AnasayfaBlogArtırılmış Gerçeklik Eğitimde Nasıl Kullanılır?
Teknoloji

Artırılmış Gerçeklik Eğitimde Nasıl Kullanılır?

10 Mayıs 2019
Sanal gerçeklik başlığı takan bir adam dikkatle kulaklığa bakıyor, yüzü cihazdan yayılan mavi ışıltıyla aydınlanıyor. Gözleri ve ağzı görülebiliyor, dudakları konsantrasyonla hafifçe ayrılmış. Düz siyah bir gömlek giyiyor ve kafasında bir çift kulaklık var. Kulaklığın kendisi renkli daireler ve yıldızlarla süslü ve tamamen sanal gerçeklik deneyimine dalmış durumda. Odaklanması tam ve kendini tamamen bu deneyime kaptırmış durumda.
KonuAçıklamaEtki
Eğitim SistemleriÖğrencinin bilgiyi ezberlemesi ve sınava tabi tutulması üzerine kuruludur. Ders strese neden olabilir.Farklı öğrenme biçimlerine sahip öğrenciler için eğitim yetersiz olabilir.
Artırılmış GerçeklikVar olan bir nesne üzerine ses, görüntü, GPS verilerinin eklenerek içeriğin zenginleştirilmesi sağlanır.Eğitimde kullanıldığı takdirde, öğrenme sürecini zenginleştirir ve öğrencinin etkileşimini artırır.
Artırılmış Gerçeklik ve EğitimArtırılmış gerçeklik kullanarak derslere farklı açılardan bakma ve daha etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunar.Öğrenme süreci kaliteli ve eğlenceli hale gelir, merak artar ve zamandan tasarruf sağlanır.
Örnek UygulamaÖğrenci, artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde Fen Bilimleri dersindeki insan vücudu fotoğrafını 3 boyutlu olarak inceleyebilir.Öğrencinin konuyu daha iyi anlamasını ve hafızasında daha kalıcı olmasını sağlar.
Türkiye'deki DurumArtırılmış gerçeklik Türkiye'deki eğitim sistemine henüz tam anlamıyla entegre olmuş değil.Daha fazla geliştirilmesi için zaman ve bütçeye ihtiyaç vardır.
Investment GerekliliğiBu teknolojik altyapının geliştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçe ayırması gerekiyor.Bütçe ayırma, eğitim sisteminin geliştirilmesini ve başarı oranın artmasını hızlandıracaktır.
Zenginleştirilmiş MüfredatArtırılmış gerçeklik, eş zamanlı olarak sınıf ortamında kullanıldığında zengin bir müfredat içeriğine ulaşılır.Öğrenme daha çekici ve etkileyici hale gelir.
Öğrenme YöntemleriArtırılmış gerçeklik, farklı öğrenme yöntemleriyle bir arada çalışılabilir.Öğrencinin konuya olan ilgisi artar ve konsantrasyonu da artar.
Zaman TasarrufuÖğrenme sürecinin kolaylaşması, zamandan tasarruf sağlar.Artan zaman, öğrencinin yeteneklerini geliştirmesi ve farklı alanlara yönelmesi için kullanılabilir.
Öğrenci İlgisiArtırılmış gerçekliğin öğrenci ilgisini artırmada etkisi büyük.Öğrencinin derslere olan ilgisini ve başarısını artırmada yardımcı olur.

Eğitim, kişinin yeni bir bilgi öğrenmesi, o bilgiyi beyninde işlemesi ve bir ürüne dönüştürmesi süreçlerinin tamamıdır. Milli eğitim sistemi ile göre; öğretmen öğrencilerine daha önceden hazırlanmış kitaplarda var olan bir bilgiyi anlatır ve bu bilgiden öğrencileri sınava tabi tutar. Fakat öğrencilerin çoğu bu bilgiyi ezberler ve sınav sonrasında bir ürüne/ yeni bir bilgiye dönüştüremeden unutur. Üst üste verilen ve tam olarak özümsenemeyen bilgiler öğrenci üzerinde bir yüke ve strese sebep olur. Birçok öğrenci ise stresten kaçınmak için hiç ders çalışmamayı tercih eder.

Herkes gibi öğrenciler de strese girdikleri bir ortamda mutlu olamaz. Artırılmış gerçeklik ise tüm saydıklarımıza tepki olarak ortaya çıkmış gibidir. Öğrencilerin eğitim sırasında sıkılmamasına ve hatta eğlenmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Günümüzde oldukça yaygınlaşan bu sistemi birlikte inceleyelim.

Eğitim Sistemleri

‘’İnsanlar öğrenme dürtüsüyle doğarlar. Öğrenmeye karşı merak ve bundan duyulan zevk insanın doğasında vardır. Bunlar bebeklikten başlayarak zamanla yok edilir’’. İstatistikçi William Edwards Deming bu sözünden de yola çıkarak bu eğitim sistemi ile öğrenciler, yeni şeyler öğrenme konusundaki meraklarını zamanla yitirerek okula ilgisini kaybeder ve başarısız olurlar diyebiliriz. Başarısız öğrenciler de başarısız bir topluma altyapı hazırlar. Bu nedenle hayat boyu öğrenme kavramının getirdikleri aslında oldukça önemlidir.

Farklı öğrenme biçimlerinin var olduğu bilindiğine göre böyle bir eğitim sistemi ile tam bir eğitim mümkün müdür? Bu sistem işitsel, görsel, duyusal olarak öğrenen öğrenciler için yeterli midir? Ülkemizde kendi dilinde okuduğunu anlamayan öğrenci yüzdesi yüksek olduğuna göre bu sistem tam olarak doğru bir sistem değildir

Peki ya bütün öğrenme yöntemlerini tamamen içine alan bir eğitim sistemi var olsaydı başarı oranımız ve ülkemizin gelişmişlik seviyesi artar mıydı? Muhtemelen artardı. Böyle bir eğitim sistemi aslında hayal değil. Dünyanın birçok yerinde kullanılan bir teknolojik altyapıyla mümkün olabilecek bir sistem.

Artırılmış Gerçeklik

Artırılmış gerçeklik teknolojisi ile var olan bir nesne üzerine ses, görüntü, GPS verilerinin eklenerek içeriğin zenginleştirilmesi sağlanır. Bu sayede kişi kendini, kurgulanan yerde ve zamanda hisseder. Artırılmış gerçeklik uygulaması ile oyunlar hazırlanır, endüstriyel projeler üretilir, paketleme ve pazarlama alanlarında bu uygulamadan yararlanılabilir. Bunlardan belki de daha önemli bir uygulama var ki o da eğitim sisteminde artırılmış gerçeklik yönteminden faydalanılmasıdır.

Artırılmış Gerçeklik ve Eğitimdeki Yansımaları

Öğrenciler okulda veya evde istedikleri konuya çalışırken bu teknoloji yardımıyla konuya farklı açılardan yaklaşma ve konuyu bütünsel olarak çalışabilme şansı yakalamış olurlar.

Örneğin en alt düzey teknolojiyle; Fen Bilimleri derslerinde kas ve iskelet sistemini çalışan bir öğrenci, artırılmış gerçeklik uygulamaları yardımıyla, kitaptaki insan vücudu fotoğrafını 3 boyutlu bir şekilde görebilir ve 3600 inceleyebilir. Sinirlere, organlara ve kanın yapısına bu uygulama sayesinde erişebilir. Bir program yardımıyla video eğitimine kolaylıkla geçiş yapabilir.

Sınıf ortamında da öğretmenin anlatımıyla eş zamanlı olarak bu teknolojiden faydalanıldığında zengin bir müfredat içeriğine ulaşılmış olur ve farklı öğrenme yöntemleri ile bir arada çalışılabilir. Böyle bir ortamda öğrencilerde konsantrasyon veya ilgi eksikliği yaşanmaz, merak artar. Öğrenme kolaylaşacağı için zamandan tasarruf edilebilir. Artan zamanda öğrencinin ilgi ve yeteneklerini geliştirmesi ve farklı alanlara yönelmesi sağlanabilir.

Ülkemizde de artırılmış gerçeklik eğitimde kullanılmaya başlanmış olsa da daha fazla geliştirilmesi için zaman ve paraya ihtiyaç vardır. Milli Eğitim Bakanlığının böyle bir teknolojik altyapıya bütçe ayırması, eğitim sisteminin geliştirilmesini hızlandıracaktır.

Yazar: Şeyma Arıcı

Eğitim Sistemleri, Öğrencinin bilgiyi ezberlemesi ve sınava tabi tutulması üzerine kuruludur Ders strese neden olabilir, Farklı öğrenme biçimlerine sahip öğrenciler için eğitim yetersiz olabilir, Artırılmış Gerçeklik, Var olan bir nesne üzerine ses, görüntü, GPS verilerinin eklenerek içeriğin zenginleştirilmesi sağlanır, Eğitimde kullanıldığı takdirde, öğrenme sürecini zenginleştirir ve öğrencinin etkileşimini artırır, Artırılmış Gerçeklik ve Eğitim, Artırılmış gerçeklik kullanarak derslere farklı açılardan bakma ve daha etkileşimli bir öğrenme deneyimi sunar, Öğrenme süreci kaliteli ve eğlenceli hale gelir, merak artar ve zamandan tasarruf sağlanır, Örnek Uygulama, Öğrenci, artırılmış gerçeklik uygulamaları sayesinde Fen Bilimleri dersindeki insan vücudu fotoğrafını 3 boyutlu olarak inceleyebilir, Öğrencinin konuyu daha iyi anlamasını ve hafızasında daha kalıcı olmasını sağlar, Türkiye'deki Durum, Artırılmış gerçeklik Türkiye'deki eğitim sistemine henüz tam anlamıyla entegre olmuş değil, Daha fazla geliştirilmesi için zaman ve bütçeye ihtiyaç vardır, Investment Gerekliliği, Bu teknolojik altyapının geliştirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'nın bütçe ayırması gerekiyor, Bütçe ayırma, eğitim sisteminin geliştirilmesini ve başarı oranın artmasını hızlandıracaktır, Zenginleştirilmiş Müfredat, Artırılmış gerçeklik, eş zamanlı olarak sınıf ortamında kullanıldığında zengin bir müfredat içeriğine ulaşılır, Öğrenme daha çekici ve etkileyici hale gelir, Öğrenme Yöntemleri, Artırılmış gerçeklik, farklı öğrenme yöntemleriyle bir arada çalışılabilir, Öğrencinin konuya olan ilgisi artar ve konsantrasyonu da artar, Zaman Tasarrufu, Öğrenme sürecinin kolaylaşması, zamandan tasarruf sağlar, Artan zaman, öğrencinin yeteneklerini geliştirmesi ve farklı alanlara yönelmesi için kullanılabilir, Öğrenci İlgisi, Artırılmış gerçekliğin öğrenci ilgisini artırmada etkisi büyük, Öğrencinin derslere olan ilgisini ve başarısını artırmada yardımcı olur
Artırılmış Gerçeklik Eğitimde Nasıl Kullanılır arttırılmış gerçeklik artırılmış gerçeklik eğitim teknolojileri artırılmış gerçeklik ve eğitim sistemi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.