AnasayfaBlogYabancı Dil Bilmemenin Nedenleri
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Bilmemenin Nedenleri

03 Temmuz 2019
Koyu renk sakallı ve bıyıklı bir adam bayraklardan oluşan bir duvarın önünde duruyor. Yüzünde odaklanmış bir ifadeyle bayraklardan birini işaret ediyor. Şık bir takım elbise giymektedir ve yakın çekimde göğsü görünmektedir. İşaret ettiği bayrak mavi ve ortasında beyaz bir yıldız var ve yanında beyaz zemin üzerinde kırmızı bir daire var. Etrafı farklı renk ve desenlerde başka bayraklarla çevrilidir.
ProblemSebepÇözüm Önerisi
Yabancı dil öğrenmekte zorluk çekilmesiEğitim sistemi yetersiz ve dili gramatik kural ezberleyerek öğretiyorDil öğretiminde kelime ezberlemektense kalıplar üzerinden gidilmesi
Dil dinleme eksikliğiEğitim sistemi yeteri kadar dili dinletmiyorYabancı dilin daha çok dinlenerek pratik yapılması
Dil öğrenme sürecinde istikrarın sağlanamamasıYabancı dil öğreniminin sabır ve zaman gerektirmesiÖğrenme gerekçelerinin belirlendiği bir plan dahilinde dil öğrenme sürecine devam edilmesi
Kendi dilimizi bilmiyoruzKitap okuma alışkanlığının eksikliğiDüzenli kitap okuma alışkanlığının kazandırılması
Cümle kurarken zorlanmaÖğrendiğimiz dilde yeterince konuşma pratiği yapmamakPratik yapmak için yabancı dilde daha çok konuşmak
Dil bilgisi kurallarının ezberlenmesiEğitim sisteminin yoğun bir şekilde gramere yoğunlaşmasıDil bilgisi kurallarının daha çok anlamli bağlamlar içerisinde öğrenilmesi
Yabancı dil öğrenmeye azimli olmamakHedefsiz bir öğrenme süreciÖğrenme hedefinin net bir şekilde belirlenmesi
Yabancı dil öğrenmenin zor olduğu algısıFarklı dillere yeterince maruz kalmamakYabancı dillerle daha sık karşılaşmayı sağlayacak aktivitelerin artırılması
Konuşulanı anlamakta zorluk çekilmesiYeterince dinlememe ve anlama pratiği yapmamakDil dinleme ve anlama üzerine egzersizlerin artırılması
Yabancı dil öğrenmede motivasyonun düşük olmasıYabancı dili ne için öğrenmeye ihtiyaç duyulduğunun net olmamasıÖğrenme motivasyonunu artıracak kişisel hedeflerin belirlenmesi

Yabancı dil öğrenildiği takdirde farklı kültürleri tanıyarak ufkumuzun açılmasını ve hayata daha geniş açıdan bakmamızı sağlar. Ama nedense yabancı dil insanımızın bir türlü öğrenemediği bu nedenle de “onca yıl eğitim görmemize rağmen neden konuşamıyoruz” gibi sorularla sürekli sistemi sorguladığı toplumsal bir öcü haline gelmiştir. Gerçekten yabancı dil öğrenmek zor mu?

Yabancı Dil Eğitimindeki Yanlışlar

Neden yabancı dil öğrenemiyoruz? Sorun gerçekten bizde mi yoksa bize bunu öğretemeyen sistemde mi? Yapılan çeşitli araştırmalar ülkemizin yabancı dil bilme konusunda ne kadar yetersiz olduğunu göstermekle kalmamış aynı zamanda bu durumu verilere dayandırarak bu gerçeği yüzümüze bir tokat gibi vurmuştur. Haliyle verilere baktığımızda bir şeylerin yanlış olduğu yolunda gitmediği gün gibi aşikârdır.

Öncelikle yabancı dil eğitimi verilirken gramere fazla yoğunlaşılmamalı kelime ezberleyerek değil kalıp/söz öbeği öğrenerek ilerlenmelidir. Yani bir fiili öğrendikten sonra o fiilin hangi edatla beraber kullanıldığını öğrenmek de önemli. Zira bu şekilde yabancı dilde birine bir şeyler söylemek istediğinizde çok daha kolay cümle kurabildiğinizi göreceksiniz. Bu da özgüveninize ve moralinize doğrudan etki edecektir. 

Yabancı Dil Dinlemek

Bunlara ek olarak öğrendiğimiz yabancı dili duymak hayati önem taşır. Dinlemek yabancı dil öğreniminin doğasında vardır ve ana dilimiz de bu şekilde gelişmiştir. Çevreden bir şeyleri duyar ve o duyduğunuz şeyleri gördüklerinizle anlamlandırarak gelişirsiniz. Yukarıda verdiğim örneklerin bizim ülkemizde yapılan yabancı dil eğitimiyle hiçbir benzerliği yoktur ne yazık ki. 

Ülkemizde çocuklara sürekli dil bilgisi kuralı verilir ve bunların ezberlenmesi istenir. Bunun yanında öğrendiğiniz dilde hiçbir şey duymaz ve konuşmazsınız. Öğrendiğiniz yani ezberlediğiniz kalıplaşmış birbirinden alakasız kelimeler yüzünden cümle kurmakta zorlanır ve bir turist gördüğünüzde gidip nasılsınız demekten öteye gidemezsiniz.

Özveri Ve Azim Gerekli 

Sistemin eksiklerinden ve yapılması gerekenlerden bahsetmişken biraz da insanımızın eksiklerine değinmek istiyorum. Yabancı dil öğrenimi sabır, özveri, süreklilik ve azim ister. Emek bu işin kilit noktalarından biri olmakla birlikte bir de öğrenme gerekçesi lazımdır. Evet, almak istediğiniz yabancı dil eğitimini neden istiyorsunuz? Bu sorunun cevabı çok önemlidir. 

Çünkü sebebiniz olmadığında bir işte istikrar yakalamak çok daha zordur ve zorluğu görür görmez kaçmaya yönelir çıkış yolu ararsınız. Bu iş basamakları adım adım çıkmaya benziyor. Bazı basamakları görmezden gelip daha ileriye gitmek istediğinizde kayıp düşme olasılığınız artar.

Unutmayalım ki hedefe giden en iyi yol küçük ve sağlam adımlarla gerçekleştirilendir. Görüldüğü üzere yabancı dil eğitiminde hem mevcut sistemin hem de insanımızın büyük noksanları mevcut, bu yüzden yıllardır o araştırma verilerinde yabancı dil eğitimi konusunda aşağı sıralardan kurtulamıyoruz. 

Kendi Dilimizi Bilmiyoruz

Noksan olduğumuz noktalardan birine daha değinmek istiyorum ki bu en önemlisi. Kendi dilini bilmemek. Evet, Türkçe bilmiyoruz. Türkçe gibi güçlü ve zengin bir dilden faydalanamıyoruz. Okuduğumuzu anlamıyoruz ki bu bizim kanayan yaramız. Bunun temelinde de kitap okumama inadımız yatıyor. İnadımız diyorum zira bu anlamsız ısrarı tanımlayacak başka bir kelime bulmakta güçlük çekiyorum. 

Kendi dilini bilmeyen bu nedenle okuduğunu anlamakta zorluk çeken bir bireye ana dilini dahi öğretmekte sıkıntı yaşayan bu sistemin yabancı dil öğretmesi nasıl beklenebilir ki? Hep sistemi eleştiriyoruz lakin sistemi oluşturan da bir bakıma bizleriz. Maalesef bu kısır döngü şu anda kırılacak gibi durmuyor. Bu konuda yapılması gereken köklü değişiklikler ve alınması gereken kararlar da bellidir. Somut bir adım atılmadıkça -yıllardır olduğu gibi- gittiğimiz yol bir arpa boyunu aşamayacak ve bir arpa boyunu dahi aşamayan yol ise bizi o alt sıralardan çıkarmaya yetmeyecektir. 

Yabancı dil öğrenmekte zorluk çekilmesi, Eğitim sistemi yetersiz ve dili gramatik kural ezberleyerek öğretiyor, Dil öğretiminde kelime ezberlemektense kalıplar üzerinden gidilmesi, Dil dinleme eksikliği, Eğitim sistemi yeteri kadar dili dinletmiyor, Yabancı dilin daha çok dinlenerek pratik yapılması, Dil öğrenme sürecinde istikrarın sağlanamaması, Yabancı dil öğreniminin sabır ve zaman gerektirmesi, Öğrenme gerekçelerinin belirlendiği bir plan dahilinde dil öğrenme sürecine devam edilmesi, Kendi dilimizi bilmiyoruz, Kitap okuma alışkanlığının eksikliği, Düzenli kitap okuma alışkanlığının kazandırılması, Cümle kurarken zorlanma, Öğrendiğimiz dilde yeterince konuşma pratiği yapmamak, Pratik yapmak için yabancı dilde daha çok konuşmak, Dil bilgisi kurallarının ezberlenmesi, Eğitim sisteminin yoğun bir şekilde gramere yoğunlaşması, Dil bilgisi kurallarının daha çok anlamli bağlamlar içerisinde öğrenilmesi, Yabancı dil öğrenmeye azimli olmamak, Hedefsiz bir öğrenme süreci, Öğrenme hedefinin net bir şekilde belirlenmesi, Yabancı dil öğrenmenin zor olduğu algısı, Farklı dillere yeterince maruz kalmamak, Yabancı dillerle daha sık karşılaşmayı sağlayacak aktivitelerin artırılması, Konuşulanı anlamakta zorluk çekilmesi, Yeterince dinlememe ve anlama pratiği yapmamak, Dil dinleme ve anlama üzerine egzersizlerin artırılması, Yabancı dil öğrenmede motivasyonun düşük olması, Yabancı dili ne için öğrenmeye ihtiyaç duyulduğunun net olmaması, Öğrenme motivasyonunu artıracak kişisel hedeflerin belirlenmesi
yabancı dil eğitimi eğitim yabancı dil online eğitimler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu resim, üzerinde parlak kırmızı bir elma bulunan bir kitap yığınını gösteriyor, elmanın tepesi yığından dışarı bakıyor. Ön planda, kırmızı kabuğu parlayan ve sapı yukarı doğru kıvrılan elma yakından görülebiliyor. Kitap yığınının arkasında bulanık sarı ve mavi bir arka plan var, sağ üst köşede kırmızı bir harf içeren beyaz bir kare var. Kitap yığınının solunda, üzerlerine harfler basılmış renkli blokların arasına serpiştirilmiş birkaç kalem görülebiliyor. Kitap yığınının alt kısmı görülebiliyor, kitaplardan birinin yakın çekimi mavi kapağını ve üzerine basılmış birkaç siyah kelimeyi gösteriyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Bilmenin Avantajları

03 Şubat 2019
Ahşap bir masanın üzerinde kırmızı bir kulaklık, yanında bir yığın kitap ve saatli bir küre bulunmaktadır. Kulaklığın solunda beyaz çizgileri olan kırmızı bir daire var ve masa çeşitli başka nesnelerle dolu. Görüntünün arka planı bulanık, ancak bir kitap rafının ve elinde bir işaret tutan bir kişinin ana hatları seçilebiliyor. Kulaklık ve kitaplar sıcak bir ışıkla aydınlatılmış, bu da görüntünün rahat ve davetkar görünmesini sağlıyor.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil Öğrenmek Zor Mu?

20 Haziran 2019
Çeşitli şekil ve boyutlarda teknelerle dolu bir limanın pitoresk görüntüsü. Arka planda kırmızı duvarlı ve beyaz kapılı bir bina yükseliyor. Ön plandaki tekneler parlak renklere sahip, özellikle bir teknenin gövdesi mavi ve kapağı yeşil. Kameraya yaklaştıkça suyun üzerinde beyaz bir cisim görülüyor. Gökyüzü masmavi ve güneş limanın üzerinde parlıyor. Tekneler hafif dalgalarda sallanırken bir huzur ve sükûnet duygusu var.
Yabancı Dil Eğitimi

Malta’da Yabancı Dil Eğitimi

04 Mart 2019
Kulaklık takmış bir adam kanepede oturmuş, kucağındaki dizüstü bilgisayara odaklanmıştır. Yüzünde ciddi bir ifade vardır ve elleri klavyenin üzerindedir. Kulaklarından bir çift kulaklık çıkmaktadır ve saçları hafif dağınıktır. Arka plan bulanık ve odak dışı, birkaç beyaz ve yeşil nesne görülebiliyor. Adam görüntünün net odağı ve belli ki derin bir konsantrasyon içinde.
Yabancı Dil Eğitimi

Yabancı Dil En Hızlı Nasıl Öğrenilir?

18 Ağustos 2018
Bu çevrimiçi kurs görseli kızıl saçlı ve kalpli bir kadını göstermektedir. İspanyolca kursunu (A1) temsil eden siyah beyaz puantiyeli bir gömlek giymektedir. Kalp ayrıca dil öğrenmenin önemini sembolize edebilecek kırmızı ve sarı şeritlerle süslenmiştir. Bence bu görsel öğrencileri İspanyolca kursuna (A1) katılmaya ve öğrenme yolculuklarını keyifli hale getirmeye teşvik ediyor.
5
(23)

İspanyolca Kursu (A1)

12 Konu5 Saat
Çağla AlperÇağla Alper
1110444
Bu online kurs, öğrencileri dış ticaret alanında eğitmek için tasarlanmıştır. İthalat ve ihracat ilkelerinin yanı sıra ilgili yönetmelik ve prosedürlerin anlaşılmasını sağlamaya odaklanmaktadır. Kurs, küresel ekonomi ve uluslararası ticaret topluluğuna genel bir bakış sağlamakta ve uluslararası ticaretin zorluklarını ve fırsatlarını araştırmaktadır. Ayrıca tarifeler, vergiler ve ticaret anlaşmaları gibi konuların yanı sıra dış ticarette lojistiğin önemini de kapsamaktadır. Devlet destekli ticaret gibi çeşitli uluslararası ticaret türlerinin yanı sıra belgelerin, formların ve elektronik sistemlerin kullanımı hakkında derinlemesine bilgi sağlar. Ayrıca, öğrenciler dış ticaretin işletmeler, çevre ve toplum üzerindeki etkilerini anlayacaklardır. Son olarak, kurs öğrencileri dış ticaret sektöründe başarılı olmak için gereken becerilerle donatmaktadır.
4.7
(82)

Dış Ticaret Eğitimi

11 Konu5 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
16611661
Bu görselde, bilgisayar ekranı olan bir çalışma masasının önünde duran bir kadın görülmektedir. Kadın kamera tarafına doğru bakmakta ve sade beyaz bir tişört giymektedir. Saçları açık kahverengi, omuzlarından biraz aşağı uzanır şekildedir ve yüzü ciddi bir ifade taşımaktadır. Görselin sol tarafında, masanın üstünde çeşitli ev bitkileri ve kırtasiye malzemeleri vardır. Duvarın açık mavi renkte olduğu ve çerçeveli bazı tablolar asılı olduğu görülüyor. Görselin sağ tarafında, masanın üzerinde daha fazla bitki ve çerçeveli bir fotoğraf yer almakta. Görselin alt kısmında turuncu ve beyaz renkte, "KORECE EĞİTİMİ" yazısı bulunmaktadır. Bu metin, bir tür eğitim veya kurs reklamı olduğunu düşündürebilir. Genel olarak görsel, düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamını yansıtmaktadır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
11020