AnasayfaBlogAçılmamış Kanatların Büyüklüğü Bilinmez
Motivasyon

Açılmamış Kanatların Büyüklüğü Bilinmez

29 Ağustos 2019
Bir baykuş kanatlarını açmış, mavi gökyüzünde zarifçe süzülüyor. Güneş ışığı tüylerinden yansıyarak ona görkemli bir parlaklık veriyor. Gözleri odaklanmış ve tetikte, çevresini inceliyor. Kanatlarını sabit bir şekilde çırparak onu daha da yükseğe çıkarıyor. Baykuşun tüyleri kahverengi ve beyazın güzel bir birleşimidir ve birbirine kusursuzca karışır. Pençeleri uzanmış, avını yakalamaya hazır. Gagası hafifçe açık, yüksek sesle ötüyor. Baykuş görkemli bir manzaradır, gökyüzünde kolaylıkla süzülür.
Temel FikirlerAçıklamaNasıl Uygulanır
Kendinize Güveninİnanmak, başarmanın yarısıdır. İnandığınız sürece başaracağınıza inanmalısınız.Hedeflerinize güvendikçe ilerlerken, olmayı tercih edersiniz ve başaramayacağınız düşüncesiyle sizi engelleyen şeyleri aşabilirsiniz.
Kendinizi TanıyınKendinizi tanımakla başlayın işe. Kendinizi bilerek ve kabul ederek daha kararlı ve etkili olabilirsiniz.Kişisel beceri ve zayıflıkları tanıyıp değerlendirebilir, bunlardan yola çıkarak kişisel ve profesyonel hedefler belirleyebilirsiniz.
Kendinizi SevinSaygı duyun benliğinize. Çünkü herkes kendi değerini belirler.Kendine saygı duyan kişi, diğerlerinin de kendine saygı duymasını bekler ve bu, sağlıklı ilişkiler kurma konusunda önemlidir.
Değişikliği Kabul EdinDaima değişim içinde olun. Her yeni gün, size verilen yeni bir fırsat olabilir.Öğrenmeye ve gelişmeye açık olmak, değişiklikleri kabul etmek ve bunları fırsatlara dönüştürmek anlamına gelir.
Kitap OkuyunKelime haznenizi, hayal gücünüzü geliştirin. Ufkunuzu açın.Okumanın farklı türlerini deneyin ve bilgi alanınızı genişletin. Bu hem bireysel hem de mesleki gelişim için önemlidir.
Hayal EdinHayallerinizle sınırlı değilsiniz. Hayal etmek, eylemlerinizin yönünü belirler.Hayalinizin ne olduğunu belirleyin ve ona ulaşmak için gerekli adımları planlayın.
Eleştiriye Açık OlunFikirlerinizi çekinmeden söyleyin ve başkalarının fikirlerine açık olun.Farklı fikirlere saygı gösterin ve kendi düşüncelerinizi geliştirmek için eleştirilere açık olun.
Yeni Ortamlara GirinYeni ortamlar, yeni tecrübeler ve yeni insanlarla tanışmak demektir.Farklı etkinlikler, buluşmalar ve organizasyonlara katılarak sosyal çevreninizi genişletebilirsiniz.
Güçlü OlunKim olduğunuzu bilin ve hatalarınızı bilerek güçlü olun.Kendinizi kabul edin ve öz güveninizi artırmak için güçlü yanlarınızı tanıyın.
İnisiyatif AlınHayatınızı kendi elinize alın ve kendi başınıza kararlar alın.Sorularınızı sormaktan çekinmeyin ve kendi işlerinizi yönetme sorumluluğunu alın.

Hiç sordunuz mu kendinize "Ben kimim?" diye? Kimiz biz? Yeni gündeki amacımız ne? Ya da bugün yine neden nefes alıyoruz? Hiç sorduk mu kendimize neden buradayız diye?

Kimiz biz? Adımızdan başka bizi nitelen ne var? Kimliğimiz ne? Karakterimiz nasıl? Karakter demişken, karakterimiz mi bizim kimliğimizi belirler yoksa kimliğimize göre mi karakterimiz oluşmuştur? Bunları sorguluyor muyuz hiç? Evet biliyorum çok soru sordum. Çünkü siz sormadınız. Siz bunları kendinize sorsaydınız eğer, "Ben kimim?" diye sormuş olsaydınız, "Sen kimsin?" denildiğinde isminizden başka verecek cevabınız olurdu. Sahi, isminden başka cevabı olmayanın kim olduğunun, kimde ne önemi var ki?

Ben kimim? Hadi bunu düşünelim şimdi de...

Kendini Tanımakla Başla

Bir insan düşünün, dağları delmek isteyen ama parmağını dahi kıpırdatamayan... Sebep mi? "Ben kim, dağları delmek kim?" İşte bu "başaramam" düşüncesi geri çekiyor insanı. Oysa, yapamam deyip kendimizi geri çektiğimiz her hedefimiz geçmiş hanemize birer pişmanlık olarak yazılıyor, bir başarısızlık daha oluşuyor gözümüzde. Hani bir söz vardır, "inanmak, başarmanın yarısıdır" diye. İşte tam da buradayız şu an. İNANMAK! Önceliği kendine inanmak, güvenmek olmalı insanın. Başaracağı inancına sahip olmalı. Sonra varsın başaramasın. Ama siz bir adım atın, başlayın, deneyin. Görün bakalım sınırlarınız ne, ne kadarını yapabilme potansiyeliniz var. Çünkü denemeden bilemezsiniz. Çünkü, açılmamış kanatların büyüklüğü bilinmez...

Aamir Khan'ı hepimiz tanıyoruz diye düşünüyorum. Öyle bir cümlesi var ki her okuduğumda beni kendime getirir. "Kalbinde gerçek inanç ve cesareti olan, her zaman kazanır." Kendinizi tanımakla başlayın işe. Ve inanın, cesaretli olup hedeflerinize ilerleyin...

Her yaşın acemisiyiz. Elbette ki hatalarımız olacak. "E adım at dedin attık. Başaramadım, hata yaptım." diyorsanız unutmayın ki en iyi öğrenme hata yapa yapa olur. Önemli olan o hatalarımızı tecrübeye dönüştürmektir. Bu yüzden hata yapmaktan korkmayın. Kırın zincirlerinizi!

Pes etmeyin! Zordur hedefe ulaşmak, zordur başarmak, zafer elde etmek... Ama her zorluğun sonunda mutlak bir kazanç olacaktır. İlkinde değil belki, ama mutlaka birinde sizi bulacaktır başarı. Eğer bugün siz pes ederseniz, yarın bir başkası kazanacak. Neden kazanan siz olmayasınız?

Peki ne yapmalıyım?

  • DAİMA DEĞİŞİM İÇİNDE OLUN! Unutmayın, "değişmeyen tek şey, değişimin kendisidir". Her yeni gün, size verilen yeni bir fırsat olabilir. Kendinizi geliştirin. Herkes yurt dışına çıkıp eğitim görecek değil ya? En temelinden başlayın kendinizi geliştirmeye.

  • KENDİNİZİ SEVİN! Saygı duyun benliğinize. Çünkü herkes kendi değerini belirler.

  • Mesela KİTAP OKUYUN! Kelime haznenizi, hayal gücünüzü geliştirin. Ufkunuzu açın. Aşk romanı da okuyun, bilim kurgu da, tarih de... Ama okuyun. Bilinçli bir birey olma adına ne gerekiyorsa yapın.

  • HAYAL EDİN! Evet ciddiyim, hayal kurmaktan çekinmeyin. Hedeflerinizi hayal edin, ileride yaşamak istediğiniz hayatı hayal edin. Her hayalinizi gerçekleştirmek için çabalayın. Uzaya mı gitmek istiyorsunuz? Astronot olmaktan korkmayın.

  • EL ALEM NE DER DEMEYİN! Elbette fikir alacağınız insanlar olmalı hayatınızda. İstediğiniz şeyden vazgeçirilmeye müsaade etmeyin. İstişare yapın, ama son söz kalbinizden gelsin.

  • YENİ ORTAMLARA GİRİN! Bir selam vermekten çekinmeyin, yeni arkadaşlıklar edinin.

  • DÜŞÜNCELERİNİZİ ÇEKİNMEDEN SÖYLEYİN! Her fikriniz doğru olmak veya başkalarının fikirleriyle aynı olmak zorunda değil. Farklı düşüncelere hayatın her alanında ihtiyaç vardır.

Eğer öğrenciyseniz, hayatınızı yalnızca o diploma üzerinde sınırlı tutmayın. Seminerlere, konferanslara katılın. Sosyal sorumluluk projelerinde bulunun. Gezin, dolaşın. Bu hayat sizin, unutmayın...

''Güç'' mü? "Güç Sahibi'' mi?

Peki ya sizce güçlü olmak nedir? Güç denince aklınıza ilk ne gelir? Hatta biraz daha kafa karıştırayım. "Güç sahibi olmak" ile "güçlü olmak" aynı şey midir?

Güçlü olmak, kişinin kendisiyle alakalıdır. Elinde unvan, mevki, para vs. olmadan da güçlü olunabilir. En başında, kendini seven insan güçlüdür. Kendine inanan, saygı duyan, değer veren insan güçlüdür. Fakat kendiyle alakalı hiçbir şeyi olmayıp statü sahibi olan biri, yalnızca güç sahibi olabilir. İkisi arasında derin bir fark vardır.

Hatalarını bilen insan daima güçlüdür. Çabalamaktan vazgeçmeyen, hiçbir zorlukta geri çekilmeyen insandır güçlü olan. Böyle insanlar, güçlerini yalnızca kendinden alır. Bulundukları konuma, itibarına sırtını yaslamadan ayakta kalabilirler.

Siz de güçlüsünüz. Neden mi? Eğer şu an, bu yazıyı okuyorsanız, kendiniz için bir şeyler yapmak niyetindesiniz demektir. Kendini geliştirmek, kendinize bir şeyler katmak istiyorsunuz demektir. Kişisel gelişim üzerine bir çaba gösteriyorsunuz demektir. Bu da az önce anlattığım "güçlü olmak" başlığıyla birebir uyumlu değil mi?

Kendinize güvendiğiniz kadar güçlüsünüzdür. Bu yüzden inancınızdan da kendinize olan güveninizden de vazgeçmeyin.

Son olarak; La Fontaine'in dediği gibi, "Birleşik olmayan her güç, cılızdır." Bu yüzden en başında sorduğumuz "ben kimim" sorusuna cevaben "ben" kısmını çözdüğünüz zaman artık "biz" olmakla ilgilenin...

Yazar: Edanur Alpaslan

Kendinize Güvenin, İnanmak, başarmanın yarısıdır İnandığınız sürece başaracağınıza inanmalısınız, Hedeflerinize güvendikçe ilerlerken, olmayı tercih edersiniz ve başaramayacağınız düşüncesiyle sizi engelleyen şeyleri aşabilirsiniz, Kendinizi Tanıyın, Kendinizi tanımakla başlayın işe Kendinizi bilerek ve kabul ederek daha kararlı ve etkili olabilirsiniz, Kişisel beceri ve zayıflıkları tanıyıp değerlendirebilir, bunlardan yola çıkarak kişisel ve profesyonel hedefler belirleyebilirsiniz, Kendinizi Sevin, Saygı duyun benliğinize Çünkü herkes kendi değerini belirler, Kendine saygı duyan kişi, diğerlerinin de kendine saygı duymasını bekler ve bu, sağlıklı ilişkiler kurma konusunda önemlidir, Değişikliği Kabul Edin, Daima değişim içinde olun Her yeni gün, size verilen yeni bir fırsat olabilir, Öğrenmeye ve gelişmeye açık olmak, değişiklikleri kabul etmek ve bunları fırsatlara dönüştürmek anlamına gelir, Kitap Okuyun, Kelime haznenizi, hayal gücünüzü geliştirin Ufkunuzu açın, Okumanın farklı türlerini deneyin ve bilgi alanınızı genişletin Bu hem bireysel hem de mesleki gelişim için önemlidir, Hayal Edin, Hayallerinizle sınırlı değilsiniz Hayal etmek, eylemlerinizin yönünü belirler, Hayalinizin ne olduğunu belirleyin ve ona ulaşmak için gerekli adımları planlayın, Eleştiriye Açık Olun, Fikirlerinizi çekinmeden söyleyin ve başkalarının fikirlerine açık olun, Farklı fikirlere saygı gösterin ve kendi düşüncelerinizi geliştirmek için eleştirilere açık olun, Yeni Ortamlara Girin, Yeni ortamlar, yeni tecrübeler ve yeni insanlarla tanışmak demektir, Farklı etkinlikler, buluşmalar ve organizasyonlara katılarak sosyal çevreninizi genişletebilirsiniz, Güçlü Olun, Kim olduğunuzu bilin ve hatalarınızı bilerek güçlü olun, Kendinizi kabul edin ve öz güveninizi artırmak için güçlü yanlarınızı tanıyın, İnisiyatif Alın, Hayatınızı kendi elinize alın ve kendi başınıza kararlar alın, Sorularınızı sormaktan çekinmeyin ve kendi işlerinizi yönetme sorumluluğunu alın
kendinizi tanıyın kişisel gelişim kendini geliştirme hedeflere ulaşmak motivasyon özgüven
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.