AnasayfaBlogYabancı Dil Öğrenmenin Faydaları
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmenin Faydaları

26 Aralık 2020
Genç bir kadın yüzünün önünde siyah bir akıllı telefon tutuyor. Cihaza bakarken yüzünde ciddi bir ifade var. Uzun kahverengi saçları yüzünden geriye doğru toplanmış. Telefonun arkasında mavi ve beyaz bir logo var. Resmin sol tarafında pembe beyaz logolu bir tabelanın yakın çekimi var. Arka plan siyahtır. Kadın loş bir odada görünüyor. Telefonu önünde tutarken kolları hafifçe bükülmüştür.
Fayda TürüAçıklamaÖrnekler
Kariyer FaydalarıYabancı dil bilgisi iş hayatı için büyük avantaj sağlar.Daha geniş iş imkanları, yurt dışında çalıp çalışma fırsatı
Zihinsel FaydalarYabancı dil öğrenmek beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve hafıza geliştirir.Gelişmiş hafıza, daha hızlı öğrenme yetisi, artmış odaklanma
Sosyal FaydalarYabancı dil öğrenmek sosyal hayatta yeni fırsatlar yaratır.Yeni insanlarla tanışma, farklı kültürlere aşina olma
Özgüven ArtışıYeni bir dil öğrenildikçe özgüven artar.Yeni bir dili aktif bir şekilde kullanabilme
Kültürel FarkındalıkYeni bir dil öğrenmek aynı zamanda o dilin kültürünü de öğrenmeye yardımcı olur.Yeni bir dilin tarihini, edebiyatını, sanatını öğrenme
Çoklu GörevlilikFarklı dilleri aynı anda kullanma deneyimi, çoklu görev yapma becerisini geliştirir.Bir dizi işi bir arada yönetme kapasitesi
Sanat ErişimiBaşka dillerdeki eserlere erişimin yanı sıra, sanat ve edebiyatı orijinal dilinde tecrübe etme fırsatı tanır.Orijinal dilinde kitap okuma, filmleri altyazısız izleme
Küresel AnlayışYabancı dil becerisi, dünya olaylarına ve farklı perspektiflere daha geniş bir anlayış sunar.Yabancı medya ve haber kaynaklarından yararlanma
Kişisel GelişimYeni bir dil öğrenmek, kişisel hedeflere ulaşmada önemli bir adım olabilir.Yurtdışında öğrenim görme, profesyonel ağını genişletme
Beyin SağlığıYabancı dil öğrenmek, beynin yaşlanma sürecini yavaşlatır ve demans gibi beyin sağlığı sorunları riskini azaltır.Uzun vadeli beyin sağlığı ve fonksiyonlarının korunması

“Yabancı dil bilmek neden önemlidir? Yabancı dil öğrenmenin faydaları nelerdir?” Hepimizin bu sorulara verebileceği bir cevabı vardır ama bu yeterli bir cevap mıdır? Yabancı dil öğrenmenin gerekli olduğunu bilmeyenimiz yoktur. Muhakkak ki çevremizde de yabancı dil öğrenilmesi gerektiğinden, yabancı dil öğrenmenin faydalı olduğundan çokça bahsedilir. Bizler de bu konuda hemfikirizdir.

Dünyada herkesin aynı dili kullanmaması bu gerekliliğin en temel sebebidir. Ana dilimizin yanında en azından bir yabancı dil biliyor olmak bizi pek çok konuda avantajlı hale getirir. Bu avantajların çoğunlukla kariyerimizde veya gündelik hayatımızda, yaptığımız seyahatlerde var olduğunu düşünürüz. Ancak yabancı bir dil bilmenin çok daha farklı faydaları olduğunu da bilmeliyiz. 

Yabancı Dil Öğrenmenin Kariyer İçin Faydaları

Yabancı dil öğrenmek için en temel sebeplerinden birisi kariyer açısından büyük avantajlar sağlıyor olmasıdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesi, ticaretin artması ve ülkelerin birbiriyle olan iletişimlerini büyük oranda etkilemiştir. Bu gelişme de iş hayatında, çalışanların büyük bir kısmının yabancı dil bilmesini gerekli hale getirmiştir.

İyi bir işte istihdam edilmek için yabancı dil bilgisi büyük bir ön şart olmuştur. Yabancı dil bildiğiniz takdirde istediğiniz gibi bir işte, daha iyi şartlarda çalışma imkanına sahip olursunuz. Yabancı dil bildiğinizde sadece Türkiye’de değil yurtdışında istihdam edilme şansınız da olacaktır.

Bildiğiniz yabancı dillerin sayısı arttıkça kariyerinizde çok daha büyük başarılara imza atabilirsiniz. Kariyerinizde daha da büyük hedefleriniz var ve yurt dışında eğitim almak istiyorsanız yabancı dil bilmeniz bir zorunluluk halini alır. Yurt dışında eğitim alarak, yine yurt dışında veya ülkenizde iyi bir kariyere sahip olmanız mümkün olacaktır. 

Yabancı Dil Öğrenmenin Zihinsel Faydaları

Yabancı dil öğrendiğinizde zihinsel açıdan da pek çok faydası olduğunu fark edeceksiniz. Bu zihinsel faydaları birkaç maddede şu şekilde açıklayabiliriz:

Hafızanızı Geliştirir: Yeni bir dil öğrenme aşamasındayken beyniniz de bu duruma ayak uydurmaya çalışır ve daha etkin çalışmaya başlar. Yeni bir dil öğrendiğinizde sadece bir dil öğrenmiş olmazsınız. Beyninizi daha etkin kullanmanız beraberinde hafızanızın güçlenmesine de fayda sağlar. Yeni öğrendiğiniz kelimeleri aklınızda tutmak, cümle çevirileri yapmak, öğrendiklerinizi hatırlamaya çalışmak bir çeşit beyin jimnastiği olacaktır.

Yaratıcı Düşünmeyi Sağlar: Yapılan araştırmalar birden çok dil bilen kişilerin, tek dil bilenlere oranla çok daha yaratıcı olduklarını göstermektedir. Yabancı dil bilmek problemlerin çözümünde daha farklı fikirler üretme becerisini kazandırır.

Odaklanmaya Yardımcı Olur: Yeni bir dil öğrendiğinizde, o dildeki söylenenleri anlamak için dikkatinizi bir noktada toplamaya çalışırsınız. Bu da zamanla diğer konularda da belli bir noktaya odaklanmanızda etkili olmaktadır.

Daha Hızlı Öğrenmeyi Sağlar: Yabancı dil öğrenmek hafızanızı güçlendirdiği gibi yeni bilgileri daha hızlı öğrenmenize de yardımcı olmaktadır. Daha güçlü bir hafıza ve odaklanma ile yeni bilgileri daha hızlı öğrenmek yabancı dil bilmenin zihinsel faydalarındandır.

Ana dili Güçlendirir: Ana dilinizde eksiklik varsa bu yeni bir dil öğrenme aşamasında ortadan kalkacaktır. Yeni bir dil öğrenirken ana dilinizdeki eksiklikleri tamamlayarak ilerlersiniz. Bu da zamanla ana dilinizin daha güçlü hale gelmesini sağlar. Yeni bir dil öğrenmek ana dilinizde daha iyi konuşma, daha iyi okuma ve dil bilgisi açısından daha güçlü hale gelmenize katkıda bulunur.

Çoklu Görevlere Uyum Sağlamaya Yardımcı Olur: Çoğu insan iki işi bir arada yapma konusunda sıkıntı yaşar. Ancak birden fazla dil bilen insanlar için birkaç işi bir arada yapmak daha kolay hale gelmektedir.

Yabancı Dil Öğrenmenin Sosyal Hayata Faydaları

Yabancı dil öğrenmek sosyal hayatınızda da olumlu değişimlerin yaşanmasına katkıda bulunmaktadır. Yabancı dil öğrenmenin sosyal hayata olan faydalarını şu şekilde açıklayabiliriz:

Yeni İnsanlar Tanırsınız: Bir yabancı dil öğrenmek istediğinizde çevrenizde bir takım değişiklikler meydana gelmesi çok doğaldır. Yeni dili öğrenme esnasında veya sonradan yapacağınız seyahatlerinizde yeni insanlarla tanışma fırsatı yakalayacaksınız.

Özgüvenin Artmasına Yardımcı Olur: Yeni bir dil öğrenme aşamasındayken öğrendiğiniz her yeni bilgi, yeni bir başarı niteliğindedir. Bu durum daha da ileri seviyeye geldiğinde elde ettiğiniz başarılar da daha büyük olacaktır. Bu başarılar sayesinde kendinize olan güveniniz de bir hayli yükselecektir. 

Farklı Kültürleri Tanırsınız: Yeni bir dil öğrenmek, öğrendiğiniz dilin kültürlerini ve tarihini de öğrenmenize katkı sağlamaktadır. O dilin gelişimini, oluşum sürecinde nelerden etkilendiğini de öğrenirsiniz.

Uluslararası Sanata Daha Yakından Tanıklık Edersiniz: Yeni bir dil öğrendiğinizde o dile ait sanat eserlerini de daha yakından tanıma imkanı bulabilirsiniz. Sevdiğiniz bir kitabı orijinal dilinde okumak, filmi veya diziyi orijinal diliyle izlemek ve dinlediğiniz müziklerin sözlerini daha iyi anlayacak olmak size müthiş bir haz verecektir.

Bakış Açınızı Değiştirir: Yeni bir dil öğrenmenin, yeni kültürlerle tanışma fırsatı da yaratacağından bahsetmiştik. Bu sayede yeni fikirlere ve bakış açılarına da açık bir hale gelmeniz çok doğal bir durumdur. Yeni bir dil ve yeni bir kültürle, yeni düşüncelere açık bir hale gelerek dünyayı daha iyi tanıma, olanlara daha farklı açılardan bakabilme yeteneğine sahip olacaksınız.

Hangi Yabancı Dilleri Öğrenmeliyiz?

Yabancı dil öğrenmenin faydalarının neler olduğunu öğrendiniz ama ne yazık ki bunlar tek başına yeterli değildir. Sadece yeni bir dil öğrenmek size bu faydaları sağlamayabilir. Yabancı dil öğrenmenin faydalarını bildiğiniz gibi hangi yabancı dilleri öğrenmenizin daha avantajlı olacağını da bilmenizde fayda vardır.

Yabancı dil öğrenme konusunda hangi dillere öncelik vermeniz gerektiğini şu şekilde sıralayabiliriz: İngilizce, Fransızca, Çince (Mandarin), Arapça, Almanca, Rusça, Japonca, Korece ve İspanyolca. Yabancı dil öğrenmek istediğinizde sıraladığımız bu dillere öncelik vererek çok daha büyük avantajlara sahip olabilirsiniz. Bu yabancı dillerin neden öğrenilmeye değer olduğunu merak ediyorsanız, “Hangi Yabancı Diller Öğrenilmeye Değer” adlı yazımda daha ayrıntılı bir şekilde okuyabilirsiniz.

Yabancı Dil Öğrenmenin Kolay Yolları

Yeni bir dil öğrenmenin çoğu zaman zor olduğu düşünülür. Bu düşünce bazı diller için haklı bir gerekçe olabilir ama yeni bir dil öğrenmek eskisi kadar da zor sayılmaz. Teknolojinin her geçen gün daha gelişmesi yabancı dil öğrenme konusunda da pek çok kolaylığı beraberinde getirir.

Yabancı dil eğitimi almak yüksek maliyetlere sebep olabilmektedir. Ancak günümüzde daha uygun maliyetlerle yabancı dil öğrenmek mümkündür. Yeni bir dil öğrenmek istiyorsanız ve bunu yaparken de zamandan ve paradan tasarruf etmek istiyorsanız bunun birkaç yolu var. Öncelikle yeni bir dil öğrenme kararı aldığınızda bu dille ilgili pek bir bilginiz olmadığını düşünürsek ilk olarak bir eğitim almanız gerekmektedir. Bu aşamada online yabancı dil kursları büyük kolaylık sağlayacaktır. Bu sayede hem zamandan hem de paradan tasarruf edebilirsiniz.

İİENSTİTÜ, vermiş olduğu sertikalı online eğitimler arasında farklı yabancı dil seçenekleri ile, yabancı dil öğrenmenizde tercih edebileceğiniz bir seçenektir. Ayrıca bu eğitimler sonunda elde edeceğiniz sertifika ile, yabancı dil öğrenmenin en önemli faydalarından biri olarak görülen iş bulma konusunda da rakiplerinizin bir adım önünde olabilirsiniz.

Yabancı dil öğrenirken o dilde dizi veya film izlemek, kitap okumak, çeviri yapmak ve mümkünse öğreneceğimiz dili bilen insanlarla iletişim kurarak pratik yapmak da çok faydalı olacaktır.

Kariyer Faydaları, Yabancı dil bilgisi iş hayatı için büyük avantaj sağlar, Daha geniş iş imkanları, yurt dışında çalıp çalışma fırsatı, Zihinsel Faydalar, Yabancı dil öğrenmek beyin fonksiyonlarını güçlendirir ve hafıza geliştirir, Gelişmiş hafıza, daha hızlı öğrenme yetisi, artmış odaklanma, Sosyal Faydalar, Yabancı dil öğrenmek sosyal hayatta yeni fırsatlar yaratır, Yeni insanlarla tanışma, farklı kültürlere aşina olma, Özgüven Artışı, Yeni bir dil öğrenildikçe özgüven artar, Yeni bir dili aktif bir şekilde kullanabilme, Kültürel Farkındalık, Yeni bir dil öğrenmek aynı zamanda o dilin kültürünü de öğrenmeye yardımcı olur, Yeni bir dilin tarihini, edebiyatını, sanatını öğrenme, Çoklu Görevlilik, Farklı dilleri aynı anda kullanma deneyimi, çoklu görev yapma becerisini geliştirir, Bir dizi işi bir arada yönetme kapasitesi, Sanat Erişimi, Başka dillerdeki eserlere erişimin yanı sıra, sanat ve edebiyatı orijinal dilinde tecrübe etme fırsatı tanır, Orijinal dilinde kitap okuma, filmleri altyazısız izleme, Küresel Anlayış, Yabancı dil becerisi, dünya olaylarına ve farklı perspektiflere daha geniş bir anlayış sunar, Yabancı medya ve haber kaynaklarından yararlanma, Kişisel Gelişim, Yeni bir dil öğrenmek, kişisel hedeflere ulaşmada önemli bir adım olabilir, Yurtdışında öğrenim görme, profesyonel ağını genişletme, Beyin Sağlığı, Yabancı dil öğrenmek, beynin yaşlanma sürecini yavaşlatır ve demans gibi beyin sağlığı sorunları riskini azaltır, Uzun vadeli beyin sağlığı ve fonksiyonlarının korunması
yabancı dil yabancı dil öğrenme yabancı dil öğrenmenin faydaları yabancı dil eğitimi
Sarı saçlı genç bir kadın kameraya mutlu bir şekilde gülümsüyor ve doğrudan objektife bakıyor. Açık ve dostça bir ifadesi var, gözleri geniş ve dudakları hafif bir sırıtış içinde. Yanakları hafifçe kızarmış ve teni ışıkta parlıyor. Beyaz bir tişört ve üzerinde küçük bir tılsım olan bir kolye takıyor. Saçları geriye doğru düşük bir at kuyruğu şeklinde toplanmış ve kolları göğsünün önünde kavuşturulmuş. Düz beyaz bir arka planın önünde duruyor ve yanında birkaç bitki var. Rahat ve memnun görünüyor, anı yaşıyor ve kamera önünde geçirdiği zamanın tadını çıkarıyor gibi görünüyor.
Bahriye Özgür
Blog Yazarı

2019 yılında Celal Bayar Üniversitesi'nde Sosyoloji bölümünden mezun oldu. Kendini geliştirmek ve yeni şeyler öğrenmek amacıyla çeşitli eğitimlere katıldı, sertifikalar aldı. Okumaya ve araştırmaya olan ilgisi zamanla yazmaya yöneldi.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir yüzey üzerinde farklı dillerde bir dizi kitap sergilenmektedir. Arkada beyaz metinli kırmızı dikdörtgen bir nesne, siyah metinli beyaz bir kutu, kırmızı metinli sarı bir kap, siyah metinli yeşil bir etiket ve bayraklı mavi bir kitap var. Ön tarafta siyah beyaz bir işaret ve bir kitabın yakın çekimi var. Mavi kitabın üzerinde rüzgarda dalgalanan kırmızı, beyaz ve mavi renklerden oluşan bir bayrak var. Kitap sırasının ortasında, mavi arka planı ve beyaz yıldızları olan bir bayrağın yakın çekimi yer alıyor. Tüm kitapların farklı dillerde başlıkları var ve bu da resme çeşitli ve çok kültürlü bir hava veriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Stratejileri

13 Nisan 2021
Bu görüntü, kırmızı beyaz çizgili bir bayrakla kaplı bir masanın üzerinde duran bir çift kulaklığı gösteriyor. Ön planda, ortasında sarı bir yıldız bulunan bayrağın yakın çekimi görülebiliyor. En sağda, kulaklıklar bir not defterinin üzerinde dururken görülüyor ve kulaklıkların yakın çekimi de görülebiliyor. Arka planda, üzerinde bazı metinler bulunan sarı ve kırmızı bir işaret görülmektedir. Bu görsel, ders çalışırken müzik dinleme ya da sadece huzur ve sessizliğin tadını çıkarma fikrini temsil etmek için kullanılabilir.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenme Yöntemleri Nelerdir?

26 Ocak 2021
Ahşap bir masanın üzerinde yuvarlak bir küre duruyor ve üzerinde onu koruyan bir tel örgü var. Masanın etrafına dağılmış birkaç kitap ve yan tarafta bir dizüstü bilgisayar var. Ön planda üzerinde kelimeler yazılı sarı bir tabela, arka planda ise bir kutu var. Kitap yığınının farklı dillerde baskıları var ve duvarda bir kişinin bulanık bir fotoğrafı asılı. Kişi, içeriye doğal ışık giren bir pencerenin önünde oturuyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Dil Öğrenmek Kolaylaşıyor Mu?

17 Ocak 2021