Bilginin önemi arttıkça yönetim bilişim sistemlerinin de önemi daha da artmaktadır. En basit hali ile insanı, teknolojiyi, bilgiyi ve idareyi bir araya getiren bir sistem olarak adlandırabiliriz. Dünyanın geldiği son durumda teknolojinin önemini kimse yadsıyamaz. Bu şekilde devam ettiği müddetçe de ilerleyeceğiniz her alana teknolojiyi dahil etmelisiniz.
İlk kez 1960 ‘lı yıllarda adını duymaya başladığımız yönetim bilişim sistemleri, ilk olarak muhasebe, bordro, stok yönetimi, satın alma, üretim yönetimi ve satış konularında sadece dönemsel rapor üretmek amacıyla kullanılmıştır. Bugün ise yönetim bilişim sistemleri ile teknolojiyi kullanarak bilgi üretmeyi ve kullanmayı öğrenebilirsiniz. Böylece daha hızlı, etkin ve verimli karar verme süreçleri oluşturulabilir. Türkiye’de bilgi teknolojileri alt yapısının geniş olması ve bu alanda kalifiye personel açığı bölümü daha değerli hale getirmektedir.
Özellikle yazılım ve girişimcilik alanına ilgi duyan kişilerin tercihlerini yönetim bilişim sistemlerinden yana kullanmaları doğru bir tercih olacaktır. Çünkü verileri toparlayan, analizini yapıp ihtiyacı olan veriyi çekerek rapor haline getiren ve bu raporlar ile işletmenin gereksinimlerini belirleyen kişilerdir. Çift yönlü bir eğitim sürecinden geçtiklerini düşünürsek, işletme sahibine de teknik elemana da tercüman olabilirler.
Bölümün ismi nedeniyle anlaşılması güç gibi gelse de yönetim ve teknolojinin bir arada kullanılması olarak adlandırabiliriz. İdareyi ve bilişimi bir araya getiren bu bölüm mezunları, ağırlıklı olarak sistem kurmaya odaklanır. Bölüm size sistemin altyapısı ve nasıl yönetileceği konusunda yetkinlik kazandırmayı amaçlar. 4 yıllık lisans programıdır, birkaç üniversitede önlisans programı da bulunmaktadır.
Yönetim Bilişim Sistemi Uzmanı olarak kariyerinize devam etmek istiyorsanız, belirli yetkinliklere sahip olmalısınız. Bu şekilde mesleğinizda daha hızlı ilerleyebilirsiniz. Bunların başında, yenilikçi olmanız ve yenilikleri takip edebilmeniz geliyor. Teknoloji ve yönetim arasında köprü vazifesi göreceğinizden iletişim yeteneğiniz olması size katkı sağlayacaktır. Zamanı ve kaynakları yönetebilme konusunda yetkinlik kazanmalıdır. Problem çözebilme kabiliyetine sahip olmalı ve stratejik düşünebilmelidir.
Bölüm mezunları devlet ve özel kuruluşlarda kendilerine iş imkanı sağlayabilirler. Odak noktaları daha çok sistem ve proje üzerine olduğundan bu birimlerde çalışabilirler. Aynı zamanda yazılım şirketlerinde, danışmanlık firmalarında görev alabilirler. Kısacası bilginin işlenip kullanılabileceği her departmanda çalışabilirler.
Kariyerinde emin adımlarla ilerlemek isteyen her mezun, ilgisi olduğu alan ve sektöre göre dersleri seçmeli ve çok iyi İngilizce bilmelidir. Özellikle bilişim kısmında yer almak istiyorsa kullanacağı tüm programların tabanı İngilizce olacaktır.
Mezun olduğunuzda nasıl bir meslek sahibi olacağınız aldığınız dersler ile doğru orantılıdır. Çünkü bu bölüm mezunları işletmelerde şirket faaliyetlerini geliştirmeyi, bilgi toplamayı ve toplanan bilginin nasıl kullanılacağını öğrenirler. Bu anlamda bilişim ya da yönetim alanında kendinize bir meslek edinebilirsiniz. Çalışma alanınızın oldukça geniş olduğunu unutmamalı ve seçmeli dersleriniz ile kariyerinizi okurken şekillendirmelisiniz. Yapabileceğiniz işleri iki kısımda toparlamak gerekirse,
Bilişim alanında seçebileceğiniz meslekler,
Yönetim alanında seçebileceğiniz meslekler,
Adı ile kendini belli eden yönetim bilişim sistemlerini tercih etmeniz durumunda alacağınız dersler işletme ve bilişim alanında olacaktır. Belirlenen dersler ile amaç öğrencilere bilgiyi üretme, kullanma, bilginin erişime açılması, süreç ve sistem planlaması ve kurulması gibi yetkinlikler kazandırmayı amaçlar. Üniversiteye başlayan herkesin ilk yıl alacağı temel derslerle birlikte,
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümünü tercih etmek istiyorsanız ilk 25 üniversitenin 2020 taban puanlarını ve sıralamasını aşağıda görebilirsiniz.
Yönetim Bilişim Sistemleri Nedir?
İnsanların, işletmelerin ve teknolojinin ortak çalışmasıdır. Bilgisayar ile elde edeceğiniz bilgileri işletme ve yönetim adına kullanmanızı sağlar. Şirketlerin gelişen teknolojiye ayak uydurma çabasından dolayı dinamiği kaybetmeyen bir meslek olarak tanımlayabiliriz.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü İş İmkanları Nedir?
Bölüm mezunları özel sektörde ve devlette çeşitli departmanlarda çalışabilirler. Devletin kurumların bilişim departmanları ile özel sektörde yazılım ve danışmanlık firmalarında yer alabilirler. Bilginin sistematik hale dönüştürülebileceği her birim kendileri için uygun olabilir.
Yönetim Bilişim Sistemleri Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Yapabilecekleri işleri yönetim ve bilişim grubu olarak ikiye ayırabiliriz. Yönetim grubunda insan kaynakları, proje yöneticisi, iş geliştirme uzmanı gibi işlere odaklanabilirler. Bilişim kısmında ise, IT uzmanı, veri tabanı ve sistem yöneticiliği, SEO uzmanı gibi mesleklerde uzmanlaşabilirler.