AnasayfaBlogBaşarılı Olmak İçin Uygulayabileceğiniz 11 Adım
Başarı

Başarılı Olmak İçin Uygulayabileceğiniz 11 Adım

26 Aralık 2020
Mavi bir yüzey üzerinde sarı bir sayı gösterilir. Sayı tek bir rakamdan oluşmakta ve sarı bir çizgi ile çevrelenmektedir. Arka planda gülümseyen diş telli bir kadın var ve sağ alt köşede siyah bir yüzey üzerinde sarı bir çizgi görülüyor. Sarı sayı görüntünün merkezinde yer almakta ve ince sarı bir çizgiyle çerçevelenmiş kalın sarı bir çizgiyle çevrelenmektedir. Yüzey hafif dokulu bir görünüme sahip koyu mavidir. Görüntü parlak bir şekilde aydınlatılmıştır ve renkler canlıdır.
ÖneriAçıklamaÖzellikler
Bahane ÜretmeyinOdaklandığınız işi sonuçlandırmaya çalışın ve yarım bırakmayın.Kişiye direnç ve azim kazandırır.
Ders ÇıkarınHatalardan ders çıkartmak ilerlemenizi ve gelişmenizi sağlar.Hataları engel olarak görmemeyi sağlar, tecrübeyi artırır.
Hedefiniz OlsunHedef belirlemek motivasyonu artırır ve ne istediğinizi bilmenizi sağlar.Bireyi amaç doğrultusunda ilerletir, motivasyon sağlar.
Planınız OlsunPlan ve düzen, önceliklendirme ve zamanı verimli kullanabilmenin anahtarıdır.Verimlilik ve etkin zaman yönetimi sağlar.
Kendinizi TanıyınKendinize dair farkındalık geliştirebilmeniz, güçlü yönlerinizi keşfetmeniz başarınızı artırabilir.Kişisel gelişimi teşvik eder.
Harekete GeçinSadece planlama ve düşünmeyle sınırlı kalmadan eyleme geçmelisiniz.Eyleme geçme cesareti artar.
SabretmekSabır başarı için önemli bir faktördür, bu sabırla hedeflerinize ulaşabilirsiniz.Sabır, sebat ve azim kazandırır.
Öğrenmeye Açık OlunBaşarının anahtarlarından bir diğeri de öğrenmeye ve gelişmeye açık olmaktır.Kişisel ve mesleki gelişmeyi destekler.
Pozitif OlunPozitif düşünce, strese karşı direnci artırır ve motivasyon sağlar.Daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken hale getirir.
Sorumluluk AlınKişisel ve mesleki yaşamınızdaki sorunların sorumluluğunu almak, problemlerin üstesinden gelmenizi sağlar.Öz disiplin ve sorumluluk duygusu kazandırır.

Başarılı olmak denildiğinde bu tabiri daraltmak gerektiğini savunabilirsiniz. Neye göre? Kime göre başarı? Diyebilirsiniz. Lakin toplumda kabul görmüş genel bir başarı tabiri vardır. Başarının alanını küçültmeden de başarılı olmak için genel öneriler verilebilir. Bu öneriler sayesinde başarının yollarını kendinize göre de yorumlayabilir ve izleyebilirsiniz.

Başarı yakalamak ya da bir işte başarılı olmak göreceli bir kavram değildir. Başarı çoğu insana göre evrensel bir durumdur. Kimine göre ise başarı kişiden kişiye değişen bir göreceli kavramdır. Biz başarının tanımını yaparak bu tartışmaya isterseniz son verelim. Şimdi başarı nedir buna değinelim.

Başarı Nedir?

Sonunda fayda göreceğini bildiğiniz bir eylemi gerçekleştirmek başarı olarak isimlendirilebilir. Herkes başarılı olabilir. Başarıya yalnızca üstün yetenekli insanların ulaştığı düşünülmemelidir. Başarıyı elde etmek için çabalamak gerekir. Konuyu daha detaylandırmak gerekirse başarıya giden yollar konuşulmalıdır.

başarı üzerine söylenmiş sözler de sizlere ilham olabilir. başarı hikayeleri ve başarı sözleri yol göstermesi adına sizlere yardımcı olacaktır. Birkaç tane başarı üzerine söylenmiş sözü paylaşmak isterim.

  • Başarınızı ilk unutan, başarısızlığınızı ilk gören siz olun. (Mümin Sekman)

  • Başarı bir yolculuktur, bir varış noktası değil. (Ben Sweetland)

  • Güçlükler başarının değerini arttıran süslerdir. (Moliere)

Başarıya Ulaşmak İçin Anahtar Sorular

Hayatta kim olduğunuza karar vermek başarı için atacağınız büyük bir adımdır. Siz gerçekten neyi istiyorsunuz? Bunu düşünmelisiniz. Örneğin, şöhret olan insanlara bir bakın. Kimi o ışıltılı hayatı tökezlemeden yaşıyorken kimi ise depresyon ilaçları ile ayakta duruyor. Yanlış seçimler, yanlış başarı algıları insanı mutsuzluğa sürüklüyor. Aşağıda maddelediğimiz sorulara net yanıtlar verin. Kendinize dürüst olun. Doğru sonuca mutlaka ulaşacaksınız.

  • Kim olmak istiyorsunuz?

  • Hayatınızda ne yapmak istiyorsunuz?

  • Sizin için önemli olan şeyler neler?

  • Neyi yaparken heyecan duyuyorsunuz?

  • İmrendiğiniz yaşam tarzı nedir?

  • Siz öldükten sonra nelerle anılmak isterdiniz?



Gerçek başarı, cevabı zor sorulara dürüstçe cevap verebilmeyi gerektirir. Kişi kendinden kaçarsa başarı da ondan kaçacaktır. Başarı için mutlak sebepler aramak yerine, başarıyı hayatınıza nasıl getirirsiniz buna çareler aramalısınız. Emek olmadan yemek olmayacağını bilerek hareket etmek de büyük bir azim gerektirir. Başarı için sabretmek, sabırlı olmak içinse bilinçli olmak yetecektir. Hiçbir zaman pes etmemeniz gerektiğini öğrenmelisiniz.

Şimdi başarılı olmak için neler yapabiliriz? Bunun üzerinde duralım. Öneri listesi sayesinde hayatınızda değişiklik ve bir düzen getirebilirsiniz. Ancak tüm bunları kendi iradenizle yapabilirsiniz. Öncelikle isteyin. Başarı gerçekten çok isteyenler attığı adımlarla birlikte hedefe ulaşabilir.

Başarılı Olmak İçin 11 Öneri Listesi

başarılı olmak birçok nedene bağlıdır. yani birtakım kararlar ya da yollar izlenerek başarının anahtarı çözülür. başarı beklemekle gelen bir şey değildir. başarı sağlamak için başarının arkasından koşmak gerekir. kısacası başarı için öncelikle harekete geçin. ne iş yaparsanız yapın harekete başlamadan bir anlama kazanmayacağını unutmayın. hadi gelin şimdi başalı olmak için 11 öneri listesine göz atalım.

Bahane üretmeyin

Yapmakta olduğunuz işe odaklanın ve her ne olursa olsun sonuçlandırmaya çalışın. Başladığınız işi herhangi bir sebeple yarım bıraktığınızda aynı heyecanla kaldığınız yerden başlamanız zor olacaktır. Sabırla iş bitirmek, kendi dayanıklılığınızı görmek sizi daha çok cesaretlendirir. Başarıya giden yolda zorlansanız da meyvesi çok güzel olacaktır.

Ders çıkarın

Hata ile tecrübeyi karıştırmayın. Anlık yaptığınız yanlışlardan ders çıkararak ilerleyin. Başarınızın önüne yaptığınız hataları engel koymayın. Tecrübelerinize bir yenisini daha eklemek başarıya giden yolu kısalttığınız anlamına gelir.

Hedefiniz olsun

Çok güzel bir söz vardır ‘’hedefi belli olmayan gemiye hiçbir rüzgâr yardım edemez’’ diye... Ne istediğinizi bilmek başarılı olmanızı sağlar. Motivasyonunuzu artırır. Önce küçük hedefler ve ardından büyük hedefler belirleyin ki, başarıya adım adım ulaşabilesiniz.

Planınız olsun

Bu kriter çoğu kişi için zordur. Planlı yaşamayı herkes başaramaz. Bunun ilk sebebi düzenin, dağınıklıktan daha zor olmasıdır. Hayat hep aynı akmaz bunun farkındayız. Planınız aksadığında motivasyonunuzun düşmesi de normal... Siz yine de plan yapın. Aksamalar olsa da yaptığınız plana elinizden geldiğince uymaya çalışın. Bu size başarı getirecektir.

Kendinizi tanıyın

Kendinizi keşfedememiş olmanız neyi iyi yaptığınızı bilmediğiniz anlamına gelir. Yeteneklerinizin peşinden koşmalısınız. Herkes aynı konulara ilgi duymaz. Başarmak istediğiniz her neyse bu sizin ilgi alanınıza giriyor mu? Buna karar vererek hareket edin.

Harekete geçin

Başarmaktan korkmayın. Evet biraz ironik bir tabir ama durum aynen böyle. Örneğin bir işi başarmaya çalışıyorsunuz ve o kadar fazla yoruluyorsunuz ki bir türlü olmuyor. Ama görüyorsunuz bu işi kısa sürede yapabilenler var. Takılmayın. Herkesin başarı süresi ancak kendini ilgilendirir. Siz sonuca odaklanın. Yarı yolda pes etmeyin. Çevrenizle ilgilenmeyin. Kendinizi yalnızca yapmakta olduğunuz işe verin. Böylece gidişatın değil neticenin önemli olduğunu göreceksiniz. Başarıya giden yolda düşebilirsiniz mühim olan kalkıp devam edebilmektir.

Arkadaşlarınızı doğru seçin

Başarı nedir? Sorusu arkadaşlık ile ilişkilendirilemez gibi geliyor değil mi? Öyle değil. Arkadaşınız sizi nereye götürürse peşinden gidersiniz. Başarı da aynı şekilde... Başarınızı katlayacak kişilerle arkadaşlık etmeniz sizi geliştirecektir. Boş işlerle uğraşan kişilerle beraber olmak sizin de vaktinizi boşa geçirmenize sebep olur. Başarı, ihmali sevmez. Vaktinizi iyi değerlendirin.

Başarıya bakış açınızı değiştirin

Bu madde herkes için gerekli olmayabilir. Kendinizi irdelemenizde fayda var. Eğer dün yaptıklarınızdan daha fazlasını bugün yapamadıysanız bunu telafi etmeye çalışmalısınız. Başarı elde etmek zorunda olduğunuz bir şey değildir. Başarıyı mutluluk için gerekli görmek, başarmaktan keyif almak, başarı kavramını yüceltecektir.

İstişare edin

Sizden daha deneyimli kişilerden fikir almak başarıya ulaşmanızı kolaylaştırır. Yardım almaktan çekinmeyin.

Mutlu olun

Size mutluluk getirmeyen şeyler başarı değildir. Herkesin başarısı farklıdır. Kimi için A noktasına varmak hedeftir kimi içinse B noktası... Siz bir başkasının peşine takılarak değil, hayallerinizin arkasından koşarak başarıya ulaşabileceğinizi unutmayın.

Merak ve tutukulu olun

Yeniliklere her zaman açık olun. Hedefiniz için tutukulı olun. Ve yeni şeyler için araştırmacı ruhunuzu kaybetmeyin. Merka, sorgu ve soruyla olayları daha fazla inceleyin.

Başarmak... Elbette bu 11 öneriyle sınırlı değil. Konuya farklı pencerelerden bakmakta gerekir. Başarı nedir? Sorusunun tam cevabı için başarı ne değildir bunu da irdelemek lazım. Çoğu kişi başarının tanımını yaparken onu maddeleştirir. Para, gücü temsil ettiği için başarıyı direkt olarak çağrıştırır mesela. Ne yazık ki, başarı bu kadar kolay ve bayağı bir kavram değildir. Bir başkası için doğru olan bir yol sizin için yanlış olabilir. Sizin başarınıza ancak siz karar verebilirsiniz.

Başarmak için ne yapmalıyız?

Başarılı olmak için ne yapmalı sorusunun kesin bir cevabı yoktur. Bununla birlikte, başarılı birçok insanın paylaştığı bazı ortak noktalar var. Bunların en önemlilerinden biri azimdir. Aksilikler karşısında bile devam edebilme yeteneği, herhangi bir hedefe ulaşmak için gereklidir. Aynı derecede önemli olan bir diğer şey de odaklanmadır. Sürekli farklı yönlere sürüklenirseniz bir şey başarmanız imkansızdır. Hedeflerinize odaklanabilmeniz ve tüm enerjinizi onlara ulaşmak için harcayabilmeniz gerekir. Son olarak, olumlu bir tutum çok önemlidir. Hiç kimse yapamayacağına inanarak bir şey başaramamıştır. Her zorluğa iyimserlik ve güvenle yaklaşırsanız, hedeflerinize ulaşma olasılığınız çok daha yüksek olacaktır. Peki başarılı olmak için ne yapmak gerekir? Tek bir cevap yok, ancak bu üç nitelik başlamak için iyi bir yer.

Azim, odaklanma ve olumlu bir tutumla her hedefe ulaşın

Her başarılı insanın arkasında büyük bir başarısızlık yattığı söylenir. Herhangi bir hedefe ulaşmak söz konusu olduğunda bu kesinlikle doğrudur. Başarılı olmak için öncelikle başarısız olmaya istekli olmalıyız. İşler imkansız göründüğünde bile denemeye devam edecek azim ve pes etmek istediğimizde bile yolumuzdan sapmayacak odaklanmaya sahip olmalıyız. Ama belki de en önemlisi, olumlu bir tutum sergilemeliyiz. Herkes bize bunun imkansız olduğunu söylese bile hedeflerimize ulaşma yeteneğimize inanmalıyız. Bu basit ilkeleri izleyerek her türlü engeli aşabilir ve her türlü hedefe ulaşabiliriz.

Başarılı insanların ortak noktaları bulun ve bunları kendi hayatınıza uygulayın

Nasıl başarılı olunacağına dair her tavsiye, her zaman bir miktar öz disiplin ve odaklanmayı barındıracaktır. Hazzı erteleme becerisi, hedeflerine ulaşanları ulaşamayanlardan ayıran bir beceridir. Eski bir söz vardır: "Roma bir günde inşa edilmedi." sonuçları görmek zaman, çaba ve tutarlılık gerektirir. i̇şte bu yüzden en başarılı insanlardan bazıları aynı zamanda en üretken olanlardır. Zaman yönetimi sanatında ustalaşmışlardır ve zamanlarını en verimli şekilde kullanmak için görevlerini öncelik sırasına koyabilirler.

Başarılı insanlar arasındaki bir diğer ortak özellik de risk alma becerisidir. Konfor alanlarının dışına çıkmaktan ve yeni şeyler denemekten korkmazlar. Başarısızlığın öğrenme sürecinin bir parçası olduğunu bilirler ve bunu kucaklamaya isteklidirler.

Dolayısıyla, başarılı olmak istiyorsanız, başarmak istediğiniz şeyi daha önce başarmış olanlara daha yakından bakarak işe başlayın. Onların başarısına katkıda bulunan özellikleri ve alışkanlıkları belirleyin ve bunları kendi yaşamınıza uygulayın. Odaklanma, disiplin ve risk alma isteğiyle, aklınıza koyduğunuz her şeyi başarabilirsiniz.

İlgili eğitim: Zaman Yönetimi Eğitimi

Aksiliklerin üstesinden gelin ve hedeflerinize odaklanın

Başarı için aksiliklerin üstesinden gelmek ve hedeflere odaklanmak şarttır. Bir aksilikle karşılaşıldığında, pozitif kalmak ve ilerlemeye devam etmek gerekir. Bunu yapmanın en iyi yolu, size cesaret verebilecek ve yolunuzdan sapmamanıza yardımcı olabilecek aile ve arkadaşlarınızdan oluşan bir destek ağına sahip olmaktır. Ayrıca, gerçekçi beklentilere sahip olmak ve hedeflerinizi gerektiği gibi ayarlamaya istekli olmanız gerekir. Son olarak, odaklanmayı sürdürmek ve başka şeylerle dikkatinizi dağıtmamak çok önemlidir. Bunları aklınızda tutarak, başarıya ulaşma yolunda ilerleyeceksiniz.

Ne olursa olsun motivasyonunuzu ve iyimserliğinizi koruyun

Herhangi bir alanda başarıya ulaşmak için, yaşanan iniş ve çıkışlarda motivasyonu ve iyimserliği korumak çok önemlidir. Aksilikler veya zorluklarla karşılaşıldığında cesaretin kırılması kolaydır, ancak bunların yalnızca geçici olduğunu unutmayın. Olumlu bir tutumu sürdürme ve ilerlemeye devam etme yeteneği, başarılı insanları hedeflerine asla ulaşamayanlardan ayıran şeydir Elbette başarılı olmak için belirli bir miktar yetenek ve beceriye sahip olmak da gerekiyor. Ancak, büyük potansiyele sahip birçok insan, işler zorlaştığında devam etme motivasyonundan yoksun oldukları için asla tam potansiyellerine ulaşamazlar. Ne olursa olsun motivasyonu ve iyimserliği korumak işte bu yüzden çok önemlidir. Sıkı çalışma ve kararlılıkla her şey mümkündür.

Bahane Üretmeyin, Odaklandığınız işi sonuçlandırmaya çalışın ve yarım bırakmayın, Kişiye direnç ve azim kazandırır, Ders Çıkarın, Hatalardan ders çıkartmak ilerlemenizi ve gelişmenizi sağlar, Hataları engel olarak görmemeyi sağlar, tecrübeyi artırır, Hedefiniz Olsun, Hedef belirlemek motivasyonu artırır ve ne istediğinizi bilmenizi sağlar, Bireyi amaç doğrultusunda ilerletir, motivasyon sağlar, Planınız Olsun, Plan ve düzen, önceliklendirme ve zamanı verimli kullanabilmenin anahtarıdır, Verimlilik ve etkin zaman yönetimi sağlar, Kendinizi Tanıyın, Kendinize dair farkındalık geliştirebilmeniz, güçlü yönlerinizi keşfetmeniz başarınızı artırabilir, Kişisel gelişimi teşvik eder, Harekete Geçin, Sadece planlama ve düşünmeyle sınırlı kalmadan eyleme geçmelisiniz, Eyleme geçme cesareti artar, Sabretmek, Sabır başarı için önemli bir faktördür, bu sabırla hedeflerinize ulaşabilirsiniz, Sabır, sebat ve azim kazandırır, Öğrenmeye Açık Olun, Başarının anahtarlarından bir diğeri de öğrenmeye ve gelişmeye açık olmaktır, Kişisel ve mesleki gelişmeyi destekler, Pozitif Olun, Pozitif düşünce, strese karşı direnci artırır ve motivasyon sağlar, Daha mutlu, daha sağlıklı ve daha üretken hale getirir, Sorumluluk Alın, Kişisel ve mesleki yaşamınızdaki sorunların sorumluluğunu almak, problemlerin üstesinden gelmenizi sağlar, Öz disiplin ve sorumluluk duygusu kazandırır
başarılı olmak başarı başarı nedir başarılı olmak için 11 öneri
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Gri gömlekli bir kadın sağ kolunu uzatmış, parmağıyla gökyüzünü işaret ediyor. Sırtından aşağı dökülen uzun siyah saçları var ve gözleri yukarı bakıyor. Yüzünde ciddi bir ifade var ve ağzı hafifçe açık. Üstündeki göklerden süzülen parlak güneş ışığıyla aydınlanıyor. Sol kolu bükülmüş ve eli dinlenme pozunda kalçasına dayanmış. Kıyafeti rahat, duruşu güçlü ve kendinden emin.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim Neleri Kapsar?

23 Ekim 2018
Görüntünün ortasında duran ahşap bir tabela, okuyla yan tarafı işaret ediyor. Tabela açık kahverengi renkte ve ok parlak kırmızıya boyanmış. Ön planda, üzerinde kırmızı bir 'E' harfi bulunan beyaz bir yüzey var. Bunun sağında bulanık bir yol görüntüsü, solunda ise bir insan yüzünün yakın çekimi yer alıyor. Arka planda bir tabelanın yakın çekimi, ön planda ise ortasında bir ağaç kütüğü bulunan bir ağaç gövdesinin yakın çekimi yer alıyor. Ağaç gövdesi koyu kahverengi, ağaç kütüğü ise açık kahverengidir. Sağ üst köşede beyaz bir yüzey üzerinde tek bir 'E' harfinin yakın çekimi yer alıyor.
Kişisel Gelişim

Kişisel mi Gelişmeliyiz?

07 Eylül 2018
Parlak sarı kazaklı bir kadın yumrukları havada duruyor. Yüzü kameraya dönük, doğrudan kameraya bakıyor. Kolları dirseklerinden bükülmüş, yumrukları kararlı bir duruşla sıkılmış. Yüz ifadesi sert ve duruşu kendinden emin. Saçları kısa ve koyu renktir ve siyah pantolon giymektedir. Beton bir zemin üzerinde, loş bir alanda duruyor gibi görünüyor. Sarı kazağı karanlık arka planla keskin bir kontrast oluşturuyor ve varlığı hükmedici ve güçlü. Güçlü ve kararlı görünüyor, önündeki her türlü zorluğun üstesinden gelmeye hazır.
Kişisel Gelişim

Kişisel Gelişim ve Blog

01 Mayıs 2018