AnasayfaBlogTurist Rehberliği Bölümü (MYO)
Bölümler

Turist Rehberliği Bölümü (MYO)

22 Eylül 2020
Bir erkek ve kadın yan yana durmuş, bir haritaya bakmaktadır. Adamın sırt çantası, şapkası ve güneş gözlüğü vardır; kadının ise uzun saçları vardır ve gülümsemektedir. Görüntü adamın yüzünün yakın çekimidir ve pembe bir gömlek görünmektedir. Kadın da bir sırt çantası takıyor. Arka planda, güneş gözlüğü takan bir kişinin bulanık bir görüntüsü ve bir dairenin içinde beyaz bir 'E' harfi görülebiliyor.
KonuAçıklamaİlgili Bilgi
Bölüm TanımıTurist Rehberliği bölümü, öğrencileri turizm sektörüne hazırlayan bir ön lisans programıdır.2 yıl süreli ve meslek yüksekokullarında okutulan bir programdır.
Mesleki YeterliliklerTurist rehberi olabilmek için yüksek iletişim becerileri, çözüm üretme yeteneği ve alanında bilgili olmak gerekmektedir.Üst düzey yabancı dil bilgisi ve YDS'den en az 75 puan almak gerekmektedir.
Bölgesel ve Ülkesel KokartTurist rehberleri, belirli bir bölge ya da ülkeyi tanıtabilmek için kokart almak zorundadır.Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir tur tamamlanmalı ve kokart ücreti kişi tarafından karşılanmalıdır.
İş İmkânlarıTurist rehberliği bölümünden mezun olanlar, turizm sektöründe geniş bir iş imkanına sahiptir.Turizm şirketleri, gezi turları ve seyahat acentaları gibi çeşitli organizasyonlarda iş bulabilirler.
Gelir DurumuTurist rehberleri, turizm sektörünün canlılığına bağlı olarak iyi bir gelir elde edebilmektedir.Günlük ortalama 300 TL altında gelir elde etmeyen mezunlar bulunmaktadır.
Mesleki GelişimRehberler, kendilerini sürekli geliştirme ve alanlarındaki bilgilerini tazeleme zorunluluğu ile karşı karşıyadır.Genel kültür anlamında iyi bir birikime sahip olmanın yanı sıra, turistlere doğru ve kesin bilgiler verebilmelidirler.
Yabancı DilTurist rehberi olabilmek için yüksek seviyede yabancı dil bilgisi gerekmektedir.Rehberlik yaptıkları dilde B2 ve üstü bir seviyede olmalıdırlar.
Lisans YoluTurist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı vardır.DGS basarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümüne de geçebilirsiniz.
Dil Bazlı BölümTurist rehberliği bölümü dil odaklıdır.Turist rehberliği dışında DİL puan türü ile öğrenci alan turizm rehberliği bölümü de bulunmaktadır.
Turist Rehbersinin GörevleriTurist rehberi, turistlere gezi yeri hakkında bilgiler verir ve onların tüm sorularına yanıt verir.Turist rehberinin aynı zamanda turistlerin güvenliğini sağlamak ve problemlerine çözüm bulmak gibisi görevleri vardır.

Turizm sektörünün dinamikliği, bu alanda olan  pek çok iş bölümü de yarattı ve süreç içinde yaratmaya da devam ediyor. Bugün bahsini açacağımız turist rehberliği de turizm sektörünün gelişimine bağlı olarak ilerleyen mesleklerden yalnızca biri. Genel olarak turizm alanında çalışan turist rehberleri, yerli ve yabancı turistlere çeşitli konularda yardımcı olmak ve bir rehber olarak gerekli sorumlulukları yerine getirmek üzere görevlendirilir. Turist rehberliği bölümünün temel hedefi de nitelikli ve yetkin turist rehberleri yetiştirerek turistlere keyifli vakit geçirmelerinde yardımcı olmaktır. 

Turist rehberliği bölümü, 2 yıllık eğitim sunan meslek yüksekokullarına bağlı bir eğitim programıdır. Turist rehberliği, TYT puanı ile öğrenci almasına rağmen dil odaklı bir bölümdür. Ülkemiz, turizm ve seyahat açısından zengin bir potansiyele ev sahipliği yaptığı için her yıl turist sayısında da artış yaşanıyor ve turist rehberleri de bu fırsattan yararlanabiliyor. Hem keyifli hem de gelir açısından rahatlıkla tercih edilebilen turist rehberliği alanını, biraz daha yakından tanıyarak bilgi sahibi olalım.

Turist Rehberliği Bölümü Nedir?

Turist rehberliği bölümü, ön lisans programlar arasında tercih edilebilecek en doğru alanlardan biridir. Bölüm, teorik ve uygulamalı eğitim vererek öğrencileri mesleğe hazırlamaktadır. Turist rehberliği bölümü, turizm sektörünün hızlı değişim ve gelişimine  ayak uydurabilen ve turistlere ilgili bölgeyi en doğru şekilde aktaran mezunlar yetiştirme hedefindedir. Bölüm, pratik eğitim içinde öğrencilerin ülke turizmini tanıtacak yetkinlikte olmasına göre düzenlenmiştir. Ülkemizde de turist rehberi olabilmenin şartlarından biri bu alanın eğitimini almaktır. Bunun için de turist rehberliği bölümü ile turizm rehberliği bölümü okumak yeterlidir. 

Turist rehberliği dışında DİL puan türü ile öğrenci alan turizm rehberliği bölümü, 4 yıllık lisans eğitimi vermektedir. Daha geniş bir eğitim içeriği sunan turizm rehberliği bölümünün, turist rehberliğinden belirgin bir farkı yoktur. Ayrıca turist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı bulunmaktadır. Bununla birlikte, DGS başarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümlerine de geçebilirsiniz. Turist rehberliği bölümünü bitirmeniz hâlinde aşağıdaki lisans bölümlerine DGS ile yerleşebiliyorsunuz.

Turist rehberliği bölümü; iletişim becerileri yüksek, çözüm üretmeye meyilli, sözlü iletişimi etkili kullanabilen ve alanında bilgili mezunları turizm ve seyahat sektörüne kazandırmaktadır. Turist rehberi olabilme yolunda, ilk adım bölümü bitirmek olsa da tam anlamıyla rehber olabilmek için bazı şartları yerine getirmek gerekiyor. Bölüm ve alan üst düzey yabancı dil kullanma becerileri istediğinden, YDS'den en az 75 puan almak zorunludur.

Bunun yanında bölgesel ya da ülkesel kokart (tur rehberi) olabilmek için sertifikalı Türkiye turunu tamamlamak gerekiyor. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı bu turun gelirini de öğrenci karşılamaktadır. Ayrıca bölgesel ve ülkesel tur tamamlandıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kişiye bir kokart belgesi verilir. Yine mezunlar, hangi dilde turist rehberliği yapmak istiyorsa kimliğinde o dilin adı yazılacak şekilde aşamaları tamamlayacaktır. 

Turist Rehberliği Bölümü İş İmkânları Nelerdir?

Turist rehberliği mezunları; turizm sektörüne ait şirket, gezi turları, seyahat acentaları ve çeşitli organizasyonlarda çalışırlar. Genel olarak tur ve gezi şirketlerinde, turist rehberi olarak çalışan mezunlar, bölgesel ya da ülkesel turist rehberi olabiliyor. Ülkesel turist rehberi olabilmek için 7 coğrafi bölgeyi sertifikalı tur imkânıyla tamamlamanız gerekiyor.

Turist rehberleri, turizm sektörünün de canlılığına bağlı olarak ciddi miktarlarda gelir elde etmektedirler. Günlük ortalama 300 TL altında gelir elde etmeyen mezunlar, hem keyifli hem de kazançlı bir mesleği yerine getirmektedir. Bunun yanı sıra mezunlar, yetkin ve nitelikli bir rehber olmak adına mesleki ve genel kültür anlamında, kendilerini her gün yetiştirmek zorundadır. İşin keyifli tarafı bir yana rehber;  turistlerin bölge ve ülke hakkında soracağı muhtemel ve spesifik sorulara doğru yanıtlar verebilecek yeterlilikte olmalıdır. Ayrıca zorunlu olarak yabancı dil seviyesinin de B2 ve üstünde olması gerekir.

Turist Rehberliği Mezunları Ne İş Yapar?

Turist Rehberliği bölümünden mezun olan kişilere Tur Rehberi denilmektedir. Bu rehberler, seyahat organizasyon olaylarında gezilecek alanlarla ilgili tura katılan turistlere eşlik ederek, onlara doğru bilgileri veren kişilerdir. Yabancı dil olarak İngilizceye en çok ihtiyaç duyulan meslekler arasındadır. Turist Rehberinin sorumlu olduğu görevler şunlardır:

  • Tur acenta şirketlerinin önünde bekleyerek otogar veya havaalanında tura katılacak olan misafirleri karşılayarak eşlik etmek,

  • Hazırlanan seyahat ile ilgili dokümanları onlara sunmak,

  • Otobüsün veya uçağın kalkma saatini, biniş kapısı gibi detaylı bilgileri iletmek,

  • Seyahat aracı eğer uçak ise check-in işlemleri için misafirlere eşlik etmek,

  • Seyahat esnasında mümkün olduğu kadar turdan ayrılmamak,

  • Misafirler ile iyi bir iletişim kurmak,

  • Misafirlerin tur aracında olup olmadığını kontrol edip, sayım yapmak,

  • Tur bittiği andan itibaren misafirlerin kendi istekleri doğrultusunda gezmeleri için onlara da zaman vermektir.

Turist Rehberliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Turist rehberliği dersleri, mesleki eğitiminin yanı sıra gerekli olarak genel kültür üzerine de yoğunlaşmıştır. Turist rehberinin, ilgili ülke ve bölgeler hakkında edinebileceği tarihi, coğrafi ve kültürel bilgiler doğrudan turistlere aktarılır. Rehberler, üniversitede aldıkları genel kültür bilgilerini yanında kendilerini de sürekli geliştirmek zorundadır. Gezilecek ve tanıtılacak bölgenin doğru aktarımı için de yabancı dil becerilerini kullanmaya yönelik eğitim alması gereklidir.

Ön lisans turist rehberliği bölümü de mesleki İngilizce, kültür ve sanat tarihi, meslek uygulamaları ve tur planlaması gibi derslerle, öğrencilere gerekli bilgileri vermektedir. İlgili ön lisans turist rehberliği derslerini aşağıda görebilirsiniz. 

  • Turizm ve Çevre

  • Genel Turizm

  • İlk Yardım

  • Bilgi ve İletişim Teknolojileri

  • Mesleki İngilizce

  • Turizm Sosyolojisi

  • Arkeoloji

  • Mitoloji

  • Rehberlik Meslek Dersi

  • Folklor

  • Dinler Tarihi

  • Türkiye'nin Turizm Coğrafyası

  • Müzecilik

  • Anadolu Uygarlıkları

  • Sanat Tarihi

  • Turizm Mevzuatı

  • Turizm Pazarlaması

Turist Rehberliği Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Turist rehberliği bölümü, hem devlet hem de özel üniversitelerde bulunan bir alan olarak öğrencilerin alternatif üniversite arayışlarına da yanıt veren bir bölümdür. Bölümün taban puanları, özel üniversitelerde yüksek seyrederken devlet üniversitelerinde ise düşmektedir. Turist rehberliği taban puanları ve sıralamalarında da ilk 5'te özel üniversiteler yer almaktadır. İlk sırada yer alan üniversite, İstanbul Ayvansaray Üniversitesinin uzaktan eğitim programıdır. Üniversitenin taban puanı 394, sıralaması ise 96.275'tir. Uzaktan eğitim veren ikinci üniversite ise Kapadokya Üniversitesidir. Kapadokya Üniversitesi de 375 puan ve 129.040 sıralama ile öğrenci almaktadır. Uzaktan eğitim programları dışında, turist rehberliği taban puanları açısından ilk 5'te yer alan üniversiteleri aşağıda bulabilirsiniz.

ÜniversitePuanSıralama
İstanbul Arel Üniversitesi340,52275219.834
Kapadokya Üniversitesi340,18429220.890
İstanbul Aydın Üniversitesi323,85525283.037
İstanbul Arel Üniversitesi301,69108398.020
İstanbul Ayvansaray Üniversitesi (%75 Burslu)298,34934419.301

İlk 5'te yer alan devlet üniversiteleri ise şu şekildedir:

ÜniversiteSıralama
Marmara Üniversitesi445.736
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi877.206
Akdeniz Üniversitesi963.398
Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi (İÖ)968.278
Nevşehir Hacı Bektaş Üniversitesi1.007.380
Kocaeli Üniversitesi1.080.795
Bölüm Tanımı, Turist Rehberliği bölümü, öğrencileri turizm sektörüne hazırlayan bir ön lisans programıdır, 2 yıl süreli ve meslek yüksekokullarında okutulan bir programdır, Mesleki Yeterlilikler, Turist rehberi olabilmek için yüksek iletişim becerileri, çözüm üretme yeteneği ve alanında bilgili olmak gerekmektedir, Üst düzey yabancı dil bilgisi ve YDS'den en az 75 puan almak gerekmektedir, Bölgesel ve Ülkesel Kokart, Turist rehberleri, belirli bir bölge ya da ülkeyi tanıtabilmek için kokart almak zorundadır, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı bir tur tamamlanmalı ve kokart ücreti kişi tarafından karşılanmalıdır, İş İmkânları, Turist rehberliği bölümünden mezun olanlar, turizm sektöründe geniş bir iş imkanına sahiptir, Turizm şirketleri, gezi turları ve seyahat acentaları gibi çeşitli organizasyonlarda iş bulabilirler, Gelir Durumu, Turist rehberleri, turizm sektörünün canlılığına bağlı olarak iyi bir gelir elde edebilmektedir, Günlük ortalama 300 TL altında gelir elde etmeyen mezunlar bulunmaktadır, Mesleki Gelişim, Rehberler, kendilerini sürekli geliştirme ve alanlarındaki bilgilerini tazeleme zorunluluğu ile karşı karşıyadır, Genel kültür anlamında iyi bir birikime sahip olmanın yanı sıra, turistlere doğru ve kesin bilgiler verebilmelidirler, Yabancı Dil, Turist rehberi olabilmek için yüksek seviyede yabancı dil bilgisi gerekmektedir, Rehberlik yaptıkları dilde B2 ve üstü bir seviyede olmalıdırlar, Lisans Yolu, Turist rehberliğini bitirdikten sonra turizm rehberliği bölümüne geçiş hakkı vardır, DGS basarınıza bağlı olarak ilgili lisans bölümüne de geçebilirsiniz, Dil Bazlı Bölüm, Turist rehberliği bölümü dil odaklıdır, Turist rehberliği dışında DİL puan türü ile öğrenci alan turizm rehberliği bölümü de bulunmaktadır, Turist Rehbersinin Görevleri, Turist rehberi, turistlere gezi yeri hakkında bilgiler verir ve onların tüm sorularına yanıt verir, Turist rehberinin aynı zamanda turistlerin güvenliğini sağlamak ve problemlerine çözüm bulmak gibisi görevleri vardır
turist rehberliği bölümü turist rehberliği mezunları turist rehberliği dersleri turist rehberi turist rehberliği puanları
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Barista Eğitimi eğitmeninin online ders anlatımı, kahve bardağı düzenleme ve kahvenin nasıl hazırlandığı anlatılıyor.
4.2
(11)

Barista Eğitimi

10 Konu10 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
49083011
Açık kahverengi ceket giyen ve yuvarlak, siyah çerçeveli gözlük takan bir kadın kapalı bir ortamda duruyor. Yüzünde hoş bir ifade var, dudakları hafifçe gülümseme şeklinde kıvrılmış. Saçları kısa ve kıvırcıktır ve boynuna altın bir kolye takmaktadır. Arka plan, üzerinde beyaz yazılar olan mor bir duvardır. Arka planda bir bitkinin bulanık bir görüntüsü var.
Yuvarlak gözlüklü, mavi kot ceketli ve beyaz gömlekli bir kadın resmi. Saçları kahverengi ve at kuyruğu şeklinde geriye doğru toplanmış, yüzü dümdüz karşıya bakıyor. Arka planda birkaç dekoratif bitkinin göründüğü bej renkli bir duvarın önünde duruyor. Yirmili yaşlarının başında olduğu anlaşılıyor ve gözlerinde kararlı ve odaklanmış bir ifade var. Kendinden emin bir pozda duruyor, kolları iki yanında ve çenesi yüksekte. Kıyafetleri şık ve modern, ifadesi ise kararlı ve güçlü.Göksel Yılmaz
975517