AnasayfaBlogBu Arkadaş Tiplerinden Uzak Durun!
Kişisel Gelişim

Bu Arkadaş Tiplerinden Uzak Durun!

30 Ekim 2019
Bir kadın masada oturmuş, elinde bir fincan kahve tutuyor. Omuzlarına dökülen uzun, düz saçları var. Fincandan bir yudum alırken yüzünde rahatlamış ve memnun bir ifade var. Fincan beyaz, yan tarafında bir kulp ve yüzeyinde küçük bir desen var. Arkasında saksıda bir bitki var, sığ alan derinliği nedeniyle yaprakları hafifçe bulanık. Gömleğinin üzerinde küçük bir desen var ve fotoğrafın odak noktası yüzü. Odanın aydınlatması sıcak ve davetkâr, masa ise beyaz bir örtüyle kaplı. Atmosfer huzurlu ve dingin ve kadın bir fincan kahvenin tadını çıkarıyor.
Arkadaş TipiÖzellikleriUzak Durma Nedeni
Hayatın Tüm Çilesi Sırtında TiplerSürekli şikayetlenir, çözüm önerilerine açık değillerdir.Negatif enerji yayarlar, çözümsüzlük konusunda ısrarcıdırlar.
Başarılarınıza Karşı İçten İçe Kinlenen TiplerBaşarılara karşı kıskançlık beslerler, yüzünüze karşı iyi davranırlar.Kıskançlık, kin ve güvensizlik enerjilerini sizinle paylaşırlar.
‘Cüzdanım Evde Kalmış’ TiplerDaima başkalarının cüzdanına güvendikleri için müsamahadır.Kendi mali zorluklarını başkalarına yüklerler, finansal tabanınızı zayıflatır.
Sözünde Durmayan İnsanlarSöz verip tutmazlar, güveninizi sarstıklarında yalan söylerler.Güvenilirliği zedelerler, sizi hayal kırıklığına uğratabilirler.
Varlığı Yokluğu Bir Arkadaş TipiYalnızca iyi zamanlarda yanınızdadırlar.Sadece iyi günlerde yanınızdadırlar, zor zamanlarda destek olmazlar.
Hatasını Kabul Etmeyen TipHatalarını kabul etmez, yüksek egoya sahiplerdir.Sürekli sizi suçlarlar, ömür törpüsü olabilirler.
Sürekli Nagging YapanlarDaima eleştirir ve yargılar.Özgüveninizi zedeler, sürekli olumsuzluk yayarlar.
Tek Yönü Kendisi OlanlarHer şeyin sadece kendi etrafında dönmesini ister.Empati yapmazlar, sadece kendi çıkarlarına odaklanırlar.
Manipülasyon YapanlarSize kendinizi kötü hissettirecek şekilde davranabilirler.Kararlarınızı ve değerlerinizi sorgulamanıza neden olabilirler.
Kibirli TiplerÜstün olduklarını düşünerek diğerlerini küçümserler.Saygısız davranırlar, insanları rahatsız ederler.

Bazı insanlarla konuşurken kanınızın çekildiği ve huzurunuzun kaçtığını hissettiniz mi? Sohbet ederken modunuzun düştüğüne, mutsuz hissettiğinize şahit oldunuz mu?Bazı insanlar siz farkında olmadan hayat enerjiniz, yaşam kaliteniz üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bu, en yakın arkadaş çevrenizden, iş arkadaşlarınızdan biri olabilir. Bu etkiler olumlu olabileceği gibi olumsuz ve huzursuz edici de olabilir.

En yakınımızdaki 5 kişinin ortalaması olduğumuz önermesini göz önünde bulunduracak olursak, çevremizdeki insanları kendimize uygun seçmeliyiz. Bazı kişilerle konuşurken özgüveninizin zedelendiğini, kendinizi suçlu hissettiğinizi görürsünüz Bu gibi daha pek çok negatif etki altında kalabilirsiniz. Peki bu insanlar hangi özelliklere sahip?

Hangi Arkadaş Tiplerinden Uzak Durmalıyız? 

Hayatın Tüm Çilesi Sırtında Tipler

Bu tip insanlara hayatınızda en az 1 kez de olsa muhakkak denk gelmişsinizdir. Eğer hala denk gelmediyseniz de mutlaka denk gelirsiniz. Bu tip insanlar, hayatın tüm sıkıntısı, çilesi kendi omuzlarındaymış gibi sürekli şikayetlenir durur. Hayatta sadece kendi sıkıntıları varmış ve tek sıkıntı çeken kendisi gibi davranır. Şikayetlenmeleri, şükürsüzlüğü hiç bitmez. Bir zaman sonra siz de aynı moda girip arabeske bağlamış bulabilirsiniz kendinizi.

Siz çözüm ürettikçe asla kabul etmez ve ‘böyle gelmiş böyle gider’ modunda takılırlar. Asla sizin söylediklerinize, çözüm önerilerinize kulak vermezler. Deneyin hatta. Değişmeyen, değişmek istemeyen bu arkadaş tipine yapabileceğiniz fazla bir şey yok. Ama kendiniz için, koşarak uzaklaşın.

Başarılarınıza Karşı İçten İçe Kinlenen Tipler

‘İçten içeyse biz nasıl anlayacağız?’ diyeceğinizi duyar gibiyim. Emin olun hissedersiniz. Ve hisleriniz sizi genelde yanıltmaz. Siz hedefler koydukça, bir şeyler başardıkça yüzünüze gülüp arkanızdan kıskançlık beslerler. Kalplerinin kötülüğünün sizi olumsuz etkilemesine müsade etmeyin ve bu tip insanların yüzüne bile bakmadan uzaklaşın.

‘Cüzdanım Evde Kalmış’ Tipler

Bu tip otlakçı kişilere karşı müsamaha gösterdikçe daha fazlası için çekinmediklerini göreceksiniz. Maalesef bu onlar için oldukça normal, hatta eğlenceli! İnsanlara elbette gerektiği zaman yardım edebilirsiniz ancak bunu alışkanlık haline getiren arkadaş tiplerinden uzak durmakta fayda var. Aksi halde kendinizi sık sık ‘nereye gidiyor paralar’ diye sorgularken bulabilirsiniz. Buna gerek yok. Bu devirde para kolay kazanılmıyor.

Sözünde Durmayan İnsanlar

Güveninizi bozuk para gibi harcayan, bir iş yaptığınızda sizi yarı yolda bırakan insanları silin gitsin. Güven, bu dünyadaki en önemli ve hassas duygudur diyebilirim. Bir kez sarsılmaya görsün, yerine getirmesi imkansıza yakın zaman alır. Size hiç çekinmeden yalan söyleyebilen, üstelik de bunu alışkanlık haline getiren kişilerle paylaşacak neyiniz olabilir? Neyine güvenebilirsiniz? Ben söyleyeyim: Hiçbir şeyine!

Varlığı Yokluğu Bir Arkadaş Tipi

Böyle insanlar genelde iyi gün dostu olarak bilinir. En ihtiyaç duyduğunuz anlarda ortalıktan kaybolurlar. Üstelik yakın arkadaşınızsa, sizin yalnız hissetmenize neden olabilir. Böyle bir insan ile ilişkinizi sürdürmenin size bir faydası yok. Aksine, sık sık içine düşeceğiniz olumsuz ruh halleri yaşarsınız.

Hatasını Kabul Etmeyen Tip

Bu tip insanlar kelimenin tam anlamıyla ömür törpüsüdür. Ne yaparlarsa yapsınlar hatalarını asla kabul etmez, onlardan ders çıkarmaz. Çünkü sahip oldukları yüksek ego, bazı eksikliklerini görmelerine müsade etmez ya da kendileri görmek istemez. Böyle insanların kendisine dahi faydası yoktur. Yalnızca sürekli sizi suçlar ve adeta mobbing yapar. Bunun sonucunda da psikolojiniz çöküntüye uğrar.

Bahsi geçen arkadaş tiplerinden ne kadar uzak durursanız o kadar iyi. Siz ne kadar iyi olursanız olun böyle insanlar sizin hayata olan inancınızı, yaşama sevincinizi gölgeler. Hayat zaten zor ve hayatı daha da zorlaştıran insanlar ile vakit kaybetmeyin. Kişisel gelişiminiz ve huzurunuz için kendinize ve pozitif arkadaşlarınıza odaklanın. 

Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

i̇ş ve sosyal hayatta daha başarılı olmak için sertifikalı ve ücretsiz online eğitimlerden faydalanabilirsiniz. Böylece, hayatta daha başarılı ve özgüveni yüksek bir birey olursunuz.

Yaşam kalitenizi yükseltmek, daha mutlu bir birey olmak sizin elinizde. Yeter ki sorun değil, çözüm odaklı olun. Siz buna değersiniz...

Hayatın Tüm Çilesi Sırtında Tipler, Sürekli şikayetlenir, çözüm önerilerine açık değillerdir, Negatif enerji yayarlar, çözümsüzlük konusunda ısrarcıdırlar, Başarılarınıza Karşı İçten İçe Kinlenen Tipler, Başarılara karşı kıskançlık beslerler, yüzünüze karşı iyi davranırlar, Kıskançlık, kin ve güvensizlik enerjilerini sizinle paylaşırlar, ‘Cüzdanım Evde Kalmış’ Tipler, Daima başkalarının cüzdanına güvendikleri için müsamahadır, Kendi mali zorluklarını başkalarına yüklerler, finansal tabanınızı zayıflatır, Sözünde Durmayan İnsanlar, Söz verip tutmazlar, güveninizi sarstıklarında yalan söylerler, Güvenilirliği zedelerler, sizi hayal kırıklığına uğratabilirler, Varlığı Yokluğu Bir Arkadaş Tipi, Yalnızca iyi zamanlarda yanınızdadırlar, Sadece iyi günlerde yanınızdadırlar, zor zamanlarda destek olmazlar, Hatasını Kabul Etmeyen Tip, Hatalarını kabul etmez, yüksek egoya sahiplerdir, Sürekli sizi suçlarlar, ömür törpüsü olabilirler, Sürekli Nagging Yapanlar, Daima eleştirir ve yargılar, Özgüveninizi zedeler, sürekli olumsuzluk yayarlar, Tek Yönü Kendisi Olanlar, Her şeyin sadece kendi etrafında dönmesini ister, Empati yapmazlar, sadece kendi çıkarlarına odaklanırlar, Manipülasyon Yapanlar, Size kendinizi kötü hissettirecek şekilde davranabilirler, Kararlarınızı ve değerlerinizi sorgulamanıza neden olabilirler, Kibirli Tipler, Üstün olduklarını düşünerek diğerlerini küçümserler, Saygısız davranırlar, insanları rahatsız ederler
arkadaş insan tipleri huzur kişisel gelişim online eğitim sertifika
Koyu kıvırcık saçlı, olgun bir kadın aydınlık bir odada duruyor. Karmaşık beyaz işlemeleri olan kırmızı bir başörtüsü takıyor. Başörtüsü başının etrafına sarılmış ve çenesinin altına sıkıştırılarak yüzünü çerçeveliyor. Hafif bir gülümsemeyle önüne bakıyor, ifadesi nazik ve düşünceli. Elleri önünde kenetlenmiş, krem rengi bir üst ve uzun, desenli bir etek giyiyor. Otuzlu yaşlarının sonunda ya da kırklı yaşlarının başında gibi görünüyor.
Merve Nur Cengiz
İçerik Editörü

Kişisel gelişimle ilgili blog içerikleri ve tanıtım yazıları yazıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Mavi arabalı bir adam, grafitiyle kaplı metal bir duvarın önünden geçmektedir. Duvar mavi, beyaz ve siyah grafitilerle boyanmış ve duvarın tepesine siyah bir kare yapıştırılmıştır. Arabanın yanına yeşil etiketli metal bir çöp kutusu park edilmiş ve duvarda beyaz yazılı bir tabela var. Ön planda bir pencerenin yakın çekimi görülüyor. Adam güneş gözlüğü ve beyaz bir gömlek giymiştir ve dümdüz karşıya bakmaktadır. Araba sabit bir hızla ilerliyor ve güneş pırıl pırıl parlıyor.
Sosyal Medya

Sosyal Medya Gerçekten Faydalı Mı?

11 Haziran 2019
Bir kadın kameraya gülümsüyor, dudakları sıcak bir ifadeyle kıvrılıyor. Başında mavi bir fiyonk var ve gözleri parlak ve ışıltılı. Yakın çekimde göğsü görünüyor, boynu ve omuzları beyaz arka plan üzerinde belirginleşiyor. Yanında siyah metinli beyaz bir dikdörtgen ve yakınında beyaz zemin üzerinde küçük siyah bir harf var. Saçları kısa ve düzgün, yüzünü gurur verici bir şekilde çerçeveliyor. Soluk pembe bir gömlek giymiş, ellerini kucağına koymuş. Kendinden emin ve mutlu görünüyor, ifadesi izleyiciyi bu neşeye katılmaya davet ediyor.
Kişisel Gelişim

Aşağılık Kompleksi Nasıl Aşılır?

09 Eylül 2021
Siyah ve gümüş desenli beyaz kulaklıklar takan genç ve güzel bir kadın. Üzerinde beyaz bir gömlek var ve kahverengi saçları sırtından aşağı dökülüyor. Gözleri kapalı, rahat ve memnun görünüyor, dudaklarında hafif bir gülümseme var. Arkasında beyaz bir duvar, solunda ise odağı bulanıklaştırılmış bir klavye var. Sağında, sesi yakalayan siyah bir mikrofonun yakın çekimi var. Ayrıca köşede, bir bulanıklık tabakasıyla gizlenmiş küçük beyaz ve kahverengi bir nesne var. Kadının etrafı sakin ve huzurlu bir atmosferle çevrilidir.
Kişisel Gelişim

Temel Diksiyon Kuralları Nelerdir?

28 Ocak 2020
Gözlüklü ve turuncu gömlekli bir adam karikatürü bir sandalyede oturmaktadır. Bacak bacak üstüne atmış ve yana doğru bakıyor. Resmin arka planı turuncu ve siyahtır ve renkler yakından görülmektedir. Adamın siyah saçları ve kalın siyah sakalı var. Gözlükleri yuvarlak, siyah çerçevelidir. Turuncu gömleğinin düğmeleri hafifçe açık ve kolları kısa. Sandalyesinde rahat ve memnun görünüyor.
Kişisel Markalaşma

Kişilik Bozukluğu Nedir?

12 Mayıs 2020