AnasayfaBlogAnestezi Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?
Meslekler

Anestezi Uzmanı Nedir? Ne İş Yapar?

22 Mart 2021
Mavi cerrahi maske ve yeşil önlük giyen bir adam açık gri bir arka plan üzerinde duruyor. Ciddi ve kararlı görünüyor, gözleri doğrudan ileriye odaklanmış. Kısa siyah saçları ve kare bir çenesi var. Elleri önünde kenetlenmiş ve önlüğü giyildiği için hafifçe kırışmış. Maskesi burnunun ve ağzının üzerine kadar çekilmiş ve gözleri maskenin altından görülebiliyor. Kendinden emin bir şekilde ayakta durur, bir sonraki hamleye hazırdır.
Anestezi Uzmanının ÖzellikleriAnestezi TürleriAnestezi Uzmanının Görevleri
Gözlem yeteneklerinin yüksek olmasıGenel AnesteziHastaları değerlendirme
Konsantrasyon yeteneğiLokal AnesteziTest sonuçlarını değerlendirme
Yoğun stres altında çalışabilmeBölgesel Anestezi (spinal-epidural)Doktorlarla görüşme
El-göz koordinasyonuSedasyonRisklere karşı tedbir alma
Problem çözme yeteneğiGenel AnesteziAmeliyat için pozisyon kontrolü
Fiziksel dayanıklılıkLokal AnesteziAnestezi uygulama
Empatik olmaBölgesel Anestezi (spinal-epidural)Hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi toplama
Nazik ve saygılı olmaSedasyonAnestezinin türü ve miktarı hakkında karar verme
Diğer uzmanlık alanlarındaki meslektaşlarıyla iyi iletişim kurabilmeGenel AnesteziOperasyon öncesinde hastanın durumu hakkında bilgi verme
Öngörülü olmaLokal AnesteziÖnleyici tedbirler alabilme

Cerrahi operasyonlar ekip işidir. Ameliyatı yapacak doktor, anestezi doktoru, ameliyathane hemşiresi, ameliyat teknikeri ve anestezi teknikeri ameliyatın başarısı için çalışır. ameliyat ekibinin takım ruhu, özellikle cerrahi güvenliğin sağlanması açısından önemlidir. Operasyon öncesinde, hastaya acı ve ağrı hissetmemesi için anestezi uygulanır. Bu uygulama sonucunda hasta, derin bir uyku haline geçer ve olanları hissetmez.

Hatta endişe ve kaygısı yüksek hastalara ameliyathaneye gitmeden önce sedasyon verilir. Böylece hastanın ameliyata kadar sakinleşmesi ve bazen de uyuması sağlanır. Endişeye bağlı şeker ve tansiyon yükselmesi gibi olumsuzlukların da önüne geçilmiş olur. Yazımın devamında, anestezi uzmanlarına ilişkin detaylı bilgileri sizlerle paylaşacağım.

Anestezi Uzmanı Nedir?

Anestezi uzmanı tıp dışı diğer uzmanlık alanlarıyla karıştırılmamalıdır. Anestezi uzmanları doktordur ve 6 yıllık tıp eğitimi sonrasında 4 yıl ihtisas yaparak uzmanlık unvanı alırlar. Bu konuyu, “Anestezi uzmanı nasıl olunur?” başlığında detaylandıracağım. Dilerseniz şimdi, "Anestezi uzmanı nedir?" sorusuna cevap olarak bir tanımlama yapalım. Anestezi uzmanları: Ameliyat sırasında ya da yoğun bakım servislerinde, hastanın acı ve duyum hissetmemesi için, anestezinin şekli ve ilaçların miktarına karar veren-uygulayan ve yaşamsal parametreleri takip ederek raporlayan hekimlerdir. Ağrısız doğum sürecinde yer alırlar. Ameliyat öncesi hastanın hayati bulgularını, akciğer ve böbrek fonksiyonlarını değerlendirip hastanın ameliyat olmalarına onay veren kişilerdir. Görev alanları sıklıkla ameliyathaneler ve yoğun bakımlardır. 

Anestezi Uzmanının Taşıması Gereken Özellikler 

Anestezi ve özellikle genel anestezi uygulamaları oldukça risklidir. Kalp ritmi bozuklukları, tansiyon düşmesi ve geçici bilinç kaybına uzanan ciddi komplikasyonlar görülebilir. Bu nedenle anestezi uzmanlarının bazı vasıflara sahip olması önemlidir. Neler mi? Merak edenler için listeliyorum:

  • Gözlem yeteneklerinin en üst düzeyde olması beklenir.

  • Konsantrasyonları iyi olmalıdır.

  • Yoğun stres altında çalışabilmeleri ve stresle başa çıkabilmeleri gerekir.

  • El-göz koordinasyonlarının yüksek olması gerekir.

  • Problem çözme yetenekleri özellikle acil durumlar açısından önemlidir.

  • Uzun süre ayakta kalmaları gerekeceğinden fiziksel dayanıklılık önemlidir.

  • Hastalarla iletişimleri açısından: empati yetenekleri gelişmiş olmalıdır. Nazik ve saygılı olmaları beklenir. 

  • Özellikle yaşlı ve çocuk hastalar açısından nahif bir kişiliğe sahip olmaları hasta memnuniyetini arttırır.

  • Diğer uzmanlık alanlarındaki meslektaşlarıyla iyi iletişim kurmalıdırlar.

  • Öngörülü olmalı gerekir.

Anestezi Uzmanı Ne İş Yapar?

Anestezi uzmanları sağlık ekibinin, özellikle de cerrahi ekibin en önemli üyelerindendir. Anestezi uzmanının görevlerine geçmeden önce anestezi türleri konusunda kısaca bilgi vermek isterim. Dört çeşit anestezi yöntemi vardır.

  1. Genel anestezi: Uzun süren ameliyatlarda tercih edilir. Örneğin: Kalp, beyin, mide ameliyatı vb. Hastanın tüm vücudu uyuşturulması işlemidir. Ameliyat boyunca bilinçsiz olması ve acı hissetmemesi amaçlanır. Anestezi solunum yoluyla verilen gazlar ve damar yoluyla verilen ilaçlarla sağlanır. Hasta solunum cihazına bağlanır.

  2. Lokal anestezi: Vücudun yalnızca bir bölgesi uyuşturulur. Müdahale edilecek bölgeye cilt altına anestezik ilaçlar enjekte edilir. Göz gibi organlarda ise anestezik sıvı damlatılır. Hastanın bilinci açıktır. Ağrı ve acı hissetmez. Göz, kulak, burun, boğaz ameliyatları ve diş uygulamalarında sık kullanılır.

  3. Bölgesel Anestezi (spinal-epidural): Geniş alanların uyuşturulması amacıyla kullanılır. Omurilik zarının dışına ya da omurilik sıvısına anestezik madde verilir. Bel bölgesinden aşağısı uyuşturulur ve hareketsizleştirilir. Hasta uyanıktır. Yeşil bir örtü ile ameliyat alanını görmeleri engellenir. Çoğunlukla damardan verilen sakinleştirici ilaçlarla hafif uyku hali oluşturulur. Doğum, ortopedi ve üroloji ameliyatları vb. vakalarda avantajlı bir yöntemdir.

  4. Sedasyon: Hastanın ameliyat öncesi kaygısını azaltmak için uygulanır. Damar yoluyla hastaya düşük doz sakinleştirici verilir. Kolonoskopi (ışıklı bir cihazla kalın bağırsağın incelenmesi) ve endoskopi (ışıklı bir cihazla mide ve sindirim kanalının incelenmesi) gibi işlemlerden önce de tercih edilir.

Anestezi uzmanları özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve üniversite hastanelerinde görev yaparlar. Görev ve sorumluluklarını inceleyecek olursak:

  • Opere olacak hastaları değerlendirir: Tıbbi geçmişi, fizyolojik durumu, kanama-pıhtılaşma testleri ve diğer kan-idrar testlerini istemini yapar.

  • Test sonuçlarını değerlendirir. 

  • Hastaya uygulanacak anestezi türü ve miktarı ile ilgili hastanın doktoruyla görüşür.

  • Olası tüm risklere karşı gerekli tedbirleri alır.

  • Muayene bulgularında problem olan hastaları ilgili hekime yönlendirir.

  • Hastanın ameliyat için en uygun pozisyona alınmasını kontrol ederler.

  • Hastaya en uygun anesteziyi uygulayarak ağrı duymasını engeller.

  • Cerrahi sırasında oluşabilecek anestezi kaynaklı risk ve komplikasyonlara müdahale eder.

  • Hastanın değerlendirme aşamasından başlayarak-uyutulma-uyandırma-uyanma ve yoğun bakıma alınma süreçlerinde hastayı kontrol eder. Tüm bu aşamalarda yaşamsal bulguların stabil olması için gerekli tedbirleri alır.

  • Yoğun bakımda yatan hastaların tedavisini düzenler. Yoğun bakıma kabul, tedavi, sevk ve taburcu işlemlerine karar verir.

  • Tıbbi konularda araştırma yapar, makale yazar.

  • Meslek etiği kurallarına uygun hareket eder.

Anestezi Uzmanı Maaşları

Anestezi uzmanları 24 saat hastanede bulunurlar. Rutin uygulamalar için gündüz ve acil uygulamalar için gece-hafta sonu mesaileri vardır. Ameliyatla ilgili tüm süreçler onların kontrolü altında işler. Hastaların sağlığı için kritik kararlar verirler.

Özel sektörde işe yeni başlayan anestezi uzmanları ortalama 11.000 TL civarında ücret ödenir. Deneyim ve tecrübeye göre bu miktar 30.000- 40.000 TL bandına kadar yükselir. Özellikle doğum sırasında uygulanan anestezide hasta memnuniyeti hekimin tercih edilirliğini arttırır. Hasta memnuniyetinin özel sektörde ücretler üzerine etkisi yadsınamaz.

Kamu kurumlarında görev yapan uzman hekimler (1/4 kademe) son düzenlemelere göre 9314 TL maaş alır. Bu miktara, nöbet, icap, fazla mesai ücretleri, döner sermaye ödemeleri ve diğer ek ücretler dahil değildir.

Anestezi Uzmanı Nasıl Olunur? 

Anestezi uzmanı bazen anestezi teknikeri ile karıştırılabilir. Anestezi teknikerleri iki yıllık ön lisans mezunlarıdır. Anestezi uzmanları ise önce 6 yıllık tıp eğitimini tamamlarlar. Sonrasında TUS (Tıpta Uzmanlık Sınavı) girip yeterli puanı aldıktan sonra 4 yıllık eğitimden geçerler. Yani anestezi uzmanı olabilmek için en az 10 yıl sürecek zorlu bir eğitim sürecinden geçmek gerekir.

Anestezi uzmanları kariyerlerine yan dal eğitimi ile devam edebilirler. Bunun içinse YDUS’a (Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı) girip başarılı olmaları gerekir. Sınav ÖSYM tarafından uygulanır ve tamamen mesleki bilgi içeriklidir. Programı başarıyla tamamlayan anestezi uzmanları ikinci kez mecburi hizmet yapmakla yükümlü olurlar. Anestezi uzmanlarının seçebileceği iki yan dal uzmanlık alanı vardır.

  1. Algoloji: Eğitim süresi 2 yıldır. (Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon uzmanları ve nöroloji uzmanları da bu bölümü tercih edebilir.) Algoloji poliklinik ve kliniklerinde her türlü ağrının tanı ve tedavisi yapılır. Ağırlıklı olarak vakalar: Kanser hastaları, boyun ve bel fıtığına bağlı ağrılar ve omurga ağrılarıdır.

  2. Yoğun Bakım: Süresi 3 yıldır. (Enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji, genel cerrahi, göğüs hastalıkları, nöroloji ve iç hastalıkları uzmanları da bu bölümü tercih edebilir.)

Gözlem yeteneklerinin yüksek olması, Genel Anestezi, Hastaları değerlendirme, Konsantrasyon yeteneği, Lokal Anestezi, Test sonuçlarını değerlendirme, Yoğun stres altında çalışabilme, Bölgesel Anestezi (spinal-epidural), Doktorlarla görüşme, El-göz koordinasyonu, Sedasyon, Risklere karşı tedbir alma, Problem çözme yeteneği, Genel Anestezi, Ameliyat için pozisyon kontrolü, Fiziksel dayanıklılık, Lokal Anestezi, Anestezi uygulama, Empatik olma, Bölgesel Anestezi (spinal-epidural), Hastanın tıbbi geçmişi hakkında bilgi toplama, Nazik ve saygılı olma, Sedasyon, Anestezinin türü ve miktarı hakkında karar verme, Diğer uzmanlık alanlarındaki meslektaşlarıyla iyi iletişim kurabilme, Genel Anestezi, Operasyon öncesinde hastanın durumu hakkında bilgi verme, Öngörülü olma, Lokal Anestezi, Önleyici tedbirler alabilme
anestezi uzmanı nedir anestezi uzmanı ne iş yapar anestezi uzmanı maaşları
Saçları düzgünce arkadan bağlanmış genç bir kadın parlak mavi bir başörtüsü takıyor. Cildi sıcak, karamel renginde ve gözleri koyu kahverengi. Kameraya bakarken yüzünde nazik, gülümseyen bir ifade var. Beyaz bir üst ve mavi ve yeşil çiçek desenli, desenli, uzun bir etek giyiyor. Bir çift küpe ve altın bir kolye ile aksesuarlarını tamamlamış. Kıyafetleri, içinde bulunduğu güneşli, açık hava ortamına mükemmel bir uyum sağlıyor.
İlknur Işık
Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.