AnasayfaBlogAraştırmacı Gazeteci Tenten 91 Yaşında
Tarihte Bugün

Araştırmacı Gazeteci Tenten 91 Yaşında

10 Ocak 2020
Köpeğiyle koşan bir adam karikatürü. Adam kahverengi bir takım elbise ve şapka giyiyor ve bir gölgeden koşarak uzaklaşırken elini uzatıyor. Köpek onun yanında koşuyor, dili sevinçle dışarı çıkmış. Arka plan siyahtır ve resmin sağ alt köşesinde bir ayak görülmektedir. Sahne enerji ve aksiyon dolu ve bir adam ile evcil hayvanı arasındaki eğlenceli bir anı yakalıyor.
Karakter AdıKarakter HakkındaÖne Çıkan Özellikler
TentenAraştırmacı genç gazeteci. Çizgi romanın baş kahramanıdır.Zekası ve şansı ile tehlikelerden kurtulur. Sıradan görüntüsü ile herkes tarafından benimsenmiştir.
MilouTenten'in en sadık dostu. Beyaz bir teriyer.Çizgi romanın mizahi yönü Milou ile dialoglarında sıkça görülür.
Kaptan HaddockTenten'in en sevdiği arkadaşı.Alaysı tavırları ve kaba kişiliğinin yanı sıra korkusuz bir karakter.
Profesör Tournesolİşitme sorunu olan bir karakter.Söylenilenleri tekrar etme huyu ve yanlış anlama eğilimi ile komik bir karakter
Georges Remi (Herge)Tenten’in yaratıcısı. Fransız çizer.1929-1983 yılları arasında toplam 24 farklı hikaye ile Tenten’in Maceraları serisini oluşturan sanatçı.
Sherlock HolmesÜnlü dedektif. Tenten ile karşılaştırılıyor.Tıpkı Tenten gibi araştırmacı ve karmaşık olayları çözen bir karakter.
TotorHerge'nin bir önceki çizgi kahramanıTenten'i yaratırken Herge'ye ilham vermiştir.
Marie-LouiseHerge’nin kız arkadaşı.Milou’nun isminin kaynağı.
Altın Kıskaçlı YengeçSeri kitabında geçen bir nesne.Bu kitapta Kaptan Haddock karakteri ilk kez tanıtılır.
Ay roketiProfesör Tournesol'un icatlarından biri.Tenten serisi boyunca pek çok icatlarla öne çıkmıştır.

20. yüzyıl Avrupa çizgi roman karakterlerinin en ünlülerinden biri olan Tenten ilk olarak tarihte bugün 10 Ocak 1929’da yayınlanmıştır. Araştırmacı genç gazeteci Tenten farklı yaş gruplarınca çok sevilen bir karakter olmuştur. Özgün adı “Les Aventures de Tintin” olan kahraman ülkemizde Tenten olarak bilinir. İlk macerası “Tenten Sovyetlerde” ile başlamış ardından her macerasında farklı bir ülkeyi gezdi. Serinin ilerleyen bölümlerinde Herge tarafından yaratılan hayali ülkelerde yaşadığı maceralar ile herkesi bambaşka diyarlara götürdü. Hatta Tenten Ay’a bile çıktı.

Tenten’in yaratıcısı Avrupa çizgi romanlarının ilk temsilcilerinden olan Fransız çizer Georges Remi’dir. Eserlerinde “Herge” takma adını kullanan sanatçı 1929 yılından vefat ettiği 1983 tarihine kadar toplam 24 farklı hikaye ile Tenten’in Maceraları serisini oluşturmuştur. Sürükleyici öyküler macera, bilim kurgu, mizah, dram ve polisiye gibi farklı tarzları bir araya getiren bir yapıdadır.

Herge Tenten’i yaratırken bir önceki çizgi kahramanı olan Totor’dan etkilenmiştir. Tenten ilk olarak bir gazete köşesinde siyah beyaz yayınlanmaya başlamış, ardından Herge tarafından renklendirilmiştir. Ayrıca Amerikan çizgi romanlarında görülen konuşma balonlarını kullanan ilk Fransız sanatçılardan biridir. Herge’nin renkleri, karakterleri ve güçlü çizgileriyle pek çok çizere ilham olmuştur.

1930’dan itibaren ciltlenip kitap haline getirilen Tenten’in Maceraları dünya genelinde 250 milyondan fazla satmış ve 80’den fazla dile çevrilmiştir. Biri 1961 diğeri 2011 yılında yapılan sinema uyarlamaları da en az çizgi filmleri kadar ses getirmiştir. Ayrıca müzikal olarak da sahnelenen Tenten günümüz bilgisayar oyunlarında da kullanılmıştır. Çocuklardan yaşlılara her neslin gönlünde taht kurmayı başaran Tenten’i biraz daha yakından tanıyalım.

Tenten ve Milou: Ayrılmaz İkili

Yayınlandığı tüm zamanlar boyunca hiç yaşlanmayan Tenten’in Sherlock Holmes gibi özelleştirilmiş bir yaşam künyesi yok. Daha çok zamansız, isimsiz bir kahraman olan Tenten sevimli yüzü, saçındaki buklesiyle maceradan maceraya koşan, hatalar yapan ve bu hatalardan ders çıkaran, hayat kurtaran genç bir araştırmacı gazetecidir. Yaşı hakkında da net bir bilgi olmasa da bir kitabında pasaportunda geçen doğum yılının 1929 olması sebebiyle, yayınlanmaya başladığı tarih doğum günü olarak kabul edilmiştir.

Genç, dinamik, iyi bir muhabir olabilmek için çalışan Tenten tehlikelerden zekası ve şansı sayesinde kurtulur. Tenten’in geçmişi ya da hayat hikayesine yer vermeyen Herge, bunu dünyanın geneline hitap etmeyi hedefleyerek yapmıştır. Sıradan görüntüsü ve romanlarda sadece maceralarıyla ön planda olması sebebiyle herkes tarafından rahatlıkla benimsenmiş ve sevilmiştir.

En sadık dostu ise Milou’dur. Tenten ile ölümüne kanka olan beyaz bir teriyerdir kendisi. Tenten ile birlikte gittikleri her yerde birçok macera yaşamış ve bir sürü belaya karışmıştır. Ancak her ne kadar belaya karışsalar da hep birbirlerini kurtarmışlardır. Milou’nun ismi Herge’nin kız arkadaşı olan Marie-Louise’nin kısaltılmışıdır. Milou ve Tenten birbirine çok bağlı ayrılmaz ikilidir. Çizgi romanın mizahı yönü Milou ile dialoglarında sıkça görülür.

Tenten’in Maceralarına Eşlik Eden Arkadaşları

Tenten baş karakter olarak geneli temsil eder. Hikayenin yan karakterleri ise daha sıra dışı özellikleriyle öne çıkan renkli kişiliklerdir.

Kaptan Haddock ( Captaine Archibald Haddock)

Kaptan Haddock, “Altın Kıskaçlı Yengeç” kitabında ilk defa karşımıza çıkan ve Tenten’in en sevdiği arkadaşıdır. Kaptan Haddock, alaysı tavırları ve kaba kişiliğiyle Tenten’in Maceraları’na eşlik eden arkadaşlarından bir tanesidir. Kaptan Haddock ilk defa tanıtılırken zayıf ve alkolik olarak tanıtılmış olsa da Tenten serisinin diğer albümlerinde atalarından kalan hazineyle bir şatoya yerleşmesiyle saygıdeğer, vasıflı ve korkusuz bir karakter olarak resmedilmiştir.  Haddock, her konuşmasında hislerini açığa çıkarmak için “Ostorogot”, “Ölü Gömücü”, “Halı Tüccarı” gibi argo yerine kendine has kelimeleri ile akıllarda yer etmiştir. Tenten’in idealist tavırlarıyla eğlenen ve alay eden yanı da maceralar boyunca mizahı bir hava yaratır.

Profesör Tournesol

Profesör Tournesol, işitme sorunu olan bir karakterdir. Bu sorunu Tenten serisinde mizah olarak kullanılmıştır çünkü söylenilenleri tekrar etme gibi bir huyu vardır. Örneğin “attachez votre ceinture” (kemerlerinizi bağlayın) cümlesini “une tache de peinture” (boya lekesi) olarak söylese de hiçbir zaman işitme probleminin olduğunu kabullenmez. Her şeyi yanlış bir şekilde anlasa bile biri ona “soytarı” dediğinde “ben mi soytarıyım?” diye tepki yapar. Tenten serisi boyunca ay roketi, ultrasonik silah gibi pek çok icatlarla öne çıkmıştır. Tenten’in ilerleyen serilerinde işitme cihazı takan Profesör Tournesol, söylenilenleri net bir şekilde duyar. Ancak bir sonraki albümlerde işitme cihazını kaybeder ve tekrar eski sağır haline geri döner. Profesör Tournesol’u da insanların sevmeleri sağırlığından dolayıydı belki de.

Dupont ve Dupond

Dupont ve Dupond arasında sadece isim benzerliği olsa da Tenten serilerinde onlar ikizmiş gibi görünen iki sakar dedektiftir. Burulmuş bıyıkları olan Dupont, düz bıyıklara sahip olan ise Dupond’dur. Tenten dizisi boyunca beceriksizlikleri yüzünden yanlış kişilerin izini sürüp tutuklarlar. Bu iki sakar dedektif yurtdışında olmadıkları zamanlarda hep melon şapka takar ve ellerinde bastonla gezer. Ancak yurtdışında oldukları zamanda da bulundukları yerin kıyafetlerini giyer.

Bu karakterler aynı Herge’nin babası ve kardeşi gibidir. Dupond ve Dupont karakterlerinin isimleri Tenten’i çeviren çevirmenler tarafından değişik isimlerdedir. Örneğin Hollanda da Jansen ve Janssen, Almanta’da Schultze ve Schulze, İngiltere’de Thomson and Thompson gibi. Ayrıca seriye zaman zaman dahil olan yan karakterler de oldukça renklidir. İtalyan opera sanatçısı Bianka Kastafiore, Tenten’in düşmanı Rastapopoulos, Kumandan Şut bu karakterlerin en renklileri olarak seride yer almaktadır.

Tenten’in Maceraları Her Yerde

Tenten her bir macerasında bambaşka bir ülkeye konuk olur. Her bir hikayenin oluşması araştırmalarla birlikte yaklaşık bir yıl içerisinde hazırlanmıştır. Bu sebeple gittiği ülkelerdeki detaylar ustaca yansıtılmış ve her yerde daha fazla benimsenmesine sebep olmuştur. Ayrıca Neil Armstrong’dan 16 yıl önce 1953 yılında Ay’a ayak basmayı başarıyor. Bunun yanında Herge tarafından yaratılan pek çok hayali ülke bulunduğu coğrafi bölgenin özelliklerini taşıyor. En son çıkan çizgi roman Tenten ve Alph-Art dışında tüm kapaklarda Milou ile birlikte yer alan Tenten, son romanda tek başına resmedilmiştir. Bunun sebebiyse Herge’nin ölümü sonrası kapağın bir başkası tarafından tasarlanmasıdır. Tenten’in Maceraları aşağıdaki kronolojik sıra ile yayınlanmıştır.

  • Tenten Sovyetler Ülkesi’nde

  • Tenten Kongo’da

  • Tenten Amerika’da

  • Firavun Puroları

  • Mavi Lotus

  • Kırık Kulak

  • Kara Ada

  • Kral Ottokar’ın Asası

  • Altın Kıskaçlı Yengeç

  • Kayan Yıldız

  • Tek Boynuzlu Atın Sırrı

  • Kırmızı Rackham Hazinesi’nin Sırrı

  • Yedi Kristal Top

  • Güneş Tutsağı

  • Siyah Altın

  • Hedef Ay

  • Aydaki Kaşifler

  • Matematik Sorunu

  • Kızıldeniz Köpekbalıkları

  • Tenten Tibet’te

  • Castafiore Zümrüt

  • Uçuş 714

  • Tenten ve Picaros

  • Tenten ve Alph-Art

Çizgi roman ustası Herge’nin ölümü ile çizer tarafından yazılan orijinal hikayeler son bulsa da Tenten hala merakla okunan ya da izlenen bir hayali karakter. 1950’li yıllarda ülkemize gelen Tenten ilk olarak daha hikayeleştirilen bir yapıda sunuldu. Hatta orjinalin dışında resmedilerek ülkemizde farklı maceralarla da yer aldı. 90 yılı aşkın süredir dünya edebiyatında kendine önemli bir yer edinen Tenten için her yıl tarihte bugün doğum günü etkinlikleri yapılıyor. İyi ki doğdun Tenten.

Tenten, Araştırmacı genç gazeteci Çizgi romanın baş kahramanıdır, Zekası ve şansı ile tehlikelerden kurtulur Sıradan görüntüsü ile herkes tarafından benimsenmiştir, Milou, Tenten'in en sadık dostu Beyaz bir teriyer, Çizgi romanın mizahi yönü Milou ile dialoglarında sıkça görülür, Kaptan Haddock, Tenten'in en sevdiği arkadaşı, Alaysı tavırları ve kaba kişiliğinin yanı sıra korkusuz bir karakter, Profesör Tournesol, İşitme sorunu olan bir karakter, Söylenilenleri tekrar etme huyu ve yanlış anlama eğilimi ile komik bir karakter, Georges Remi (Herge), Tenten’in yaratıcısı Fransız çizer, 1929-1983 yılları arasında toplam 24 farklı hikaye ile Tenten’in Maceraları serisini oluşturan sanatçı, Sherlock Holmes, Ünlü dedektif Tenten ile karşılaştırılıyor, Tıpkı Tenten gibi araştırmacı ve karmaşık olayları çözen bir karakter, Totor, Herge'nin bir önceki çizgi kahramanı, Tenten'i yaratırken Herge'ye ilham vermiştir, Marie-Louise, Herge’nin kız arkadaşı, Milou’nun isminin kaynağı, Altın Kıskaçlı Yengeç, Seri kitabında geçen bir nesne, Bu kitapta Kaptan Haddock karakteri ilk kez tanıtılır, Ay roketi, Profesör Tournesol'un icatlarından biri, Tenten serisi boyunca pek çok icatlarla öne çıkmıştır
tenten tarihte bugün herge tintin tentenin maceraları çizgi roman
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, beyaz bir duvar üzerine boyanmış, uzun, siyah saçlı ve sakallı bir adamı tasvir etmektedir. Yüzünde ciddi bir ifade var ve gözleri yana bakıyor. Açık renkli bir gömlek giymektedir ve arka plan çoğunlukla beyazdır. Saçları hareket izlenimi veren uzun, koyu renk darbelerle boyanmış ve sakalı kahverenginin çeşitli tonlarında boyanmış. Güçlü bir çene hattına sahip ve ağzı hafifçe açık, derin bir tefekkür izlenimi veriyor. Saçları omuzlarını geçecek kadar uzun, sakalları ise dolgun ve gür. Genel olarak bu, derin bir ifadeye ve eşsiz bir görünüme sahip bir adamın portresidir.
Tarihte Bugün

Barış Manço Bugün Doğdu

02 Ocak 2020
Görüntünün ortasında bir adam silueti duruyor ve yüzünün yan tarafına bir büyüteç tutuyor. Adamın üzerinde siyah arka planla uyum sağlayan koyu renk bir kıyafet var ve yüz hatları görünmüyor. Serbest elini yanında tutuyor ve konsantrasyon ve odaklanma pozunda duruyor. Adamın sağında beyaz kulplu siyah bir kapı ve onun üzerinde beyaz zeminli siyah bir daire var. Adamın silueti ve elinde tuttuğu büyüteç arka planın karanlığıyla çarpıcı bir kontrast oluşturuyor.
Tarihte Bugün

Zamansız Kahraman Sherlock Holmes

17 Eylül 2021
Bu YDS ve YÖKDİL Sınav Hazırlık Kursu (Hızlandırılmış Kurs), YDS ve YÖKDİL sınavına hazırlanmanıza yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kurstur. Sınav konularını hızlı ve verimli bir şekilde anlamanıza yardımcı olmak için kapsamlı ve hızlandırılmış öğrenme materyali sağlar. Kurs, video dersler, yazılı materyaller, alıştırma testleri ve interaktif alıştırmalar içererek materyallere hakim olmanıza yardımcı olur. Ayrıca, öğrencilerin sınavı geçmelerine yardımcı olma konusunda yılların deneyimine ve başarısına sahip deneyimli YDS ve YÖKDİL eğitmenlerinin rehberliğini de içerir. Kurs ayrıca, materyali anlamanıza ve en iyi sonuçları elde etmenize yardımcı olmak için kişiselleştirilmiş geri bildirim ve rehberlik sağlar. Bu kurs, YDS ve YÖKDİL sınavını geçmeniz için gereken avantajı sağlamak üzere tasarlanmıştır. Kapsamlı materyalleri, deneyimli eğitmenleri ve kişiselleştirilmiş geri bildirimleri ile bu kurs, sınavda başarılı olmanıza yardımcı olacaktır.
5
(24)

YDS Kursu

16 Konu80 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
40402278
Bu resimde mutlu bir şekilde gülümseyen bir adam görülüyor. Kendinden emin ve gururlu görünüyor, sanki bu İngilizce kursuna katılmaktan gurur duyuyor gibi. Kıyafeti iyi giyimli olduğunu ve kursu ciddiye aldığını gösteriyor. Yeni bir dil öğrenmenin zorluğuna hazır gibi görünüyor ve gülümsemesi başlamak için heyecanlı olduğunu gösteriyor. Ağzının, gözlerinin ve boynunun yakın çekimleri kendinden emin ve güvende hissettiğini gösteriyor. Bu görüntü, İngilizce kursu alan herkes için ilham verici olabilecek bir başarı ve kazanım duygusu aktarıyor.
4.9
(261)

İngilizce Eğitimi (B1-B2)

6 Konu5 Saat
Sakallı ve bıyıklı orta yaşlı bir adam mavi yakalı bir gömlek giyiyor. Dümdüz karşıya bakıyor, yüzü hafifçe yana dönük. Saçları koyu kahverengi ve dalgalı, gözleri koyu kahverengidir. Sakalı ve bıyığı düzgünce kesilmiş ve yüzünde soğukkanlı bir ifade var. Gömleği mavinin açık bir tonu, siyah bir kemer ve koyu renk bir kot pantolon giyiyor. Ellerini önünde kavuşturmuştur ve duruşu kendinden emin ve diktir.Dr. Mustafa Ceylan
735524
Bu görüntü, muhtemelen bir kursu tamamlamak için hesap makinesi kullanan bir kişiyi gösteriyor. Bu kişi takım elbise giymiş ve kravat takmış, sakallı ve bıyıklı bir adam gibi görünüyor. Bulanık bir elle hesap makinesindeki bir düğmeye basıyor, bu da kursa çok dikkat ettiğini gösteriyor. Kişi aktif olarak materyalle ilgileniyor, muhtemelen anlıyor ve not alıyor. Bu görüntü, kursların zorlayıcı olabileceğini, ancak kendinizi özenle uyguladığınızda da ödüllendirici olabileceğini hatırlatıyor.
4.5
(117)

Bordro Uygulamaları Eğitimi

8 Konu5 Saat
Bülent ÇaparBülent Çapar
12491010