AnasayfaBlogZaman Yönetimi Başarı Sağlar mı?
Zaman Yönetimi

Zaman Yönetimi Başarı Sağlar mı?

15 Ağustos 2019
Siyah yüzlü ve gümüş ibreli beyaz bir saati tutan bir kişinin elinin yakın plan çekimi. Saatin ön yüzünde saatleri gösteren küçük siyah rakamlar vardır ve gümüş ibreler saat 11 pozisyonunu göstermektedir. Kişinin eli hafifçe bronzlaşmış ve arka plan odak dışıdır. Bu görüntü, zamanın geçtiği ve dakik olmanın önemi kavramını aktarmaktadır.
Zaman Yönetimi Nedir?Zaman Yönetiminin Katkıları Neler?Etkili Zaman Yönetimi Nasıl Planlanır?
Belirli işlere harcayacağımız zamanı düzenleme ve planlamamızı ifade eder. Zamanı doğru yer ve doğru işlerde kullanmayı hedefler.Daha üretken ve verimli olmayı, sosyal ve profesyonel hayatta daha iyi bir itibar kazanmayı, daha az stres yaşamayı, yeni fırsatlar elde etmeyi ve hayattan daha verimli faydalanmayı sağlar.Günlük, haftalık planlar yapılmalıdır. Hedefler belirlenmeli ve öncelikli işler bir an evvel yapılmalıdır. Vakit öldürücü aktiviteler minimuma indirilmelidir.
Minimize stres yaşamanın bir yolu olup, işleri önceden planlama ve zamanında gerçekleştirme kapasitesi olan beceridir.İtibar, daha az kaygı, artan kariyer fırsatları ve genel yaşam kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olabilir.Planlama, organizasyon, delegasyon ve tekrar değerlendirmenin bir döngüsünü gerektirir.
İşleri yapma sürecini organize etme yeteneği ve bu yetenek başarıya ulaşmada kritik öneme sahiptir.Verimlilik, stres azalması, kariyer gelişimi, ve yaşam kalitesinde ölçülebilir artışlar sağlayabilir.Görev listesi oluşturmak, öncelik sıralaması yapmak ve zamanı etkili kullanmanın en iyi yolunun belirlenmesi gerekir.
Zamanın, özellikle işyerinde, en etkili şekilde kullanılmasının yollarının belirlendiği bir süreçtir.Daha yüksek miktarda işin zamanında ve verimli bir şekilde tamamlanmasını, işe odaklanmayı, yapılacak işleri düzgün bir şekilde planlama yeteneğini sağlar.Önceliklerin belirlenmesi, işlerin planlanması, çalışma süresinin etkili kullanımı ve düzenli olarak planların gözden geçirilmesi gerekir.

Sizin de bazen işlerinizi yetiştiremediğiniz, yarınki okul sınavınıza hazırlanmaya vakit bulamadığınız anlar oldu mu? “Yoo, olmadı” diyenleriniz elbette vardır. Ancak zaman yönetimi konusu hemen hemen hepimizi ilgilendiren bir konudur. Gün, hepimiz için 24 saat fakat nasıl oluyor da hepimiz zamanı verimli kullanma konusunda aynı performansı gösteremiyoruz? Bunun cevabı zaman yönetimi konusu içerisinde. 

Zaman Yönetimi Nedir? 

Toplum içerisinde hepimizin belirli sorumlulukları vardır. Kimimiz öğrencilik yaparken kimimiz paramızı kazanmak için çalışmak zorundayız. Ancak hepimizi ortak paydada buluşturan bir konu var: hepimiz zaman ile yarışıyoruz. Yetişmesi gereken sunumlar, bitmesi gereken ödevler, tamamlanması gereken projeler, önemli bir randevuya yetişmek… Örnekleri çoğaltmak mümkün. 

Zaman yönetimi, belirli işlere harcayacağımız zamanı düzenleme ve planlamamızı ifade eder. Zaman yönetimi ile sorumluluklarımızın bilincine varır, neyi hangi zaman diliminde yapacağımızı belirlemiş oluruz. Zaman yönetimi, zamanı doğru yer ve doğru işlerde harcamayı ifade eder. 

Zaman Yönetiminin Katkıları Neler?

Zamana verdiğimiz değer, başarı veya başarısızlığımızı belirler.” -Malcolm X

Başarılı olmanın en önemli koşullarından biri de planlı olmaktır. Düzenli ve planlanmış bir gün, kendinizi daha stressiz ve mental olarak rahat hissetmenize yardımcı olur.  Zaman yönetimi de başarılı olmayı etkileyen en önemli noktalardan biridir. Bunun yanı sıra zaman yönetimi size pek çok katkı sağlar. Her şeyden önce daha üretken ve verimli olursunuz. O an yapmanız gereken işi önceden planlamış olduğunuz için tüm dikkatinizi o an o işe verirsiniz. 

Sosyal ve profesyonel hayatta daha iyi bir itibar, daha az stres, önünüze açılabilecek yeni fırsatlar, daha verimli kullanılan zaman ve hayat zaman yönetiminin bize kazandırdıklarından bazıları.

Zamanı etkin bir biçimde yönettiğinizde kendinize olan güveninizin arttığını, daha mutlu ve huzurlu bir bireye dönüştüğünüzü göreceksiniz. Öte yandan etkin planlama sayesinde boş vakitler bile yaratabileceksiniz. Böylece kendinize de daha fazla vakit ayırmanız mümkün olacaktır. Vaktinizi doğru yönettiğinizde, hayatın tüm alanlarından daha verimli faydalanırsınız.

Etkili Zaman Yönetimi Nasıl Planlanır?

Zamanı dilediğiniz biçimde yönetememek, istenmeyen sonuçlara neden olabilir. Bunlardan bazılarını özetleyecek olursam; vaktinde yetişmeyen işler, düşük ve kötü iş kalitesi, stres seviyesinden artışlar, olumsuz kişisel algı ve itibardır. Ancak bu gibi durumların yaşanmaması, zamanı etkili bir şekilde yönetebilmeye bağlıdır. Peki etkili zaman yönetimi nasıl planlanır?

  • Günlük, haftalık planlar yapın. Hedeflerinizi belirleyin. Kısa, orta ve uzun vadede neler yapmak istiyorsanız mutlaka planlayın. Bu konuda kişisel bir defter ya da ajanda tutabilirsiniz.

  • Gün içerisindeki önceliklerinizi bilin ve yapmanız gereken o acil işleri bir an evvel yapın.

  • Telefon, sosyal medyada takılmak, televizyon izlemek gibi vakit öldürücü aktiviteleri minimuma indirin. Bunlar vaktinizi tahmin ettiğinizden çok daha fazla alıyor. Özellikle kısa süreli dinlenme molalarınızda mümkünse sosyal medyaya girmeyin. “Aman canım, 10 dakikadan ne olacak” diyebilirsiniz. Ancak siz de biliyorsunuz ki o 10 dakika asla 10 olarak kalmıyor. 10, 15, 25 dakika derken saatler geçip gidiyor da fark edemiyorsunuz. 

Zaman yönetimi konusunda herkes mükemmel olmak zorunda değil. Ancak en azından günlük işlerimizde zaman kontrolü sağlayarak bir adım atabiliriz. Rutin işlerimizi yaparken iyi bir zaman yönetimi sağlarsak, eğitim hayatımızda da iş hayatımızda da zamanı verimli kullanabilmeyi öğreniriz.

Zaman yönetimi konusunda eğitim alarak kendinize farkındalık kazandırabilir, kişisel gelişiminize katkı sağlayabilirsiniz. İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen sertifikalı online eğitimlerden ücretsiz faydalanabilir, daha bilinçli ve başarılı bir hayat sürebilirsiniz.

Zaman akıp gider ve arkasından sadece bakarsınız. Birçok başarının ve başarısızlığın gerekçesi soyut olan bu kavrama bağlanır. Geri alınamayan, telafisi olmayan ve biriktirilemeyen bir kavram olması o andayken yönetilmesini gerektirir.

Zamanı Sağlıklı Yönetmek 

Zaman yönetimi aslında bir çoğumuzun duymadığı bir kısmımızın doğru kullanım için planlar oluşturduğu çizelgeler yaptığı bir kavram. Belirli bir zaman içerisinde tamamlanması gereken durumlar oldukça zaman yönetimi olmazsa olmazımız olur. Yaşayıp gidersin ve zaten kendiliğinden gelişir her şey deyip arkamıza yaslanamayız. İşte bu yüzden zaman yönetimi bilinçli bir şekilde hayatımızda var olmalı. Zaman yönetimini herkes farklı şekillerde hayatına empoze eder. 

Zaman yönetimi ne şekilde yapılır?

Kimi yapılacaklar listesi oluşturur kimi takvim tutar. Zaman yönetiminde başarılı olabilmek aslında bir planın olması, yapmak istediğimiz şey hakkında kararlı olmak ve yapılacaklara küçük adımlar atarak ilerlemeye çalışmaktır. Aşamaları sıraya koymamak zaman yönetimi başarısızlığını getirir ve bu da hayatınızda mutsuz olmanıza yol açar. 

Yönetimin Akışında Aksaklıklar Olmamalı

Yönetim kavramı aklımıza elbette sadece iş odaklaması yapmamalıdır. Çünkü rutin hayatın akışı içerisinde sosyal aktiviteler, hobilerimizi aile ve arkadaşlarımıza zaman ayırmak da vardır. Bu yüzden bütünlük içerisinde değerlendirilmesi gerekir. Hayatımızın bütün bunların üzerine kurulmuş bir bina olduğunu düşünürsek temeli oluşturan bu kavramların hiçbirinin akışında aksaklıklar olmasını istemeyiz. Bu bizi başarısız olmaya daha meyilli yapacaktır.

Zaman yönetimi başarı için gereklidir

Özellikle daha önce edindiğiniz alışkanlıklar ve yaşam içerisinde karşınıza çıkan durum aksaklıkları bir şeylerin raydan çıkmasına yol açacaktır. Böyle durumlarda kendinize hatırlatma notları oluşturabilir, hatırlatıcı sistemler kurabilirsiniz. Hatırlatıcıların işe yaramasını istiyorsanız da bir alarmı erteliyormuşsunuz gibi sürekli ertelemeler yapmamalısınız.

Verimli Kişileri Seçmek

Zamanı verimli yönetin. Hayatımızı kategori ettikten sonra hayatımızda yer alan kişiler için de ne kadar zaman teşkil etmeleri gerektiği konusunda bir çalışma yapmanız gerekebilir. 

Zaman yönetimini kimlere karşı kullanmalıyız?

Gerçekten zaman ayırmanız ve ilgilenmeniz gereken bir kişinin limitinden çalıp aslında size ve yaşantınıza hiçbir katkısı olmayan ve hayat enerjinize olumsuz etki eden birine aktarmanız zaman yönetimi için yanlış bir adım oluşturacaktır. Bunun doğal sonucu da hayattaki bütünlüğünüze yansıma yapacaktır. Verimli kişiler seçildikten sonra elbette verimli saatlerin belirlenmesi de bir o kadar önemlidir.

Kullanılacak zaman diliminin doğru süreçle eşleşmesi aktif olunan durumun daha başarılı olmasını sağlayacaktır. Elbette hayatın akışında karşılaşılacak sorunlar ve aksamalar olacaktır ama önemli olan karar verilen duruma uygun hale getirilmesi için istekli olmak ve o kararlılıkta ısrar etmektir. Bir başlangıç yapıp belki de hayatımızda ne kadar başarılıyız, zaman yönetiminde ne kadar başarılıyız ve bu başarıyı nasıl daha iyi ve sürekli hale getirebilmeliyiz diye düşünmemiz gerekebilir.

Belki kavramlar için araştırmalar yapar ya da zaman yönetimi ile ilgili birkaç kitap okuyabiliriz. Bunu isterken unutulmaması gereken zaman yönetiminin amacının hayatımızı yönetmek olduğudur. İş hayatında etkin zaman yönetimi başarılı bir hayatın göstergesi olacaktır. Kim bilir belki de bunların bütününü kapsayan bir eğitim programına katılabiliriz. 

Zaman yönetimi konusunda eğitim var mı?

İstanbul İşletme Enstitüsü bu konuda online eğitimler veriyor. Alacağınız Zaman Yönetimi Eğitimi size bu konuda çok yardımcı olabilir.

Belirli işlere harcayacağımız zamanı düzenleme ve planlamamızı ifade eder Zamanı doğru yer ve doğru işlerde kullanmayı hedefler, Daha üretken ve verimli olmayı, sosyal ve profesyonel hayatta daha iyi bir itibar kazanmayı, daha az stres yaşamayı, yeni fırsatlar elde etmeyi ve hayattan daha verimli faydalanmayı sağlar, Günlük, haftalık planlar yapılmalıdır Hedefler belirlenmeli ve öncelikli işler bir an evvel yapılmalıdır Vakit öldürücü aktiviteler minimuma indirilmelidir, Minimize stres yaşamanın bir yolu olup, işleri önceden planlama ve zamanında gerçekleştirme kapasitesi olan beceridir, İtibar, daha az kaygı, artan kariyer fırsatları ve genel yaşam kalitesinin yükseltilmesine yardımcı olabilir, Planlama, organizasyon, delegasyon ve tekrar değerlendirmenin bir döngüsünü gerektirir, İşleri yapma sürecini organize etme yeteneği ve bu yetenek başarıya ulaşmada kritik öneme sahiptir, Verimlilik, stres azalması, kariyer gelişimi, ve yaşam kalitesinde ölçülebilir artışlar sağlayabilir, Görev listesi oluşturmak, öncelik sıralaması yapmak ve zamanı etkili kullanmanın en iyi yolunun belirlenmesi gerekir, Zamanın, özellikle işyerinde, en etkili şekilde kullanılmasının yollarının belirlendiği bir süreçtir, Daha yüksek miktarda işin zamanında ve verimli bir şekilde tamamlanmasını, işe odaklanmayı, yapılacak işleri düzgün bir şekilde planlama yeteneğini sağlar, Önceliklerin belirlenmesi, işlerin planlanması, çalışma süresinin etkili kullanımı ve düzenli olarak planların gözden geçirilmesi gerekir
zaman yönetimi etkin zaman yönetimi zaman yönetimi zaman yönetimi eğitimi zaman yönetimi ve başarı
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.