AnasayfaBlogÜniversite Diplomasına Gerek Duymadan Yapabileceğiniz İşler
İş Bulmak

Üniversite Diplomasına Gerek Duymadan Yapabileceğiniz İşler

04 Ağustos 2017
Bir adam mezuniyet cübbesi ve kepiyle gururla ayakta durmakta ve elinde bir diploma tutmaktadır. Yüzünde ne kadar gururlu ve başarılı hissettiğini gösteren geniş bir gülümseme var. Bulanık görüntüsü siyah beyaz bir arka planla kontrast oluşturuyor. Etrafı, aralarında bir kadın ve mezuniyet kepi takan başka bir kişinin de bulunduğu diğer bulanık figürlerle çevrilidir. İleriye bakıyor, hayatına başlamaya ve başarı yolunda ilerlemeye hazır.
MeslekEğitim GereksinimiAçıklama
Emlak DanışmanıLise veya Meslek LisesiBu işte başarılı olmak için iyi bir pazarlama yeteneği ve insanlarla kolay ilişki kurma becerisine sahip olmanız gerekiyor.
Web Tasarımıİş başı eğitim veya özel kurslarBir web sitesinin görsel tasarımı ve işlevselliği üzerinde çalışmak, teknik ve sanatsal beceri gerektirir.
Grafik Tasarımcıİş başı eğitim veya özel kurslarReklamlar, broşürler ve diğer pazarlama malzemelerini oluşturmak için görsel elementler kullanır.
Kişisel AntrenörSertifikasyon kurslarıMüşterilerine egzersiz ve fitness hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olur.
Sigorta AcentesiLise veya Meslek LisesiÇeşitli tipte sigorta poliçeleri satmaktadır.
Pazarlama Danışmanıİş başı eğitim ve deneyimFirmaların pazarlama stratejileri oluşturmasına yardımcı olur.
Otomotiv TeknisyenMeslek LisesiOtomobillerin bakım ve onarımını gerçekleştirir.
Banka TelleriLise Müşterilere yüz yüze hizmet verir ve finansal işlemleri yönetir.
Satış TemsilcisiLise veya Meslek LisesiÜrün veya hizmetleri müşterilere sunar ve satış sürecini yönetir.
Fotoğrafçıİş başı eğitim veya özel kurslarGörsel hikayeler oluşturmak ve anları yakalamak için kamerayı kullanır.

Üniversite okumanın sizin için iyi bir seçenek olmadığına mı karar verdiniz? Bahsedeceğim mesleklerden bazıları lise veya meslek liselerinde verilen dersleri kapsıyor. Bazıları ise işverenler tarafından sağlanan iş başı eğitimleri ile yapılabiliyor.

Sadece lise diploması ile yapabileceğiniz işler neler?

Kasiyerlik, aşçılık, güzellik uzmanı, ergoterapist yardımcılığı, fizyoterapist yardımcılığı...

Kasiyer

Kasiyer perakende satış yapan işyerlerinde faturaları toplar, para alır, para bozar, ücret formlarını doldurur ve fiş verir. Hiçbir eğitime gerek yoktur fakat full-time personel çalıştırmak isteyen işverenler genellikle lise diplomasına sahip olan adayları tercih ederler. Kasiyer istihdamının 2017 yılında diğer mesleklere göre daha yavaş büyümesi bekleniyor. İnternetten alışveriş pazarı büyüdükçe bu mesleğe de zamanla ihtiyaç kalmayacak. Yine de bu yıl içinde, en çok iş ilanı verilen ikinci meslek grubu olarak yer alacak.

Aşçı

Eli çabuk aşçılar hızlı bir şekilde pişirilebilen veya soğuk olarak servis edilen yemeği hazırlarlar. Becerilerini iş üzerinde öğrendikleri için özel bir eğitime ihtiyaç duymazlar.

Güzellik Uzmanı

Güzellik uzmanları, makyaj, cilt bakımı, çeşitli zayıflama seansları gibi birçok işlemi gerçekleştiren ve aynı zamanda kişinin lisanslı çalışması gereken bir meslektir. Berberlerin, güzellik uzmanlarının ve diğer kişisel bakım çalışanlarının 2017 yılında diğer mesleklere göre daha hızlı büyümesi bekleniyor.



İnsan Kaynakları Eğitimi

İnsan kaynakları asistanı kurumun çalışanlarının kişisel kayıtlarının takibini yapar. Birçok işveren bu iş için lise diploması istemesi gerekir. Ama son zamanlarda aldığım duyumlara göre üniversite mezunlarından seçiliyormuş. Bu doğru birşey değil. Eğitim genelde iş üzerinde verilir. İnsan kaynakları asistanlarının istihdamının 2017 yılında diğer meslekler kadar hızlı büyümesi beklenmektedir.

Ergoterapist Yardımcısı Ne İş Yapar?

Ergoterapist çalışanları, ergoterapist uzmanlarının gözetiminde çalışır, tedavi sırasında kullanılacak materyal ve ekipmanları hazırlarlar. Aynı zamanda sekreter işlerini de yaparlar. Ergoterapist yardımcıları genel olarak eğitimlerini iş üzerindeyken alırlar. Ergoterapist yardımcılarının istihdamının 2017 yılında diğer mesleklere göre daha hızlı büyümesi beklenmektedir.

Fizyoterapist Yardımcısı

Fizyoterapist yardımcıları fizyoterapistlerin veya fizyoterapist asistanlarının gözetiminde çalışır ve terapi seanslarının sorunsuz gerçekleştirilmesine yardımcı olur. Fizyoterapist yardımcılarının lise diplomasına sahip olması gerekir. Birçok işveren iş üstünde eğitim verir. Fizyoterapist yardımcılarının istihdamının 2016 yılında diğer mesleklere göre çok daha hızlı büyümesi beklenmektedir.

Perakende Satış Elemanı Ne Yapar?

Perakende satış elemanları müşterilerin aradığı şeyi bulmasına ve ürünü satın almak için onların ilgisini ürüne çekmeye yardımcı olur. Perakende satış elemanları için herhangi bir resmi eğitim gerekmemesine rağmen, birçok işveren lise diplomasına sahip olanları tercih eder. Satış elemanları istihdamının 2017 yılında diğer meslekler kadar büyümesi beklenmektedir.

Seyahat Danışmanı

Bir seyahat danışmanı olmak için bireyin en az lise diplomasına sahip olması gerekir. Bilgisayar becerileri de gün geçtikçe bu meslek için kritik hale gelmektedir. Kendi seyahat acentasını açmak ya da yönetmeleri beklenen kişilerin muhasebe ve işletme yönetimi kurslarına katılması gerekir. Seyahat danışmanı istihdamının 2017 yılında çok az değişmesi, herhangi bir yükselme veya düşme göstermemesi beklenmektedir.

Emlak Danışmanı, Lise veya Meslek Lisesi, Bu işte başarılı olmak için iyi bir pazarlama yeteneği ve insanlarla kolay ilişki kurma becerisine sahip olmanız gerekiyor, Web Tasarımı, İş başı eğitim veya özel kurslar, Bir web sitesinin görsel tasarımı ve işlevselliği üzerinde çalışmak, teknik ve sanatsal beceri gerektirir, Grafik Tasarımcı, İş başı eğitim veya özel kurslar, Reklamlar, broşürler ve diğer pazarlama malzemelerini oluşturmak için görsel elementler kullanır, Kişisel Antrenör, Sertifikasyon kursları, Müşterilerine egzersiz ve fitness hedeflerine ulaşmalarında yardımcı olur, Sigorta Acentesi, Lise veya Meslek Lisesi, Çeşitli tipte sigorta poliçeleri satmaktadır, Pazarlama Danışmanı, İş başı eğitim ve deneyim, Firmaların pazarlama stratejileri oluşturmasına yardımcı olur, Otomotiv Teknisyen, Meslek Lisesi, Otomobillerin bakım ve onarımını gerçekleştirir, Banka Telleri, Lise,  Müşterilere yüz yüze hizmet verir ve finansal işlemleri yönetir, Satış Temsilcisi, Lise veya Meslek Lisesi, Ürün veya hizmetleri müşterilere sunar ve satış sürecini yönetir, Fotoğrafçı, İş başı eğitim veya özel kurslar, Görsel hikayeler oluşturmak ve anları yakalamak için kamerayı kullanır
Üniversite Diplomasına Gerek Duymadan Yapabileceğiniz İşler diploma lise diplomaüniversite bitiren işçi üniversite bitirmeden iş bulmak lise diplomasıyla yapılacak işler
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.