AnasayfaBlogYoksa Sizde Alışveriş Bağımlısı Mısınız?
Kişisel Gelişim

Yoksa Sizde Alışveriş Bağımlısı Mısınız?

30 Aralık 2020
Bir dizüstü bilgisayar, hepsi farklı renklerde olan bir grup küçük alışveriş torbasının yanında durmaktadır. Solda içinde pamuklu çubuklar olan pembe bir poşet, sağda ise beyaz ipli mavi bir poşet görülüyor. Arka planda metal bir raf üzerinde kahverengi bir kutu, ön planda ise kahverengi bir poşetin yakın çekimi yer alıyor. Ön tarafta birkaç küçük alışveriş poşeti ve üzerinde bir poşet olan bir alışveriş arabası var. Görüntünün ortasında bir kişinin kolunun yakın çekimi yer alıyor. Küçük alışveriş poşetlerinden oluşan grup dizüstü bilgisayarın önünde yer alıyor. Kahverengi çantaların yakın çekimi çeşitli doku ve malzemelerin ayrıntılarını gösteriyor. Çantaların hepsi hafif ve sapları var, bu da onları alışveriş eşyalarını taşımak için mükemmel kılıyor.
KonuAçıklamaÖneri
Alışveriş BağımlılığıFazla alışveriş yapıp bütçeyi aşma durumuBütçenize göre planlı alışveriş yapın
OnyomaniAlışveriş dürtüsü ve bağımlılığını ifade eden tıbbi terimEğer bu durumun bir hastalık olduğunu düşünüyorsanız profesyonel yardım alın
Online AlışverişBir tıkla alışverişin kolaylaştığı online platformlarGereksiz alışverişten kaçınmak için online platformlarda sadece ihtiyacınız olanları alın
Para HarcamaAklınızdan sürekli para harcamak geçiyorsa problem olabilirMaddi durumunuzu kontrol etmek ve bütçenizi aşmamak için bütçenize uygun para ayırın
Depresyon ve AlışverişDepresyonda olduğunuzda alışveriş yapmakAlışveriş yapmak yerine, moralinizi yükseltecek başka aktiviteler bulun
EleştirilerAşırı harcamalar konusunda çevrenizden eleştiri alıyorsanızEleştirileri göz önünde bulundurarak, alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirin
İhtiyaç Yoksa AlmayınBir ürün alacağınız zaman ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun.İhtiyaçlarınızı belirleyin ve ona göre alışveriş yapın.
Kredi Kartı KullanımıKredi kartı ile aşırı harcama yapma.Kredi kartı kullanımını sınırlayın ve bütçenizi aşmayın.
Alışveriş Merkezlerinden Uzak DurunSıksık alışveriş merkezlerinde gezmek alışveriş bağımlılığını artırabilir.Mümkün olduğunda alışveriş merkezlerinden uzak durun.
Alışveriş Bağımlılığının ÇözümüAlışveriş bağımlılığından kurtulmak için kişinin farkında olması gerekmektedir. Bağımlılığınızın farkında olun ve gerekli adımları atın.

Beğendiğiniz ürünlere ulaşmak artık çok kolay, tüm ürünler bir tık uzağınızda, bu fırsat kaçmaz, çıkıp mağaza mağaza dolaşmanıza gerek yok, biz ayağınıza kadar getiriyoruz, dev indirimler ve daha fazlası. Siz de bu cümlelere kapılıp gidiyor musunuz? Yoksa ihtiyacım yok deyip kafanızı çevirebiliyor musunuz? 

Alışveriş kavramı sözlük anlamıyla bir mal veya hizmeti para karşılığında alma işlemidir. Bu işlem ihtiyaçlar doğrultusunda yapıldığında güzel bir şeyken abartıldığındaysa; dolup taşan gardroplara, kabaran kredi kartı ekstrelerine, ay sonunu nasıl getireceğim gibi pek çok sorunlara dönüşebilmekte.

Günümüzde dijitalleşen dünya ile birlikte e-ticaret siteleri sayesinde alışveriş yapmak artık gerçekten çok ama çok kolay. Yoğun iş hayatınızdan vakit bulamıyorsanız, seçenekleriniz bulunduğunuz yerde kısıtlıysa, bütçenize uygun şeyler arıyorsanız veya özellikle pandemi ile birlikte dışarı çıkıp alışveriş yapmak çok daha zor hale gelmişse bizler için bu kolaylık bulunmaz bir nimet.

Bazen ipin ucunu farkında olmadan hepimiz biraz kaçırabiliyoruz. Boş boş otururken, modumuz düşükken, canımız sıkılırken, biraz bakayım vakit geçsin diye telefonu elimize alıp şöyle bir gezerken, birde bakmışız sepetimize dünyaları atmışız. Bu ürünleri ihtiyacımıza göre alacaklarımızı belirleyip ayırabiliyorsak ne ala, ama hepsi de çok güzel ve benim olmalılar düşüncesiyle yaklaşmaya başlamışsak orda bağımlılık baş gösteriyor olabilir.

Onyomani Nedir?

Alışveriş dürtüsü, bağımlılığı yani tıp dilindeki adıyla "onyomani" son yıllarda adından sıklıkla bahsettirmekte olan bir davranış bozukluğudur. İlk defa 1915 yılında tanımlanmış olan bu hastalığın ismi Latince onyomanya yani; onyos; satın alma ve -manya; saplantı sözcüklerinin bir araya gelişiyle oluşmuştur.

Bu bağımlılık kadınlarda ağırlıklı olarak görülmesiyle birlikte, erkekler arasında da oldukça yaygındır. Kadınlar da mücevher, takı, kıyafet üzerinde yoğunlaşan bu davranış bozukluğunun, erkeklerde ise daha çok elektronik eşyalara karşı görülüyor. Bu kişiler alışveriş yapmayı sevmekten öte, farkında olmadan adeta yeni etiketler için çıldırıyorlar demek çokta yanlış olmaz.

Alışveriş Bağımlısı Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?

  • Durup dururken takıntılı bir şekilde alışveriş yapmak mı istiyorsunuz?

  • Birşeyler alma fikri sizi heyecanlandırıyor ve sürekli yeni şeyler mi almak istiyorsunuz ? 

  • Aklınızdan sürekli para harcamak mı geçiyor? 

  • Bütçenize bakmadan kat kat fazlasını mı harcıyorsunuz? 

  • Moraliniz bozuk olduğunda, depresyonda olduğunuzda, sıkıldığınızda ve bunaldığınızda çareyi yeni şeyler almakta mı buluyorsunuz? 

  • Alırken çok mutlu olmanıza rağmen, aldıktan sonra aklınızda; "neden aldım ki, ihtiyacımda yoktu, keşke almasaydım" gibi düşünceler mi var? 

  • Eline tablet, telefon, bilgisayarı alıp e-ticaret sitelerinde saatlerini mi harcıyorsun? 

  • Çevrendekiler artık seni aldıkların konusunda eleştirmeye, uyarmaya, aşırıya kaçtığını söylemeye mi başladı?

Eğer bu sorulardan çoğuna evet cevabını veriyorsan, maalesef sende bağımlılık yolunda ilerliyor olabilirsin.

Alışveriş Bağımlılığını Dizginleyebilir Misin?

Bağımlılıktan kurtulmanın temel ilkesi önce bunun farkında olmaktan geçiyor. Fakat tabi ki bu kadar basit değil. Ciddi düzeyde bir bağımlılığınız varsa profesyonel bir yardım almak en doğrusudur. Ben daha o noktaya gelmedim ama yol yakınken dönmeliyim diyorsanız şu birkaç öneriyi dikkate almak isteyebilirsiniz. 

  • Planlı olarak alışveriş yapın; her önünüze geleni almayın, çıkmadan önce mümkünse ihtiyacınız olan şeylerin listesini çıkarın. böylelikle ihtiyaç dışı şeylere daha az yönelmiş olursunuz. 

  • Bütçenize göre para ayırın; fazla para harcayarak ayın geri kalan kısmında problem çekmeyin. 

  • Moraliniz bozuksa yeni etiketlerle mutlu olmaya çalışmayın; moralinizi yükseltmek için çok daha çeşitli aktiviteler var. Dışarı çıkın, yürüyün, komik filmler izleyin, müzik dinleyin, size iyi gelen şeyler yapın. Çikolata da iyi bir seçenek olabilir tabi. 

  • Bir ürün alacağınız zaman kendinize ihtiyacınız olup olmadığını sorun. İhtiyacınız yoksa almamayı seçebilirsiniz. Bu sizin elinizde.

Bu Bağımlılığının Çözümü Nedir?

Alışveriş bağımlılığından kurtulmak için öncelikle bu sorunun farkında olmak gerekiyor. Kişinin tek başına halledebileceği kadar kolay bir değildir, profesyonel yardım alınmalıdır. Ancak bazı küçük önlemler alınabilir. Kredi kartı kullanımını sınırlayabilir, ihtiyacınız olan ürünleri alabilir, sıksık mağazalarda alışveriş merkezlerinde gezmeyerek bu büyülü dünyadan kendinizi bir nebze uzaklaştırabilirsiniz.

Unutmayın her şey istemekle başlar ve siz isterseniz başarırsınız.

Alışveriş Bağımlılığı, Fazla alışveriş yapıp bütçeyi aşma durumu, Bütçenize göre planlı alışveriş yapın, Onyomani, Alışveriş dürtüsü ve bağımlılığını ifade eden tıbbi terim, Eğer bu durumun bir hastalık olduğunu düşünüyorsanız profesyonel yardım alın, Online Alışveriş, Bir tıkla alışverişin kolaylaştığı online platformlar, Gereksiz alışverişten kaçınmak için online platformlarda sadece ihtiyacınız olanları alın, Para Harcama, Aklınızdan sürekli para harcamak geçiyorsa problem olabilir, Maddi durumunuzu kontrol etmek ve bütçenizi aşmamak için bütçenize uygun para ayırın, Depresyon ve Alışveriş, Depresyonda olduğunuzda alışveriş yapmak, Alışveriş yapmak yerine, moralinizi yükseltecek başka aktiviteler bulun, Eleştiriler, Aşırı harcamalar konusunda çevrenizden eleştiri alıyorsanız, Eleştirileri göz önünde bulundurarak, alışveriş alışkanlıklarınızı gözden geçirin, İhtiyaç Yoksa Almayın, Bir ürün alacağınız zaman ihtiyacınız olup olmadığını kendinize sorun, İhtiyaçlarınızı belirleyin ve ona göre alışveriş yapın, Kredi Kartı Kullanımı, Kredi kartı ile aşırı harcama yapma, Kredi kartı kullanımını sınırlayın ve bütçenizi aşmayın, Alışveriş Merkezlerinden Uzak Durun, Sıksık alışveriş merkezlerinde gezmek alışveriş bağımlılığını artırabilir, Mümkün olduğunda alışveriş merkezlerinden uzak durun, Alışveriş Bağımlılığının Çözümü, Alışveriş bağımlılığından kurtulmak için kişinin farkında olması gerekmektedir , Bağımlılığınızın farkında olun ve gerekli adımları atın
alışveriş bağımlılık onyomani alışveriş bağımlılığı onyomani nedir alışveriş bağımlılığı nedir
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü stres yönetimi üzerine çevrimiçi bir kursa ait. Bir yığın siyah beyaz tabelanın önünde gülümseyen bir kadın. Kadın bir kolye takıyor ve görüntüde ağzının yakın çekimi yer alıyor. Ayrıca bazı beyaz metinlerin yakın çekimi de var. Arka plandaki işaretler bunun stresle başa çıkma konusunda bir online kurs olduğunu düşündürüyor. Kadının ifadesi ve tabelalardaki metin, bunun insanların stresi azaltmayı ve daha mutlu olmayı öğrenmelerine yardımcı olacak bir kurs olduğunu ima ediyor. Bu kurs muhtemelen stresle sağlıklı bir şekilde nasıl başa çıkılacağı ve yaşamda daha fazla denge yaratılacağı konusunda ipuçları ve stratejiler sağlayacaktır. İşaretler ayrıca kursun insanların strese karşı daha dirençli olmalarına ve daha olumlu bir bakış açısı oluşturmalarına yardımcı olacağını göstermektedir. Bu online kurs, insanların stresi nasıl azaltacaklarını ve genel sağlık durumlarını nasıl iyileştireceklerini öğrenmeleri için mükemmel bir yol gibi görünüyor.
4.5
(21)

Stres Yönetimi Eğitimi

6 Konu5 Saat
Arkasında kırmızı ve sarı bir bayrak bulunan oyuncak bir uçak, siyah ve kırmızı kumaş bir yüzey üzerinde durmaktadır. Oyuncak uçak beyazdır, kanatlarında ve kuyruğunda kırmızı bir şerit vardır ve gövdenin ortasında bir logo bulunmaktadır. Ön planda, sol üst köşede bir numara görülüyor. Güneş parlak bir şekilde parlıyor, sahneyi aydınlatıyor ve uçağa canlı bir parlaklık veriyor. Uçağın arkasında, üzerinde beyaz yazılar bulunan parlak sarı ve kırmızı bir bayrak vardır. Sahne arka planda mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş ve tüm görüntü neşe ve macera duygusu ile doludur.
4.8
(189)

Almanca Kursu (A1-A2)

4 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102606
Sıcak gülümsemeli bir kadın mağazada duruyor. Üzerinde ışıkta parlayan bir kolye ve şık bir bluz var. Gözleri güneş ışığında parlıyor ve ifadesinden neşe duygusu yayılıyor. Doğrudan elindeki tablete bakıyor ve dudakları neşeli bir gülümsemeyle kıvrılıyor. Saçları düz ve sırtından aşağı dökülüyor. Arka plan bulanık ve bir mağazanın önündeymiş gibi görünüyor. Duruşu ve kıyafeti, eğlenceli ve dışa dönük bir kişiliğe sahip, moda bilincine sahip bir birey olduğunu gösteriyor. Işıl ışıl görünüyor ve mutluluğu bulaşıcı.
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1321588
Açık mavi gömlek giyen bir adam başparmağıyla onaylıyor. Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle sevinçli bir ifade var. Gözleri kapalı ve sakalları düzgünce kesilmiş. Ağzı hafifçe açık ve beyaz dişleri görünüyor. Sağ elini kaldırmış, başparmağını ve işaret parmağını uzatarak başparmak işareti yapıyor. Sol eli yanında, rahat bir şekilde duruyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Arka planda beyaz bir duvarın olduğu aydınlık bir odada duruyor. Odanın ışığı yüzünden yansıyarak sıcak bir parıltı veriyor.
5
(29)

E-Ticaret Eğitimi

25 Konu15 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
22771322