AnasayfaBlog2020'deki Önemli Bilimsel Olaylar
Haber

2020'deki Önemli Bilimsel Olaylar

04 Ocak 2021
Her birinin üzerinde etiket bulunan iki mavi şişenin yakın plan çekimi görülür. Şişelerden biri mavi sıvıyla doluyken diğeri boştur. Görüntünün ortasında, arka planda eldivenli bir el ile bir şırınga görülüyor. Şırınga, şişelerden birinden alınan mavi sıvı ile doldurulmuştur. Görüntünün sol tarafında, mavi tıbbi eldivenlerin bulanık bir yakın çekimi görülüyor. Görüntüdeki tüm nesneler beyaz bir arka plan üzerine yerleştirilmiştir.
Bilimsel OlayAçıklamaGelecekteki Etkisi
Ay Üzerinde Su BulunduNASA, ayın güneş gören bir yüzeyinde su bulduklarını açıkladı ve bu suyun ay yüzeyine dağılmış olabileceğine belirtti.Bu keşif, 2024 yılında Ay’a bir kadın ve bir erkek astronot gönderme planlarını hızlandırabilir.
Yapay TozlaşmaJapon bilim insanları dronlara yerleştirilen sistem sayesinde çiçeklere polen dağılımı yapan bir teknoloji geliştirdi.Bu teknoloji, sayıları her yıl azalan arıların yerini almış olacak gibi görünüyor.
Yapay Zeka GelişimiTürk bilim insanları, anne karnındaki bebeğin hastalıklarını tespit edebilen bir yapay zeka geliştirdi.Bu yapay zeka, daha erken tanı imkanı ve daha etkin tedavi uygulamaları sunacaktır.
Ozon Tabakası İnceliyorHer geçen gün zararlı gazların artmasıyla ozon tabakası deliniyor ve inceliyor.Heremizde güneş ışınlarının direkt etkisi artacak, bu da iklim değişikliklerine ve sağlık sorunlarına yol açacaktır.
Elon Musk Falcon 9 RoketiElon Musk, SpaceX ve Nasa işbirliği ile dört astronotu taşıyan Falcon 9 roketini başarılı bir şekilde uzaya fırlattı.Bu başarı, özel sektörün uzay araştırmalarına daha fazla katılımını teşvik edecektir.
Akıllı Telefonlarda Covid-19 TestiBilim insanları, sadece telefon kamerası kullanarak 30 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren bir Covid-19 test teknolojisi geliştirdi.Bu teknoloji, pandemi sürecinde test sürelerini ve maliyetlerini büyük ölçüde azaltabilir.
Huawei Ateş Ölçer Akıllı TelefonHuawei, yüksek ateşi ölçebilen bir akıllı telefon teknolojisi geliştirdi.Bu teknoloji, hastalıkların erken tespiti ve izlemi için büyük kolaylık sağlayabilir.
Yapay Zeka Yardımcı PilotAmerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, yapay zeka kullanarak keşif uçağına yardımcı pilotluk yaptıran sistemi uygulanmıştır.Bu, yapay zeka teknolojisinin askeri uygulamalarının önünü açabilir.
Hava Temizleyici MaskelerLG, hava temizleyici özelliği bulunan maske üretimine başladı. Bu maske, içerisinde bulunan fanlar yardımıyla kolay nefes aldırıyor.Bu maskeler, daha temiz ve sağlıklı bir çevre için kullanılabilir.
Google’dan Koronavirüs HaritasıGoogle, Covid-19 yoğunluk haritasını haritalarına ekleyerek, kullanıcıların salgın hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağladı.Bu özellik, insanların günlük yaşamlarını ve seyahat planlarını koronavirüs vakalarına göre düzenlemelerine yardımcı olabilir.

Uzmanlar 2020 yılı tüm dünya için bilimde ve teknolojide çığır açan, yeni buluşlara şahitlik eden bir yıl olarak son buldu. Teknolojinin her gün ilerlemesiyle sağlık sistemleri, eğitim, arkeoloji ve bir çok alanda yeni buluşlara imza atıldı.

Dünyanın dört bir yanında bilim adamları ve araştırmacılar antik kentleri, güneş sisteminde yeni yaşam belirtileri ve insanlık tarihine ışık tutacak başarılar elde etti.

2020'deki Bilimsel Olaylar

Pandeminin öne çıktığı 2020'de hangi bilimsel olaylar oldu? Koronavirüs aşısı bulundu mu? Gelelim dünyanın farklı coğrafyalarından bilimsel olayları listelemeye ve bu olaylar hakkında detaylı bilgi sahibi olmaya.

Ay Üzerinde Su Bulundu

NASA, yaptığı açıklamada ayın güneş gören bir yüzeyinde su bulduklarını açıkladı. NASA, Sofia adı verilen bir teleskop sayesinde keşfedilen su buzulunun, ay yüzeyine dağılmış olabileceğini ve ayın diğer yüzeylerinde de var olabileceğini söyledi. NASA tarafından uydu kameralarıyla sıcaklık ölçümleri kullanarak ettikleri sonuçlara göre, buz kütlelerinin yaklaşık alarak 40 bin kilometrekare yer kapladığını açıkladı. Araştırmacılar bu haberin devrim niteliğinde olduğunu söylerken, NASA, 2024 yılında Ay’a bir kadın ve bir erkek astronot göndermeyi planladığını açıkladı.

Japon Bilim İnsanları Yapay Tozlaşma Gerçekleştirdi 

Dronlara yerleştirilen sistem sayesinde çiçeklere polen dağılımı yapan teknoloji arıları taklit ediyor. Sayıları her yıl azalan arıların yerine yüzde 95 başarı sağlayan dronlar yakın gelecekte, ekosistemde arıların yerini almış olacak gibi görünüyor.

Türk Bilim İnsanları Yapay Zeka Geliştirdi

Artık anne karnında ki bebeğin hastalıkları tespit edilebilecek dedi. Yapay zeka, bebekte olabilecek anomalinin ya da genetik hastalıklarının tespit edilmesinde büyük katkı sağlayacak. 

Ozon Tabakası İnceliyor 

Her geçen gün zararlı gazların artmasıyla ozon tabakasının delindiğini biliyoruz. Deliğin büyüdüğü haberleri yanı sıra artık incelmeye de başladı. Özellikle Antarktika bölgesinde hızla ilerleyen incelme yüzünden zararlı ışınlar yeryüzüne doğrudan iniyor.

Elon Musk Falcon 9 Roketini Uzaya Fırlattı

Nasa ve SpaceX tarafından dört astronotu taşıyan Falcon 9 başarıyla uzaya fırlatıldı. 27 saat süren uçuş sonrası roket Uluslararası Uzay İstasyonuna kenetlendi. Burada bilimsel araştırmalara katılacak olan astronotların 6 ay sonra geri döneceği söylendi. Bununla birlikte Elon Musk’un uzaya insan gönderme hayali de gerçekleşmiş oldu.

Akıllı Telefonlarda Covid-19 Testi 

Koronavirüsün test süresi ve maliyetlerini düşürmek amaçlı araştırmalar devam ediyor. Bilim insanları otuz dakikadan daha kısa sürede sonuç veren ve sadece telefon kamerası kullanarak CRISPR denilen bir gen düzenleme teknolojisi geliştirdiler. Alınan sürüntü örneğini bir enzimle karıştırılarak akıllı telefona bağlanan cihaza yerleştiriliyor. Dakikalar içinde daha hızlı ve güvenilir sonuç veren buluşun daha hassas olduğu açıklandı.

Huawei’den Ateş Ölçer Akıllı Telefon

Yüksek ateş koronavirüsün en belirgin özelliği. Teknoloji şirketlerini virüsle beraber farklı buluşlara imza atmaya devam ediyor. Akıllı telefonları ateş ölçere çeviren bu sistem, temasa gerek duymadan ölçüm yapabiliyor. 

ABD’de Askeri Uçakta Yapay Zeka Yardımcı Pilot

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri ilk kez yapay zeka kullanarak bir keşif uçağına yardımcı pilotluk yaptırdı. Üç yıldır devam eden çalışmanın yapay zeka algoritması kullanılarak sensör uygulaması ve taktiksel navigasyondan sorumlu olduğu söylendi. Kullanılan yapay zeka ayrıca simülasyon savaşa katıldı.

Hava Temizleyici Maskeler

LG’nin bu yıl üretimine başladığı, içerisinde bulunan fanlar yardımıyla kolay nefes aldıran sekiz saatlik bataryasıyla hava temizleyici özelliği bulunan maske, kullan at maskelerin kullanımına son verecek gibi görünüyor. 

Türk Silahlı Kuvvetleri İnsansız Kara Aracı

İnsanlı ve insansız olarak kullanılabilen tamamen yerli ve milli imkanlarla üretilen prototip mini tank gözlem, keşif, hedef tespiti yapabiliyor. Araç, uydu üzerinden de yönetilebiliyor. Ayrıca araziye göre hareket kabiliyetine sahip.

Google’dan Koronavirüs Haritası

Google yeni güncelleme ile beraber haritalara bir katman daha ekledi. Covıd-19 yoğunluk haritası Google haritalarda artık etkin. Seyahat edenler için kolaylık sağlayan özellik, vakaların yüksek olduğu bölgeleri gösteriyor. Ülkemizde bu özellik Hayat Eve Sığar uygulamasıyla şuan da aktif.

Astronotlar İçin Değil Bu Koronavirüs Kaskı

Teknolojik maskeler yanlış maske kullanımına son veriyor. Uzay çağı estetiğiyle üretilen kasklar, yüzü tamamen koruyor. Hepa filtreli dört saatlik pil ömrüyle dış havayı solumadan özel fanlarla temiz hava üretiyor.

Mavi Ay 

Bu yıl ekim ayında görünen doğa harikası ‘Mavi Ay’ bir takvim ayında ikinci dolunay olarak nadir bir doğa olayına şahitlik ettiriyor. Peki neden mavi? Volkanik patlamalar ve yangınlar nedeniyle toz bulutlarının hareketi ayı mavi görmemizi sağlıyor.

Elon Musk Çiple Zihnimizi Okuyacak

Elon Musk insan beynine takılabilen, ilk amacının beyin hastalıkları tanı ve tedavi etmek olduğunu daha sonra anıları kaydetme, yeniden oynatma özelliklerinin olabileceğini söylediği bir çip ürettiğini açıkladı.

Elektronik Cilt Üretildi

Araştırmacılar ağrıya tıpkı gerçek cilt gibi tepki veren, protezlerde, akıllı robotlarda ve cilt dokusu hasar görmüş hastalarda kullanılabilecek elektronik yapay cilt geliştirdi. Cihaz her bir hissi taklit ediyor ve sinyalleri beyne ışık hızında iletiyor.

Bitki Türleri Yok Oluyor

İklim değişiklikleri ve ormanların tarım alanlarına dönüştürülmesiyle doğal bitki türlerinin nesilleri tehdit altında. Son yapılan araştırmalara göre bitki türlerinin yüzde 40’ı yok olmak üzere.

Türkiye’nin İlk Uçan Arabası Üretildi 

Türkiye’nin ilk uçan arabasının test sürüşleri tamamlandı. Araç Türk Mühendisler tarafından tasarlandı.

EKG Çekebilen Tişört 

Akıllı bantlar ve akıllı saatlerden sonra akıllı tişört üretimine geçen Xiaomi, sadece kalp atışını değil EKG çekebilen teknoloji tasarladı. 

CRISPR Gen Düzenleme Kanser Tedavisi

Tel Aviv Üniversitesi yaptığı son çalışmalarıyla CRISPR sisteminin metastatik tip kanserlerin tedavisinde etkili olduğunu gösterdi. Kanser hücrelerini hedef alan sistem, hücrelerin DNA’sını bir makas gibi kesiyor ve etkisiz hale getirip çoğalmalarını önlüyor. Uzmanlar bunun bir kemoterapi olmadığını ve yan etkisinin de bulunmadığını söylüyor.

Üç Boyutlu Yapay Göz 

Hong Kong Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, biyonik gözlerden daha iyi yeteneklere sahip dünyanın ilk 3 boyutlu yapay gözünü geliştirdiler. Görme bozukluğu olan hastalara umut olan teknoloji, insan gözünden daha keskin görüşe sahip olabileceği söyleniyor. 

Covid-19 Aşı Çalışmaları

Dünya büyük bir sağlık sınavından geçerken bilim adamları insanlık için gece gündüz çalışıyor. Pandemiyi bitirecek olan son umut aşı. Çalışmalar bir yarış halinde sürerken kimi aşı hala onay aşamasında kimi ise gönüllülere denenmeye başlandı bile. DSÖ’nün izlediği kayıt altında ki aşı çalışması 200’e ulaşmış durumda. Şu an onay almış ve kabul edilmiş bir aşı çalışması yok. İlerleme sağlayan ve geliştirilmeye en yakın aşılar ise şunlar;

  • coronoVac: Sinovac Biotech

  • BNT162b2: Pfizer & BioNTech

  • Mrna-1273: Moderne

  • ChAd0x1 nCOV-19: AstraZeneca & Oxford Üniversitesi

  • Ad26.COV2-S: Johnson&Johnson

  • Sputnik V: Gamaleya Epidemiyoloji Mikrobiyoloji Araştırma Merkezi 

Venüs’te Yaşam Belirtileri Bulundu

Bilim adamları Venüs’ün atmosferinde fosfin gazı gözlemlediklerini duyurdular. Araştırmacılar bu gazın biyolojik bir kaynaktan gelip gelmediğini araştırmak için yarış halindeler. Fosfin bulunduğuna göre bir yaşam olabileceğini söyleyen bilim adamları bunu doğrulamak için çalışmalarını yoğunlaştırdılar.

Kuzey Kutbu Isınıyor

Son otuz yıla göre en sıcak günlerini yaşayan bölgede, ısınan sular yüzünden ekosistemde oluşan değişiklikler ve okyanusun atmosferden emdiği karbondioksit miktarı azalıyor.

Covid-19 Bilinmeyenler

Koronavirüs çocukları da enfekte ediyor. Ancak büyük bölümü hastalığı semptomsuz atlatıyor. Kesin olammakla birlikte çocukların taşıyıcı olma riskinin yüksek olduğu söyleniyor.

Kaç insan enfekte oldu?

Resmi verilere göre seksen milyon insan COVID-19’la enfekte oldu. Ama hala taşıyıcı yani asemptomatik sayısı belli değil. Sadece yaygın antikor testiyle ne kadar kişinin enfekte olduğu ortaya çıkabilir.

Ne kadar ölümcül?

Vaka sayısını bilmeden ölüm oranını da tespit etmek mümkün değil. Şuan ki verilere göre virüse yakalananlardan yüzde 1’i hayatını kaybetti.

Hastalığın belirtileri neler?

Koronavirüsün en yüksek belirtileri yüksek ateş ve öksürük. Hastalarda ishal, kusma, baş ağrısı, tat koku kaybı, boğaz ağrısı da görünüyor. Bazı hastalarda grip benzeri semptomlara rastlandı. Pozitif olan ve hiç belirti göstermeyen hastaların sayısı daha fazla. 

Virüs nereden nasıl yayıldı?

Yarasalardan bulaştığı söylenen virüsün, laboratuvarda üretilmiş olduğunu iddia edenler çok fazla. Komplo teorileri bu sefer de COVID-19 için yazılmaya başladı.

Mevsimine göre yayılma hızı değişiyor mu?

Kış aylarında diğer mevsimsel solunum yolu hastalıklarıyla daha da riskli hale gelen virüsün yaz mevsiminde yavaşlama görülebileceği öne sürülmüştür.

Neden herkes aynı derecede hasta olmuyor?

Aynı evde yaşayanlardan bazıları enfekte olurken ailenin diğer fertlerinin negatif olmasının nedeni bilinmiyor. Yüksek bağışıklık, genetik etkenler ve virüs yükünün buna sebep olabileceği söyleniyor.

Cumra’da Büyük Keşif 

Konya Cumra’da Kralının adı Hartapu olan, merkezinin Türkmenkarahöyük olduğu tespit edilen, Tunç ve Demir Çağındaki Anadolu’nun en büyük antik kentinin keşfi yapıldı. 

2020 Yılında Hangi Bilimsel Olaylar Oldu?

Eğitimden sağlığa arkeolojiden tarıma kadar bir çok alanda araştırmalar ve yeni keşifler yapıldı. Ve görülüyor ki dünyada ve uzayda keşfedilmeye hazır bir çok bilimsel bulgu var. 2020 yılı Covid-19'la sağlık bilimi açısından en önemli yıl oldu.

2020 Yılına Adını Yazdıran Buluş Nedir?

Covid-19 virüsü 2020 yılında pandemiye dönüştü. 2020 yılı en çok aşı çalışmalarıyla tarihe geçti. İnsanlar araştırmaya, öğrenmeye ve bilimin gücüne inandı. 

2020 Yılında Bilimsel Çalışmalar Ne Yönde Değişti?

2020 yılında yapay zeka sıçrama yaparak neredeyse tüm keşiflerde adından söz ettirdi. Arık arkeolojik kazılarda bile bulunan yazıtlar yapay zeka sayesinde saniyeler içerisinde deşifre oluyor.

Ay Üzerinde Su Bulundu, NASA, ayın güneş gören bir yüzeyinde su bulduklarını açıkladı ve bu suyun ay yüzeyine dağılmış olabileceğine belirtti, Bu keşif, 2024 yılında Ay’a bir kadın ve bir erkek astronot gönderme planlarını hızlandırabilir, Yapay Tozlaşma, Japon bilim insanları dronlara yerleştirilen sistem sayesinde çiçeklere polen dağılımı yapan bir teknoloji geliştirdi, Bu teknoloji, sayıları her yıl azalan arıların yerini almış olacak gibi görünüyor, Yapay Zeka Gelişimi, Türk bilim insanları, anne karnındaki bebeğin hastalıklarını tespit edebilen bir yapay zeka geliştirdi, Bu yapay zeka, daha erken tanı imkanı ve daha etkin tedavi uygulamaları sunacaktır, Ozon Tabakası İnceliyor, Her geçen gün zararlı gazların artmasıyla ozon tabakası deliniyor ve inceliyor, Heremizde güneş ışınlarının direkt etkisi artacak, bu da iklim değişikliklerine ve sağlık sorunlarına yol açacaktır, Elon Musk Falcon 9 Roketi, Elon Musk, SpaceX ve Nasa işbirliği ile dört astronotu taşıyan Falcon 9 roketini başarılı bir şekilde uzaya fırlattı, Bu başarı, özel sektörün uzay araştırmalarına daha fazla katılımını teşvik edecektir, Akıllı Telefonlarda Covid-19 Testi, Bilim insanları, sadece telefon kamerası kullanarak 30 dakika gibi kısa bir sürede sonuç veren bir Covid-19 test teknolojisi geliştirdi, Bu teknoloji, pandemi sürecinde test sürelerini ve maliyetlerini büyük ölçüde azaltabilir, Huawei Ateş Ölçer Akıllı Telefon, Huawei, yüksek ateşi ölçebilen bir akıllı telefon teknolojisi geliştirdi, Bu teknoloji, hastalıkların erken tespiti ve izlemi için büyük kolaylık sağlayabilir, Yapay Zeka Yardımcı Pilot, Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, yapay zeka kullanarak keşif uçağına yardımcı pilotluk yaptıran sistemi uygulanmıştır, Bu, yapay zeka teknolojisinin askeri uygulamalarının önünü açabilir, Hava Temizleyici Maskeler, LG, hava temizleyici özelliği bulunan maske üretimine başladı Bu maske, içerisinde bulunan fanlar yardımıyla kolay nefes aldırıyor, Bu maskeler, daha temiz ve sağlıklı bir çevre için kullanılabilir, Google’dan Koronavirüs Haritası, Google, Covid-19 yoğunluk haritasını haritalarına ekleyerek, kullanıcıların salgın hakkında daha fazla bilgi edinmelerini sağladı, Bu özellik, insanların günlük yaşamlarını ve seyahat planlarını koronavirüs vakalarına göre düzenlemelerine yardımcı olabilir
2020 bilimsel buluşlar 2020 bilimsel keşifler 2020 bilimsel haberler 2020 bilimsel gelişmeler 2020 önemli bilimsel olaylar
Uzun kahverengi saçlı, beyaz tişört ve mavi kot pantolon giyen neşeli bir kadın beyaz bir arka planın önünde duruyor ve kameraya gülümsüyor. Gözleri parlak, dudakları hafifçe yukarı doğru kıvrılmış, yüzünde sıcak ve davetkâr bir ifade var. Ellerini önünde tutmuş, sanki beklenti içindeymiş gibi birbirine kenetlemiş. Gülümsemesi samimi ve tüm tavırları davetkâr. Kendinden emin ve memnun görünüyor, neşe ve mutluluk hissi yayıyor. Gururlu ve güçlü bir duruşa sahip, başı dik ve bakışları kendinden emin.
Cansu Coşkun
Blog Yazarı

Anadolu Üniversitesi Sosyoloji bölümü öğrencisi olan Cansu Coşkun, 1985 yılında Fatsa'da doğdu. Evli ve 2 kız çocuk annesidir. Hayvansever olan Coşkun, araştırmayı, kitap okumayı ve yazmayı sevmekte. İstanbul İşletme Enstitüsü'nden 13 farklı alanda eğitim aldı. 

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.