AnasayfaBlogÜniversiteye Yeni Başlayacaklara Küçük Bir Liste
Popüler Yazılar

Üniversiteye Yeni Başlayacaklara Küçük Bir Liste

28 Ağustos 2021
Kameranın önünde siyah bir gömlek giyen genç bir kadın duruyor. Saçları uzun ve dalgalı ve kameraya hafifçe gülümsüyor. Görüntü kadının yüzünün yakın çekimidir, boynuna ve çene çizgisine odaklanır. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrılmış. Arka planda, görüntüye kontrast katan siyah zemin üzerine beyaz bir harf var. Kadının gömleği simsiyahtır ve ışık, kadının yüz hatlarını öne çıkaracak ve doğal güzelliğini gösterecek şekilde gömleği yakalar.
EşyaAçıklamaNeden Gerekli
Telli çok aralı defterHer ders için ayrı bir defter almak yerine tek bir defterde tüm ders notlarını toplamak için kullanılır.Dersler arasındaki notları ayrıştırmayı ve düzenli çalışmayı sağlar.
Post-itYırtıp atmalı, yapışkanlı not kağıtlarıKitaplarda, notlarda ve dökümanlarda önemli yerleri işaretlemek ve hatırlatıcı notlar yazmak için gereklidir.
Planlayıcı DefterlerÖğretim görevlilerinin verdikleri sınav tarihleri ve ders programları gibi bilgileri kaydetmek için kullanılır.Sorumlulukları ve yapılacakları takip etmeyi kolaylaştırır.
Küçük ZımbalarLoose-leaf notları düzenlemek için kullanılır.Defterde dağınık kalmış notları düzenlemeyi sağlar.
Fosforlu KalemlerBelirli renklerde yazı yazabilen veya çizim yapabilen kalemler.Ders notlarında önemli bilgileri vurgulamak ve tarama yapmak için kullanılır.
Uçlu KalemKurşun kalem yerine, değiştirilebilir uçları olan bir kalem.Kalemtıraşa ihtiyaç duymadan, sürekli ve düzgün bir yazı kalitesi sağlar.
SilgiKurşun kalemle yazılmış yazıları veya çizimleri silmek için kullanılır.Kendi silginizi bulundurmak, sınavda veya ders çalışırken zaman kazandırır.
Fonksiyonlu Hesap MakinesiStandart hesap makinelerinin yanında ek matematiksel işlevlere sahip olan makine.Matematik ve mühendislik dersleri için önemlidir, çünkü karmaşık işlemleri çözer.
Flash BellekBilgisayarda depolanan verileri taşıyabilen bir hafıza cihazı.Verileri aktarmak ve saklamak için kullanılır. Sunumlar ve dönem ödevlerine çok yardımcı olur.
Çok Aralı DosyaÇeşitli belgeleri düzenli bir şekilde saklamak için kullanılır.Ders notları, sunumlar, ödevler ve diğer belgeleri düzenli ve güvende tutar.

Üniversiteye yeni mi başlayacaksınız? Üniversite okumanın liseye kıyasla daha zor olduğunu çok yakında anlayacağınızı düşünüyorum. Bu sebeple bu zorluğu atlatmak için bazı malzemelere ihtiyacınız olacak. İlkokula giderken öğretmenler velilere bir liste verirdi. Çizgili defter, renkli kalemler ve silgi gibi şeylerin içerdiği bir kırtasiye listesi… Üniversiteye başladığınızda bunlara benzer şeylere yine ihtiyacınız olacak. Ancak bunlar yeterli değil. Bu yazıda listelediğim şeylerin çoğuna ihtiyacınız olacak ancak öğretim görevlileri okuduğunuz bölüme göre farklı şeyler isteyebilir.

ÜrünKullanım AmacıNereden Temin EdilirOrtalama Fiyat (TL)
Ders kitaplarıDers çalışma, notlarKitapçılar, internet75 - 300
DefterNot tutma, ders çalışmaKırtasiyeler, süpermarketler7,5 - 30
KalemYazma, not tutmaKırtasiyeler, süpermarketler1,5 - 15
ÇantaEşyaları taşımaÇanta mağazaları, internet75 - 375
Dizüstü bilgisayarDers çalışma, araştırmaTeknoloji mağazaları, internet4500 - 15000
USB bellekDosya taşıma, yedeklemeTeknoloji mağazaları, internet45 - 225
YazıcıBelgeleri, notları yazdırmaTeknoloji mağazaları, internet450 - 3000
Hesap makinesiMatematiksel hesaplamalarKırtasiyeler, süpermarketler30 - 225
Yatak örtüsüYatak koruma, hijyenEv tekstili mağazaları, internet75 - 300
Nevresim takımıYatakta uyumaEv tekstili mağazaları, internet150 - 450
YastıkBaş desteği, uyumaEv tekstili mağazaları, internet45 - 225
BattaniyeIsınma, uyumaEv tekstili mağazaları, internet75 - 300
HavluBanyo, yüz, el kurulamaEv tekstili mağazaları, internet30 - 150
BornozBanyo sonrası giyimEv tekstili mağazaları, internet75 - 225
TerlikEv içi giyimAyakkabı mağazaları, internet30 - 75
AyakkabıDışarıda giyimAyakkabı mağazaları, internet150 - 750
MontKış giyimGiyim mağazaları, internet225 - 750
Kıyafetler (tişört, pantolon)Günlük giyimGiyim mağazaları, internet45 - 300
İç çamaşırlarıHijyen ve konforGiyim mağazaları, internet30 - 225
ŞemsiyeYağmurlu havalarda kullanımAksesuar mağazaları, süpermarketler30 - 150
Saç kurutma makinesiSaç kurutmakTeknoloji mağazaları, internet75 - 375
Ütü ve ütü masasıKıyafetleri düzeltmeBeyaz eşya mağazaları, internet225 - 750
Elektrikli su ısıtıcısı (kettle)Su ısıtmakBeyaz eşya mağazaları, internet75 - 300
Tencere ve tavalarYemek pişirmeMutfak eşyaları mağazaları, internet150 - 750
Yemek takımı, bardak ve çatal bıçak takımıYemek yemeMutfak eşyaları mağazaları, internet75 - 450
Telefon şarjıTelefon şarj etmeTeknoloji mağazaları, internet30 - 225
Kablo ve priz dönüştürücüElektrik bağlantısıTeknoloji mağazaları, internet15 - 75
Hızlı okuma ve not alma kitaplarıDers çalışma ve not tutma becerisi geliştirmeKitapçılar, internet30 - 75
Spor kıyafetleri ve ekipmanlarıSpor ve sağlıkSpor mağazaları, internet75 - 750
Temizlik malzemeleri (deterjan, sünger, vb.)Hijyen ve temizlikSüpermarketler, internet15 - 150

Bu tablo, üniversiteye yeni başlayacak olan Türkiye'de okuyacak öğrenciler için ihtiyaç listesini sunmaktadır. Bu liste, öğrencilerin üniversite hayatında ihtiyaç duyabilecekleri temel eşyaları ve malzemeleri içermektedir. Fiyatlar, mağazadan mağazaya ve ürünün kalitesine göre değişebilir. Elbette enflasyona göre de değişebilir. Mümkün olduğunca fiyatları güncelleyeceğiz.

Ürün KategorisiMinimum Maliyet (TL)Maksimum Maliyet (TL)
Eğitim Malzemeleri114420
Teknolojik Ürünler5.11518900
Ev Tekstili4501.650
Giyim ve Aksesuar6602.625
Mutfak Eşyaları5252.250
Diğer45375
Genel Toplam6.90925.220
Üniversiteye başlayanlar ve üniversitede okuyanlar için; eğitim malzemeleri, teknolojik ürünler, ev tekstili, giyim ve aksesuar, mutfak eşyaları, diğer ihtiyaçları içeren alışveriş listesi ve fiyatları.

Üniversiteye yeni başlayacaklara kırtasiye listesi

İster sırt çantası kullanın, ister kol çantası ama aşağıdaki malzemeleri mutlaka çantanızda bulundurun.

Çantanızda bulunması gerekenler neler?

Telli çok aralı defter: Her ders için ayrı bir defter almanıza gerek yok. Bu defter sizin çok işinize yarayacak. Ayraçları olduğu için de hangi dersin hangi yerde olduğunu görebilirsiniz. Genelde 8 veya 10 aralı defterler yeterli olacaktır. Bir dönemde genelde 8’den fazla dersiniz olmayacaktır.

Post-it: Yapışkan kağıdınız yoksa okula hiç başlamayın. Yapışkan kağıtlar okuduğunuz kitaplar, notlar, makaleler veya araştırma sırasında küçük notlar almanız için çok işe yarayan bir malzemedir. Ayrıca işaretlemek ve tekrar geri dönmek için de fayda sağlar. 

Küçük bir ajanda mutlaka alın. Bazı ajanların içerisinde post-it’ler de oluyor. Bunlar çok kullanışlı.

Planlayıcı defterler: Öğretim görevlileri sınav tarihi, ders programı gibi, sorumluluk alanı gibi şeyleri önceden söyler. Çalışmanız gereken noktaları bile önceden belirtir. Bunları kaydederseniz başınız çok ağrımaz.

Kendinize bir ajanda aldığınızda burada yapmanız gereken ödevler, yapılacak işler, ödemeler ve hatta sınavlarınızı da listelemenizi sağlayacak. Ajandayı küçük bir not defterine sağ üste tarih yazarak kendiniz de yapabilirsiniz. Ama her gün yapacak bir şeyinizin olması güzel bir şey ajanda çalışkanlık kazanmanıza yardımcı olur bu da ufak bir ipucu.

Küçük zımbalar: Ders notları genellikle dağınık kağıtlardan oluşur. Bunları düzenli hale getirmek sizin elinizde. Ders notlarını zımbalayarak kafanızın karışmasını önleyebilirsiniz. Düzenli ders notu tutan biriyseniz üniversitede en sevilen arkadaşlardan biri olursunuz.

Kalemler:

  • Fosforlu kalemler, ders çalışırken önemli notların altını çizmek için çok ihtiyacınız olacak. 3 - 4 renkli uygun fiyata fosforlu kalemler bulunuyor. Onları tercih ederseniz bütçenize uygun olacaktır. Farklı renklere neden ihtiyacınız olduğunu sorarsanız önemli notları kaçırmamak için ufak bir teknik. Hepsi aynı renk olunca notlar gözden kaçabiliyor. 

  • Normal kurşun kalemler hem parmağınızı acıtabiliyor hem de ucu kırıldığı zaman yanınızda bir kalemtıraş bulundurmanız gerekebilir. Kalemtıraş küçük bir şey olduğu için muhtemelen kaybolacaktır. O yüzden uçlu kalem almanızı öneririm. Rotring veya Fabercastel gibi kaliteli bir uçlu kalem sizi 4 yıl idare edecektir. 0.7 uç bulmak daha kolay o yüzden bunu tercih edin.

  • Notlarınızı alırken renkli renkli yapmanız gerçekten hem eğlenceli hem de dikkatinizi toplamak için önemli. Yine aynı şekilde çoklu satılan kalemlerden tercih edebilirsiniz.

Silgi: Silginiz sürekli kaybolabilir sizin silginizi sürekli kullanan biri mutlaka olur. Hatta sınavda öyle zamanlar olacak ki yanındakine bakmaktan bile korkabileceğiniz gözetmenler olabilir. O yüzden kendi silginizi mutlaka alın. Başkasından kullanıcam derken sınavda ter dökebilirsiniz.

Fonksiyonlu hesap makinesi: Bu hesap makinesi bildiklerinizden değil. Baya üzerinde fonksiyonlar var. Sınavda işinize yarayacak bir şey. Genelde Muhasebe, İstatistik, İktisat, Mühendislik gibi bölümlerin derslerinde bu hesap makinelerinden isteyecekler. En önemli araç ve ihtiyaçlarınızdan biri de bu.

İmla ve yazım kılavuzu: Yazım kuralları önemlidir. Ben çok dikkat etmeme rağmen kim bilir kaç kez yazım hatası yapmışımdır. Çünkü unutuluyor. Yanımızda bulundurmakta fayda var. Ya da telefonunuzda uygulama olarak indirebilirsiniz.

Flash bellek: Üniversite hayatının olmazsa olmazı sunumlar ve dönem ödevleri. Genelde sizden mail aracılığı ile isteyecekler ama sunum yapmanız gereken konular da olacak. O yüzden USB belleğinizin olması gerekiyor. Bilgisayarınız olmazsa da başka birinin bilgisayarında ya da okulun bilgisayarlarından kullanabilirsiniz. Ancak sunumunuzu aktarmak için USB şart.

Çok aralı dosya: Her eğitimde mutlaka sunum bulunacak. Eğitmenleriniz hazırladığı notları fotokopiye bırakacaklar. Ama üniversite hayatında genelde yoğun olacağınız için bu kağıtları da nereye koyduğunuzu unutabilirsiniz. Bu çok aralı dosya sizin hayatınızı kurtaracak. Hem notlarınız derli toplu duracak hem de hepsini tek bir yerde saklayabileceksiniz. Fiyatları da öyle pahalı değil. Kesinlikle alın.

A4 Kağıdı: En çok ihtiyacınız olanlardan biri de A4 kağıdı. Sürekli kırtasiyeden almaktansa aldığınız çok aralı dosyanın içerisine mutlaka bolca koyun. Ne kadar bilgisayar çıktısı ile çoğu işini halledebilirseniz de elle yazmanız gereken bazı ödevleriniz olabilir. Okula bir dilekçe verirken de ihtiyacınız olacak. 

Ataşlar: Her ne kadar küçük bir ayrıntı olarak gözükse de kağıtların içerisinde boğuşurken sizi kurtaracak bir şey. Çünkü tüm derslerinizin notlarını kocaman bir dosyada yanınızda taşımak istemeyebilirsiniz. Defterinizin arasında ataş yardımıyla muhafaza edebilirsiniz.

Bu kırtasiye malzemeleri listesi, sınırlı bir bütçeye sahip olan ancak ihtiyaç duydukları her şeyi almak isteyenler için uygundur. Genel olarak bunlara ihtiyacınız var. Elbette teknik gerektiren bölümlerde okuyorsanız Mimarlık veya Mühendislik gibi, bu bölümlerde de farklı ihtiyaçlar olabilir. O ihtiyaçlar genelde 1. sınıftan sonra olacaktır. Ama yeni başlayacaksanız bu liste size yeterli olacaktır.

Çalışma Alanınızda Neler Olmalı?

Yurt odanızda, evinizde veya başka bir mekanda çalışma alanı için bir yer ayırın. Koltukta çalışılan derslerin sonu TV başında biter. Yatağın üzerinde çalışılan dersler ise uykuyla sonlanır. Küçük bir masa ve sandalye çok yer kaplamayacaktır. Bilgisayarınızın sığacağı kadar bir masa yeterli. Gün ışığı renginde satılan ampül ve masa lambası ise her şeyi değiştirir.

Masanızı duvara bitişik şekilde koyun ve duvara bir mantar pano asın. Buraya aşağıdakileri ekleyebilirsiniz.

Takvim: önemli sınavların tarihlerinin işaretlendiği bir takvim işinize yarayacaktır.

Çıkartmalar: Smiley içeren çıkartmalar neşenizi sürekli aktif tutacaktır.

Postitler: Derste aldığınız küçük ama önemli notları buraya yapıştırın. Önemli şeyleri unutmak istemezsiniz.

Fotoğraflar: Ailenizin ve sevdiklerinizin fotoğraflarını buraya ekleyin. Çok faydası olacağına emin olun.

Pahalı eşyalar

Bunlar üniversite süresince pek ihtiyacınız olmayacak olan şeylerdir ama maddi durumunuz varsa almanız fayda sağlar.

Smartpen: Bu kalem not alırken kaydeder ve daha sonra bunu bir cihaza aktarabilirsiniz. Teknik bölümleri için faydalı olabilir.

Bilgisayar ya da tablet: Kampüsteki bilgisayar odasını kullanabileceksiniz. Ancak dizüstü bilgisayar işlerinizi her yerde yapmanıza olanak sağlar.

Yazıcı / tarayıcı: Okulun yazıcılarından yazdırabilirsiniz ama kendi yazıcınız olduğunda ders notu gibi şeyleri temize çekip yazdırabilirsiniz. Bunu seçerken tarama yapabilen cihazları seçin.

Üniversite Dışında Kendimi Nasıl Geliştirebilirim?

Günümüzde üniversite okumak herkesin bildiği gibi yetmiyor. Kendinizi geliştirmeniz ve dünyayı iyi tanımanız gerekiyor. Ücretli kurslara periyodik olarak katılıp kendinizi geliştirebilirsiniz. Eğer maddi durumunuz buna imkan vermiyorsa vakıfların ya da İstanbul İşletme Enstitüsünün ücretsiz eğitimlerine katılabilirsiniz. Ayrıca bu eğitimler için yukarıda saydıklarımın hiçbirine ihtiyacınız yok :) Bir akıllı telefon yeterli.

Telli çok aralı defter, Her ders için ayrı bir defter almak yerine tek bir defterde tüm ders notlarını toplamak için kullanılır, Dersler arasındaki notları ayrıştırmayı ve düzenli çalışmayı sağlar, Post-it, Yırtıp atmalı, yapışkanlı not kağıtları, Kitaplarda, notlarda ve dökümanlarda önemli yerleri işaretlemek ve hatırlatıcı notlar yazmak için gereklidir, Planlayıcı Defterler, Öğretim görevlilerinin verdikleri sınav tarihleri ve ders programları gibi bilgileri kaydetmek için kullanılır, Sorumlulukları ve yapılacakları takip etmeyi kolaylaştırır, Küçük Zımbalar, Loose-leaf notları düzenlemek için kullanılır, Defterde dağınık kalmış notları düzenlemeyi sağlar, Fosforlu Kalemler, Belirli renklerde yazı yazabilen veya çizim yapabilen kalemler, Ders notlarında önemli bilgileri vurgulamak ve tarama yapmak için kullanılır, Uçlu Kalem, Kurşun kalem yerine, değiştirilebilir uçları olan bir kalem, Kalemtıraşa ihtiyaç duymadan, sürekli ve düzgün bir yazı kalitesi sağlar, Silgi, Kurşun kalemle yazılmış yazıları veya çizimleri silmek için kullanılır, Kendi silginizi bulundurmak, sınavda veya ders çalışırken zaman kazandırır, Fonksiyonlu Hesap Makinesi, Standart hesap makinelerinin yanında ek matematiksel işlevlere sahip olan makine, Matematik ve mühendislik dersleri için önemlidir, çünkü karmaşık işlemleri çözer, Flash Bellek, Bilgisayarda depolanan verileri taşıyabilen bir hafıza cihazı, Verileri aktarmak ve saklamak için kullanılır Sunumlar ve dönem ödevlerine çok yardımcı olur, Çok Aralı Dosya, Çeşitli belgeleri düzenli bir şekilde saklamak için kullanılır, Ders notları, sunumlar, ödevler ve diğer belgeleri düzenli ve güvende tutar
üniversite masraflar alınacaklar listesi kırtasiye üniversite öğrencileri için ihtiyaç listesi üniversiteye yeni başlayanlar için alışveriş öğrenci gereçleri üniversite malzemeleri üniversite hayatı okul eşyaları öğrenci yaşamı üniversiteye hazırlık üniversiteye gitmek için ihtiyaçlar öğrencilik için gerekli eşyalar
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Kısa kollu, bol kesim siyah bir gömlek giyiyor. Yüzü hafifçe sola dönük ve kendinden emin bir ifadesi var. Gözleri badem şeklindedir ve yüksek elmacık kemiklerine sahiptir. Dudakları hafifçe ayrık ve kaşları kavisli. Küçük bir burnu vardır ve çene çizgisi görülebilir. Arka planında beyaz bir duvar olan ışık dolu bir odada durmaktadır. Duruşu rahattır ve kolları iki yanındadır. Meraklı bir ifadeyle doğrudan kameraya bakıyor.
Sezin Gök
Blog Yazarı

Akdeniz Üniversitesi İşletme bölümü mezunudur. Üniversiteden fakülte derecesi ile mezun olmuştur. Gerçekleştirdiği sosyal sorumluluk projesi ile çevresine katkıda bulunmuştur. Gönüllü olarak sosyal sorumluluk projesini devam ettirmektedir. İşletme ve alanları ile ilgili yazılar yazmaktadır.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.