AnasayfaBlogUzaktan Eğitim Sürecinde Neler Yapılabilir?
Uzaktan Eğitim

Uzaktan Eğitim Sürecinde Neler Yapılabilir?

23 Nisan 2021
Gözlüklü bir kadın bulanık bir arka planın önünde duruyor. Mor bir gömlek giyiyor ve göğsünde bir ben var. Gözleri uzaklara odaklanmış ve dudaklarında küçük bir gülümseme var. Gözlükleri ışığı yansıtarak gözlerinin daha parlak görünmesini sağlıyor. Hafifçe sola doğru bakıyor ve saçları düzgün bir şekilde toplanmış. İfadesinde sakinlik ve şaşkınlık var. Huzurlu ve memnun görünüyor. Gözlükleri ince ve çerçevesiz, bu da onun sofistike görünümüne katkıda bulunuyor. Mor gömleği sade ve basit, bu da onun zarif ve zamansız görünmesini sağlıyor.
KategoriÖneriAçıklama
Öğretmenler İçin ÖnerilerÖğrenciyle İletişim KurunDikkat ve ilgi seviyesini artırmak, geri bildirim sağlamak ve motivasyonu güçlendirmek için öğrenciyle düzenli ve etkili iletişim kurulması önemli.
Öğretmenler İçin ÖnerilerDers Planı HazırlayınDers verimliliğini artırmak için hangi konunun ne sırayla anlatılacağı, hangi öğretim yöntem ve materyallerin kullanılacağı önceden belirlenmelidir.
Öğretmenler İçin ÖnerilerAkran Etkileşimi İçin Fırsatlar SununÖğrencilerin kendi aralarında etkileşimi sağlayabilecekleri ortamlar oluşturmak öğrenme sürecini destekler.
Öğrenciler İçin ÖnerilerUygun Ortamınız OlsunDikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sessiz, temiz ve düzenli bir çalışma ortamı hazırlamalıdır.
Öğrenciler İçin ÖnerilerFiziksel Sınırlar OluşturunDers ve dinlenme ortamının ayrılması odaklanmayı arttırır.
Öğrenciler İçin ÖnerilerDerslere Canlı Bir Şekilde KatılınCanlı ders saati boyunca aktif olmak ve sorular sormak, öğrenme sürecini olumlu etkiler.
Öğrenciler İçin ÖnerilerTelefondan UzaklaşınTelefon bildirimlerinin dikkati dağıtmasını engellemek için ders çalışırken telefonun kapatılması veya dışarıda bırakılması önerilir.
Öğrenciler İçin ÖnerilerKendi Planınızı HazırlayınGünlük çalışma planını yapmak, ödevlerin zamanında bitirilmesine yardımcı olacak ve motivasyonu artıracaktır.
Uzaktan Eğitim Ne DemekTanımFarklı mekanlarda bulunan öğretmen ve öğrencilerin internet aracığıyla yürüttükleri bu eğitim sürecine 'uzaktan eğitim' denir.
Uzaktan Eğitim TürleriSenkron/AsenkronUzaktan eğitim ya canlı/gerçek zamanlı (senkron) ya da canlı olmayan (asenkron) şekilde gerçekleştirilir.

Türkiye’de pandemi öncesine kadar uzaktan eğitim, örgün eğitime alternatif olarak görülüyordu. Pandemiyle birlikte zorunluluk haline geliyor. Tüm seviyedeki eğitimler uzaktan eğitime geçiyor. Bu durum da şu soruyu akıllara getiriyor. Uzaktan eğitim nedir? Uzaktan eğitim sürecinde neler yapılabilir? Yazımız bu sorular etrafında şekilleniyor.

Uzaktan Eğitim Nedir?

Eğitim süreci sanal bir dünya olan internet aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Farklı mekânlar da bulunan öğretmen ve öğrencilerin internet aracığıyla yürüttükleri bu eğitim süreci ‘uzaktan eğitim’ olarak tanımlanıyor. Uzaktan eğitim senkron ve asenkron olarak iki biçimde gerçekleştiriliyor. Senkron eğitim canlı ve gerçek zamanlıyken asenkron eğitim canlı ve gerçek zamanlı değildir.

Öğretmenler İçin Öneriler

Öğrenciyle İletişim Kurun

öğrenciyle iletişim kurmak öğrenme sürecini olumlu etkiliyor. öğrencilerin derse karşı dikkat ve ilgileri artıyor. verimli bir öğrenme süreci için öğrencilere çalışmaları hakkında sorular sorabilirsiniz. desteğe ihtiyacı olup olmadıklarını öğrenebilirsiniz. farklı konularda fikir alışverişinde bulunabilirsiniz. öğrencilere yaptığı ödevler, derste beyan ettiği fikirler ve yaptığı sunumlar hakkında geri bildirim verebilirsiniz. daha iyisini yapması için motive edebilirsiniz. 

Uzaktan eğitim senkron olarak gerçekleşiyorsa mutlaka kameralar açık olmalı. Nedeni ise öğrencilerin doğrudan gözlerine bakmanın öğrencilere “senin söylediklerini önemsiyorum” mesajını vermesi. Diğer yandan da iletişimin daha güçlü kurulmasını sağlıyor. Uzaktan eğitimde aynı ortamda bulunmak mümkün olmadığı için kameranın aktif kullanılması gerekiyor. Aktif kullanımı sağlamak için kameranın sağ yanında bulunan ışığa bakmanız yeterli. Bu durum öğrencilere gözlerime bakıyor hissiyatı oluşturuyor. Böylece öğrencilerin dikkatini toplaması daha kolay hale geliyor.

Ders Planı Hazırlayın

Ders planı hazırlamak derslerin daha planlı olmasını sağlıyor. Verimliliği de arttırıyor. Bu nedenle örgün eğitimde hazırlanan ders planları mutlaka uzaktan eğitim için de hazırlanmalı. Öğretmen hangi konuyu ne sırayla anlatacağını, konuyu anlatırken hangi materyalleri ve öğretim yöntem tekniklerini kullanacağını bilmeli. Bu öğretmenin zamanı iyi yönetmesini sağlıyor. Bu durumda öğrenciler de en üst faydayı sağlıyor.

Akran Etkileşimi İçin Fırsatlar Sunun

Vygostky (1978) öğrenmenin en etkili araçlarından biri olarak akran etkileşimini görüyor. Kavramların öğrenilmesinde ve genel kültür seviyesinin yükselmesinde çok gerekli olduğunu vurguluyor. (Yılmaz, 2001). Bu etkileşimi sağlamak için sanal öğrenme ortamlarındaki forumları kullanabilirsiniz. Örneğin Google docs bunlardan biri. Bu sayede öğrenciler kendi aralarında etkileşim kurma imkânı buluyor. 

Öğrenciler İçin Öneriler

Uygun ortamınız olsun

Uygun bir ortam yaratmak için gerekenler: Kahvaltısını edip kıyafetlerini giymiş bir öğrenci, sessiz bir oda, masa ve sandalye. Ayrıca odanın ısısına, ışık düzeyine, masanızda sadece dersle ilgili araç gereçlerin bulunmasına özen gösterin. Tüm bu gerekenleri yaptıysanız derse hazırsınız. 

Fiziksel sınırlar oluşturun

Ders çalıştığınız oda ile dinlenme odasını ayırın. Bu derslere daha iyi odaklanmanızı sağlayacaktır. Bu ortamı yaratmak için ebeveynlerinizden yardım alabilirsiniz.

Derslere canlı bir şekilde katılın

Derse canlı olarak katıldığınızda anlamadığınız yerleri sorabilirsiniz. Geri bildirim alabilir ve sınıf içi tartışmalara katılabilirsiniz. Bu durum öğrenme sürecinizi olumlu yönde etkiliyor.

Telefondan uzaklaşın

Telefonunuzu odanızın dışında bırakabilir ya da kapatmayı tercih edebilirsiniz. Bu sayede gereksiz bildirimleri görmez ve derse daha iyi odaklanabilirsiniz.

Kendi planınızı hazırlayın

Yapmanız gereken ödevleri her gün tamamlayabilecek şekilde küçük parçalara ayırın ve bir plan oluşturun. Planın aksayabileceğini göz önünde bulundurun. Ancak plana uygun hareket etmeye çalışın. Bu sizi ödevleri bitirme konusunda motive ederken ödevinizin de zamanında bitmesini sağlıyor.

Öğretmenler İçin Öneriler, Öğrenciyle İletişim Kurun, Dikkat ve ilgi seviyesini artırmak, geri bildirim sağlamak ve motivasyonu güçlendirmek için öğrenciyle düzenli ve etkili iletişim kurulması önemli, Öğretmenler İçin Öneriler, Ders Planı Hazırlayın, Ders verimliliğini artırmak için hangi konunun ne sırayla anlatılacağı, hangi öğretim yöntem ve materyallerin kullanılacağı önceden belirlenmelidir, Öğretmenler İçin Öneriler, Akran Etkileşimi İçin Fırsatlar Sunun, Öğrencilerin kendi aralarında etkileşimi sağlayabilecekleri ortamlar oluşturmak öğrenme sürecini destekler, Öğrenciler İçin Öneriler, Uygun Ortamınız Olsun, Dikkat dağıtıcı unsurlardan uzak, sessiz, temiz ve düzenli bir çalışma ortamı hazırlamalıdır, Öğrenciler İçin Öneriler, Fiziksel Sınırlar Oluşturun, Ders ve dinlenme ortamının ayrılması odaklanmayı arttırır, Öğrenciler İçin Öneriler, Derslere Canlı Bir Şekilde Katılın, Canlı ders saati boyunca aktif olmak ve sorular sormak, öğrenme sürecini olumlu etkiler, Öğrenciler İçin Öneriler, Telefondan Uzaklaşın, Telefon bildirimlerinin dikkati dağıtmasını engellemek için ders çalışırken telefonun kapatılması veya dışarıda bırakılması önerilir, Öğrenciler İçin Öneriler, Kendi Planınızı Hazırlayın, Günlük çalışma planını yapmak, ödevlerin zamanında bitirilmesine yardımcı olacak ve motivasyonu artıracaktır, Uzaktan Eğitim Ne Demek, Tanım, Farklı mekanlarda bulunan öğretmen ve öğrencilerin internet aracığıyla yürüttükleri bu eğitim sürecine 'uzaktan eğitim' denir, Uzaktan Eğitim Türleri, Senkron/Asenkron, Uzaktan eğitim ya canlı/gerçek zamanlı (senkron) ya da canlı olmayan (asenkron) şekilde gerçekleştirilir
Uzaktan Eğitim Sürecinde Neler Yapılabilir uzaktan eğitim uzaktan eğitim nedir uzaktan eğitim süreci
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.