AnasayfaBlogWilliam Shakespeare ve Gizemli Kayıp Yıllar
Popüler Yazılar

William Shakespeare ve Gizemli Kayıp Yıllar

10 Ağustos 2018
Siyah zemin üzerinde siyah bir karenin yakın çekimi. Kare sağa doğru hafifçe merkezin dışında ve tüm kenarları aynı uzunlukta mükemmel bir kare. Kenarlar keskin ve belirgin, karenin merkezi ise çevresindeki arka plandan biraz daha açık. Köşeler hafifçe yuvarlatılmış ve genel görünüm net ve berrak. Karenin kenarları siyah arka planla neredeyse kusursuz bir şekilde karışarak birleşik bir görünüm oluşturuyor. Genel etki cesur ve çarpıcı bir görüntüdür.
Bilgi ÖzetiAyrıntılı Bilgiİlgili Yorumlar
Shakespeare'in DoğumuWilliam Shakespeare, 1564 yılında Stanford-Upon Avon'da doğdu. Belediye meclisi üyesi ve deri eşya tüccarı John Shakespeare ve toprak sahibi bir ailenin kızı olan Mary Arden'in sekiz çocuklarından üçüncüsüdür.Ebeveynlerinin mesleklerinin, Shiakespeare'in oyunculuk ve yazarlık kariyerine ne kadar etkisi olduğu bilinmemekte.
Shakespeare'in Kayıp YıllarıShakespeare'in hayatındaki iki önemli periyot, birincisi Grammer School'u bırakıp evlenmesi, ikincisi ise ikizlerinin doğumu ardından Londra Tiyatrosu'nun ortaya çıkışı arasında geçen zaman.Bu iki dönem hakkında çok az bilgi bulunuyor ancak kayıp yılların ardından kariyerinde çok önemli sonuçları olduğu düşünülmekte.
Rivayetlerle Doldurulan BoşluklarBirtakım söylentilere göre, Shakespeare bu dönemde geyik avlamak suçu, askerlik, öğretmenlik gibi sebeplerle Stanford'dan Londra'ya gitmiş olabilir.Shakespeare'in kayıp yıllarının gerçekten ne yaşadığı bilinmiyor ve bu konuda yalnızca söylentiler bulunuyor.
20. Yüzyıl Biliminsanlarına GöreBazı bilim insanlarına göre, Shakespeare, William Shakeshafte ismiyle anılan ve katolik toprak sahibi Lanchshire'lı Alexander Hoghton tarafından öğretmen olarak atanan kişi olabilir.Bu fikir, kesin bir kanıta dayanmamakla birlikte, Shakespeare'in kayıp yıllarındaki faaliyetleri hakkında bir hipotez sunmaktadır.
Gizemli YazarBazıları, Shakespeare'in oyunlarının, birden çok yazarın ortak bir ürünü olduğunu veya başkalarının oyunlarının editörlüğünü yapan bir oyuncu olduğunu ileri sürmektedir.Bu, Shakespeare'in yazılarının sadece kendisine ait olup olmadığına ilişkin süregelen bir tartışmanın parçasıdır.
Shakespeare'in OyunlarıShakespeare'in oyunları üç kategoride toplanır: Tarihsel oyunlar, komedyalar ve trajediler.Shakespeare, bu farklı türlerde oyunlarını genel olarak düzensizliğin düzene dönüşüyle çözüme uğrayan ayaklanma, çalkantı, ihanet ve savaş gibi olayları ele alarak üretmiştir.
Shakespeare ve EdebiyatShakespeare, İngiliz edebiyatına olan katkıları ve hala güncelliğini koruyan eserleriyle tanınır.Oyunlarındaki birey-toplum dengesi ve kişi karmaşık yapısı, komedya ve tragedya yapısının çok boyutlu hale gelmesini sağlamıştır.
Shakespeare'in EvliliğiAnne Hathaway ile evlenmesi Kraliyet okulunu bıraktığı döneme denk gelmektedir.Evliliği ve çocukları doğrulanan Shakespeare'in özel hayatındaki birçok detay bilinmemektedir.
Shakespeare'in Son Yılları1592'de, kayıp yılların sonunda Londra'da kendini bir oyun yazarı olarak tanıtmıştır.Shakespeare'in kayıp yılların ardından yüksek bir başarı ve tanınmışlık seviyesine ulaşması, bu dönemin kariyerinde çok önemli olduğunu gösteriyor.
Shakespeare'in ÖlümüShakespeare, 23 Nisan 1616'da öldü. Ölüm nedeni bilinmemektedir.Shakespeare'e ölümünden sonra büyük bir değer verildi ve eserleri tüm dünyada tanınmıştır.

İngiliz Edebiyatı denince edebiyatla ilgilensin ilgilenmesin herkesin aklına ilk gelen isimdir şüphesiz ki Shakespeare. Bunun nedeni tabi ki İngiliz edebiyatına olan katkıları ve verdiği kaliteli günümüzde bile güncelliğini koruyan eserler yazmış olması. Edebi hayatının yanı sıra özel hayatındaki gizemlerden bahsetmeye ne dersiniz?

Shakespeare Kimdir?

William Shakespeare, belediye meclisi üyesi ve deri eşya tüccarı John Shakespeare ve toprak sahibi bir ailen kızı olan Mary Arden'in sekiz çocuklarının üçüncüsü olarak Stanford-Upon Avon 'da 1564 yılında doğdu. Kings New School'da eğitim gördü ve hayatındaki gizemli süreç Shakespeare'in Kayıp Yılları'ı tam da bundan sonra başladı. Sizlere Shakespeare'in hayatının bilinmediği iki farklı periyottan bahsetsem mesela?

Bu dönemlerden ilki 1578-1582 yıllarında Shakespeare'in Grammer School'u yani bizim kültürümüzde karşılığı edebiyat eğitimi verilen bir kurum olabilecek bir okulu bırakmasıyla Anne Hathaway'le evlilik yaptığı dönemi kapsarken, ikincisi 1585 yılında ikizlerinin doğmasıyla 1592 yılında Londra Tiyatrosu'nun ortaya çıkması arasında geçen zamana denk gelmektedir. Shakespeare'in ortadan kaybolmasının nedenleri ve bu süreçte kendini geliştirmek için yaptığı çalışmalar bilinmemekte fakat kayıp yılların ardından ortaya çıkışındaki gelişmelere bakılarak bu kararının kariyerinde çok önemli sonuçları olduğunu söyleyebiliriz.

Rivayetlerle Doldurulan Boşluklar

İlk kayıp dönem ile ilgili hiçbir bilgiye ulaşılmamış olsa da ikinci kayıp dönem ile ilgili az da olsa birtakım bilgilere ulaşılmıştır. Shakespeare'in kayıp yılları ile ilgili söylentilerden biri ilk Shakespeare biyografisini yazan Nicholas Rowe tarafından ortaya atılmış. Rowe'a göre Shakespeare, Thomas Lucy'nin mülkünde geyik avlamak suçundan cezalandırılmış ve bu cezadan kaçmak için yaşadığı kasabadan ayrılarak Londra'ya gitmiştir.

John Aubrey tarafından ortaya atılan bir başka rivayete göre ise, Shakespeare bu dönemde avukat, asker ya da öğretmen olarak görevlendirilerek Londra'ya gönderilmiş. Kimine göre görevlendirme ile giderken kimine göre ise kayıp yılların başına denk gelen 1580'lerde tanıştığı bir tiyatro grubuyla şehirden ayrılmış, Stanford'a taşınmış ve bu süreçte hem tiyatroyla ilgilenmiş hem de Stanford'daki aile işine yardımcı olmuştur.

Kayıp Yılları 

Bazı 20.yüzyıl bilginlerine göre ise vasiyetinde William Shakeshafte ismiyle belirttiği William Shakespeare'i katolik toprak sahibi Lanchshire'lı Alexander Hoghton'ı öğretmen olarak görevlendirilmiştir. Neler yaptığı bilinmemekle birlikte bu dönemin Shakespeare'in sanat kariyerinde kendini bulmasına ve kayıp yılların sonu olan 1592'de kendini oyun yazarı olarak Londra'da tanıtmasına yardımcı olduğu ortada. Böylesine büyük bir sanatçının hayatının da eserleri kadar dikkat çekmesi şaşırmamak gerek.

Shakespeare'in toplumsal değerlerin, koro yerine, oyun kahramanlarının karşıtı ya da tamamlayıcısı kişi tarafından temsil edilişi, oyunlardaki birey-toplum dengesinin kurulmasına yol açmış; kişilerin çok yönlü karmaşık bireysel yapısı gerek komedya gerek tragedya yapısının çok boyutlu hale gelmesine yol açmıştır. 

Gizemli Yazar

Bazıları Shakespeare’in oyunlarının, yazarların her birinin kendi uzmanlığını eklediği ortak bir ürün olduğunu ileri sürmektedir. Yoksa Shakespeare başkalarının oyunlarının editörlüğünü yapıp onları sahneye koymak için hazırlayan yetenekli bir oyuncu muydu? Onun, müsveddelerinden hiçbir zaman ‘bir satır silmediği’ söyleniyor. Eğer başka yazarların kendisine sunduğu yazıları küçük düzeltmelerle baskıya hazırladıysa, bu doğru olabilir.

Shakespeare'in oyunları kaç kategoride toplanır?

Oyunları 3 kategoride toplanır. Tarihsel oyunlar, komedyalar ve tregedyalar. Ülkesinin tarihinin önemli olaylarına dayalı oyun dizisini ilk başlatmış olan Shakespeare, genellikle düzensizliğin düzene dönüşüyle çözüme uğrayan ayaklanma, çalkantı, ihanet ve savaş gibi olayları ele aldığı tarih oyunlarını ilk dönemlerinde üretmiştir.

Shakespeare'in Doğumu, William Shakespeare, 1564 yılında Stanford-Upon Avon'da doğdu Belediye meclisi üyesi ve deri eşya tüccarı John Shakespeare ve toprak sahibi bir ailenin kızı olan Mary Arden'in sekiz çocuklarından üçüncüsüdür, Ebeveynlerinin mesleklerinin, Shiakespeare'in oyunculuk ve yazarlık kariyerine ne kadar etkisi olduğu bilinmemekte, Shakespeare'in Kayıp Yılları, Shakespeare'in hayatındaki iki önemli periyot, birincisi Grammer School'u bırakıp evlenmesi, ikincisi ise ikizlerinin doğumu ardından Londra Tiyatrosu'nun ortaya çıkışı arasında geçen zaman, Bu iki dönem hakkında çok az bilgi bulunuyor ancak kayıp yılların ardından kariyerinde çok önemli sonuçları olduğu düşünülmekte, Rivayetlerle Doldurulan Boşluklar, Birtakım söylentilere göre, Shakespeare bu dönemde geyik avlamak suçu, askerlik, öğretmenlik gibi sebeplerle Stanford'dan Londra'ya gitmiş olabilir, Shakespeare'in kayıp yıllarının gerçekten ne yaşadığı bilinmiyor ve bu konuda yalnızca söylentiler bulunuyor, 20 Yüzyıl Biliminsanlarına Göre, Bazı bilim insanlarına göre, Shakespeare, William Shakeshafte ismiyle anılan ve katolik toprak sahibi Lanchshire'lı Alexander Hoghton tarafından öğretmen olarak atanan kişi olabilir, Bu fikir, kesin bir kanıta dayanmamakla birlikte, Shakespeare'in kayıp yıllarındaki faaliyetleri hakkında bir hipotez sunmaktadır, Gizemli Yazar, Bazıları, Shakespeare'in oyunlarının, birden çok yazarın ortak bir ürünü olduğunu veya başkalarının oyunlarının editörlüğünü yapan bir oyuncu olduğunu ileri sürmektedir, Bu, Shakespeare'in yazılarının sadece kendisine ait olup olmadığına ilişkin süregelen bir tartışmanın parçasıdır, Shakespeare'in Oyunları, Shakespeare'in oyunları üç kategoride toplanır: Tarihsel oyunlar, komedyalar ve trajediler, Shakespeare, bu farklı türlerde oyunlarını genel olarak düzensizliğin düzene dönüşüyle çözüme uğrayan ayaklanma, çalkantı, ihanet ve savaş gibi olayları ele alarak üretmiştir, Shakespeare ve Edebiyat, Shakespeare, İngiliz edebiyatına olan katkıları ve hala güncelliğini koruyan eserleriyle tanınır, Oyunlarındaki birey-toplum dengesi ve kişi karmaşık yapısı, komedya ve tragedya yapısının çok boyutlu hale gelmesini sağlamıştır, Shakespeare'in Evliliği, Anne Hathaway ile evlenmesi Kraliyet okulunu bıraktığı döneme denk gelmektedir, Evliliği ve çocukları doğrulanan Shakespeare'in özel hayatındaki birçok detay bilinmemektedir, Shakespeare'in Son Yılları, 1592'de, kayıp yılların sonunda Londra'da kendini bir oyun yazarı olarak tanıtmıştır, Shakespeare'in kayıp yılların ardından yüksek bir başarı ve tanınmışlık seviyesine ulaşması, bu dönemin kariyerinde çok önemli olduğunu gösteriyor, Shakespeare'in Ölümü, Shakespeare, 23 Nisan 1616'da öldü Ölüm nedeni bilinmemektedir, Shakespeare'e ölümünden sonra büyük bir değer verildi ve eserleri tüm dünyada tanınmıştır
gizemkayıp yıllarmodedyashakespearetragedya yazar
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Uzun kahverengi saçları sırtından aşağı dökülen bir kadın uzun bir kitap yığınının önünde duruyor. Üzerinde, kumaşını koyu renk bir desenin süslediği beyaz bir elbise var. Arka planda, duvarda sakallı bir adamın resmi asılıdır. Sağda, bir kitabın yakın çekimi logosunu ortaya çıkarıyor. Bir başka yakın çekimde, gözleri görünmeyen bir şeye dikkatle odaklanmış bir adamın yüzü görülüyor. Son olarak, kadının boynunun yakın çekimi narin yüz hatlarını ortaya çıkarıyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bilgiyle çevrili bir kadının büyüleyici görüntüsünü oluşturuyor.
Kişisel Gelişim

Dünya Klasikleri Listesi

12 Ağustos 2020
Bu resim bir fincanın içindeki kalem koleksiyonunu göstermektedir. Fincan parlak yüzeyli beyaz bir malzemeden yapılmıştır ve fincanın içi çeşitli kalemlerle doludur. Kalemler çoğunlukla sarı renklidir, ancak kırmızı, gri ve siyah uçlu olanlar da vardır. Ayrıca arka planda, kapağına siyah metin basılmış bir kitap var. Fincan düz bir yüzeyde duruyor ve kalemler fincanın içine düzgün bir şekilde dizilmiş. Sahne parlak, neşeli bir atmosfere sahip ve kalemler kullanılmaya hazır gibi görünüyor.
Bölümler

İngiliz Dili ve Edebiyatı

01 Mayıs 2020