AnasayfaBlogBakım Onarım Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Bakım Onarım Mühendisi Nedir? Ne İş Yapar?

10 Haziran 2021
Gözlüklü ve mavi gömlekli bir adam bir fabrikada çalışmaktadır. Bilgisayarda oluşturulmuş bir araba görüntüsünün arkasında durmaktadır ve sağında siyah bir zemin üzerinde beyaz bir O harfi vardır. Solunda kırmızı beyaz bir nesnenin bulanık görüntüsü ve önünde bir çantanın yakın çekimi vardır. Görevine odaklanmış ve niyetli görünüyor. Fabrikanın duvarları sessiz bir gridir ve odadaki ışık parlaktır, arkasına keskin bir gölge düşürmektedir.
Bilgi KategorisiAçıklamaEk Bilgi
Bakım Onarım Mühendisi Nedir?Mühendislik ekipman ya da tesislerinin planlı bakım ve onarımını yapmakla sorumlu olan kişilere verilen addır. Teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmek ve fabrika uyarlamalarını gerçekleştirmek te bir bakım onarım mühendisinin başlıca görevleri arasındadır.Bakım Onarım Mühendisi olmak için genellikle dört yıllık bir üniversite eğitimini tamamlamak gerekmektedir.
Bakım Onarım Mühendisi Ne İş Yapar?Mevcut makineleri geliştiren, fabrika için gerekli yeni makineleri talep eden, makine ve parçalar üzerinde kontroller yapan, ekipmanı kalibre eden ve bakım strateji, prosedür ve yöntemlerini tasarlayan kişidir.Ekipman hatalarını onarır, arıza kaynaklarını tespit eder ve makine üzerinde yürütülen tüm onarım işlerini kayıt altına almaktan sorumludur.
Bakım Onarım Mühendisinin Çalışma AlanlarıBakım onarım mühendisi; fabrika, tesis, imalathane gibi mekanik sistemlerin kullanıldığı alanlarda istihdam edilir.Çalışma alanları, diğer uzmanlar ve personeller ile iş birliği içinde çalışmayı gerektirir.
Bakım Onarım Mühendisi MaaşlarıBaşlangıç maaşları yaklaşık olarak yıllık 45.000 TL ile 50.000 TL arasında değişirken, tecrübeli bir bakım onarım mühendisinin maaşı genellikle yıllık 85.000 TL ile 100.000 TL aralığındadır.Maaşlar, çalışılan kuruma, yeteneklere ve deneyime göre değişkenlik gösterir.
Gerekli EğitimBakım Onarım Mühendisi olmak için Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği veya ilgili mühendislik bölümlerinden dört yıllık lisans eğitimi alınmalıdır.Kişisel gelişim içi çevrimiçi kurslardan da faydalanılabilir.
Çalışma ŞartlarıBakım onarım mühendisleri genellikle fabrika ve imalathane gibi yerlerde, mekanik sistemler üstünde çalışırlar.İş sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine, aynı zamanda verimli ve kaliteli çalışma gereklerine uygun olacak şekilde çalışırlar.
Mesleğin GeleceğiYaşanan teknolojik gelişmeler ve sektörel büyümeler neticesinde bakım onarım mühendisine eskiye oranla oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır.İş imkanları oldukça geniş olduğu için geleceği parlak bir mühendislik dalıdır.
İş YüküBakım onarım mühendisleri çoğunlukla yoğun ve tempolu bir iş yaşamına sahiptirler, bu da işte başarının anahtarlarından biri olan zaman yönetimini önemli hâle getirir.Planlama ve organizasyon yetenekleri ve problem çözme becerileri bakım onarım mühendisliği mesleğinde başarı için önemlidir.
Bakım Onarım Mühendisliğinin ÖnemiMühendislik ve teknoloji sektöründeki firmaların makine ve ekipmanlarının sürekli olarak işler durumda olması gerektiği için, bakım onarım mühendisliği büyük bir öneme sahiptir. Arızaların ve duraklamaların önlenmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve genel verimliliğin artırılması bakım onarım mühendislerinin katkılarıdır.
Teknolojik GelişmelerMühendisler, teknolojik yeniliklere ayak uydurmalı ve bunları kendi çalışma alanlarına uygulamalıdır.Yenilikçi teknoloji, makineleri daha etkin ve verimli hale getirebilir, bu da genellikle daha yüksek karlılık anlamına gelir.

Mühendislik bölümleri arasında en çok dikkat çekenlerden biri bakım onarım mühendisliği bölümüdür. Pek çok kişinin hayallerini süsleyen meslek olarak özellikle son yıllarda ilgi görmektedir. Bakım onarım mühendisi olmak isteyen kişiler eğitim, meslek ve çalışma yaşamı ile ilgili birçok şeyi merak eder. Bakım onarım mühendisi olarak kariyer planı yapan kişiler, mekanik sistemlerin çalışmasına devam etmesi için gerekli olan bakım gereksinimlerini gidermekten sorumlu olacaklarını bilir.

Bakım sürecini organize ederken bir yandan geliştirme, seçim ve lojistik destek planını düzenlemek de bakım onarım mühendislerinin çalışma alanın içinde yer alır. Bu alanda çalışmalar yürüten kişilerin sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Yazımızda bakım onarım mühendisi nedir? Bakım onarım mühendisi ne iş yapar? Bakım onarım mühendisi maaşları ne kadardır? Gibi merak edilen sorulara yanıtlar hazırladık.

Bakım Onarım Mühendisi Nedir?

Bakım onarım mühendisi, mühendislik ekipman ya da tesislerinin planlı bakım ve onarımını yapmakla sorumlu olan kişilere verilen addır. Arıza taleplerini önem sırasına göre sıralar ve bakım ekiplerini arıza merkezine yönlendirir. Teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmek ve kendi alanında uygun olanları ekipman ve mekanik sistemlere uygulamak başlıca görevleri arasında sıralanabilir. Çalışma yapılan tesislerde ortaya çıkan sorunlar ile ilgili çalışmalara katılarak fabrika uyarlamalarını gerçekleştirmek te bir bakım onarım mühendisinin başlıca görevleri arasındadır.

Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler ve sektörel büyümeler neticesinde bakım onarım mühendisine eskiye oranla oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır. Bakım onarım mühendisi olmak için lisans eğitimi tamamlama zorunluluğu vardır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren;

ve ilgili mühendislik bölümlerinden herhangi birinden mezun olduktan sonra mühendisler, iş arayışına başlayabilirler. Eğitimlerinin yanı sıra kendilerini sürekli geliştirmeye devam etmeleri gerekir. Bu konuda online eğitim seçeneklerinden kişisel gelişim kurslarından faydalanabilirler.

İlgili eğitimler: Kişisel Gelişim Eğitimleri

Bakım Onarım Mühendisi Ne İş Yapar?



Bakım onarım mühendisleri pek çok sektörde çalışmalarını yürütür. Bu sektörlerin başında; otomotiv, tekstil, enerji gibi sektörler gelmektedir. Hizmet verdiği iş alanına bağlı olarak görev tanımı farklılıklar gösterebilir. Ancak meslek profesyonellerinin bazı emel sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar aşağıdaki gibidir.

  • İş verimini artırmak amacıyla mevcut makineleri geliştirme çalışmaları yürütür.

  • Fabrika için gerekli olacak yeni makineleri ilgili birimlerden talep etmeleri gerekir.

  • Makine ve parçalar üzerinde programlı olacak şekilde kontroller yapmaları gerekir.

  • Ekipmanı kalibre etmeleri gerekir.

  • Makine parçalarını yağlar ve temizliğini gerçekleştirir.

  • Parçaların revizyon ve değişiminden sorumludur.

  • Kalite denetimlerini yürütür.

  • Bakım strateji, prosedür ve yöntemleri tasarlar.

  • Rutin bakım işlerini yürütür ve ekipman hatalarını onarır.

  • Arıza kaynaklarını tespit eder, yeni parça monte etmek ve ekipmanın doğru şekilde çalıştığından emin olmak için çalışmalar yürütür.

  • Bakım raporlarını tutar ve makine üzerinde yürütülen tüm onarım işlerini kayıt altına almaktan sorumludur.

  • Firma sağlık ve güvenlik protokollerine uygun olacak şekilde faaliyet göstermelidir.

Bakım Onarım Mühendisi Maaşları

Bakım onarım mühendisi, mekanik sistemlerin çalışabilirliğinin en üst seviyeye çıkarılması, bakım gereksinimi ve bakım süresinin azaltılması için gerekli tasarım, geliştirme, seçim ve lojistik destek planlarını hazırlayan mühendislik dalıdır. Sahip olduğu yetenekleri ve öğrendiği teknikleri uygulayan kişidir. Bakım Onarım Mühendisi; işletmenin genel prosedürlerine göre araç, gereç ve ekipmanları etkin bir şekilde kullanır. İşçi sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine ve mesleğin verimlilik ve kalite gereklerine uygun olacak şekilde çalışmalarını sürdürür. Bakım onarım mühendisi olarak çalışmalar yürüten kişiler; fabrika, tesis, imalathane gibi mekanik sistemlerin kullanıldığı alanlarda istihdam edilir.

Oldukça fazla iş bulma imkanına sahip olduklarından bahsedilebilir. Çalışma alanları, diğer uzmanlar ve personeller ile iş birliği içinde çalışmayı gerektirir. Bakım onarım mühendislerinin maaşları da çalıştıkları kuruma göre değişiklik gösterir. Eğitimleri, tecrübeleri ve birikimleri ile maaşları doğru orantılıdır. Bazı kurumlar çalışanlarının gelişimi için katkıda bulunur. Kurum içi ya da kurum dışı eğitimlere, seminerlere katılmalarına destek verir. Böylece hem kişisel gelişim hem de kuruma katılan değer adına önemli adımlar atılmış olur. Bakım onarım mühendisi ne kadar maaş kazanır, inceleyelim.

  • Bakım mühendisleri için başlangıç maaşları yaklaşık olarak yıllık 45.000 TL ile 50.000 TL arasında değişiklik gösterir.

  • Orta seviye maaşlar genellikle yıllık 65.000 TL ile 75.000 TL aralığındadır.

  • Tecrübeli bir bakım onarım mühendisi ise yaklaşık yıllık 90.000 TL'ye kadar kazanabilir.

Bakım Onarım Mühendisi Nasıl Olunur?

Son yıllarda mühendislik programları içinde oldukça fazla ilgi gören bakım onarım mühendisliği, sayısal alandan hazırlanan öğrenciler tarafından çok araştırılır. Alınacak eğitim kadar mezuniyet sonrası yaşanacak kariyer hayatı da merak edilir. Bakım onarım mühendisleri için çalışma alanı oldukça geniştir. Bunun en büyük sebebi global anlamda yaşanan gelişmelerdir. Ülkemizde de oldukça fazla gelişen sektörel yapı sebebiyle bu alanda faaliyette bulunan meslek mensuplarına olan ilgi de artmıştır. Bakım onarım mühendisi olmak isteyen kişilerin, üniversitelerde yer alan makine mühendisliği, mekatronik mühendisliği, elektrik elektronik mühendisliği bölümlerinde 4 yıllık lisans eğitimini tamamlamaları gerekir. Eğitimlerini tamamlayan öğrencileri güzel iş imkanları karşılamaktadır. Ancak eğitim tek başına yeterli değildir. Aynı zamanda mesleki niteliklere de sahip olmak gerekir.

Bakım Onarım Mühendisinin Sahip Olması Gereken Özellikler

İşverenler işe alım sırasında mühendislerini eğitim ve tecrübelerinin yanı sıra sahip oldukları nitelikleri de detaylı olarak inceler. Bu nitelikler nelerdir, öğrenelim.

  • Bakım onarım mühendislerinin renk körlüğü dahil hiçbir göz kusuruna sahip olmamaları gerekir.

  • Mühendislik çizim ilkeleri ile ilgili bilgi sahibi olmaları beklenir.

  • Bütçe yönetme becerisine sahip olmalı, etkili iletişim becerisi gösterebilmelidir.

  • Acil duyumlar karşısında soğukkanlı davranabilmeli, karşılaşılan problemlere hızlı ve etkili çözümler üretmelidir.

  • Liderlik özelliğine sahip olmalıdır.

  • Zaman yönetimi konusunda başarılı olmalıdır.

  • Diğer mühendisler ve personellere birlikte çalışmalar yürüteceği için takım çalışmasına uyumlu olmalıdır.

  • Sayısal derslere ilgili olmalı özellikle matematik dersinde bilgi sahibi olmalıdır.

  • Analitik düşünme becerisi sergilemelidir.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Kursu

İlgili eğitim: Liderlik Sertifikası

Bakım Onarım Mühendisi Nedir?, Mühendislik ekipman ya da tesislerinin planlı bakım ve onarımını yapmakla sorumlu olan kişilere verilen addır Teknolojik gelişmeleri de yakından takip etmek ve fabrika uyarlamalarını gerçekleştirmek te bir bakım onarım mühendisinin başlıca görevleri arasındadır, Bakım Onarım Mühendisi olmak için genellikle dört yıllık bir üniversite eğitimini tamamlamak gerekmektedir, Bakım Onarım Mühendisi Ne İş Yapar?, Mevcut makineleri geliştiren, fabrika için gerekli yeni makineleri talep eden, makine ve parçalar üzerinde kontroller yapan, ekipmanı kalibre eden ve bakım strateji, prosedür ve yöntemlerini tasarlayan kişidir, Ekipman hatalarını onarır, arıza kaynaklarını tespit eder ve makine üzerinde yürütülen tüm onarım işlerini kayıt altına almaktan sorumludur, Bakım Onarım Mühendisinin Çalışma Alanları, Bakım onarım mühendisi; fabrika, tesis, imalathane gibi mekanik sistemlerin kullanıldığı alanlarda istihdam edilir, Çalışma alanları, diğer uzmanlar ve personeller ile iş birliği içinde çalışmayı gerektirir, Bakım Onarım Mühendisi Maaşları, Başlangıç maaşları yaklaşık olarak yıllık 45000 TL ile 50000 TL arasında değişirken, tecrübeli bir bakım onarım mühendisinin maaşı genellikle yıllık 85000 TL ile 100000 TL aralığındadır, Maaşlar, çalışılan kuruma, yeteneklere ve deneyime göre değişkenlik gösterir, Gerekli Eğitim, Bakım Onarım Mühendisi olmak için Makine Mühendisliği, Mekatronik Mühendisliği, Elektrik Elektronik Mühendisliği veya ilgili mühendislik bölümlerinden dört yıllık lisans eğitimi alınmalıdır, Kişisel gelişim içi çevrimiçi kurslardan da faydalanılabilir, Çalışma Şartları, Bakım onarım mühendisleri genellikle fabrika ve imalathane gibi yerlerde, mekanik sistemler üstünde çalışırlar, İş sağlığı, iş güvenliği ve çevre koruma düzenlemelerine, aynı zamanda verimli ve kaliteli çalışma gereklerine uygun olacak şekilde çalışırlar, Mesleğin Geleceği, Yaşanan teknolojik gelişmeler ve sektörel büyümeler neticesinde bakım onarım mühendisine eskiye oranla oldukça fazla ihtiyaç duyulmaktadır, İş imkanları oldukça geniş olduğu için geleceği parlak bir mühendislik dalıdır, İş Yükü, Bakım onarım mühendisleri çoğunlukla yoğun ve tempolu bir iş yaşamına sahiptirler, bu da işte başarının anahtarlarından biri olan zaman yönetimini önemli hâle getirir, Planlama ve organizasyon yetenekleri ve problem çözme becerileri bakım onarım mühendisliği mesleğinde başarı için önemlidir, Bakım Onarım Mühendisliğinin Önemi, Mühendislik ve teknoloji sektöründeki firmaların makine ve ekipmanlarının sürekli olarak işler durumda olması gerektiği için, bakım onarım mühendisliği büyük bir öneme sahiptir,  Arızaların ve duraklamaların önlenmesi, maliyetlerin düşürülmesi ve genel verimliliğin artırılması bakım onarım mühendislerinin katkılarıdır, Teknolojik Gelişmeler, Mühendisler, teknolojik yeniliklere ayak uydurmalı ve bunları kendi çalışma alanlarına uygulamalıdır, Yenilikçi teknoloji, makineleri daha etkin ve verimli hale getirebilir, bu da genellikle daha yüksek karlılık anlamına gelir
bakım onarım mühendisi mühendislik fabrika lisans eğitim bakım onarım mühendisi nedir bakım onarım mühendisi ne iş yapar bakım onarım mühendisi maaşları bakım onarım mühendisi nasıl olunur
Bu, canlı mavi gömlek giymiş bir kadının görüntüsüdür. Yüzünü çerçeveleyen uzun, koyu renk saçları var. Ten rengi açık ve yüz ifadesi kararlı. Beyaz duvarlı ve aydınlık pencereli bir odada duruyor. Gömleğinin mavisi beyaza karşı öne çıkıyor ve güçlü bir kontrast hissi veriyor. Kadın kollarını vücudunun önünde kavuşturmuş, kendinden emin bir havaya sahip. Gözleri ileriye odaklanmış ve kararlılığını gösteriyor. Önüne ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.
Esra Girgin

İşletme Eğitimimi tamamladıktan sonra uzun yıllar eğitim sektöründe hizmet verdim. Eğitim alanında çalışmalara devam ederek, her alanda içerik üreterek, kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.