Hızla gelişmeye devam eden teknoloji beraberinde ulaşım alt yapısını düzenleyecek yenilikler getiriyor. Gelişen teknolojiler sayesinde yolcu ve yük taşımacılığı gün geçtikçe düşük maliyetli, güvenli ve hızlı ulaşım şeklini insanlarla buluşturmaya devam ediyor. Bu durum ulaşım altyapısın ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Ülkemizin bulunduğu coğrafi koşullar sebebiyle bir lojistik merkezi olması kaçınılmazdır.
Ülke ekonomisinin can damarlarından birini oluşturan ulaştırmanın, daha etkili ve verimli bir şekilde hizmete sunulması, gelişmekte olan ülkemiz için önemli bir ihtiyaçtır. Dünya geneline bakıldığında da ulaştırma bir endüstri halini almıştır. Böylece ulaştırma problemlerini yakından tanıyan, çözmek için mühendislik bilgilerini kullanabilen, teknolojiyi yakından takip eden ve yenilikleri uygulayabilen ulaştırma mühendislerine ihtiyaç duyulur. Üniversiteler bu konudaki ihtiyaçları çözümlemek amacı ile alanında uzman, bilgili, inovatif fikirler üretebilen, bulunduğu kuruma değer katabilecek mezunlar vermek için ulaştırma mühendisliği eğitimi vermektedir.
Ulaştırma mühendisliği bölümü; güvenli, hızlı, konforlu aynı zamanda ekonomik bir ulaşım sağlamak amacıyla karayolu, demiryolu, su ve hava gibi ulaşım araçlarıyla çeşitli çalışmalar ortaya çıkartan, diğer mühendislik kollarıyla da iletişim halinde olan bir akademik disiplindir. Ulaştırma mühendisliği mühendislik fakültesi altında 4 yıllık lisans eğitimi olarak verilmektedir. Bölümü tercih edecek öğrenciler, sayısal puan türünden tercih yapacak öğrencilerdir.
Ulaştırma mühendisliği, yerel ve bölgesel olarak ulaşım sistemlerinin tamamının planlarının yapılması, tasarlanması ve kullanım süreçlerinde bakımı için ihtiyaç duyulan uygulamaları yerine getirmekle yükümlüdür. Ulaştırma mühendisleri, insanların ve taşınması gereken yüklerin; güvenli, ekonomik ve ulaştırılması gereken zamanlarda hareket etmesinin sağlanmasından sorumludur. Aynı zamanda teknolojinin gereklerini ulaşıma uygulayabilecek, yeni, özel ve toplu taşıma projeleri içinde gerekecek tüm detayları uygulamak üzere yer alabilirler.
Çalışmaları deprem ve sel gibi doğal afetlere dayanacak köprüler, tüneller ve diğer yapıları güçlendirme çalışmalarını da içerir. Ulaştırma mühendisliği diğer mühendislik dalları ile de bağlantılı olarak görevlerini sürdürür. Bunlar; elektrik mühendisliği, makine mühendisliği, havacılık ve deniz mühendisliği gibi benzer disiplinlerdir. Bölümü tercih edecek öğrencilerin bazı özelliklere sahip olması beklenir. Sayısal derslere karşı ilgili olma, disiplinli olma, araştırma yapma ve teknolojiyi yakından takip etme, grup çalışmaları içinde uyumla çalışma gibi mesleklerine değer katacak önemli özelliklerdendir.
Ulaştırma teknolojinin gelişmesiyle beraber yenilikler sunmaya devam ediyor. Bu durum da ulaşım altyapısına değer katacak bilgi sahibi, yetenekli mühendislere olan ihtiyacın varlığını doğuruyor. Ulaştırma mühendisleri kamuda ve özel sektörde bir çok alanda iş imkanına sahiptir.
Mezunlar devlet kurumları içinde yer alabilmeleri için KPSS’den elde edecekleri geçer puan ile başvurularını yapabilir. Açık olan pozisyonlara göre görevleri belirlenir. Mezunların kamu ve özel sektörde yer alabilecekleri kuruluşların birçoğu aşağıdaki gibidir.
Yerel ve bölgesel ihtiyaçlara cevap vermek üzere ulaştırma konusunda insanlığa gereken faydayı sağlayacak ulaşım sistemlerinin planlanması, tasarlanması ve üretim aşaması gibi konularda önemli görevler üstlenirler. Ulaştırma içinde yapım çalışmalarından bakım onarım çalışmalarına oldukça geniş bir alanda hizmet vermeye devam eden ulaştırma mühendislerinin görevleri detaylı olarak aşağıdaki gibidir.
Ulaştırma mühendisliği bölümünü tercih etmek isteyen adaylar öncelikle kariyer yaşamlarında hangi derslerle karşılaşacaklarını araştırmaya başlar. Eğitim süresince görecekleri dersler, mesleklerinde başarılı birer mühendis olmaları için gerekli tüm olanakları sunmaktadır.
Bölüm koşullarını yerine getirerek mezun olan öğrenciler, ulaştırma mühendisi unvanını almaya hak kazanır. Bölüm, kariyer yaşamları için deneyim kazanmalarını sağlayacak, 40 günlük zorunlu staj şartı koşar. 8 dönemlik eğitim yaşamlarında aldıkları dersler ve buna ek olarak zorunlu staj sayesinde öğrenciler, gelecekte yapacakları meslek ile ilgili bilgi ve deneyim sahibi olarak mezun olur. Ulaştırma mühendisliği bölümünde eğitim almak isteyen ve tercih listelerinde bu bölüme muhakkak yer verecek olan adayların, eğitim yaşamı boyunca karşı karşıya gelecekleri temel dersler aşağıdaki gibidir.
2020 Ulaşım mühendisliği Taban Puanları ve 2020 Ulaşım Mühendisliği Başarı Sıralamaları 2020 aşağıdaki gibidir. Verilen puanlar ve sıralamaların tamamı bu sene yerleşen adaylara aittir. Yazımızdaki verilerin tamamı ÖSYM-YÖK tarafından açıklanmış olan en son güncel puanlardır.
Ulaştırma Mühendisliği Bölümü Nedir?
Ulaştırma mühendisliği bölümü ulaşım alt yapısında yapılandırma, yürütme gibi çalışmaları mühendislik bilgilerini uygulayarak, yerine getirebilecek mezunlar vermeyi hedeflemektedir. Üniversitelerde sayısal türden tercih yapacak öğrenciler için 4 yıllık lisans eğitimi olarak karşımıza çıkar. Bölüm koşullarını başarıyla yerine getiren öğrenciler, mezun olduktan sonra ulaştırma mühendisi unvanı alır.
Ulaştırma Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?
Ulaştırma mühendisliği mezunları ulaştırma altyapısında meydana gelen aksaklıkları yeni çözümler üreterek giderme, alt yapının yeni teknolojiye uyum sağlamsında görevlidir. Ulaşımda yapılacak yeniliklerin planlanması, uygulanması, takip edilmesi başlıca görevleri arasındadır. Yolcu ve yük taşıma için gerekli düzenlemeler ve takipleri ulaştırma mühendislerinin sorumluluğudur.
Ulaştırma Mühendisliği İş İmkanları Nelerdir?
Ulaştırma mühendisliği her gün gelişmeye devam eden teknoloji ile birlikte yenilikler getirmeye devam etmektedir. Bu durum da mezunlar için hem kamu sektöründe hem özel sektörde birçok kurumda yer bulma olanağı yaratmaktadır. Mezunların çoğu; Ulaştırma Bakanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Devlet Demir Yolları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü’nde çalışmalarını yürütmektedir.