AnasayfaBlogWeb Tasarıma Nereden ve Nasıl Başlanır?
Video

Web Tasarıma Nereden ve Nasıl Başlanır?

08 Nisan 2021
Yuvarlak yüzlü ve gözlüklü bir adam doğrudan kameraya bakmaktadır. Koyu kahverengi gözleri ve düzgün kesilmiş bir sakalı var. Beyaz yakalı ve uzun kollu siyah ve sarı dokulu bir gömlek giymektedir. Saçları geriye doğru düzgünce taranmış ve siyah bir gözlük takıyor. Sıcak ve dostane bir ifadesi vardır ve duruşu rahat ama kendinden emindir. Elleri önünde kenetlenmiş ve beyaz duvarları ve ahşap zemini olan iyi aydınlatılmış bir odada duruyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Beytullah Anı Kimdir?Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri öğretmenidir. Ayrıca İstanbul İşletme Enstitüsü’nde de eğitmenlik yapmaktadır.5 yıldır öğretmenlik ve 1 yıldır İstanbul İşletme Enstitüsü’nde eğitmenlik yapmaktadır.
HTML Nedir? Ne İşe Yarar?Web sitesinin temelini oluşturan bir işaretleme dilidir.Bir programlama dili olarak tanımlanmaz, web sitesinin ana hattını ve iskeletini çıkarır.
HTML Kullanmadan Web Sitesi Yapılabilir Mi?Her web sitesinin temeli HTML'dir, dolayısıyla HTML olmadan web sitesi yapılamaz.Javascript gibi dillerle yapılıyor olmasına rağmen, temelde HTML bulunur.
HTML ve CSS Arasında İlişkiCSS, HTML'in göze hoş görünmesini sağlar. İkisi birlikte kullanılır.HTML web sitesinin iskeletini, CSS ise dış görünüşünü oluşturur.
Önce Hangi Dili Öğrenmek Gerekir?Önce HTML öğrenmek gerekiyor. Ardından CSS öğrenilir.CSS tek başına bir işe yaramaz, HTML'in üzerine inşa edilir.
HTML Kodlama İçin Önerilen EditörlerAtom, Notepad ++ ve Adobe Dreamweaver CC yaygın olarak kullanılır.Kullanıcılar, kendi bildikleri editörleri de serbestçe kullanabilir.
Yeni Başlayanların İzlemesi Gereken YolEnstitude'deki eğitimler, yeni başlayanlara göre tasarlanmıştır.Hiç bilgisi olmayan herkesin rahatlıkla öğrenebileceği bir yapı sunulur.
HTML ve CSS EğitimiEğitim sırasında, HTML ve CSS'nin tüm önemli konuları üzerinde durulur.Eğitim, en temelden başlar ve en ince ayrıntılara kadar gider.
Web TasarımHTML ve CSS, her web sitesinin temel yapısını oluşturur.Estetik bir web sitesi oluşturmanın anahtarı, HTML ve CSS'dir.
Web Sitesi OluşturmaBir web sitesini oluşturmanın temelinde HTML vardır.CSS, web sitesinin görsel boyutunu oluşturur.

HTML5 ve CSS3 eğitimi eğitmeni Beytullah Anı ile web sitesi kurma yöntemlerini konuştuk. Aynı zamanda Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Öğretmeni olan Beytullah Anı’dan HTML5 ve CSS3 ile website tasarlama konularında bilgiler aldık.

Beytullah Anı Kimdir?

Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri öğretmeniyim. 5 yıldır öğretmenlik yapmaktayım. 1 yıla aşkın süredir de İstanbul İşletme Enstitüsü’nde eğitmenlik yapmaktayım.

HTML Nedir? Ne İşe Yarar?

Hareketli metin işaretleme dili, web sitelerimizin temelini oluşturan yapı. HTML için bir programlama diyemiyoruz. İsminin de açılımdan anlaşılacağı gibi işaretleme dili. Programlama dillerinde for döngüsü gibi konulara değinirken HTML’de bu yapılar yoktur. Çok daha basit, web sitelerini temelini oluşturan, ana hattını, iskeletini çıkarmamızı sağlayan bir yapıdır. Bir web sitesi yapmak istiyorsak temelinde HTML vardır.

HTML Kullanmadan Bir Web Sitesi Yapılabilir Mi?

HTML olmadan web sitesi olmuyor maalesef. Javascript gibi farklı dillerle yapılıyor ancak hepsinin temelinde HTML yatıyor. Ya da hazır bazı yapılar, sürükle bırak mantığıyla yapılan platformlar var. onların da temelinde HTML var. İşin başlangıç noktası. 

HTML ve CSS Arasında Nasıl Bir İlişki Var?

CSS’i HTML’den ayrı düşünemeyiz. CSS HTML’deki yapıları tamamlayan, göze hoş görünmesini sağlayan bir yapıdır. Bir yemek hazırladınız tatsız tuşsuz bu HTML, baharatla süslediğiniz kısmı da CSS’i temsil ediyor. İkisi bir araya geldiğinde güzel bir yemek ortaya çıkıyor. Baharatsız yemek de olur ama yemeksiz baharat olmaz

 CSS’i tek başına düşünemiyoruz. Sadece HTML kullanarak ortaya bir web sitesi çıkartabiliriz. Ancak estetik açıdan çok güzel durmayabilir. Renk cümbüşü göremeyiz. CSS’i dahil ettiğimizde çok daha estetik bir web sitesi görebiliriz. 

Önce Hangisini Öğrenmek Gerekiyor? HTML Mi CSS Mi?

Önce HTML, HTML üzerine CSS inşa ediyoruz. CSS tek başına bir işe yaramıyor. Binanın inşaatlarını HTML üzerine yapıyorsunuz. Görsel boyutu da CSS. Önce HTML öğreniyoruz. Sonra da CSS.

HTML Kodlama İçin Hangi Editörleri Öneriyorsunuz?

Eğitimlerde kendi bildikleri editörleri kullanmalarında da bir kısıtlama yok. Atom, Notepad ++ ve Adobe Dreamweaver CC kullananlar var. Yaygın editörler mevcut. 

Yeni başlayanlar nasıl bir yol izlemeli? Nereden başlamalı?

Enstitüde verdiğimiz eğitim yeni başlayanlara göre. En temelden başlayarak önemli hususları vererek. En ince ayrıntıları söyleyerek eğitimi tamamlıyoruz. Hiç bilgisi olmayan herkesin çok rahatlıkla öğrenebileceği bir yapı mevcut. Gelsinler eğitimimizi görsünler. 


Javascript Kullanmadan Sadece HTML ve CSS Kullanarak Göze Hoş Gelen Bir Web Sitesi Yapılabilir Mi? 

HTML ve CSS başlı başına bir site oluşturmak için yeterli. Sadece HTML bilerek web sitesi yaparız. Görsellikler az olur. CSS ilave ettiğimizde rengarenk bir site yapısı elde ederiz. Bir noktada işimizi görecektir. Çok daha etkili efektlerin yaygın olduğu bir site istiyorsanız Javascript kullanımı giriyor. Çok çok güzel web siteleri elde etmek için javascript gerekiyor. Ancak HTML ve CSS olmadan olmaz.

HTML ve CSS Öğrendikten Sonra Ne Öğrenmelerini Önerirsiniz?

Sonrası kişinin kendi izleyeceği yola bağlı. Ne yapmak istiyor? Bundan sonrası dinamik dediğimiz web siteleri devreye giriyor. Orada kullanıcı tercihinde göre bir tercihte bulunabilir. PHP olabilir.

HTML ve CSS Eğitimine Kimler Katılmalı?

Lise kademesinden öğrencilerden sektörden birçok kesim katılıyor. Eğitimimize herk esimden arkadaşları davet ediyorum. Artık her yer için dijital mecra şart.

HTML CSS Bilen Birisi Nerede Çalışabilir? Sadece Bunları Bilerek Bir Yazılım Şirketinde Çalışmak Mümkün Mü?

HTML ve CSS bilmek tek başına bir işte çalışmak için yeterli bir nitelik değil. HTML CSS bilip javascript bilip artı farklı PHP bilen gibi insanları arıyor firmalar. Bu alanda ilerleyeceksiniz işin temeli, en başta öğrenilmesi gereken burası. 

Münevver Birol: Upwork ve freelancer gibi platformlarda freelance tasarım işleri yapanlar var. Dolar üzerinden kazandıkları için güzel bir gelir elde ediyorlar. Böyle bir eğitime katılarak freelance çalışıp para kazanabilecek kadar yetkinliğe sahip olunabilir mi?

Bizim eğitimimiz 5 saatlik bir eğitim. Müfredata bakabilirler. 5 saate göre yoğun bir eğitim var. Eğitimi bitirdiğimizde tam yetkinliğe sahip olamıyoruz. Temelleri atıyoruz. Üzerine konulan çok az bilgi birikimiyle freelance çalışabilirler. Gelir kapısına dönüştürebilirler. 

PHP Bilen Biri HTML veya CSS Konusunda Zorlanır Mı?

PHP gibi farklı programlama dillerini bilenler için HTML CSS çok basit olacaktır. O aşamaya geldiyse HTML CSS’ten bir şeyler biliyordur. 

Münevver Birol: Wordpress sitesi olanlar genellikle basit HTML düzenlemeleri konusunda sorun yaşayabiliyor. Bu eğitimde küçük çaplı tasarım sorunlarını giderebilecek kadar bir şeyler öğrenebilecekler mi?

Oradaki düzenlemeleri yapabilecek kabiliyetleri eğitimimizde alıyorlar.

HTML ve CSS Eğitiminde Hangi Ders Başlıkları Var?

İlk akşam temel HTML etiketlerinden bahsediyoruz. Web sitesi için olmazsa olmaz host ve domain terimlerini anlatıyoruz. Listeler, tablolar, link ekleme, resim ekleme, semantik etiketler var, dil yapısı var, işin mantığını da veriyoruz. Form yapılarına değiniyoruz. CSS’te hangi çeşit yapılara var konusuna değiniyoruz. Tablo biçimlendirme işlemimiz var, CSS kullanarak HTML’deki tabloyu biçimlendiriyoruz. Font kullanımı, liste biçimlendirme var. Dolu dolu bir eğitim oluyor.

Münevver Birol: Diğer bir konu ise SEO konusu. HTML etiketleri arama motorları tarafından oldukça önemli. H1-H2 gibi HTML etiketlerinin yanlış kullanılması SEO konusunda sitelere zarar veriyor. SEO alanında çalışmak isteyenler HTML bilmeli diyebiliriz. Peki SEO geliştirmesi yapanlar başka hangi konuları öğrenirler ne işlerine yarar. 

SEO Tarafında Çalışanlar Kesinlikle HTML Bilmeli Diyebilir Miyiz?

Evet diyorum bu soruya. Eğitimde semantik etiketlerden bahsediyoruz. SEO konusunu direkt etkiliyor. HTML bilerek SEO’da anahtar kelimelere nasıl müdahale edeceğimizi öğreniyoruz. HTML bilmeden SEO’cu olunmuyor. SEO bilen birinin HTML bilmesi gerekli diyebiliriz.

HTML CSS Kullanmadan Bir Web Sitesi Yapmak Mümkün Mü?

HTML CSS bu işte olmazsa olmaz kısım. Sitemizin görünümü estetik hale getirmek istiyoruzdur. O zaman javascript dahil edebiliriz. 

CSS Framework İçin Ne Önerirsiniz? Kullandığınız ve Sevdiğiniz Bir Framework Var Mı?

Gelen olarak BootStrap kullanmayı tercih ediyorum. 

Web Sitesi Tasarlamak İsteyenlere İletmek İstediğiniz Bir Mesajınız Var Mı?

Herkesin öğrenme yöntemi farklıdır. Eğitimimiz bu noktada iyi bir kaynak. 5 saatlik eğitimde bu kadar dolu bilgileri bulabilecekleri bir başka eğitim olduğunu düşünmüyorum. Gelen arkadaşlar bu alanda çok şey öğrenmiş olacaklar. 

Beytullah Anı Kimdir?, Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri öğretmenidir Ayrıca İstanbul İşletme Enstitüsü’nde de eğitmenlik yapmaktadır, 5 yıldır öğretmenlik ve 1 yıldır İstanbul İşletme Enstitüsü’nde eğitmenlik yapmaktadır, HTML Nedir? Ne İşe Yarar?, Web sitesinin temelini oluşturan bir işaretleme dilidir, Bir programlama dili olarak tanımlanmaz, web sitesinin ana hattını ve iskeletini çıkarır, HTML Kullanmadan Web Sitesi Yapılabilir Mi?, Her web sitesinin temeli HTML'dir, dolayısıyla HTML olmadan web sitesi yapılamaz, Javascript gibi dillerle yapılıyor olmasına rağmen, temelde HTML bulunur, HTML ve CSS Arasında İlişki, CSS, HTML'in göze hoş görünmesini sağlar İkisi birlikte kullanılır, HTML web sitesinin iskeletini, CSS ise dış görünüşünü oluşturur, Önce Hangi Dili Öğrenmek Gerekir?, Önce HTML öğrenmek gerekiyor Ardından CSS öğrenilir, CSS tek başına bir işe yaramaz, HTML'in üzerine inşa edilir, HTML Kodlama İçin Önerilen Editörler, Atom, Notepad ++ ve Adobe Dreamweaver CC yaygın olarak kullanılır, Kullanıcılar, kendi bildikleri editörleri de serbestçe kullanabilir, Yeni Başlayanların İzlemesi Gereken Yol, Enstitude'deki eğitimler, yeni başlayanlara göre tasarlanmıştır, Hiç bilgisi olmayan herkesin rahatlıkla öğrenebileceği bir yapı sunulur, HTML ve CSS Eğitimi, Eğitim sırasında, HTML ve CSS'nin tüm önemli konuları üzerinde durulur, Eğitim, en temelden başlar ve en ince ayrıntılara kadar gider, Web Tasarım, HTML ve CSS, her web sitesinin temel yapısını oluşturur, Estetik bir web sitesi oluşturmanın anahtarı, HTML ve CSS'dir, Web Sitesi Oluşturma, Bir web sitesini oluşturmanın temelinde HTML vardır, CSS, web sitesinin görsel boyutunu oluşturur
web tasarım
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, düz beyaz bir arka plana sahip bir bilgisayar ekranını ve üzerinde görüntülenen metni göstermektedir. Metin siyah renkte görünmekte ve çeşitli boyut ve yazı tiplerinden oluşmaktadır. Metin düzgün, düzenli bir şekilde düzenlenmiş ve ekran boyunca organize bir desen oluşturuyor. Metin oldukça net ve keskin görünüyor ve kolayca okunabiliyor. Metin ve beyaz arka plan arasındaki kontrast temiz ve görsel olarak çekici bir görünüm yaratıyor. Metnin genel tasarımı estetik açıdan hoş ve bilgisayar ekranının profesyonel ve modern görünmesini sağlıyor.
5
(3)

Bootstrap Eğitimi

40 Konu10 Saat
Beyaz, yakalı düğmeli gömlek giyen ve gözlük takan orta yaşlı bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Koyu renk, kısa saçları, güçlü bir çene hattı ve kendinden emin bir ifadesi vardır. Gömleğinin üst düğmeleri açık ve kolları dirseklerine kadar kıvrılmış. Çenesinde ve yanaklarında hafif bir kirli sakal var. Geniş bir alnı vardır ve kaşları hafifçe kalkıktır. Gözlükleri siyah ve dikdörtgen şeklindedir ve çerçeveleri biraz büyüktür. Genel olarak akıllı ve yetkin görünüyor.Volkan Asildeveci
808464
Bu görüntü Photoshop odaklı bir çevrimiçi kursa ait. Muhtemelen kursa katılan, dizüstü bilgisayarlı bir erkek ve kadın görülüyor. Arka plan mavi ve ekranda kursun içeriğini gösteren bazı metinler var gibi görünüyor. Ek olarak, bir işaretin yakın çekimi, siyah arka plan üzerinde beyaz bir o harfi ve mavi arka plan üzerinde beyaz bir harf var. Ayrıca bir elin yakın çekimi de var. Tüm bu unsurlar birlikte çalışarak kursun bir Photoshop kursu olduğunu gösteriyor. AsticaVision AI sayesinde bu görüntü hızlı bir şekilde analiz edilebilir ve kursun içeriği belirlenebilir. Bu gelişmiş teknoloji, insanların çevrimiçi bir kursun içeriğini hızlı ve doğru bir şekilde anlamalarına yardımcı olabilir.
5
(59)

Photoshop Eğitimi

18 Konu5 Saat
Bu, selfie çeken genç bir adamın görüntüsüdür. Kollarını açmış, açık renkli bir duvarın önünde durmaktadır. Beyaz bir tişört, mavi kot pantolon ve bir çift spor ayakkabı giymektedir. Sağ elinde bir cep telefonu var ve kendi fotoğrafını çekmek için telefonu havaya kaldırıyor. Yüzünde parlak bir gülümseme var ve gözleri konsantrasyonla kapalı. Koyu renk saçları düzgünce bir tarafa taranmış. Hayatının bir anını yakalarken rahat ve mutlu görünüyor.Kemal Kaluç
1102464