Armatör olmak belki de bu alana meraklı olan ya da bu alanda çalışan inşaların en büyük hayalidir. Çünkü armatörlük ile uğraşanların en çok kar elde edilen mesleklerden birini seçmiş olduğunu düşünebiliriz. Armatör, genel olarak deniz ulaşımı yoluyla ticari faaliyetler üstlenen kişilere verilen addır. Bu işle uğraşan kişilerin hemen hemen birçoğu gemiye sahiptirler. Gemi sahibi olan bu kişilere de armatör denmektedir. Aynı zamanda iş insanı olarak adlandırılmaktadırlar. Çünkü genellikle kendi işletmeleri ve çok sayıda personelleri olur.
Halk arasında ise armatör, deniz ticaretinde faaliyet gösteren iş insanlarına denmektedir. Armatörler belli bir sermaye ile gemi sahibi olarak ya da kiralayarak çalışmalarını yürütür. Armatörler ne iş yapar ya da armatör olmak için şartlar nelerdir, Armatör olmak üzere izlenmesi gereken hangi yollar vardır? Gibi sorular araştırılır. Bu konular hakkında öğrenmek istediğiniz tüm bilgilere yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Deniz yolu üzerinden ticari faaliyet gösteren kişilere "armatör" adı verilir. Armatörlerin kendilerine ait gemisi ya da gemilere vardır. Bu nedenle bir personel olarak değil de yatırımcı veya işveren olarak çalışmalarını sürdürürler. Dünya üzerinde ticaret alanında en yüksek paylardan birine sahip olan deniz ticaretinde, kendi gemileri aracılığı ile ticari faaliyet gösteren kişilere armatör denmektedir.
Armatörler; kendi ülkeleri içinde, bir ülkeden diğer bir ülkeye veya kıtalar arası ticari yük taşımak amacıyla faaliyet gösterirler. Bir armatörün iş alanındaki çeşitlilik gemisinin kapasitesine, yapılan yatırımın büyüklüğüne göre ve kurmuş olduğu ilişkilere bağlı olarak belirlenir.
Armatör olarak çalışmalarını yürütebilmek için en az bir gemi sahibi olma şartı bulunur. Bu durumda gemi satın almanın dışında kiralama yolu ile de faaliyet yürütebilirler. Bu alanda çalışmalar yapmak isteyen kişilerin mesleğin gereklerini detaylı olarak inceledikten sonra çalışmalara başlamaları önerilir.
Armatörlerin genellikle kendi işletmeleri olduğu için, herhangi bir kurum veya kuruluşa iş başvurusu yapmaları gerekmiyor. Armatörler yaptıkları faaliyetlerin sonucu olarak aynı zamanda birer işletmeci vasfına sahiptir. Deniz ticareti alanında faaliyetlerini devam ettirirler. Kimle, hangi ürünün yük taşıma ticaretini, nereden nereye yapmaları gerektiğine karar verirler ve o andan itibaren işlerini başarıyla tamamlayabilmek üzere çalışmalarına başlarlar.
Armatörün en önemli sorumluluğu gemisinde taşımakta olduğu yükleri güvenli olarak istenilen noktaya teslim etmektir. Teslim edecekleri yükleri bir hasar vermeden prosedürlere uygun olacak şekilde taşıma yaparlar. Ürünlere herhangi bir hasar gelmeyecek şekilde istenilen noktaya teslim etmesi gereken armatörlerin, temel görevleri aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Armatör olmak hakkında araştırma yapanlar bu meslekte kazançların nasıl olduğunu da araştırır. Armatörlerin herhangi bir şirkete ya da kuruma bağlı olarak çalışmadığından bahsetmiştik. Genellikle armatörlerin kendi işletmeleri bulunur ve kendi kontrollerinde ve yönetimlerinde olan pek çok personel ile çalışırlar. Dolayısıyla armatörlerin sabit bir maaşı olduğundan bahsedemeyiz.
Gelirleri yaptıkları çalışmalara göre değişiklik gösterir. Armatörler ticari faaliyetlerin neticesinde, elde edecekleri kar kadar kazanç sağlamış olurlar. Bazı armatörler tek bir gemi ile ticari faaliyetlerini sürdürmeye devam ederken bazı armatörler ise pek çok gemi ile çalışmalarını sürdürmeye devam eder.
Bazı yeni başlamış ve tek bir gemi ile faaliyet gösteren armatörler 10000 dolar gibi rakamlar elde ederken, büyük armatörlerin kazançlarının 30 milyon dolarlara kadar olduğu söylenebilir.
Armatörler aynı zamanda iş insanları olarak adlandırılır. Dolayısıyla armatör olabilmek için üniversitelerde yer alan bölümlerden herhangi bir tanesini okumanıza gerek yoktur. Yani üniversitelerin bünyesinde armatörlük diye bir bölüm yoktur. Ancak yine de denizcilik ya da ticaret alanında yer alan eğitimlerden faydalanmak, size armatör olma yolunda avantajlar sağlayacaktır.
Ayrıca armatör olmak için sahip olmanız gereken en önemli unsur yeterli miktarda sermayeye sahip olmaktır. Fakat her zaman da sermayenin yeterli olacağı söylenemez. Aynı zamanda bu alanda gelişim gösterebilmek ve başarılı bir armatör yolunda ilerlemek için kurulan iş ilişkileride oldukça önemlidir.
Armatör olmak iş insanı vasfına sahip olarak çalışmaları sürdürmektir. Bu nedenle belli bir üniversiteden mezun olmak zorunluluğu olmasa da bu alanda daha hızlı ve bilgili yol almak için ticaret, gemicilik ve denizcilik ile ilgili eğitimler almak, armatör olma yolunda size önemli avantajlar sağlayabilir. Başarılı bir armatör olabilmek için sermayenin bilgi birikiminin yanı sıra bazı önemli kişisel özelliklere de sahip olmaları gerekir. Armatörlerin sahip olması beklenen özellikler aşağıdaki gibi sıralanabilir.
Armatör Kimdir?
Armatör olabilmek için mesleki bir eğitim alınmasına gerek olmamakla birlikte belli bir sermayeye ihtiyaç duyulur. İş insanı vasfına sahip olan meslek mensupları bir veya birden fazla gemi ile deniz yolu üzerinden ticari faaliyet gösteren kişilerdir. Kendi gemilerini alabilecekleri gibi kiralama yolu ile de bu alanda çalışmalarını sürdürebilirler.
Armatörün Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?
Armatörler, yük aldıkları kurum ya da kuruluşlardan taşınan yükle ilgili bilgileri toplamaları gerekir. Söz konusu kişiler veya kurumlardan gerekli evrakları almaları ve prosedüre uygun davranmaları zorunludur. Yük taşıma sırasında güvenliği tehdit edecek her türlü ihtimali değerlendirmeli ve kendisine teslim edilen yükü güvenli bir şekilde istenilen noktaya teslim etmelidir.
Armatör Olmak İçin Neler Yapılması Gerekir?
Armatör olmak iş insanı vasfına sahip olarak deniz yolu aracılığı ile çalışmalar sürdürmektir. Bu sebeple belli bir üniversitenin bir bölümünden mezun olmak zorunluluğu bulunmasa da bu meslekte daha hızlı ve donanımlı bir şekilde yol almak için ticaret, gemicilik ve denizcilik gibi eğitimler almak faydalı olur. Armatör olma yolunda en çok ihtiyacınız olacak unsur belli bir sermayeye sahip olmaktır.