişiklik gösterebilir. Kurumun hacmi, kişinin tecrübesi, aldığı eğitim maaşını etkileyen diğer önemli hususlar arasında sıralanabilir. Kurumun özelliklerine bağlı olarak banket müdürünün yabancı dil bilmesi beklenir. Özellikle iyi derecede İngilizce bilgisine sahip olan kişiler kurumlar tarafından ön sıralarda değerlendirilir. Peki, bir banket müdürü ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Kamu alanında ya da özel sektörde yeni çalışmaya başlayan bir banket müdürü en düşük 3.700 TL en yüksek 4.300 TL maaş almaktadır.

  • Zamanla tecrübe sahibi olduktan sonra en düşük 4.500 TL en yüksek 5.800 TL kazandıkları görülmektedir. 

  • Bu alanda çalışmakta olan banket müdürünün en yüksek 7.000 TL kazandıkları bilinmektedir.

Banket Müdürü Nasıl Olunur?

Üniversitelerde yer alan ilgili bölümlerden; Mutfak Bilimi, Gıda Hizmet Sistemleri yönetimi, Konaklama İşletmeciliği, Otel ve Restoran Yönetimi programlarından birinden mezun olan kişiler banket müdürü olarak çalışabilir. İşletmenin hacmine göre ilgili alanlarda lisans derecesi, yabancı dil ve tecrübe şartı koşulur. Turizm Otelcilik Meslek Liselerinden mezunlar ve özel kurslarda eğitim alarak sertifika sahibi olan kişiler de düşük hacimli işletmelerde banket müdürü olarak görev alabilir. İşletme özelliklerine bağlı olarak bir banket müdüründe aranan nitelikler de farklılık gösterebilir.

Özellikle kariyer hedefi olan kişiler bu alana yönelik eğitimleri mutlaka tamamlamalıdır. Banket müdürü olmak isteyen kişilerin; pazarlama, finansal analiz, işletme, muhasebe, yemek servis yönetimi, tesis yönetimi, ağırlama ve yemek servisi gibi eğitimleri tamamlamış olmaları beklenir. Bir Banket Müdürü, her zaman konuklar namına diğer kurum çalışanları ile birlikte çalışmalarını yürütür. Bu rolü başarıyla yerine getirebilmek için aşağıdaki tutum ve davranışları sergilemeleri beklenir.

  • Otel, tatil ve hizmet sektöründe kapsamlı bilgi sahibi olmaları beklenir.

  • Konferans ve içecek alanında tecrübe sahibi olduğunu belgelemeli, özellikle kâr sağlama, maliyetleri kontrol etme ve müşteri sadakati oluşturma becerileri göstermeleri gerekir.

  • Güçlü iletişim becerilerine sahip olmaları gerekir.

  • Kazanan bir ekip ortaya çıkarmak için olağanüstü liderlik becerileri göstermeleri gerekir.

  • Otel ve etkinlik alanında bir yönetim pozisyonunda konferans ve banket operasyonları deneyimine sahip olmaları gerekir.

  • Otel yönetimi ya da buna eşdeğer bir alanda derece ya da diploma sahibi olmaları gerekir.

  • Yabancı dil özellikle çok iyi derece İngilizce bilgisi aranır.

  • Olağanüstü düzeyde konuk hizmeti sunmaya tutkuyla bağlı olan kişiler bu alanda çok daha başarılı olur.

İlgili eğitim: Liderlik Eğitimi

Otel ya da restoran gibi hizmet veren işletmelerde düğün, toplantı ve ziyafet gibi etkinlikleri yönetmekten sorumlu olan kişi, Mekan organizasyonlarının planlamasını oluşturmak, personel aşımı, eğitimi ve gelişimini sağlamak, misafir memnuniyeti ve hizmet kalitesini yükseltmek, Tecrübe, eğitim ve işletme büyüklüğüne bağlı olarak değişiklik gösterir Yeni başlayan bir banket müdürü en düşük 3700 TL en yüksek 4300 TL kazanır, Ziyafetlerin sorunsuz bir şekilde yürütülmesinden sorumlu kişi, Etkinlik ayrıntılarını planlamak, yemek rezervasyonlarını düzenlemek, menüyü planlamak ve fiyatlandırmayı sağlamak, Tecrübe kazandıkça maaşlar 4500 TL'den 5800 TL'ye kadar çıkar, Otel veya restorandaki tüm banket ve etkinlikleri profesyonelce yöneten kişi, Satışları optimize etmek, kadro seviyelerinin talebi karşılamasını sağlamak, sürekli iyileştirmeye odaklanarak konuk memnuniyeti seviyelerini değerlendirmek, En yüksek 7000 TL kazanabilirler, Konferans ve banket yelpazesini zengin bir hale getiren ve kalite oluşturan kişi, Personel seçme ve eğitme, kritik girişimleri belirleme, menü seçeneği oluşturma ve operasyon süreçlerini yönetme, Özel sektör ve kamu sektöründe maaşlar farklı olabilir Genellikle özel sektör daha yüksek maaşlar sunar
Banket Müdürü nedir Banket Müdürü ne iş yapar Banket Müdürü maaşları Banket Müdürü nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.