AnasayfaBlog2020 Yılında Dünya Teknoloji Yılı Olacak
Tarihte Bugün

2020 Yılında Dünya Teknoloji Yılı Olacak

31 Aralık 2019
Dijital bir ekranda 2020 rakamını çizen bir elin yakın çekimi. El parmağıyla sayıyı işaret ediyor ve sayı, çizgiler ve noktalar içeren beyaz bir daire ile çevreleniyor. Arka plan koyu mavi ve ön planda da bir altıgen ve bir kare var. Parmak ayrıca siyah arka planlı beyaz bir çizgiye dokunmaktadır. Sahne yıldızlarla dolu karanlık bir gökyüzü tarafından aydınlatılıyor. Görüntü nettir ve elin ve çizdiği sayının harika ayrıntılarını sunar.
TeknolojiAçıklama2020'de Beklenen
5G TeknolojisiMevcut internet hızından 10 kat hızlı veri aktarımı sağlar.Akıllı telefonlarda yaygınlaşması ve hayatın her alanına dokunması.
Wi-Fi 6Daha hızlı ve kaliteli internet deneyimi sağlar.Ev ve ofislerde kullanımının yaygınlaşması ve çoklu bağlantılarla sorunsuz iletişim sağlaması.
Geleceğin Sağlık SistemleriRobotik cerrahi ve 5G teknolojisi ile uzaktan ameliyat, teşhis ve tedavi olanağı sağlar.Bu alanın en çok konuşulan konulardan biri olması.
IoT-Nesnelerin İnternetiAkıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesi ve veri aktarımı sağlar.Akıllı şehirlerin ilerleme kaydetmesi ve daha çok alanda karşımıza çıkması.
XR-Genişletilmiş GerçeklikSanal ve fiziksel dünyanın birleştirilmesi ile yeni deneyimler sunar.Bu teknolojinin eğitim, sağlık ve endüstri gibi farklı sektörlere uygulanması.
Yapay ZekaMakinelerin ve yazılımların öğrenme, öngörü ve problem çözme yetenekleri.Yapay zekanın daha da geliştirilmesi ve daha çok alanda kullanılması.
DijitalleşmeÇalışma sistemlerinin ve mesleklerin teknolojiye adapte olması.Dijital platformda yeni mesleklerin ve çalışma yöntemlerinin ortaya çıkması.
E-ticaretİnternet üzerinden alışverişin yaygınlaşması.E-ticaretin daha da gelişmesi ve daha çok alanda kullanılması.
Online Eğitimİnternet üzerinden bilgi ve beceri edinme.Online eğitim sistemlerinin daha yaygın ve etkili hale gelmesi.
Veri BilimiBüyük verilerin analizi ve yorumlanması.Veri biliminin daha da gelişmesi ve birçok sektörde kullanılması.

Tarihte bugün 2019 yılının son gününü yaşıyoruz. Bilim kurgu filmlerinde ya da kitaplarında hayretle izlediğimiz, heyecanla okuduğumuz geleceğe atıfta bulunan senaryolarda sıkça adı geçen 2020 yılına girmeye sadece bir gün kaldı. Bugün o senaryolarda bahsi geçen pek çok şey hayatımızda var. Peki 2020 yılında dünya nasıl bir yer olacak?

Yapay zeka, sanal gerçeklik, uçan arabalar, uzay yolculukları artık ütopik bir hikaye olmanın ötesinde her geçen gün bir başka yenilikle karşımıza çıkıyor. Aslında 90’lı yıllardan bu yana internetin hayatımıza girmesiyle birlikte bu zamana kadar geçen süre bizi 2020 dünyasına getirdi. Artık üzerinde konuşulan ve geleceğe yönelik varsayımlarda bulunulan yeni dünya 2050’leri hedefliyor.

2020 yılı tam da bu noktada bizi gelecek 30 yıla ve sonrasına hazırlayacak teknolojilerin başlangıcını oluşturuyor. Özellikle 2019 yılında 5G teknolojisinin tanıtılması ve yapılan ilk çalışmalar 2020 yılında bizi nelerin beklediğine dair az çok ipucu veriyor. Tabii sadece bununla da sınırlı değil. Yapay zeka, nesnelerin interneti, veri bilimi tüm dünyanın gündeminde olan en heyecan verici gelişmelerin temellerini oluşturan diğer detaylar.

Tüm bunlara baktığımızda 2020 yılında dünya teknoloji yılı olacak diyebiliriz. Çünkü artık dünya teknoloji ile şekilleniyor. Peki 2019 yılına kadar gelen değişimler nelerdi? 2020 yılında bizi nasıl bir gelecek bekliyor? İnternet ve teknoloji ile gelen değişim sürecine ve daha nelerin değişeceğine şöyle bir göz atalım.

2020 Yılı Öncesi Neler Oldu?

2010’lu yıllara baktığımızda yaşam şeklimizde, bakış açımızda, alışkanlıklarımızdaki değişimin arkasında teknolojinin olduğunu görüyoruz. Bu dönemde internet ve mobil hayat kavramı artık yaşamımızın ana parçalarını oluşturuyor. Gelişen teknolojiler ile her işimizi internetten yapabilir hale geldik. Akıllı telefonlar, sosyal medya, online alışveriş derken hayatımız online oldu. Bu değişim elbette sadece özel hayatımızda olmadı. Dünya üzerinde iletişim sınırlarının kalkması bilgi alışverişinde sağlanan hız ve kolaylık tüm çalışma sistemlerine de entegre oldu. Online eğitimler daha bilgili ve donanımlı olmamızı sağlarken iş hayatının sınırları da globale döndü.

E-ticaret geçirdiğimiz değişimin diğer önemli örneklerinden biri. Artık her sektörün başına online ya da dijital kelimesi ekleniyor. Meslekler dijital platforma göre evrilirken bir yandan da geleceğin meslekleri ortaya çıkıyor. 2020 yılına sürekli olarak hızlıbir değişim ve yenilenme ile geldik. Ama bundan sonrası çok daha büyük değişimlerin de başlangıcı olacak gibi gözüküyor. 2020 yılında dünya teknoloji alanında bize neler getirecek?

2020 Yılında Bizi Bekleyen Yeni Teknolojiler Neler?

2019 yılı aslında pek çok yeniliğin duyurulduğu bir yıl oldu. Devamında gelecek olan teknolojiler ise şöyle:



5G Teknolojisi:  İnternet hızının şu an kullandığımızdan 10 kat daha hızlı olduğu bir dünyada veri aktarımında sağlanabilecek müthiş değişim sağlıktan endüstriyel sistemlere kadar hayatın her alanına dokunuyor. Teknoloji devleri akılllı telefonlarımızı da artık 5G sistemi üzerinden üretiyor. 2020 yılında mobil hayatımız çok daha fazla hızlanıyor.

Wi-Fi 6: 5G teknolojisi ile birlikte kullanılacak olan Wi-Fi 6 ile artık ev ve ofislerimizde de çok daha hızlı ve kaliteli bir internet deneyimi yaşayabileceğiz. 3 kat daha hızlı internet çok daha hızlı veri akışı sağlayacak. Bu durumun en avantajlı yanlarından biri sanal konferans sistemlerinde sorunsuz çoklu bağlantının gerçekleşebilecek olmasıdır.

Geleceğin Sağlık Sistemleri Oluşuyor: En somut örneklerinden biri 2019 yılı sonlarında 5G teknolojisi ile yapılan dünyanın ilk ultrason ameliyatıydı. Robotik cerrahi ve 5G ile artık dünyanın bir ucundan başka bir ucuna ameliyat yapabilme imkanı doğuyor. 2020 yılında en çok konuşulacak konulardan birisi bu olacak gibi gözüküyor. Tabii bununla da sınırlı değil. Nesnelerin interneti (IoT) ile kullanılan akıllı sistemler sayesinde bir hastanın durumu evinden takip edilebilecek. Hatta evinden çıkmadan uzaktan teşhis ve tedavi yapılabilecek. Sanal gerçeklik yeni nesil cerrahların öğrenim sürecini hızlandıracak. Yapay zeka, IoT ve 5G cerrahiden muayeneye ve eğitim sistemine kadar 2020 yılı sağlıkta yeni dönemin başlangıcı olacak.

IoT Nesnelerin İnterneti: Aslında internet ile birlikte var olan bu kavram günümüzde akıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesi olarak tanımlanır. Akıllı ev sistemleri, akıllı küçük ev aletlerinden aşina olduğumuz nesnelerin internetinin sınırları çok geniş. 5G ile birlikte özellikle dünyanın tükenen enerji sorunlarına ve kalabalığın yarattığı kaosa çözüm için geliştirilen akıllı şehirlere 2020 yılı itibariyle çok daha ileri seviyelerde rastlayacağız. Ayrıca üretimden veri analitiğine, sağlıktan siber güvenliğe kadar nesnelerin interneti bu yıl çok sık karşımıza çıkacak.

XR Genişletilmiş Gerçeklik: Bu kavram şu anda daha çok oyun ve eğlence dünyasında kullanılıyor. Tam anlamıyla kullanıcının bilgisayar ortamında 3 boyutlu olarak birebir gerçek ortamı yaşaması şeklinde tarif edebileceğimiz XR teknolojisi 2020 yılı itibariyle eğlence sektörünün dışında pek çok sektörde de boy gösterecek.

AI Yapay Zeka Teknolojileri: Yapay zeka akıllı telefonlarımızda dahi hayatımızı kolaylaştıran en önemli teknolojilerin başında geliyor. Kullanım alanında herhangi bir sınır yok desek yeridir. Dünya devlerinin bu konudaki yatırımları göz önüne alındığında 2020 yılı yapay zeka teknolojilerinin hızla gelişeceği bir yıl olacak gibi gözüküyor. Yapay zeka ve sektörel faydaları önümüzdeki yıl çok daha net olarak anlaşılır bir konuma gelebilir.

Sanal Asistanlar: Aslında onlar epeydir hayatımızda var. Ancak 2019 yılı sanal ve sesli asistanlar için yapılan yatırımların somut sonuçlarını daha fazla gördüğümüz bir yıl oldu. Siri, Google Asistan, Amazon’un sesli asistanı Eccho en sık rastladıklarımız. 2019 yılı sesli alışveriş döneminin de deneme sürümü sayılabilecek bir noktadaydı. 2020 yılı ve sonrası ise sesli sistemleri ve sanal asistanları daha çok konuşacağımız zamanları işaret ediyor.

Otonom Otomobiller: Şu an yarı otonom otomobillere aşinayız. Şerit takip sistemleri, akıllı park, araç takip mesafesi gibi güvenlikle ilgili sistemlerin yanı sıra, öğrenebilen yapay zeka sistemleri ile dinlediğiniz radyo kanalını otomatik olarak açmak, araç içerisinde sesli komutlara cevap vermek gibi özellikleri taşıyan otomobiller bulunuyor. Tam otonom yani sürücüsüz araçlar içinse çalışmalar sürüyor. Trafikte düzen, kazaların azaltılması, engelli bireylerin trafikte olabilmesi gibi hedeflerle yakın geleceğin otonom otomobilleri 2020 yılında da şekillenmeye devam edecek.

Drone Taşımacılığı: 2019 yılının ilk yarısında Çin’de başlatılan akıllı drone’larla kapıya teslim kargo hizmeti 2020 yılında gelişerek devam edecek son teknolojilerden bir diğeri.

Blockchain Teknolojisi: 2019 yılında kullanılan ve çok ilgi gören Blockchain teknolojisi, şifrelenmiş işlem takibi yapan bir veri tabanıdır. Özellikle Bitcoin ile tanıdığımız bu teknoloji Amerika, Hollanda, Birleşik Krallık, Güney Kore, Danimarka gibi ülkelerde bir para birimi olarak kabul edildi. 2020 yılındaki şekillenmesini heyecanla izleyeceğiz gibi gözüküyor.

3D Teknolojisi: 3D yazıcılar ile ilgili son yıllarda özellikle sağlık sektöründe pek çok gelişmeye tanık olduk. Bilgisayar ortamında tasarlanan ürünleri katı formda basabilen bu teknoloji ile pek şok organ üretildi. Ayrıca endüstride de büyük bir devrim olarak kabul edilen 3D teknolojisi yiyecekten, ev ve otomobil üretimine kadar pek çok alanda kullanılmaya başladı. Bu teknolojinin 2020 yılı ve sonrasında ev tipi modelleri ile evlerimizde üretim yapabileceğimiz bir sürece ilerleyişine tanık olabileceğiz.

2020 yılı bir zamanların ütopik gelen pek çok değişimini olağan olarak yaşayacağımız bir süreci temsil ederken, şu an için geleceğin bilim kurgu sayılabilecek dünyasının temellerini oluşturuyor. İnsanlardan ayırt edilemeyen robotlar, insanlar ve robotlar arası savaşlar, robotik ay üsleri, beynimize yerleştirilen çipler, uçan araçlar, Mars'ta hayat şu anda 2050’de dünya için öngörülen bir dünya modeli. Bundan 30 yıl öncesine gittiğimizde bugünün dünyası için de söylenilenleri çok da ciddiye almayabilirdik. Ama geldiğimiz noktaya bakınca kim bilir belki de 2020 geleceğin tasarlanan yaşam şeklinin başlangıcıdır. Herkese güzel başlangıçlarla dolu bir yıl dilerim. 2020 hayallerinizin ötesinde bir yıl olsun :)

2020 yılında dünya teknoloji anlamında neler getirecek?

Tarihte bugün 2019’un son gününde yeni gelen 2020 yılına baktığımızda bugüne kadar yenilik olarak ilan edilen teknolojik değişimlerin birebir uygulandığı bir yıl olacağını söyleyebiliriz. 5G teknolojisi ve yapay zeka üzerinde daha fazla şekillenecek olan dünya, bu teknolojilere bağlı olarak bireyden topluma yaşam şekli ve çalışma sistemlerinde pek çok kolaylık ve yeniliği de beraberinde getirecek. Ayrıca şu an için ütopik gelen 2050 ve sonrası yaşam formunun temellerini oluşturan bir yıl olacağını da söyleyebiliriz.

2020 yılı öncesi internet ve teknolojinin hayatımıza etkileri nelerdir?

İnternet ve teknoloji ile özellikle akıllı telefonların hayatımıza dahil olması yaşam biçimlerimizde pek çok değişikliğe neden oldu. Artık bir mobil hayatımız var ve neredeyse her işimizi akıllı telefonlarımız ve internet bağlantısıyla yapabiliyoruz. Haber alma, sosyal yaşantı, eğitim, iş hayatı gibi hayatımızın her alanında internet ve teknolojinin izi var.

 2020 yılında bizi bekleyen yeni teknolojiler nelerdir?

5G teknolojisi, Wi-Fi 6, AI yapay zeka teknolojileri, XR genişletilmiş gerçeklik, Blockchain teknolojisi en başta gelen temelleri atılmış ve gelişime açık teknolojilerdir. Bu teknolojilerin ilerleyerek getireceği sonuçları ve hayatlarımıza katacağı yenilikler 2020 yılı ve sonrasında izleyeceğiz. Sağlıktan üretime, özel yaşamdan mesleki hayata, bilimsel çalışmalardan yeni teknolojik gelişmelere kadar hızlı değişimler yaşayabileceğimiz şaşırtıcı bir yıl olabilir.

5G Teknolojisi, Mevcut internet hızından 10 kat hızlı veri aktarımı sağlar, Akıllı telefonlarda yaygınlaşması ve hayatın her alanına dokunması, Wi-Fi 6, Daha hızlı ve kaliteli internet deneyimi sağlar, Ev ve ofislerde kullanımının yaygınlaşması ve çoklu bağlantılarla sorunsuz iletişim sağlaması, Geleceğin Sağlık Sistemleri, Robotik cerrahi ve 5G teknolojisi ile uzaktan ameliyat, teşhis ve tedavi olanağı sağlar, Bu alanın en çok konuşulan konulardan biri olması, IoT-Nesnelerin İnterneti, Akıllı cihazların birbiriyle iletişime geçmesi ve veri aktarımı sağlar, Akıllı şehirlerin ilerleme kaydetmesi ve daha çok alanda karşımıza çıkması, XR-Genişletilmiş Gerçeklik, Sanal ve fiziksel dünyanın birleştirilmesi ile yeni deneyimler sunar, Bu teknolojinin eğitim, sağlık ve endüstri gibi farklı sektörlere uygulanması, Yapay Zeka, Makinelerin ve yazılımların öğrenme, öngörü ve problem çözme yetenekleri, Yapay zekanın daha da geliştirilmesi ve daha çok alanda kullanılması, Dijitalleşme, Çalışma sistemlerinin ve mesleklerin teknolojiye adapte olması, Dijital platformda yeni mesleklerin ve çalışma yöntemlerinin ortaya çıkması, E-ticaret, İnternet üzerinden alışverişin yaygınlaşması, E-ticaretin daha da gelişmesi ve daha çok alanda kullanılması, Online Eğitim, İnternet üzerinden bilgi ve beceri edinme, Online eğitim sistemlerinin daha yaygın ve etkili hale gelmesi, Veri Bilimi, Büyük verilerin analizi ve yorumlanması, Veri biliminin daha da gelişmesi ve birçok sektörde kullanılması
2020 yılında dünya tarihte bugün 2020 Yılında Dünya Teknoloji Yılı Olacak 5G teknolojisi Wi-Fi 6 yapay zeka teknoloji
Omuz hizasında kahverengi saçları olan genç bir kadın, yüzünün önünde tuttuğu beyaz bir akıllı telefonla selfie çekiyor. Parlak, neşeli bir gülümsemesi var ve gözleri tamamen açık. Sağ eli telefonu desteklerken sol eli yüzünün yan tarafında duruyor. Mavi beyaz çizgili bir tişört ve bir çift kot şort giymektedir. Saçları hafifçe dağılmış ve rahat, kaygısız bir pozu var. Gri bir duvarın önünde duruyor ve etrafı parlak, güneşli bir atmosferle çevrili. Bu neşeli an, anı yaşamanın sevincini yakalıyor.
Banu Cantekin
İçerik Editörü

İstanbul İşletme Enstitüsünde içerik editörü olarak görev almaktadır. Kişisel gelişim ve eğitimlerle ilgili içerik hazırlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018