AnasayfaBlogTürkçe Öğretmenliği Bölümü
Bölümler

Türkçe Öğretmenliği Bölümü

13 Mayıs 2020
Takım elbiseli bir kadın kolunu uzatmış, uzaktaki bir şeyi işaret ediyor. Eli hafifçe bulanık, bu da nesneye yakın durduğunu gösteriyor. Siyah bir takım elbise giymiş ve saçlarını düzgün bir topuzla arkaya toplamış. Yüzü kararlı, gözleri nesneye odaklanmış. Kolu hafifçe bükülmüş, işaret parmağı vurgulamak için uzatılmış. Kendinden emin ve kendinden emin görünüyor, gücü ve inancı duruşundan belli oluyor.
BölümAçıklamaİş İmkânları
Türkçe Öğretmenliği BölümüAna dilimizi doğru kullanma, öğrenme ve öğretmeyi amaçlar. Ortaokul öğrencilerine eğitim vermeyi kapsar.Kamu ve özel sektörde öğretmenlik, editörlük, metin yazarlığı, eğitim kitabı yazarı, redaktör.
Diksiyon EğitimiÖğretmen adaylarının diksiyonlarını geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar.Radyo ve televizyonda spikerlik ve sunuculuk, seslendirme sanatçılığı, eğitmenlik.
Yaratıcı YazarlıkÖğretmen adaylarının yazma yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar.Metin yazarlığı, roman ve öykü yazarlığı, senaryo yazarlığı.
Metin AnaliziÖğretmen adaylarının metin analizi yeteneklerini geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar.Edebiyat eleştirmenliği, metin yazarlığı, editörlük.
Sınıf ÖğretmenliğiÖğrencilerin temel eğitim becerilerini kazandırmaya yönelik öğretmenlik alanı.Kamu ve özel sektörde sınıf öğretmenliği, okul yöneticiliği.
Okul öncesi ÖğretmenliğiÇocukların ilk eğitimlerini vermek amacıyla özenli bir eğitimi gerekli kılan öğretmenlik dalı.Kamu ve özel sektörde okul öncesi öğretmenliği, anaokulu yöneticiliği.
PDR BölümüPsikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini sağlamak amacıyla eğitim verilen bölüm.Kamu ve özel sektörde psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanlığı.
TÖMER Eğitim MerkeziYabancılara Türkçe öğretimi vermek amacıyla kurulan eğitim merkezi.TÖMER'de Türkçe öğretmeni olarak çalışma imkanı.
Lisansüstü EğitimBölüm mezunlarının alanlarında daha da uzmanlaşmalarını sağlamak amacıyla kurulan eğitim programı.Akademisyenlik, araştırmacılık, uzmanlık.
İçerik Editörlüğü EğitimiÖğretmen adaylarının içerik editörlüğü alanında yeteneklerini geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar.Web sitesi, dergi, gazete gibi mecralarda içerik editörlüğü.

En değerli ve önemli mesleklerden biri olan öğretmenlik, ülkemizde de hatırı sayılır bir geçmişe ve öneme sahiptir. Öğrenme ve öğretme üzerine kurlu öğretmenlik, dünyanın en eski ve kutsal mesleklerinden de birisidir. Bir bölüm olarak öğretmenlik ise maalesef sıkça tercih edilse de istihdam sorunları sebebiyle uzun araştırma ve düşünme gerektiriyor. Mesleğin ülkemizdeki durumu, eğitim sektörünün görece daralması gibi sorunlar, öğretmenlik bölümlerine bakış açısını da belirlenmektedir. Buna rağmen öğretmenlik, Türkiye'de ihtiyaç duyulan ve sıkça tercih edilmeye devam edilen bir meslek olacaktır. Bilhassa ana dilimizi bize öğreten: Türkçe Öğretmenliği bölümü.

SÖZ alanının ve öğretmenliğin en sık tercih edildiği bölümlerden biridir: Türkçe öğretmenliği. Ana dilimizi doğru kullanma, öğrenme ve öğretmeyi amaçlayan bölüm, ortaokul öğrencilerine eğitim vermeyi kapsıyor. Bir dili tüm detaylarıyla öğrenmek ve öğretmek, Türkçe öğretmeninin mesleki amaçlarından biridir. Türkçe öğretmeni, aldığı eğitim boyunca kendi öğrencilerine nasıl bir eğitim ve öğretim perspektifi uygulayabileceğini düşünerek mesleğe hazırlanır. 4 yıllık eğitim, bilgi ve uygulamaya dayalı olarak öğretmen adaylarına sunulur. Türkçe öğretmenliği bölümü, lisans eğitim olarak devlet ve özel üniversitelerin eğitim fakültesinde yer alır. Biraz daha ayrıntıya girerek bu önemli öğretmenliği tanıyalım.

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Nedir?

Ana dil, dünyamızı anlama ve anlamlandırmaya kapı açan en önemli zihinsel-dilsel faaliyetleri oluşturan sistemdir. Hayatımızın en anında ana dilimizi kullanırız ve bu yöntemle iletişim kurarız. Böylesine önemi olan bir dilin, tabii ki eğitimi de gereklidir. Doğru ifadeleri kullanma, okuduğunu anlama, ifade etme ve yazılı-sözlü becerileri edinme yolunda, Türkçe öğretmenlerine büyük rol düşmektedir. Hem bir öğretmen yetiştirme hem de bir kültürü anlamlandırma amacı taşıyan Türkçe bölümü, en önemli öğretmenliklerden biridir. İlk kez Gazi Üniversitesi bünyesinde Türkçenin Eğitim ve öğretimi adıyla lisans ve yüksek lisans düzeyinde kurulan bölüm; okuma, yazma, konuşma ve anlatma becerilerini içeren müfredatıyla bugünlere gelmiştir. 

Türkçe öğretmenliği sözlü ve yazılı iletişim becerilerini kapsayan geniş bir ders programına sahiptir. Lisans öğrenimi boyunca bölüm; diksiyon, yaratıcı yazarlık, metin analizi gibi ilgi çekici ve öğretici dersleri öğretmen adaylarına sunmaktadır. Aynı zamanda bazı Türkçe öğretmenliği bölümüne sahip üniversitelerde yan dal ve çift ana dal imkanı da vardır. Her eğitim fakültesinde olmayan bu imkân; sınıf öğretmenliği, okul öncesi ve PDR gibi bölümleri kapsıyor Tabii ki bu bölümlerden birinde de okuma olanağı için 1.sınıftan itibaren Türkçe öğretmenliği derslerine yoğun çalışmalı ve başarılı olmalısınız. 

İlgili eğitim: Diksiyon Eğitimi

Türkçe Öğretmenliği Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Sık tercih edilen Türkçe öğretmenliği, diğer sözel branş öğretmenliklerine göre daha geniş iş imkanlarına sahiptir. Kamu ve özel sektörde aranan ve gerekli bir branşın öğretmen adayı olunduğundan Türkçe öğretmenliğinin, görece daha şanslı olduğunu söyleyebiliriz. Kamu ve özel sektör dahilinde öğretmenlik yapılabilen bölümde; editörlük, metin yazarlığı, eğitim kitabı yazarı, redaktör mesleklerine de yer vardır. 

Temel olarak öğretmenliği barındıran Türkçe öğretmenliği, KPSS yoluyla devlet ortaokullarında çalışma imkânını sahip. En son 1300 alıma sahip olan bölüm, en az 77 KPSS taban puanı ile öğretmen atamasını gerçekleştiriyor. Ortaokullarda en çok ders saatine sahip bir branş olarak Türkçe öğretmenliği sadece devlette değil, özel okullarda da yüksek alıma sahiptir.

Aynı zamanda okuduğunuz okulda verilen yabancılara Türkçe öğrenimi dersi kapsamında üniversitelerin TÖMER Eğitim Merkezlerinde Türkçe Öğretmeni olarak çalışma imkânına sahip olabilirsiniz. Bunun için bazı üniversitelerin sertifikalı programlarına başvuru yaparak başarılı bir eğitim süreci geçirmelisiniz. Özel sektör dahilinde iş bulabilmek için ise köklü Eğitim Fakültelerinden mezun olmak, bir avantajdır. Bunun yanı sıra kendinizi Türkçe alanında geliştirmeniz de gereklidir. Örneğin, bir dergide yazar olmak, içerik editörlüğü eğitimi almak, özel ders deneyimine sahip olmak, sizi öne çıkarabilir. Tabii ki bunlar dışında yolunuza akademisyen  olarak devam etmek isteyebilirsiniz. Lisansüstü eğitim  olarak Türkçe Öğretmenliği bölümü pek çok üniversitede öğrenci alımını sürdürmektedir. 

İlgili eğitim: İçerik Editörlüğü

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Ortaokullarda Türkçe öğretmenliği unvanı ile çalışan mezunlar, öğrencilerin; okuma, yazma, konuşma ve anlama becerilerini geliştirecek bilgi ve uygulamaları öğretir. Mezunlar, Türk dilinin kullanımına yönelik bilgi birikimlerini öğrencilere aktarırlar. Dil bilgisi, kompozisyon yazımı, Türk edebiyatı, diksiyon, medya okuryazarlığı gibi konularda öğrencilere bir bakış açısı sunmak hedeflenir.

İlgili eğitim: Medya Okuryazarlığı Eğitimi

Bir öğretmen olarak öğrencileri sadece sınavlara hazırlamak değil, insan yetiştirme vizyonuna da sahip olurlar. Aynı zamanda temel hedef olarak Türkçenin zengin kullanımına yönelik geniş ders içeriğini, öğrencilere anlaşılır bir şekilde aktarır. 

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Türkçe öğretmenliği bölümü, geniş ve detaylı ders programına sahip branş bölümlerinden biridir. Eğitim Fakültesinin bir bölümü olarak diğer yakın ilişkili bölümlerden de ders alınabiliyor. Türkçe öğretmenliği dersleri, hem uygulamalı hem de bilgiye dayalı içeriklere sahiptir. Aynı zamanda öğretmenlik mesleğine hazırlık için "öğretmenlik uygulaması" adıyla bir staj süreci vardır. Ders adları, üniversiteden üniversiteye değişse de genel itibariyle aşağıdaki dersleri görmek mümkün:

  • Edebiyat Bilgi ve Kuramları

  • Osmanlı Türkçesi

  • Türk Halk Edebiyatı

  • Türk Dil Bilgisi

  • Türk Eğitim Tarihi

  • Eğitim Sosyolojisi

  • İngilizce

  • Öğretim İlke ve Yöntemleri

  • Eğitim Psikolojisi

  • Eski Türk Edebiyatı

  • Yeni Türk Edebiyatı

  • Dilbilim

  • Cümle Bilgisi

  • Ses Bilgisi

  • Türkçe Öğretim Programları

  • Okuma Eğitimi

  • Tiyatro ve Drama Uygulamaları

  • Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretimi

  • Ses Eğitimi ve Diksiyon

  • Öğretmenlik Uygulaması

Türkçe Öğretmenliği dersleri, üniversitenin vizyon, misyon ve eğitim fakültesinin kalitesine göre mezunlara önemli katkılar sunmaktadır. Özellikle iş alanı yaratması sebebiyle Yabancılara Türkçe Öğretimi dersi olan üniversiteleri araştırıp tercih edebilirsiniz. Yine seçmeli ders kapsamında iletişim, dil bilimi, eleştirel düşünme, Türk mitolojisi gibi dersleri alarak mesleki yeterliliğinizi artırabilir ve bakış açınızı oluşturabilirsiniz.

Türkçe Öğretmenliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Türkçe öğretmenliği puanları, sözel alanın en yüksek puanlı bölümlerinden biridir. Her yıl sınavın zorluğuna/kolaylığına göre değişebilen puan ve sıralamalar, genel olarak sonraki yıllarda da değişecektir. Eğitim fakültelerinin vazgeçilmez bölümü olarak Türkçe öğretmenliği puanları ve sıralamasında ilk 5 üniversite aşağıda yer almaktadır. 

Türkçe Öğretmenliği Bölümü İlk 5 Üniversite Puan ve Sıralaması

ÜniversitePuanSıralama
İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi - Burslu4323.520
İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi - Burslu4216.029
Hacettepe Üniversitesi4206.142
İstanbul Üniversitesi4167.454
Ege Üniversitesi40810.530

Türkçe Öğretmenliği Bölümü İlk 5 Devlet Üniversitesi

ÜniversiteSıralama
Hacettepe Üniversitesi6.142
İstanbul Üniversitesi7.454
Ege Üniversitesi10.530
Marmara Üniversitesi10.910
Gazi Üniversitesi11.233

Tercih döneminde Türkçe öğretmenliği bölümünü değerlendirirken kendinizi  de değerlendirmelisiniz. Öğretmenlik sadece yüksek puan ya da sıralamanın yetmesiyle yazılabilecek bir alan değildir. Böyle düşünüyorsanız 4 yıllık ya da kısa süreçte pişman olacağınız bir bölüm okuyabilirsiniz. Sizden yaşça küçük öğrencilere eğitim vereceğinizi ve mesleki sorunların da farkında olarak öğretmenlik mesleğinin bilincinde olmalısınız. Gerçekten kıymetli bir meslek olan öğretmenlik, normal koşullarda insan ve bir nesil yetiştirme üzerine kuruludur. Bu mesleği sadece kişisel ve ekonomik çıkarlar sebebiyle yapmayı düşünüyorsanız hem kendiniz hem de öğrencilerinizin bundan olumlu etkilenmeyecektir. Tercih döneminde tüm bunlara dikkat ederek Türkçe öğretmenliği mesleğini araştırabilirsiniz.

Türkçe Öğretmenliği Bölümü, Ana dilimizi doğru kullanma, öğrenme ve öğretmeyi amaçlar Ortaokul öğrencilerine eğitim vermeyi kapsar, Kamu ve özel sektörde öğretmenlik, editörlük, metin yazarlığı, eğitim kitabı yazarı, redaktör, Diksiyon Eğitimi, Öğretmen adaylarının diksiyonlarını geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar, Radyo ve televizyonda spikerlik ve sunuculuk, seslendirme sanatçılığı, eğitmenlik, Yaratıcı Yazarlık, Öğretmen adaylarının yazma yeteneklerini ve yaratıcılıklarını geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar, Metin yazarlığı, roman ve öykü yazarlığı, senaryo yazarlığı, Metin Analizi, Öğretmen adaylarının metin analizi yeteneklerini geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar, Edebiyat eleştirmenliği, metin yazarlığı, editörlük, Sınıf Öğretmenliği, Öğrencilerin temel eğitim becerilerini kazandırmaya yönelik öğretmenlik alanı, Kamu ve özel sektörde sınıf öğretmenliği, okul yöneticiliği, Okul öncesi Öğretmenliği, Çocukların ilk eğitimlerini vermek amacıyla özenli bir eğitimi gerekli kılan öğretmenlik dalı, Kamu ve özel sektörde okul öncesi öğretmenliği, anaokulu yöneticiliği, PDR Bölümü, Psikolojik danışmanlık ve rehberlik hizmetlerini sağlamak amacıyla eğitim verilen bölüm, Kamu ve özel sektörde psikolojik danışmanlık ve rehberlik uzmanlığı, TÖMER Eğitim Merkezi, Yabancılara Türkçe öğretimi vermek amacıyla kurulan eğitim merkezi, TÖMER'de Türkçe öğretmeni olarak çalışma imkanı, Lisansüstü Eğitim, Bölüm mezunlarının alanlarında daha da uzmanlaşmalarını sağlamak amacıyla kurulan eğitim programı, Akademisyenlik, araştırmacılık, uzmanlık, İçerik Editörlüğü Eğitimi, Öğretmen adaylarının içerik editörlüğü alanında yeteneklerini geliştirmeye yönelik dersler ve uygulamalar, Web sitesi, dergi, gazete gibi mecralarda içerik editörlüğü
türkçe öğretmenliği bölümü türkçe öğretmenliği dersleri türkçe öğretmeni türkçe öğretmenliği puanları tömer
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.