AnasayfaBlogAniden İşsiz Kalma İle Nasıl Başa Çıkılır?
İş Hayatı

Aniden İşsiz Kalma İle Nasıl Başa Çıkılır?

22 Mayıs 2021
Bir kadın masada oturmuş, başını ellerinin arasına almış, yere bakarken yüzünde umutsuz bir ifade var. Omuzlarına ve boynuna dökülen uzun saçları var. Önündeki masada bir dizüstü bilgisayar, yanında bir bardak kahve, yanında bir saat ve bir klavye var. Yüzü hüzün ve hayal kırıklığının bir resmidir ve burnuna yakın çekim yapıldığında yanağından aşağı akan tek bir gözyaşı görülür. Kasvete rağmen kadın güzel görünüyor ve narin hatları odadaki yumuşak ışıkla vurgulanıyor.
DurumÇözümSonuç
Ani İşsizlikYasal haklarınızı öğrenme ve başvuru yapmaMaddi bir güvence elde edilir
Ani İşsizlikBütçe çalışması yapmaEkonomik planlama ile belirsizlik dönemi daha rahat atlatılır
Ani İşsizlikKendinizi ve ilgi alanlarınızı keşfetmeİşsizlik süreci kendinizi tanımanızı ve yeni bir yol çizmenizi sağlar
Ani İşsizlikSosyal hayatınızı canlandırmaRuh sağlığınıza olumlu katkılar sağlar ve sosyal ağınızı genişleyebilir
Ani İşsizlikİşsizlik sürecinde aktif olmak, online eğitimler almakBecerilerinizi genişleterek yeni iş bulma şansınızı artırabilir
Yeni İş Arayışıİş mülakatlarına cesurca girmekYeni iş bulma şansınız artar, kendi değerinizin farkında olursunuz
Yeni Bir İşteİşi kimliğinizden ayrı tutmakİşten çıkarılma durumunda psikolojik olarak daha az etkilenirsiniz
Yeni Bir İşteİş hayatı-profesyonel hayat dengesini kurmakHayat kaliteniz artar ve işsiz kalma korkusuyla sürekli yaşamamanız sağlanır
Yeni Bir İşteİş yerindeki yeni fırsatları değerlendirmeKariyerinizde yükselme şansınız artar
Yeni Bir İşteİş yerinde olumsuz durumlara profesyonelce yaklaşmaDiğer çalışma arkadaşları içinde olumlu bir model olabilirsiniz

İşe girebilmek için türlü türlü mülakatlardan, sunumlardan, yeterlilik sınavlarından hatta psikolojik değerlendirmelerden geçtiniz. Hoşgeldin çikolata sepetleri, minyatür çiçekler, başarılar konulu tebrik kartları sonrasında geceli gündüzlü sunum çalışmaları, kan, ter, gözyaşı performans değerlendirmeleri derken insan kaynaklarından gelen bir işten çıkarılma haberi ile dünyanız başınıza yıkıldı.

Yalnız Değilsiniz

Her yıl yaklaşık 20 milyon insan çeşitli nedenlerle işine veda etmek zorunda kalıyor. Psikologlar, insanların mesleklerini kimlikleri haline getirmeleri nedeniyle işten çıkarılma durumunda aynı sevdikleri bir insanı kaybettiklerinde yaşadıkları kederi hissettiklerini belirtiyor. 

Kendinizi aynı anda inkar, şok, üzüntü, endişe ve öfke yaşarken bulabilirsiniz ancak unutmayın 20 milyon insan da aynı bu şekilde hissediyor. Böyle bir durumda bilmeniz gereken ilk şey kim olduğunuzu değil, sadece hergün rutin olarak yaptığınız bir şeyi kaybettiğiniz. Peki işsizlik sürecini nasıl verimli kullanabiliriz?

Toparlanma Zamanı

İlk şoku atlattıktan sonra öncelikli olarak yasal haklarınızı öğrenmeli ve haklarınızı almak için mücadele etmelisiniz. İş bulmadan işten ayrılmak ekonomik olarak sizi sarsacaktır. İşten çıkarılma sonucunda kıdem ve ihbar tazminatının yanında ek maaş, izin, yan hak ödemelerini kapsayan bir paket verilir. Bir sonraki işinizin ne zaman başlayacağını bilemediğiniz için bütçe çalışması yapmanız da fayda olacaktır. 

Çalışma sürenize bağlı olarak İŞKUR tarafından aylık işsizlik maaş ödeneğine başvurmanız bu dönemi daha rahat geçirmenize yardımcı olacaktır. Maddi olarak kendinizi güvene aldığınız zaman derin bir nefes alın ve yeni hayatınıza ilk adımı atın.

Hayat Yeni Başlıyor

Bu noktada dezavantajı avantaja dönüştürmek sizin elinizde. Unutmayın ki özgürsünüz. Kendinizi dinlemek için yeterince zamanınız var. Bir kağıt kalem alın ve neleri sevdiğinizi, neler yapmak istediğinizi yazın. Bir sonraki işiniz daha önce cesaret edemediğiniz bir alan olabilir ya da yeterli bilgi ve tecrübeniz varsa sıfırdan kendi girişiminiz olabilir. 

İşten çıkarılma durumunu gizlemeyin. Bu durumu gizlemek duygularınızı baskılamanıza ve içten içe kendinizi acıtmanıza neden olabilir. Hayata bir kere geldiğimizi düşünecek olursak kendimizi iyi hissedeceğimiz onlarca yeni iş bulmak varken neden kaybettiklerimize üzülelim?

Yıllardır sabahın erken saatlerinde uyanıp tüm günü ofiste geçirdikten sonra yorgun olarak evinize geldiniz. Günün keyfini çıkarmak için harika bir fırsatınız var. Sabah yürüyüşüne çıkın, mesai saatlerinde bomboş olan sinemada keyifle bir film izleyin, hafta sonu kalabalığından gidemediğiniz yerlere gidin, arkadaşlarınıza vakit ayırın bol bol sosyalleşin.

Sosyal hayatınızı canlı tutmak hem ruhunuza hem de iş hayatınıza olumlu katkılar sağlayacaktır. Kendinizi hazır hissedene kadar işsizlik sürecinin tadını çıkarın nasıl olsa hayatınızın büyük bölümünü çalışarak geçireceksiniz.

Hazır…Başla!

Yeni iş mülakatları eskisi kadar sizi etkilemeyecek çünkü en kötüsünü tecrübe ettiniz. Burada önemli olan işsiz kaldığınız dönemi nasıl değerlendirdiğinizi iyi ifade etmeniz. Günümüzde birçok şirket kişilerin iş hayatının yanı sıra sosyal alanda beceri ve ilgi alanlarına göre alım yapmakta.

Google, Amazon gibi alanında öncü şirketlerin yaptıkları mülakatlarda adayların katıldıkları sosyal sorumluluk projelerini, kültürel etkinliklerini, aldığı online eğitimler ve sertifikaları sorduğunu ve buna göre adayları değerlendirdiklerini biliyoruz. 

Son işinizle ilgili olarak duygusallığa kapılıp olumsuz yorumlarda bulunmadan profesyonelce iş tanımınızı ve yaptıklarınızı anlatmanız dikkat etmeniz gereken bir diğer konu. Bu sadece kendinizi zayıf göstermenize ve yeni bir işe hazır olmadığınız izlenimi vermenize neden olur. Kendinize güvenin ve sizi tatmin edecek işi bulana kadar arayışınıza devam edin.

Dejavu

Hayalinizdeki işi buldunuz, hoşgeldin paketi, rengarenk kek buketi, minyatür çiçeğiniz masanızda, yeni meraklı gözler üzerinizde...Tebrikler! Yeni iş hayatınız başladı. Ancak bu sefer çarkı döndürmeye başlamadan önce kendinize bir söz verin: ''Bu sadece işim, benim kimliğim değil.''

Yazar: Büşra Seymen

Ani İşsizlik, Yasal haklarınızı öğrenme ve başvuru yapma, Maddi bir güvence elde edilir, Ani İşsizlik, Bütçe çalışması yapma, Ekonomik planlama ile belirsizlik dönemi daha rahat atlatılır, Ani İşsizlik, Kendinizi ve ilgi alanlarınızı keşfetme, İşsizlik süreci kendinizi tanımanızı ve yeni bir yol çizmenizi sağlar, Ani İşsizlik, Sosyal hayatınızı canlandırma, Ruh sağlığınıza olumlu katkılar sağlar ve sosyal ağınızı genişleyebilir, Ani İşsizlik, İşsizlik sürecinde aktif olmak, online eğitimler almak, Becerilerinizi genişleterek yeni iş bulma şansınızı artırabilir, Yeni İş Arayışı, İş mülakatlarına cesurca girmek, Yeni iş bulma şansınız artar, kendi değerinizin farkında olursunuz, Yeni Bir İşte, İşi kimliğinizden ayrı tutmak, İşten çıkarılma durumunda psikolojik olarak daha az etkilenirsiniz, Yeni Bir İşte, İş hayatı-profesyonel hayat dengesini kurmak, Hayat kaliteniz artar ve işsiz kalma korkusuyla sürekli yaşamamanız sağlanır, Yeni Bir İşte, İş yerindeki yeni fırsatları değerlendirme, Kariyerinizde yükselme şansınız artar, Yeni Bir İşte, İş yerinde olumsuz durumlara profesyonelce yaklaşma, Diğer çalışma arkadaşları içinde olumlu bir model olabilirsiniz
işsiz kalma işsiz kalmak işten çıkarılma
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü beyaz bir kutunun önünde duran iki kişiyi gösteriyor. Adam takım elbise giymiş, kravat takmış ve elinde bir yığın kağıt tutuyor. Kravatına yakından bakıldığında mavi ve beyaz çizgilerden oluşan bir desen görülüyor. Arkada, kutunun üst kısmını tutan bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kutunun daha ayrıntılı bir görüntüsü, ortasında beyaz bir arka plana sahip bulanık bir kare ortaya çıkarıyor. Bilgisayar ekranının önünde oturan kişinin beyaz bir ceket giydiği görülüyor.
İşten Ayrılma

İşsizlik Türleri ve Sebepleri

05 Eylül 2019
Bir grup insan uzun bir direğe monte edilmiş sarı bir trafik lambasının etrafında toplanmıştır. Işık kırmızı, sarı ve yeşil sinyallerle aydınlatılıyor. Ön planda, yeşil ve mavi arka planı olan ve üzerinde rakamlar bulunan bir tabela var. İşaretin solunda beyaz zemin üzerine kırmızı bir yazı bulunmaktadır. Sağda ise üzerinde adres ve rakamlar olan başka bir işaret var. Görüntünün ortasında mavi bir nesnenin yakın çekimi ve beyaz arka planlı mavi bir elbise var. Resmin sağ kenarında mavi bir nesnenin yakın çekimi var. Arka planda iki sokak tabelası ile sarı bir sokak lambası var. Bu görüntü işlek bir sokak köşesinden bir sahne yakalıyor.
İşe Alım

İstihdam ve İşsizlik İlişkisi

29 Ocak 2020
Bir kişi küçük altın paraları dikkatlice üst üste diziyor. Her bir madeni para dikkatlice yığının üzerine yerleştirilirken, kişi madeni paraların düzgün bir şekilde istiflendiğinden emin olmak için konsantre olmuş gibi görünüyor. Sikkelerin altın sikkeler olduğu ve bazılarının farklı bir tasarıma sahip olduğu görülüyor. Kişi madeni paraları yerleştirmek için ellerini kullanıyor, parmakları her birini özenle alıp yığının üzerine yerleştiriyor. Bozuk para yığını ahşap bir masanın üzerinde duruyor, pencereden gelen ışık bozuk paraların yansımasını yakalıyor. Sahne son derece ayrıntılı, mükemmel bir bozuk para yığını oluştururken kişinin yüzü konsantrasyonla dolu.
İşten Ayrılma

İşsizlik Maaşı Alma Şartları

31 Aralık 2019
Bu görüntü Sosyal Güvenlik üzerine çevrimiçi bir kursu tasvir etmektedir. Bir kişi elinde bir tablet tutarken görülüyor ve cihazın yakın çekimi görülebiliyor. Ekranda, muhtemelen interaktif bir öğrenme modülü olan Sosyal Güvenlik kursuyla ilgili bilgiler yer almaktadır. Kurs, Sosyal Güvenlik ile ilgili olarak yardım almaya uygunluk, yardım başvurusunda bulunma ve Sosyal Güvenlik tarihini anlama gibi önemli konuları kapsamaktadır. Kurs, kullanıcılarına Sosyal Güvenlik sistemi ve bu sistemden en iyi şekilde nasıl yararlanabilecekleri hakkında kapsamlı bir anlayış kazandırmak için tasarlanmıştır. Kullanıcılar bu kursa katılarak sistemi daha iyi anlayabilir ve kendi yararlarına nasıl kullanabileceklerini öğrenebilirler. Bu online kurs, Sosyal Güvenlik hakkında bilgi edinmenin kolay bir yolunu sunarak kullanıcıların bu önemli kaynaktan en iyi şekilde yararlanmaları için ihtiyaç duydukları bilgileri edinmelerine yardımcı olmaktadır.
5
(11)

Sosyal Güvenlik Eğitimi

7 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1139464
Bu görselde ileri Excel eğitimi için dizüstü bilgisayar kullanan bir kişi yer almaktadır. Dizüstü bilgisayar açık ve kullanıcı klavyede yazıyor, bu da kursa aktif olarak katıldığını gösteriyor. Arka planda, öğrenme atmosferine katkıda bulunan siyah metinli bir tabela ve ahşap bir yüzey üzerinde bir tabak antep fıstığı görülebiliyor. Ayrıca, muhtemelen kurs sırasında içilen bir fincan kahvenin yakın çekimi ve rahatlatıcı ve konforlu bir ortam yaratan bir bitkinin yakın çekimi de bulunmaktadır. Dizüstü bilgisayar ekranında, kullanıcının aktif olarak verileri analiz ettiğini gösteren bir grafik görülebiliyor. Tüm bunlar bir araya gelerek bu ileri düzey Excel eğitim kursu için ideal bir öğrenme ortamı oluşturuyor.
4.9
(302)

İleri Excel Eğitimi

25 Konu4 Saat
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16611661
Bu görüntü stres yönetimi üzerine çevrimiçi bir kursa ait. Bir yığın siyah beyaz tabelanın önünde gülümseyen bir kadın. Kadın bir kolye takıyor ve görüntüde ağzının yakın çekimi yer alıyor. Ayrıca bazı beyaz metinlerin yakın çekimi de var. Arka plandaki işaretler bunun stresle başa çıkma konusunda bir online kurs olduğunu düşündürüyor. Kadının ifadesi ve tabelalardaki metin, bunun insanların stresi azaltmayı ve daha mutlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir kurs olduğunu ima ediyor. Bu kurs muhtemelen stresle sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkılacağı ve yaşamda daha fazla denge yaratılacağı konusunda ipuçları ve stratejiler sağlayacaktır. İşaretler ayrıca kursun insanların strese karşı daha dirençli olmalarına ve daha olumlu bir bakış açısı oluşturmalarına yardımcı olacağını göstermektedir. Bu online kurs, insanların stresi nasıl azaltacaklarını ve genel sağlık durumlarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmeleri için mükemmel bir yol gibi görünüyor.
4.5
(21)

Stres Yönetimi Eğitimi

6 Konu5 Saat