E-ticaret modern toplumlarda, bireylerin kolay bir şekilde alışveriş yapmasını ve hizmet görmesini sağlar. Son yıllarda e-ticaret sitesi kullanıcıları daha kolay hizmet almaktadır. Buna paralel memnuniyet oranlarının da arttığı görülmektedir. Giderek yaygınlaşan online alışveriş platformları sayesinde bireyler; kıyafetten elektronik aletlere, yemekten diğer ihtiyaçlarına kadar hemen hemen her ürünü bulabilmektedir. Zaten e-ticaret sitelerinin amacı; bireylere çok miktarda ürünü, daha ucuz fiyata ulaşabilmesini sağlamaktır. E-ticaret siteleri bu yönüyle bireylere e-ticaretin faydaları hakkında da bilgi vermekte.
Kargo imkanlarının geliştirilmesi, bireylerin istedikleri ürünlerin ayaklarına kadar gelmesini sağlar. Bu özelliği, modern dünyada zamanla yarışan bireyler için en büyük avantajı sağlamaktadır. Her bireyin gündelik ihtiyacı, hobileri, alışveriş yapma vb. gereksinimleri bulunmaktadır. Bu gereksinimlerini pratik, kolay ve zaman kaybı yaşamadan karşılamak isteyen herkes e-ticaret sitelerini kullanabilir. Bu özellikler sayesinde e-ticaret ile hayatımız kolaylaştı.
Ülkemizde ilk internet bağlantısı 12 Nisan 1993 tarihinde gerçekleşti. Türkiye’de ilk internet kullanımı ODTÜ’de gerçekleşti. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu 1997 yılında elektronik ticaret ağının oluşturulması için bir toplantı düzenledi. Bu toplantıda e-ticaret için ilk adımlar atılmış oldu. İlerleyen süreçte başbakanlığın katılımıyla 2001 yılında bir toplantı düzenlendi.
Dış ticaret müsteşarlığı bünyesinde Elektronik Ticaret Genel Müdürlüğü oluşturuldu. E-Ticaret Çalışma Grubu olarak görevini sürdü. Bu gelişmeler sayesinde ülkemizde e-ticaret gerçek anlamda gelişmiştir. Son yıllarda büyük gelişmeler göstermiştir. Sürekli büyüyen ve rekabetçi bir sektör halini almıştır. Bu alan doğrultusunda faaliyet göstermek isteyenler e-ticaret eğitimi almaktadır. Enstitü üzerinden online eğitim sayesinde sizlerde bu alanda eğitim alarak yetkinlik kazanabilirsiniz.
Teknolojik ilerlemeler ve alt yapı sistemlerinin gelişmesiyle birlikte çoğu marka e-ticaret ile para kazanma yolları için sanal mağazalara yönelmiştir. Bununla birlikte sanal mağazalarında satışlarını arttıracak stratejiler de gelişmiştir. E-ticaret payı ülkemizde %38’e ulaşmıştır. Bu istatistik bize ülkemizin e-ticaret yapmak için elverişli bir ortam olduğunu açıklamaktadır.
Yapılan araştırmalara göre Türk kullanıcılar günde 7 saatlerini internette geçirmektedir. Türkiye’deki yaş gruplarının hepsi dijitalleşmektedir. Bu doğrultuda e-ticaret de pazar payını arttırmaktadır. Türkiye’de internet üzerinden alışveriş yapan kullanıcıların sayısı 39,3 milyona ulaşmış durumdadır. 2019 yılında harcama miktarı ise yıllık 11,5 milyar $ olarak kaydedilmektedir.
Bu durumda e-ticaret sitelerine olan ilgi yıllar içinde arttı. Müşteriler giderek online alışverişe güvenmeye başladı. Bu doğrultuda 2040 yılına gelinceye kadar alımların %95’i internet üzerinden gerçekleşeceği tahmin edilmektedir.
Demografik olarak istatistiklere bakıldığında milenyum ve X kuşağı online alışveriş yapanların başındadır. Bu iki kuşağa ait kişilerin yarısından fazlası mağazalara gidip alışveriş yapmak yerine online alışveriş yapmayı tercih etmektedir. Genel olarak online alışveriş yapan bireylerin %48’i alışveriş yaparken planlamadığı şeyleri satın almıştır. Planladığından daha fazla para harcamıştır. Türkiye’de alışveriş yapan 10 tüketiciden 9’u alışverişte indirim ve promosyonların satın alma eğilimini arttıracağını belirtmiştir. Müşteriler bir ürünü almadan önce detaylı bir şekilde inceliyor. İndirim ve promosyonları göz önüne alarak alışverişlerini gerçekleştiriyor. Bununla birlikte müşterilerin %68’i internet üzerinden alışveriş yaparken belirli bir markaya sadık kalarak alışverişlerini yapmıyorlar.
Gençler ve kadınlar, e-ticaret sitesi üzerinden yaptıkları alışveriş sayesinde bu dijital pazarda yükseliş olmuştur. Türkiye’de e-ticaret istatistikleri, kadınların ve gençlerin e-ticaret sitelerini daha çok tercih ettiğini göstermektedir. Kadınlar, e-ticaret sitesi üzerinden giyim, aksesuar gibi kategorilerde harcamalar yaptığı görülmektedir. Gençlerin ise oyun ve müzik kategorilerinde harcamalar yaptığı gözlemlenmektedir.
E-ticaret sitesi çoğunlukla çalışan bireylerin mağaza mağaza gezmek yerine aradığı ürün hakkında oturduğu yerden alışveriş yapmasını sağlar. Bunu yaparken de alacağı ürün ile ilgili en ucuz fiyat ile en pahalı fiyat aralığını görebilir. Bu da çalışan bireylerin karşılaştırma yaparak ürünü almalarını sağlamaktadır. Bazı kadın müşteriler, ürünleri almaktan ziyade karşılaştırma yapmak ve mağaza gezmemek için e-ticaret sitesi kullanır. Erkek müşteriler ise gençlere ve kadınlara göre daha az bu siteleri kullanmaktadır. Erkeklerin belirli ve özel günlerde e-ticaret sitesi kullanma oranı artmaktadır.
Türkiye’de müşteriler e-ticaret sitesi üzerinden alışveriş yaparken bazı motivasyonlar ,kullanıcıları online alışverişe yönlendirmektedir. Bu motivasyonlar;
E-ticaret, her yıl pazar payını arttırmakta ve ilerlemektedir. Kullanıcı odaklı siteler ve ödeme seçenekleri bu artışın nedenleridir. Özellikle yaş gruplarının dijitalleşmesi, mağazaları bu alana daha fazla yönlenmesini sağlamaktadır.
E-ticaret sektörü her geçen yıl büyüme göstermektedir. Büyüme oranlarındaki sürekli artış girişimcileri bu sektöre yönlendirmiştir. Aynı zamanda bu sektör için sürekli yenilikçi ve gelişimci anlayışlar benimsenmiştir. E-ticaret sektöründe yakın gelecekte görebileceğimiz yenilikler;
Türkiye’de E-Ticaretin Tarihçesi Nedir?
Ülkemizde ilk internet bağlantısı 1993 yılında gerçekleşti. 1997 yılında Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurulu elektronik ticaret ağının oluşturulması için toplantı düzenledi. Bu toplantıda e-ticaret için ilk adımlar atılmış oldu.
Türkiye’nin Genel E-Ticaret İstatistikleri Nedir?
Gelişen teknolojik gelişmeler ve artan sanal mağazalar ülkemizde e-ticaret payını %38’e yükseltmiştir. Ülkemizde internet üzerinden alışveriş yapan kullanıcı sayısı 39,3 milyon olmuştur. Para harcama miktarı ise 11,5 milyar $ olarak kaydedilmektedir.
E-Ticaret Sitelerini En Çok Kim Tercih Ediyor?
Ülkemizde bu siteleri en çok kadınlar ve gençler tercih etmektedir. Bu kullanıcıların ardından erkeler gelmektedir. Çoğunlukla çalışan bireylerin, zaman sıkıntısı yaşayanların tercih ettikleri görülmektedir.