AnasayfaBlogUzaktan Eğitim Ne Demek?
Eğitim

Uzaktan Eğitim Ne Demek?

13 Mart 2020
Bir kişi dizüstü bilgisayarının başında oturmuş, klavyede yazı yazıyor. Sol eliyle sarı bir yapışkan not tutuyor. Dizüstü bilgisayarın sağında, ekranında birçok uygulama simgesi bulunan beyaz bir cep telefonu görülüyor. Dizüstü bilgisayarın solundaki masanın üzerinde köpüklü bir sıvı içeren bir fincan kahve duruyor. Masanın üzerinde de bir tabak yemek var. Görüntünün sağ üst köşesinde, cep telefonunun yanında bir buket beyaz lale görülüyor. Görüntünün sağ alt köşesinde spiralli bir defter ve bir kalem görülüyor. Kişinin eli görüntünün ortasında, klavyenin üzerinde duruyor.
Uzaktan Eğitim TürleriTanımÖzellikler
Yazışma KurslarıDüzenli posta yoluyla yapılır.Çok az etkileşim ile
Telekomünikasyon Kurslarıİçeriğin radyo veya televizyon yayını yoluyla iletildiği kurslar.Visuel ve işitsel eğitim imkanı sunar.
CD-ROM KurslarıÖğrencinin statik bilgisayar içeriğiyle etkileşime girdiği kurslar.Önceden yüklenmiş, sabit içerik
Online Eğitim (Çevrimiçi Öğrenme)Eşzamanlı ve/veya eşzamansız olarak sunulan internet tabanlı kurslar.Zaman ve mekan sınırlaması olmadan eğitim imkanı
Mobil ÖğrenmeCep telefonları, PDA'lar ve dijital ses çalarlar (iPod'lar, MP3 çalarlar) gibi cihazlarla yapılan kurslar.Mobil cihazlarla her yerden eğitim imkanı
Kurs Yönetim SistemiEğitmenlerin derslerini online yani çevrimiçi ortamda bir dizi farklı araç içeren esnek bir çerçevede tasarlamasına ve vermesine olanak tanır.Öğrenci performansının sayısal olarak takibi, özelleştirilebilir ders içerikleri
AnketÖğrencilere yapılan anket uygulamalarında kullanılır.Öğrenci geri bildirimleri ve değerlendirmeler
Testler ve SınavlarHem deneme hem de eğitim sonu sınavların yapılmasını sağlar.Online sınav ve değerlendirme
Tartışma Panosu/ForumEş zamansız olarak tartışma, grup çalışması ve işbirliği için kullanılır.Etkileşimli öğrenme ve bilgi paylaşma
SohbetEş zamanlı yazılı olarak sohbet imkânı sağlar.Canlı tartışma ve soru-cevap seansları

günümüzde çevrimiçi eğitimin en yeni ve en popüler şekline uzaktan eğitim diyebiliriz. genellikle e-öğrenme olarak da bilinen uzaktan eğitim geleneksel bir sınıfta değil internet üzerinden çevrimiçi olarak yapılmaktadır. aslında uzun yıllardır kullanılan bu eğitim yöntemine olan ilgi, özellikle geçtiğimiz on yıl içerisinde önemli derecede artmıştır. görünen o ki günümüz akıllı teknolojileriyle birlikte uzaktan eğitime olan ilgi gün geçtikçe daha da artacaktır. Uzaktan eğitimin çeşitli türler vardır:

Yazışma Kursları: Çok az etkileşim ile düzenli posta yoluyla yapılır.

Telekomünikasyon Kursları: İçeriğin radyo veya televizyon yayını yoluyla iletildiği kurslar.

CD-ROM Kursları: Öğrencinin statik bilgisayar içeriğiyle etkileşime girdiği kurslar.

Online Eğitim (Çevrimiçi Öğrenme): Eşzamanlı ve/veya eşzamansız olarak sunulan internet tabanlı kurslar.

Mobil Öğrenme: Cep telefonları, PDA'lar ve dijital ses çalarlar (iPod'lar, MP3 çalarlar) gibi cihazlarla yapılan kurslar.

Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?

Çevrimiçi uzaktan eğitim, geleneksel sınıf ortamlarına katılamayan ya da katılmayı tercih etmeyen öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Bu öğrenci grupları öğrenim kurumlarına uzak yerlerde yaşayan, tam zamanlı çalıştığı için geleneksel derslere katılamayan ya da sadece bağımsız olarak öğrenmeyi tercih edenlerden oluşmaktadır.

Uzaktan eğitim alabilmesi için bir öğrencinin internet bağlantısı olan bir bilgisayara ve de geleneksel olmayan bir sınıfta yani online eğitim ortamında başarılı olmasını sağlayacak motivasyona sahip olması yeterlidir. Uzaktan eğitim sayesinde öğrenciler, zamana ve konuma bağlı kalmaksızın istediği yer ve zamanda derslere erişme imkanına sahip olurlar ve yoğun yaşamlarının arasına eğitimlerini planlama şansı bulurlar. İnternet erişimi olan herhangi bir bilgisayardan günde 24 saat, haftanın yedi günü bir kursa erişebilme yeteneği pek çok öğrenci için muazzam bir olanak ve fırsattır.

Online Eğitim Kurs Yönetim Sistemi

Günümüzde uzaktan eğitime olan ilginin artması sonucu yazılım endüstrisi de bu yöndeki ihtiyacı karşılamaya başladı. Kurs Yönetim Sistemi (Course Management System) yazılımı bugün hemen hemen tüm uzaktan eğitim kurumları tarafından kullanılmaktadır. Kurs Yönetim Sistemi eğitmenlerin derslerini, online yani çevrimiçi ortamda bir dizi farklı araç içeren esnek bir çerçevede tasarlamasına ve vermesine olanak tanır. Kurs Yönetim Sistemi tarafından sunulan en yaygın araçlar şunlardır:

Zaman Çizelgesi: Online eğitim tarihleri, etkinlikleri vb. yayınlandığı çizelgedir.

Duyurular: Online eğitim kapsamında olan güncel duyuruların tüm öğrencilere iletilmesini sağlar.

Ders programı: Online eğitim ders müfredatını oluşturmak ve öğrencilerle paylaşmak için kullanılır.

Modüller: Bölümlerdeki ders içeriğinin yayınlanmasını ve öğrenciler tarafından görüntülenmesini sağlar.

Ödevler: Öğrenci çalışmalarını yayınlamak, göndermek ve notlandırmak için kullanılır.

Tartışma Panosu/Forum: Eş zamansız olarak tartışma, grup çalışması ve işbirliği için kullanılır.

Özel Mesaj: Öğrenciler ve/veya eğitmenler arasında özel iletişim sağlar.

Sohbet: Eş zamanlı yazılı olarak sohbet imkânı sağlar.

Anket: Öğrencilere yapılan anket uygulamalarında kullanılır.

Testler ve Sınavlar: Hem deneme hem de eğitim sonu sınavların yapılmasını sağlar.

Uzaktan Eğitim Ne Avantajlar Sağlar?

Bazıları bilgeliğin yaşla birlikte geldiğini söylerken bazıları bunun öğrenmekten geldiğinde ısrar ediyor. Günümüzde internet sayesinde öğrenme herkese açıktır. Bu nedenle, geleneksel öğrenmenin çeşitli engelleriyle karşılaştığı insanlar uzaktan eğitim kurslarından yararlanabilirler. Şimdiye kadar uzaktan eğitimin önemini ve değerini anlayan insanlar için online eğitim çok etkili olmuştur. Bu insanlar, daha düşük maliyetle bazen de hiçbir ücret ödemeden mükemmel sonuçlar alma şansı bulmuşlardır. Bunlara ilaveten uzaktan eğitimin daha birçok avantajı vardır. Bunlardan en önemli olanları aşağıda açıklanmıştır.

Konum ne olursa olsun herkes eğitime erişebilir

İnsanlar bir eğitim programına katılmayı seçtiklerinde çeşitli durumlarda, evlerinden, ailelerinden ve arkadaşlarından uzakta başka bir şehre taşınmaları gerekir. Bu arada, ne acıdır ki toplumsal cinsiyet eşitsizliği nedeniyle genç bayanların eğitime erişiminin engellediği bölgeler de var. Bu gibi durumlarda, çevrimiçi öğrenme hem sosyal hem de fiziksel sınırların ve engellerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur. Online eğitim yöntemi, bu durumdaki kişilerin yüksek kalitede eğitim alması için bir fırsat, bununla birlikte kendi yer ve zamanlarında karşı karşıya kaldıkları zorluklara karşı mükemmel bir çözümdür.

Herkes ilgi duyduğu ve zevk aldığı konuları öğrenebilir

Her insan hayal ettiği bir eğitim kurumunda ve ilgi duyduğu bir bölümde eğitim almak ister ya da bunu hayal eder. Hayallerini gerçekleştirenler olduğu gibi arzuladığı eğitim kurumuna giremeyenler ya da kabul edilmeyenler de olur. Bu insanlar genellikle ilgi duydukları alanlardan vazgeçerek bir şekilde eğitimlerini tamamlayabilecekleri farklı bir alanı tercih etmek zorunda kalırlar. Bu tip durumlara düşen insanlar için uzaktan eğitim büyük bir alternatiftir. Online eğitim sayesinde herkes ilgi duyduğu eğitimleri alarak arzuladığı kariyere ulaşabilir.

Uzaktan eğitim konfor ve esnekliktir

Geleneksel sınıfta genç öğrenciler kendilerini oldukça rekabetçi bir öğrenme ortamında bulabilirler. Bazı insanlar kendilerini çok çalışmaya motive ettikleri için bu durumu sever ve hatta başarısızlığın gerçek başarıyı yakalamak için önemli olduğu fark etmeksizin, herkesin önüne geçmek isteyerek daha çok çalışırlar. Ancak diğerleri için bu durum bunaltıcı olabilir ve motivasyon dengeleri bozabilir. Uzaktan eğitimde aynı rekabet ortamını evde eğitim olarak kabul etmek daha kolaydır ve rekabeti sevmeyen insanları rahat hissettirir.

Konfordan bahsetmişken, online eğitim sayesinde sıkıcı ve insanı rahatsız eden geleneksel sınıflardan kaçınmış olursunuz. Evinizde kendinizi iyi hissettiğiniz herhangi bir odada, koltukta vb. ortamda eğitiminizi alabilirsiniz. Dahası, zamandan tasarruf edebilir ve evden kampüse gidip gelme maliyetini azaltabilirsiniz. Online eğitim hakkında birçok insanın kabul ettiği bir başka gerçek ise sabah erken kalkmaya gerek olmamasıdır. Yine de başarılı olmak için konfor alanınızdan ayrılmanız gerekeceğini ve eğitiminizi tamamlayabilmek için bunun önemli olduğunu unutmayın.

Online eğitim moderndir

Günümüz akıllı teknolojisini hepimiz seviyoruz. Bugün çoğu insan hemen hemen tüm ihtiyaçlarını internet kullanarak karşılıyor. Artık güncel haberleri takip etmek, favori TV programlarını izlemek, arkadaşlarla sohbet etmek, alışveriş ve çok daha fazlası için interneti kullanıyoruz. İnternetin günlük yaşamımıza sağladığı tüm kolaylıklar göz önüne alındığında eğitim için de internetin sağladığı avantajlardan kesinlikle yararlanabiliriz. İnsanlar internete bağlı herhangi bir cihazla eğitim alabilir, bu sayede eğitim maliyetlerini düşürerek tasarruf sağlayabilirler. Bununla birlikte online eğitim herkese zaman kazandırır. Ayrıca, öğretmenin veya eğitimcinin aynı dersi farklı öğrenci gruplarına tekrar tekrar vermesi gerekmez. İçeriği yalnızca bir kez hazırlaması ve daha sonra gerektiğinde farklı gruplarla paylaşması yeterlidir.

Geleceğin Eğitim Modeli: Uzaktan Eğitim

Dijital dünya tüm işletmelere birçok yenilik getirdi. Eğitim, dijital dünyanın doğrudan etkilediği ve her gün olumlu olarak etkilemeye devam ettiği alanlardan biridir. Dijital dünyanın bir sonucu olan online eğitim, okul öncesi eğitimden üst düzey kurumlara kadar tüm öğrenim düzeyleri için büyük olanak ve imkanlar sunmaktadır.

İnternet ortamında hemen hemen her alanda ve konu başlığında online eğitim bulmak mümkün hale gelmiştir. Tabi ki pilotluk ya da berberlik gibi canlı deneyim gerektiren eğitimler istisna olarak bunların dışında olup, bu tip eğitimlerin belki teorik kısımları çevrimiçi olarak verilebilir.

Uzaktan eğitimin geleneksel eğitim sistemi üzerindeki etkisi, öğrencilerin canlı eğitim yerine online eğitimi tercih etmeleri, bunun sonucu olarak birçok geleneksel eğitim kurumunun kapanması ve canlı öğretimden öğrenciler için çevrimiçi içerik geliştiren öğretmene geçiş şeklinde olacaktır. Bu nedenle, bir öğretmenin veya eğitimcinin rolü ister çevrimiçi bir ders oturumu ister canlı bir sınıf olsun, her zaman var olacaktır ve asla değiştirilemez.

Yazışma Kursları, Düzenli posta yoluyla yapılır, Çok az etkileşim ile, Telekomünikasyon Kursları, İçeriğin radyo veya televizyon yayını yoluyla iletildiği kurslar, Visuel ve işitsel eğitim imkanı sunar, CD-ROM Kursları, Öğrencinin statik bilgisayar içeriğiyle etkileşime girdiği kurslar, Önceden yüklenmiş, sabit içerik, Online Eğitim (Çevrimiçi Öğrenme), Eşzamanlı ve/veya eşzamansız olarak sunulan internet tabanlı kurslar, Zaman ve mekan sınırlaması olmadan eğitim imkanı, Mobil Öğrenme, Cep telefonları, PDA'lar ve dijital ses çalarlar (iPod'lar, MP3 çalarlar) gibi cihazlarla yapılan kurslar, Mobil cihazlarla her yerden eğitim imkanı, Kurs Yönetim Sistemi, Eğitmenlerin derslerini online yani çevrimiçi ortamda bir dizi farklı araç içeren esnek bir çerçevede tasarlamasına ve vermesine olanak tanır, Öğrenci performansının sayısal olarak takibi, özelleştirilebilir ders içerikleri, Anket, Öğrencilere yapılan anket uygulamalarında kullanılır, Öğrenci geri bildirimleri ve değerlendirmeler, Testler ve Sınavlar, Hem deneme hem de eğitim sonu sınavların yapılmasını sağlar, Online sınav ve değerlendirme, Tartışma Panosu/Forum, Eş zamansız olarak tartışma, grup çalışması ve işbirliği için kullanılır, Etkileşimli öğrenme ve bilgi paylaşma, Sohbet, Eş zamanlı yazılı olarak sohbet imkânı sağlar, Canlı tartışma ve soru-cevap seansları
uzaktan eğitim online eğitim uzaktan eğitim ne demek uzaktan eğitim nedir online eğitim nedir
Bu, profesyonel bir ortamda duran iyi giyimli bir adamın görüntüsüdür. Beyaz gömlekli siyah bir takım elbise giymekte ve desenli bir kravat takmaktadır. Saçları düzgünce taranmış ve yüzünde ciddi bir ifade var. Bir eli cebinde, diğer eli yanında, sade bir arka planın önünde duruyor. Kendinden emin ve başarılı görünüyor. Duruşu kendinden emin ve kararlı görünüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, bu da çevresinin farkında olduğunu gösteriyor. Bu adam güç ve sofistike bir hava yayıyor ve muhtemelen alanında önemli bir figür.
Murat Çelik
Blog Yazarı

Çalıştığı resmi kurumda halen Şube Müdürü olarak görev yapmakta olup liderlik, etkili iletişim ve ekip çalışması konularında yeterli tecrübeye sahiptir. Elektrik-Elektronik Mühendisliği mezunudur. Editör ve blog yazarı kimliğinin yanısıra amatör fotoğrafçı ve satranç hakemidir.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.