AnasayfaBlogAktif Dinleme Egzersizleri
Nedir?

Aktif Dinleme Egzersizleri

25 Mayıs 2021
Genç bir kadın elini kulağına götürmüş, gözleri uzaktaki bir şeye odaklanmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve ifadesi ciddi. Uzun, koyu renk saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Teni soluk ve giysileri siyah. Duruşu kendinden emin ve beden dili tetikte olduğunu gösteriyor. Sanki bir şey dinliyormuş gibi derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Arka plan odak dışı ve sadece küçük ayrıntılar görülebiliyor.
KonuTanımıÖnemi
Pasif DinlemeHedef dilde bir ses kaydı dinlemek veya film izlemektir.Zamanla doğal bir şekilde daha fazlasını anlamaya başlanacağı varsayılır.
Aktif DinlemeDikkat ve konsantrasyon gerektiren bir dinleme yöntemi. Dinleme çalışmanızın bir amacı vardır.Bir dinleme egzersizi için belirgin bir hedefe sahip olur ve anlamlı gelişim sağlar.
Özet ÇıkarmaBir podcast ya da videoyu baştan sona iki kere dinleyip, ana fikir ve önemli kısımlarla ilgili notlar almaya çalışma yöntemi.Dil anlama yeteneğini ve detaylara dikkat etme yeteneğini geliştirir.
Uzun ve Kısa MateryallerKısa içeriklerle sesli kitaplar gibi uzun içerikler arasında geçiş yapma yöntemi.Hem kısa hem de uzun dil materyalleri ile etkili bir şekilde çalışabilme yeteneğini geliştirir.
Boşluk DoldurmaVerilen metinde eksik olan kelimeyi dinlediğiniz cümleden hareketle bulma yöntemi.Kelime bilgisini ve dil bağlamında düşünme yeteneğini geliştirir.
Görsel DestekÇalışmalarınıza görsel ögeler eklemek şeklinde bir dinleme yöntemi.Bildiğiniz kelimelerle yeni kelimeler arasında bağlantı kurmayı kolaylaştırır.
Yukarıdan Aşağı ve Aşağıdan Yukarı DinlemeÖnceden genel bir fikir edinme (yukarıdan aşağı) ve detayları ve gramer kurallarını gösterinin ardından inceleme (aşağıdan yukarı) yöntemleri.Geniş bir bağlamda dil uygulaması yapmanızı sağlar ve daha hızlı anlamanıza yardımcı olur.
Ön AraştırmaSesli kitaplar, filmler, oyunlar vb. üzerinde çalışmadan önce ön bilgi edinme.Bağlamı anlama ve kelime bilgisini genişletme yeteneğini geliştirir.
Anlama Yeteneğinin GeliştirilmesiDinlediklerinizi anlamaya çalışmak ve takıldığınız yerde durup tekrar dinlemek.Dilin akıcılığını ve anlama yeteneğini geliştirir.
Konsantrasyon ve DikkatDilin kendisi dikkat gerektirdiği için, dinleme becerisini geliştirmek önemlidir.Anlamayı ve hatırlamayı iyileştirir.

Öğrendiğiniz dilde konuşulanları anlamakta zorluk çekiyorsanız, yalnız değilsiniz. Evde, işte, alışverişte veya trafikte seyrederken hedef dilde dinleme çalışmaları yapmanıza rağmen bu becerinizi geliştiremediğinizi hissediyorsanız, çalışma şekliniz yanlış olabilir.

Pasif Dinleme Nedir?

pasif dinleme sırasında tek yaptığınız, hedef dilde bir ses kaydı dinlemek veya film izlemektir. ana fikir, dinlediklerinizi şu anda anlamasanız bile zamanla doğal bir şekilde daha fazlasını anlamaya başlayacağınız üzerine kuruludur. pek çok dil programında bulaşıkları yıkarken, arabanızla işe giderken ve hatta uyurken bile dinleme becerinizi geliştirebileceğiniz ileri sürülür. ne kadar cazip bir fikir, değil mi? ancak pasif dinleme, en azından aktif dinleme ile birlikte yürütülmediği sürece, pek bir işe yaramaz.

Pasif dinlemede bir amacınız yoktur, dolayısıyla sonuç da yoktur. Dinlediğinizi anlayıp anlamamanız önemli değildir. Gelişmeniz için bir neden yoktur. Dinleme becerinizi geliştirmek istiyorsanız, odaklanmanız gerekir. Çünkü dilin kendisi dikkat gerektirir. Bu, ana diliniz için de geçerlidir. Dikkatiniz dağınıksa, söylenenleri anlamaz veya hatırlamazsınız.

Aktif Dinleme Nedir?

Arka planda olup biten pasif dinlemenin aksine, aktif dinleme dikkat ve konsantrasyon gerektirir. Çünkü dinleme çalışmanızın bir amacı vardır. Kendinize bir rutin oluşturduğunuzda gelişiminizi kısa sürede fark edebilirsiniz.

Aktif Dinleme Çalışmaları

  • Özet Çıkarma

30 dakika veya daha kısa bir podcast ya da videoyu baştan sona iki kere dinleyin. İlk dinleyişinizde mümkün olduğunca anlamaya çalışın. Takıldığınız yerde durdurun, tekrar dinleyin. İkinci seferde ise ana fikir ve önemli kısımlarla ilgili notlar almaya çalışın. Ardından, öğrendiklerinizi yazılı veya sözlü olarak özetleyin.

  • Uzun ve Kısa Materyaller

Podcast gibi kısa içeriklerle sesli kitaplar gibi uzun içerikler arasında geçiş yapın. Örneğin, her gün yaptığınız yarım saatlik dinleme çalışmalarına ek olarak, haftada bir gün yarım saat sesli kitabınızı dinleyin. Uzun materyallerle çalışırken elinizin altında bir metin bulundurun. Bu sayede anlamadığınız kelime ve cümleleri işaretleyebilir, dinleme çalışmasının ardından bu notları gözden geçirebilirsiniz.

  • Boşluk Doldurma

Boşluk doldurma alıştırmalarında, size verilen metinde eksik olan kelimeyi dinlediğiniz cümleden hareketle bulmaya çalışırsınız. İnternette her dilde ve her seviyede boşluk doldurma çalışmalarına ulaşabilirsiniz.

  • Görsel Destek

Çalışmalarınıza görsel ögeler eklemek, bildiğiniz kelimelerle yeni kelimeler arasında bağlantı kurmanıza yardımcı olur. Aktif dinleme çalışmalarınız sırasında basit şekiller çizerek ipuçları oluşturabileceğiniz gibi podcast adıyla veya kitabın belli bir bölümüyle ilişkilendirebileceğiniz resimler çizebilirsiniz. Bu, çalışmanız sırasında öğrendiklerinizi hatırlamanızı kolaylaştırır.

  • Yukarıdan Aşağı ve Aşağıdan Yukarı Dinleme

Hedef dilde televizyon programları veya tiyatro oyunları izlemek hem çok zevklidir hem de birçok açıdan gelişiminizi destekler. Yaptığınız çalışmalarda dile ilişkin detayları ve gramer kurallarını gösterinin ardından gözden geçiriyorsanız, bu aşağıdan yukarı dinlemedir. Yukarıdan aşağı dinlemede ise, dile maruz kalmadan önce genel bir fikir edinirsiniz. Her iki yaklaşım da yararlı olmakla birlikte, özellikle konuşmacıların hızına yetişmeniz gereken durumlarda, kelimeler yerine konseptlere odaklanan yukarıdan aşağı dinleme size çok yardımcı olabilir. Örneğin bir tiyatro oyunu izleyecekseniz, önceden oyunun özetini ve karakterlerini inceleyebilirsiniz. Sesli kitap dinleyecekseniz, yazıldığı dönem ve yazarıyla ilgili ön araştırma yapabilirsiniz. Böylece materyale ve bağlamına dair genel bir fikir edinir, anlamadığınız kısımları bağlamdan yola çıkarak tahmin edebilirsiniz.

Pasif Dinleme, Hedef dilde bir ses kaydı dinlemek veya film izlemektir, Zamanla doğal bir şekilde daha fazlasını anlamaya başlanacağı varsayılır, Aktif Dinleme, Dikkat ve konsantrasyon gerektiren bir dinleme yöntemi Dinleme çalışmanızın bir amacı vardır, Bir dinleme egzersizi için belirgin bir hedefe sahip olur ve anlamlı gelişim sağlar, Özet Çıkarma, Bir podcast ya da videoyu baştan sona iki kere dinleyip, ana fikir ve önemli kısımlarla ilgili notlar almaya çalışma yöntemi, Dil anlama yeteneğini ve detaylara dikkat etme yeteneğini geliştirir, Uzun ve Kısa Materyaller, Kısa içeriklerle sesli kitaplar gibi uzun içerikler arasında geçiş yapma yöntemi, Hem kısa hem de uzun dil materyalleri ile etkili bir şekilde çalışabilme yeteneğini geliştirir, Boşluk Doldurma, Verilen metinde eksik olan kelimeyi dinlediğiniz cümleden hareketle bulma yöntemi, Kelime bilgisini ve dil bağlamında düşünme yeteneğini geliştirir, Görsel Destek, Çalışmalarınıza görsel ögeler eklemek şeklinde bir dinleme yöntemi, Bildiğiniz kelimelerle yeni kelimeler arasında bağlantı kurmayı kolaylaştırır, Yukarıdan Aşağı ve Aşağıdan Yukarı Dinleme, Önceden genel bir fikir edinme (yukarıdan aşağı) ve detayları ve gramer kurallarını gösterinin ardından inceleme (aşağıdan yukarı) yöntemleri, Geniş bir bağlamda dil uygulaması yapmanızı sağlar ve daha hızlı anlamanıza yardımcı olur, Ön Araştırma, Sesli kitaplar, filmler, oyunlar vb üzerinde çalışmadan önce ön bilgi edinme, Bağlamı anlama ve kelime bilgisini genişletme yeteneğini geliştirir, Anlama Yeteneğinin Geliştirilmesi, Dinlediklerinizi anlamaya çalışmak ve takıldığınız yerde durup tekrar dinlemek, Dilin akıcılığını ve anlama yeteneğini geliştirir, Konsantrasyon ve Dikkat, Dilin kendisi dikkat gerektirdiği için, dinleme becerisini geliştirmek önemlidir, Anlamayı ve hatırlamayı iyileştirir
Aktif Dinleme Egzersizleri aktif dinleme Aktif Dinleme nedir pasif dinleme
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.