AnasayfaBlogTransmedya Hikaye Anlatısı Nedir?
Nedir?

Transmedya Hikaye Anlatısı Nedir?

28 Eylül 2021
Koyu renk giysiler giymiş bir adam büyük bir tahtın üzerinde otururken görülebilir. Teni açık tonda, yüz ifadesi ise güven ve güç dolu. Eldivenler, palalar ve göğüs zırhıyla tamamlanmış tam bir zırh giymektedir. Elleri tahtın kolçakları üzerine yerleştirilmiş bir çift kılıcın üzerinde duruyor. Bakışları uzaktaki bir şeye odaklanmış ve bir tür lider olduğu anlaşılıyor. Sahne, arka planda birkaç bulutun göründüğü parlak mavi bir gökyüzü ile çerçevelenmiş. Adam konumundan memnun görünüyor ve görüntü bir güç ve otorite hissi veriyor.
Transmedya Hikaye Anlatısı KonseptiÖrnek UygulamaEtkisi
TanımlamaKullanımıTüketici Davranışı
Ürünü farklı zamanlarda ve farklı platformlarda sunmaÖrneğin bir dizi, farklı kanallarla her an tüketiciye sunulabilen bir yapıdadır.Tüketicinin ürünle olan ilgisinin ve etkileşiminin artması
Olayları farklı perspektiflerle ele almaGame of Thrones'un roman, dizi, oyun formatlarıTüketiciye zengin ve çeşitli deneyimler sağlama
Interaktif deneyimlemeGame of Thrones ile özdeşleşmiş karakterleri canlandırabildiğimiz oyunlarDaha etkileşimli ve eğlenceli tüketim deneyimi
Her yaştan ve her gruptan tüketicinin ilgisini çekmeGame of Thrones dizisindeki cinsellik, çocukların izlemesine engel iken, oyunları daha geniş bir kitleye ulaşmayı sağlar.İçeriğin daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi
Farklı zamanlarda erişilebilir olmaBir dizi bölümü çıkınca, tüketiciler dizinin diğer kanallarındaki içeriklere dönebilir.Tüketimin sürekliliği sağlanır.
Üretim sürecine katılımHayran sayfaları ve bloglar aracılığıyla tüketicinin ürünün üretimine katkısıTüketicinin markaya olan bağlılığının ve sadakatinin artması
Açlık ve merak olgusunu kullanmaGame of Thrones'un hikayesinin farklı kanallarda farklı şekillerde sunulmasıTüketicinin içeriği daha fazla tüketme isteğinin artması
Tüketen-üreten rolüGame of Thrones hayranlarının kendi içeriklerini oluşturması ve paylaşmasıTüketicinin markaya bağlılığı ve marka içeriğine dahil olma duygusu
Zamansızlıklara zaman yaratmaHer zaman, her yerde Game of Thrones hikayesine erişim imkanıMarkaya karşı pozitif tutumların gelişmesini sağlar.

Günümüzde dijitalleşen yeni dünya ile birlikte üreten tüketici, farklı kanal arayışlarına girmektedir. Markaların ya da kanalların tüketiciyi yakalama çabasının sonucu olarak ortaya çıkan transmedya storytelling kavramı, reklam verenlerin, pazarlamacıların güçlü silahlarından birisi olmayı başarı ile sağlamaktadır. Henry Jenkins’in bizi tanıştırmış olduğu bu kavram tüketicinin kafasını kaldırdığı her alanda ürünü tüketmesi, görmesi ya da işitmesi için tasarlanmıştır.

Eş zamanlı, sistematik ve bütünleyici ilkelerle ürünü pazara sunarken tüketiciyi elde tutmak asıl amaçtır. Örneğin bir dizinin bölümlerinin senede bir ya da iki üç sene de bir yayınlanıyor olması tüketiciyi diziden uzaklaştırıp olayları unutmasına neden olabilecekken transmedya hikaye anlatıları her an her dakika izleyiciyi o dizi ile bizi baş başa bırakabilmektedir. Artık bir dizinin kitabı, dizideki karakterin blogu, dizinin hayran sayfası, oyunu ya da sosyal medya hesabı, dizi dışında bilgiler elde ederek ilgimizi ilk günkü gibi koruyabilmektedir. 

Transmedya Hikaye Anlatısı Örneği: Game of Thrones 

Büyük bir hikayenin farklı yönlerini anlatmak için kitap, televizyon programı, oyun ya da blog gibi farklı medya kanallarını kullanıma verilebilecek en iyi örneklerden birisi Game of Thrones’tur. Game of Thrones’un beş romanı, televizyon dizisi, masa ve video oyunları, YouTube videoları, hayran sayfaları, Game of Thrones evrenini tüketiciye farklı açılardan sunmaktadır. Her ortam benzersiz bir hikâyenin yaratım sürecine katkı sağlar. Böylelikle Game of Thrones ile ilgili genel bir bilgiye ulaşmak için tek bir kanalı kullanmak yeterli olmayacaktır. Tüm bilgileri elde etmek için tek bir kaynak olmadığından tüketici, diğer medya organlarını da kullanmak zorunda hissetmektedir. 

Açlık ve merak olgusu transmedya hikaye anlatısının giderek yaygınlaşan kullanımına zemin oluşturan önemli faktörlerdendir. Tüketicinin merakı ve açlığı pazarlamacının, reklamcıların işine gelirken toplumları çılgın bir tüketim süreci beklemektedir. Günümüzde tüketen üretici kavramı oluştuğu için reklam verenler ve pazarlamacılar transmedya hikâye anlatıcılığını pazar stratejisi olarak görmektedirler. Bu sebeple de toplumları üretime dahil etmekten sakınmazlar. Tüketiciler, hayran sayfaları ve bloglar aracılığı ile ürünün üretimine katkı sağlarken interaktif bir sürecin oluşumunu da sağlamaktadırlar. Böylelikle transmedya hikâye anlatımı insanları tek taraflı üretim sürecinin dışına çıkarır ve üreten tüketici dediğimiz toplumsal yapıyı yaratır. 

Transmedya Hikaye Anlatısında İnteraktif Süre 

İnteraktivite, transmedya ürününü farklı açılardan ele almamızı sağlar. Günümüzde medya araçlarının etkileşimli yapısı göz önüne alındığında bilgi akışının tek yönlü olmadığını görmekteyiz. Kullanıcı alıcı, alıcı da kullanıcı olabilmektedir. Transmedya ürünü sayesinde en sevdiğiniz Game of Thrones karakterinin rolünü oynayabileceğiniz video oyunları, masa oyunları, hatta çevrimiçi rol oynama oyunları vardır. İnteraktif süreç ürünle olan etkileşimi dinamik kılarak pazar ihtiyacına büyük katkı sağlar. Ayrıca transmedya hikaye anlatısı, bir ürünü farklı kanallar aracılığı ile her yaştan her gruba uygun içerikler ile de tüketilebilir kılmaktadır. Game of Thrones örneğinde olduğu gibi. Dizinin içerdiği cinsellik çocukların diziyi izlemesine engel olurken, oyunu ile çocukların da erişimine sunulmaktadır. Kitap okumayan ya da kitabını sevmeyen kimseler ise dizisini izleyerek anlatıya dahil olabilmektedir.  

Zamansızlıklara zaman yaratması, farklı zamanlarda erişilebilirliğin mümkün olması ile birlikte toplu etkinlik yapma süreçlerini sınır dışı edebilen bu yeni anlatı şeklinin, insanların hayatında her geçen gün biraz daha fazla yer edineceğinden şüphe yoktur.

Tanımlama, Kullanımı, Tüketici Davranışı, Ürünü farklı zamanlarda ve farklı platformlarda sunma, Örneğin bir dizi, farklı kanallarla her an tüketiciye sunulabilen bir yapıdadır, Tüketicinin ürünle olan ilgisinin ve etkileşiminin artması, Olayları farklı perspektiflerle ele alma, Game of Thrones'un roman, dizi, oyun formatları, Tüketiciye zengin ve çeşitli deneyimler sağlama, Interaktif deneyimleme, Game of Thrones ile özdeşleşmiş karakterleri canlandırabildiğimiz oyunlar, Daha etkileşimli ve eğlenceli tüketim deneyimi, Her yaştan ve her gruptan tüketicinin ilgisini çekme, Game of Thrones dizisindeki cinsellik, çocukların izlemesine engel iken, oyunları daha geniş bir kitleye ulaşmayı sağlar, İçeriğin daha geniş bir kitleye ulaşabilmesi, Farklı zamanlarda erişilebilir olma, Bir dizi bölümü çıkınca, tüketiciler dizinin diğer kanallarındaki içeriklere dönebilir, Tüketimin sürekliliği sağlanır, Üretim sürecine katılım, Hayran sayfaları ve bloglar aracılığıyla tüketicinin ürünün üretimine katkısı, Tüketicinin markaya olan bağlılığının ve sadakatinin artması, Açlık ve merak olgusunu kullanma, Game of Thrones'un hikayesinin farklı kanallarda farklı şekillerde sunulması, Tüketicinin içeriği daha fazla tüketme isteğinin artması, Tüketen-üreten rolü, Game of Thrones hayranlarının kendi içeriklerini oluşturması ve paylaşması, Tüketicinin markaya bağlılığı ve marka içeriğine dahil olma duygusu, Zamansızlıklara zaman yaratma, Her zaman, her yerde Game of Thrones hikayesine erişim imkanı, Markaya karşı pozitif tutumların gelişmesini sağlar


transmedya dijital pazarlama pazarlama stratejileri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kara tahtanın üzerine birkaç renkli yapışkan not yerleştirilmiştir. Tahta koyu bir arka planla çevrilidir. Sol üstteki yapışkan not mor renktedir ve üzerinde siyah yazı vardır. Sağdaki bir sonraki yapışkan not mavidir ve üzerinde siyah yazı vardır. Onu siyah metinli kırmızı bir yapışkan not takip etmektedir. Bunların altında siyah metinli sarı bir yapışkan not vardır. En sağda siyah metinli mavi ve beyaz bir yapışkan not vardır. Son olarak, sağ üst köşede siyah metinli beyaz bir yapışkan not yer almaktadır. Tüm yapışkan notlar yazı tahtası üzerine düzgün bir şekilde yerleştirilmiştir.
Satış - Pazarlama

Storytelling Nedir? Visual Storytelling Nedir?

11 Mart 2021
Siyah şapkalı ve açık renk bıyıklı bir adam bir merdivenin üzerinde durmakta ve elinde uzun bir sopa tutmaktadır. Uzakta bir şeye bakıyor gibi görünüyor. Yüzü hafifçe bulanıktır ama vücudu nettir. Üzerinde beyaz bir gömlek ve koyu renk bir takım elbise ceketi vardır. Ayaklarında bir çift ahşap katlanır tahta var. Sağ kolu uzanmış ve elinde bulanık bir kitap görüntüsü var. Arka plan odak dışıdır ve görüntünün ana odağı adamdır. Merdivenin üzerinde kendinden emin bir pozda durmaktadır.
Nasıl Yapılır?

Sinemada Renkler ve Etkileri

01 Ocak 2021
Resimde biri kız diğeri erkek iki çocuk baloncuk üflerken görülüyor. Kız çocuğu pembe bir bluz giyiyor ve uzun kahverengi saçları var. Yüzünde kararlı bir ifadeyle baloncuk üflüyor. Mavi bir tişört giyen erkek çocuk da heyecanlı bir ifadeyle baloncuk üflüyor. Arka planda, bulanık ve flu olmasına rağmen bir kişinin yüzünün yakın çekimi görülebiliyor. Görüntünün sağ alt köşesinde de bir kişinin karnının yakın çekimi görülüyor. Tüm çocuklar güzel bir gökyüzü ve yemyeşil ağaçlarla çevrili aydınlık bir açık hava ortamındadır. O anın neşesi hissediliyor ve görüntü çocukluğun masumiyetinin büyülü hissini yakalıyor.
Kişisel Gelişim

Macidi Filmlerinde Çocuk

30 Mayıs 2021