AnasayfaBlogYurt Dışında Sınavsız Üniversiteler
Video

Yurt Dışında Sınavsız Üniversiteler

04 Ağustos 2021
Bir grup insan çimlerin üzerinde yeşil ve mavi bir battaniyenin üzerinde oturmuş, bir dizüstü bilgisayarın etrafında toplanmış. Bir kadın uzun sarı saçlı ve gülümsüyor, bir adam ise dizüstü bilgisayarı elinde tutuyor. Bir başka kadının kıvırcık saçları ve iri gözleri vardır, bu sırada yerde bir ayakkabının yakın çekimi görülmektedir. Tüm insanlar sanki önemli bir şey tartışıyorlarmış gibi dikkatle dizüstü bilgisayara bakıyor. Dizüstü bilgisayar açık ve ekranı parlak, ışık çimlere yansıyor.
KonuAçıklamaDaha Fazla Bilgi
Serdar BilginUniverist Türkiye kurucu ortağı, Londra merkezli olarak faaliyet yürütmektedir.Türkiye ofisi Kadıköy'dedir.
Yurt dışı eğitim masrafıEğitim maliyeti seçilen ülkeye ve üniversiteye bağlı olarak 20.000 TL'den 160.000 TL'ye kadar değişmektedir.Ukrayna, Polonya gibi ülkelerde eğitim ücretleri daha düşüktür.
Vize İşlemleriBazı ülkeler vize uygulamamaktadır. Bunlara örnek olarak Ukrayna ve Romanya verilebilir.Türkiye'nin Balkanlar ile iletişimi güçlüdür ve bu ülkeler genellikle vize uygulamamaktadır.
Schengen VizesiBazı ülkeler Schengen vizesi uygulamaktadır ve bu vize ile Schengen bölgesindeki birçok ülkeye seyahat edilebilir.Schengen vizesi uygulayan ülkeler arasında Ülkemize yakın olan ülkeler de mevcuttur.
Eğitim SüreciYurt dışında alınacak eğitim, öğrencilere büyük bir deneyim kazandırmaktadır.Zor gibi görünse de hedefler belirlenerek ve istenildiği taktirde bu süreçten başarıyla geçilebilir.
Üniversiteden alınan eğitimÖğrencilerin hedeflerine ve ideallerine uygun ülkeye gitmeleri önemlidir.Ülkenin öğrenci için en doğru seçenek olup olmadığını belirlemek için geniş çaplı bir araştırma yapılması önerilir.
Burs imkanlarıBazı ülkelerde ve üniversitelerde farklı burs imkanları sunulabilir.Öğrencinin hangi üniversitede hangi bursu alabileceğini incelemesi önemlidir.
Eğitim süresiYurt dışındaki üniversitelerin eğitim süreleri genellikle Türkiye'deki üniversitelerle aynıdır.Ancak bazı ülkelerde ve bölümlerde eğitim süresi daha kısa ya da daha uzun olabilir.
Yabancı Dil EğitimiYurt dışında okuma fırsatı öğrenciye dil öğrenme ve bu dili pratiğe dökme fırsatı da sunar.Bu da öğrencinin başka bir dilde eğitim alabilme kapasitesini artırır.
Yurtdışı Eğitim DanışmanlığıÜniversist ve benzeri danışmanlık firmaları, öğrencilere yurtdışı eğitim sürecinde yardımcı olur.Danışmanlık firmaları, öğrencilere vize başvurusu, konaklama ve okula kayıt gibi konularda rehberlik eder.

Yurt dışında sınavsız üniversiteleri merak ediyor musunuz? Başvurular nasıl oluyor? Burs nasıl alınıyor? Univerist Yurt Dışı Eğitim Danışmanı Serdar Bilgin, yurt dışında ücretsiz üniversite eğitimiyle ilgili detayları paylaştı. 

Serdar Bilgin kimdir? 

Univerist Türkiye kurucu ortağıyım. Faaliyetlerimizi Londra merkezli yönetiyoruz. Türkiye ofisimiz, Kadıköy’de. 

Yurt dışında üniversite okumak masraflı ve zor mu?

Türkiye’den bakıldığında yurt dışı üniversiteleri Balkanlar’dan başlıyor. İngiltere’ye kadar fiyatlar gittikçe yükseliyor. 20 bin TL’den 160 bin TL’ye kadar ücretlendirmeler var. Ukrayna, Polonya gibi ülkelerde fiyatlar daha düşük. Öğrencilerin hedeflerine ve ideallerine uygun ülkeye gitmeleri. Zor görünse de hedeflendiği taktirde üstesinden gelinebileceğini düşünüyorum. Yurt dışı eğitim öğrencilerimiz için büyük deneyim. 

Öğrencilerin vize başvuruları nasıl oluyor?

Bazı ülkeler var, vize yok ve kolay alınabilir. Türkiye’nin Balkanlar ile iletişimi güçlü. O ülkeler vize uygulamıyorlar. Ukrayna ve Romanya da vize uygulamıyor. Bazı ülkeler Schengen
Ülkeleri, Schengen vizesi dışında vize uygulamıyor. En önemlisi o şartları sağlamak. Üniversiteler ile yazışmalar sonucunda üniversiteden kabul almak. Ailesinin sponsor olduğuna dair mektupları tamamlaması gerekiyor Avrupa Birliği ülkelerinde. 

Yurtdışında üniversite başvuruları nasıl oluyor? 

Üniversitelere başvurular, Londra’ya mesela dünyanın her yerinden başvurular var. Burslu kabul almak biraz daha zor şartlar gerektiriyor. İngiltere’de de A-B-C segment üniversiteler de var. Cambridge Üniversitesi’nde zor iken, Leicester Üniversitesi’nde daha kolay olabiliyor. 

Yurtdışı üniversite şartları nelerdir?

Genellikle tercih edilen destinasyonlardan Ukrayna, Polonya, Rusya gibi ülkelerde sınavsız gidebiliyorlar üniversiteye. Lise diploması varsa kayıt yaptırabiliyorsunuz. Dil yeterlilik belgesini sağlamanız gerekiyor 1 yıllık hazırlık eğitiminin sonunda. Gerekli olan dilleri sağlamanız gerekiyor. İkinci senede de Türkiye’de belli bir akademik geçişi yoksa Tıp okuyamıyorlar mesela. Gitmek istiyorlar, başlıyorlar ancak bitiremiyorlar. Kabul almak kolay ancak devam ettirmesi çok kolay değil. Farklı bölümlere kayan öğrencilerin oranı yüzde 85 civarında. 

Yurtdışında öğrenciler için yurt imkanı var mı?

Türkler dünyanın her tarafında varız. Londra’da bazı yerlerde Türkler o kadar yoğun ki. Avrupa’da da Balkanlarda da böyle. Öğrencilerimiz korkmasın her yerde yardım edecek kişiler var. Oryantasyon süreci 3 ay,6 ay 1 yıl yurtta kalsınlar. Sonrasında ev arkadaşını bulabilir. Belli bir süre sosyal kültürü tanımaları açısından yurt tavsiye ederim. Türk olmayan ailelerin yanında kalanlar da var, İngilizceyi çabuk çözüyorlar. Konaklama alanları var, önemli olan uyum sağlayabileceğiniz kişilerle kalmak. 

Univerist hakkında bilgi verir misiniz?

Öğrencilerimizi önce kariyer testine tabi tutuyoruz. Öğrenciler sadece deneyim için mi yurt dışına gitmek istiyor? Öğrencilerin birçoğunun geri dönme potansiyeli de var. Öğrencilerin ailelerinin yaptığı işler de önemli. Mesela ailesi tekstil ticareti yapıyor. Testlerin neticesinde biz bu süreçlerin tamamını yönetebiliyoruz. İngiltere başta olmak üzere birçok yerde kurumların temsilciliğini de üstleniyoruz. Süreci rahat yönetiyoruz. Yılların tecrübesiyle danışmanlık kurumlarının değerli olduğuna inanıyoruz. Sürecin tamamında öğrencilerimizin yanında olduğumuzu bildirmek istiyoruz. 10 küsur yıllık markamız. Londra merkezli olarak yurt dışı eğitmenlik danışmanlığını sürdürüyoruz. İstanbul ofisimiz Kadıköy’de oradan da ulaşabilirler. 

Yurtdışında okuyan öğrenciler için çalışma imkanları

İş istedikten sonra her yerde bulunabilir. İngiltere’de öğrenciler 20 saate kadar resmi çalışabiliyorlar. Bisikletle pizza dağıtarak harçlıklarını çıkarıyorlar. Haftalık asgari ücretlinin kazancına yakın kazanıyorlar. Kiralar çok yüksek, öğrenciler kendi masaralarını dünyanın neresinde olursa olsun çıkartırlar. Yeter ki bir yerden başlasınlar. 

Yurtdışına yabancı dil bilmeden gidilir mi? 

Yurt dışındaki öğrencilerimizin bulundukları ülkenin dilini bilmeden de çalışabilirler. Türk işletmelerinde. Gittikleri ülkelerin dilini öğrenecekler; Rusya’ya gittiler Rusça öğrenecekler. Kosova gibi Balkan ülkelerinde Türkçe eğitim var. Dil öğrenmeden mezun olamazlar. 

Yurtdışında sınavsız üniversiteler ve koşulları

Sınavsız üniversiteler. İngiltere’de de sınavsız üniversiteler. Ancak kabuller çok zor. İngilizce olarak çok iyi yetiştirmeniz gerekiyor, aktivist olmanız, sosyal sorumluluk projelerinde yer almanız gerekiyor. O süreç sınavdan zor oluyor. 

Ukrayna’da Varşova’da sınavsız üniversiteler çok fazla. Hazırlığı geçince sonrası zor. Tıp ile başlıyorlar, Halkla ilişkiler ile bitiriyorlar. Yedeğini alıp öyle gelsinler. İstanbul’da özel üniversiteye kayıt olursunuz, kayıt dondurup gidersiniz, döndüğünüzde kapınız olur. Bizimle iletişime geçebilirler. Kariyer testi yaptırsınlar. 

Yurtdışında sınavsız üniversite bölümleri hangileri?

ticari yatkınlığı varsa işletme, ekonomi gibi bölümler çok yaygın. bilim insanı yetiştiren bölümleri tavsiye etmiyoruz; fizik, biyoloji okumak için ayrı bir azim gerekiyor. almanya’da üniversite harçları çok düşük ancak türkiye’de aynı bölümü kazanmış olması gerekiyor. almanya’da üniversite bitirmek çok çok zor. 

İngilizceniz varsa girişimleri fırsatları yakalamanız kolay. Yeteneğimizi keşfetmek zorundayız, yeteneğimiz ticarete ise bilim insanı olamayız. 

Yurtdışı üniversiteleri için burs nasıl oluyor?

Burslar var. Erasmus ile gelebilirler, devlet bursu ile gelebilirler. Devlet bursu için şartlar çok zor. İyi ortalama ile bitirmeniz gerekiyor, ALES Sınavının ve IELTS skorunun çok iyi olabilir. Balkanlarda da yüzde 50 burs alabilirler. Korkmasınlar. Sizin sertifikalarınızla İngiltere’ye gelen Ankara Anlaşmalı kişiler biliyorum. O sertifika sayesinde okullara kabul ihtimali de artıyor. Ticari vize ile İngiltere’deyiz. Projeler A segment üniversitelerde kabul almak için hatta vize almak için çok önemli. Kişisel gelişim sertifikaları ile vize alan kişiler tanıyorum. 

Yurtdışında üniversite okumak isteyenlere neler önerirsiniz?

Hedefleri varsa yılmasınlar. Ülke fark etmez. Ülkelerin tamamına başvursunlar. Hayallerini ertelemesinler. Öğrencilerimiz yetenekli oldukları bölümleri tercih etsinler. Makine fabrikası öğrencimiz kimya bölümü tercih etmesin. 

Ticaret yapacaksa ticaretle ilgili bölüm okusunlar. Bilim insanı olmak istiyor ise o eğitimleri tercih etsinler. Danışmanlık alsınlar. İngiltere’ye geliyor ve 3 yılın sonunda hazırlığı tamamlayamadan dönüyor. 21. yüzyılın yetkinlikleri değişecek. Yetenekleri geliştirsinler, çevrelerini geliştirsinler. Kendilerini tanısınlar ve yetenekli olduğu gelecekte çalışacağı bölümü okusunlar. Sabredecekler ve yılmayacaklar. Yurt dışı o kadar kolay değil.

Serdar Bilgin, Univerist Türkiye kurucu ortağı, Londra merkezli olarak faaliyet yürütmektedir, Türkiye ofisi Kadıköy'dedir, Yurt dışı eğitim masrafı, Eğitim maliyeti seçilen ülkeye ve üniversiteye bağlı olarak 20000 TL'den 160000 TL'ye kadar değişmektedir, Ukrayna, Polonya gibi ülkelerde eğitim ücretleri daha düşüktür, Vize İşlemleri, Bazı ülkeler vize uygulamamaktadır Bunlara örnek olarak Ukrayna ve Romanya verilebilir, Türkiye'nin Balkanlar ile iletişimi güçlüdür ve bu ülkeler genellikle vize uygulamamaktadır, Schengen Vizesi, Bazı ülkeler Schengen vizesi uygulamaktadır ve bu vize ile Schengen bölgesindeki birçok ülkeye seyahat edilebilir, Schengen vizesi uygulayan ülkeler arasında Ülkemize yakın olan ülkeler de mevcuttur, Eğitim Süreci, Yurt dışında alınacak eğitim, öğrencilere büyük bir deneyim kazandırmaktadır, Zor gibi görünse de hedefler belirlenerek ve istenildiği taktirde bu süreçten başarıyla geçilebilir, Üniversiteden alınan eğitim, Öğrencilerin hedeflerine ve ideallerine uygun ülkeye gitmeleri önemlidir, Ülkenin öğrenci için en doğru seçenek olup olmadığını belirlemek için geniş çaplı bir araştırma yapılması önerilir, Burs imkanları, Bazı ülkelerde ve üniversitelerde farklı burs imkanları sunulabilir, Öğrencinin hangi üniversitede hangi bursu alabileceğini incelemesi önemlidir, Eğitim süresi, Yurt dışındaki üniversitelerin eğitim süreleri genellikle Türkiye'deki üniversitelerle aynıdır, Ancak bazı ülkelerde ve bölümlerde eğitim süresi daha kısa ya da daha uzun olabilir, Yabancı Dil Eğitimi, Yurt dışında okuma fırsatı öğrenciye dil öğrenme ve bu dili pratiğe dökme fırsatı da sunar, Bu da öğrencinin başka bir dilde eğitim alabilme kapasitesini artırır, Yurtdışı Eğitim Danışmanlığı, Üniversist ve benzeri danışmanlık firmaları, öğrencilere yurtdışı eğitim sürecinde yardımcı olur, Danışmanlık firmaları, öğrencilere vize başvurusu, konaklama ve okula kayıt gibi konularda rehberlik eder
yurtdışında üniversite okumak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu online kurs, IELTS sınavına hazırlanmak isteyenler için idealdir. Öğrencilerin IELTS sınavında başarılı olmak için gerekli bilgi ve becerileri kazanmalarına yardımcı olacak kapsamlı dersler ve materyaller içerir. Kurs, dört dil ve iletişim becerisinin tümünü kapsayan modüllere ayrılmıştır: okuma, yazma, dinleme ve konuşma. Sınav konuları, stratejileri ve ipuçları hakkında ayrıntılı açıklamalar sağlar. Öğrenciler ayrıca çeşitli uygulama etkinlikleri ve alıştırmalarla becerilerini pratik edebilirler. Bu tam kurs, öğrencilerin istedikleri IELTS puanına eğlenceli ve etkileşimli bir şekilde ulaşmalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır.
5
(4)

IELTS Kursu

5 Konu20 Saat
Kısa, siyah saçlı ve sıcak bir gülümsemeye sahip güzel bir kadın kameranın önünde duruyor. Üzerinde pembe çiçek desenli beyaz, bol bir gömlek ve bir çift açık renk kot pantolon var. Dudakları yanaklarına kadar uzanan geniş bir gülümsemeye dönüşürken gözleri sevinçle kapalıdır. Kolları dirseklerinden hafifçe bükülmüş ve elleri gevşek bir şekilde kot pantolonunun ceplerine sokulmuş. Güneş yakındaki bir pencereden parlıyor ve yüzünü yumuşak, doğal bir ışıkla aydınlatıyor. Neşenin resmidir, sıcaklık ve memnuniyet yayar.Magdalini Timou
40002117
Bu, insanların TOEFL sınavını öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmış çevrimiçi bir kursun görüntüsüdür. Görselde uzun saçlı, elinde bayrak tutan ve kameraya gülümseyen bir kadın yer almaktadır. Bu, kursun sunduğu motive edici ve destekleyici ortamın harika bir görsel temsilidir. Kapsamlı ve interaktif bir öğrenme deneyimi sunmak üzere tasarlanan kurs, insanların İngilizce dil yeterliliklerini yeni zirvelere taşımalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kurs, öğrencilere güven kazanmaları ve sınavda başarılı olmaları için ihtiyaç duydukları araçları sağlayacaktır. Uygulama testleri, video dersler ve sesli materyaller gibi kaynakların kullanımı sayesinde öğrenciler TOEFL sınavını geçmek için gereken bilgi ve becerileri kazanabileceklerdir. Ayrıca kurs, öğretmenler, mentorlar ve diğer öğrencilerden oluşan özel bir ağ aracılığıyla rehberlik ve destek de sağlayacaktır. Bu kapsamlı çevrimiçi kurs ile herkes TOEFL sınavında uzman olabilir.
5
(3)

TOEFL Kursu

5 Konu20 Saat
Kısa, siyah saçlı ve sıcak bir gülümsemeye sahip güzel bir kadın kameranın önünde duruyor. Üzerinde pembe çiçek desenli beyaz, bol bir gömlek ve bir çift açık renk kot pantolon var. Dudakları yanaklarına kadar uzanan geniş bir gülümsemeye dönüşürken gözleri sevinçle kapalıdır. Kolları dirseklerinden hafifçe bükülmüş ve elleri gevşek bir şekilde kot pantolonunun ceplerine sokulmuş. Güneş yakındaki bir pencereden parlıyor ve yüzünü yumuşak, doğal bir ışıkla aydınlatıyor. Neşenin resmidir, sıcaklık ve memnuniyet yayar.Magdalini Timou
1102464