AnasayfaBlogToksik Stres Ve İnsan Hayatına Etkisi
Stres Yönetimi

Toksik Stres Ve İnsan Hayatına Etkisi

27 Mayıs 2019
Başını ellerinin arasına almış bir kadın, iki fincan kahve ve bir dizüstü bilgisayarla bir masada oturuyor. Topuz saç modeli var ve gözleri kapalı. Dizüstü bilgisayar açık, ekranı kameraya dönük ve kameraya en yakın fincanın kapağı beyaz. Daha uzaktaki fincan ise kahverengi bir fincandır. Her iki kahve fincanından da buhar yükselmektedir. Masa ahşaptır ve arka plan bulanıktır.
KonularAçıklamalarÇözüm Önerileri
Stresin TanımıStres, insanın savunma mekanizması olup, tehlikeli bir durumla karşılaşıldığında vücudu alarm durumuna geçirir.Stres oluşumunu destekleyen yaşam tarzlarından kaçınılmalı, stres yönetimi teknikleri öğrenilmelidir.
Stres TürleriStres, olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır. Olumlu stres yararlıdır ve durumlara dikkatle bakmamızı sağlar. Olumsuz stres ise yaşamı zorlaştırır.Olumlu stresi kullanabilmek ve olumsuz stresle başa çıkabilmek için stres yönetimi teknikleri kullanılmalıdır.
Toksik StresToksik stres, sürekli ya da sabit stres altındaki kişilerde uzayan, kalıcı olan stres tepkileridir ve zararlıdır.Strese sebep olan durumları belirlemek ve bu durumları kontrol altına almak önemlidir.
Toksik Stres BelirtileriKontrolsüz dürtüler, sağlıklı ilişkiler kurmada zorluk, sağlıksız davranışlarda artış gibi belirtilerle kendini gösterir.Belirtileri farketmek, doğru destek ve tedavi yöntemlerine başvurmak gereklidir.
Toksik Stresin Olumsuz EtkileriDavranış bozuklukları oluşturabilir. Kalp hastalığı, obezite, diyabet gibi sağlık problemleri ve hatta intihar riski artabilir.Psikolojik bir profesyonelden yardım almak ve sağlıklı yaşam tarzı benimsemek önemlidir.
Stres YönetimiStres, genellikle kişinin kendi kontrolü altındadır ve duruma bağlı olarak yönetilebilir.Stres yönetimi eğitimleri hakkında bilgi almak ve uygulamak stresle başa çıkmak için etkili bir yoldur.
Parasempatik SistemParasempatik sistem, tehditlere karşı telkin veren ve düzeltici işlev gören bir sistemdir.Parasempatik sistemi aktif kullanabilmek için bilincinde olmak ve uygulamalar yapmak önemlidir.
Stresten KorunmaKişi, stresle başa çıkmak için kendine zaman ayırmalı ve yaşam kalitesini artırmaya çalışmalıdır.Huzurlu bir yaşam sürmek ve egzersiz yapmak stresle başa çıkmada yardımcı olabilir.
Stresin FaydalarıStres, aslında hayatta kalmamızı sağlayan bir savunma mekanizmasıdır ve doğru kullanıldığında faydalı olabilir.Stresin doğal bir süreç olduğunu kabul etmek ve bu süreci olumlu yönde kullanmak gerekmektedir.
Stres ve Karar VermeHer karar girişimi bir strese neden olur ve çoğu zaman stres, doğru kararlar almayı kolaylaştırır.Karar verirken stresin bir rehber olarak kullanılmasına izin vermek yararlı olabilir.

Günümüz insanının dilinden düşmeyen kelimedir stres. Herkesin şikayetçi olduğu bu kavram insanların zihninde oldukça büyük bir yer kaplar ve kalpleri kasvetten çıkarmayan bir çöküntü haline sokar.

Nedir Bu Stres? 

İnsanın savunma mekanizması olan stres, kişinin başa çıkamayacağını düşündüğü bir durum gerçekleştiğinde veya bir tehditle yüz yüze geldiğinde beyne sinyaller yollar.

Böylece vücut alarm durumuna geçer. Kişinin nefes alışverişi hızlanır, vücut ısısı yükselir ve kalbi hızlı çarpmaya başlar. Bu aslında vücudumuzun bizi tehlikeye hazır etme biçimidir.

Değişen bu vücut halleri evrimsel olarak tehlike ile başa çıkmaya çalışmamızı kolaylaştırır.

Stressiz Bir Hayat Yok 

Stresin babası olarak bilinen Hans Selye şöyle der: ''Stressiz insan, ölü insandır.'' 

Stres, yaşamımızın her alanında bizimle yürüyen bir duygudur. İnsan her kararından sonra bir strese girer. 

Aslında burada beyin girer ve kişiye önlem aldırır ve emin olup olmamak için üstünden tekrar geçmemizi sağlar.

Stres, kişinin başa çıkamayacağını düşündüğü bir durum gerçekleştiğinde veya bir tehditle yüz yüze geldiğinde beyne sinyaller yollar. Stres, olumlu ve olumsuz diye ikiye ayrılır. 

Olumlu stres, bizim yararımıza olandır ve bir duruma iki kere bakmamızı sağlar. Olumsuz stres ise, yaşamı zorlaştıran baş edilemeyen zamanlarda ortaya çıkar.

Eğer patolojik bir durum söz konusu değilse stresi olumsuza çevirmek çoğu zaman kişinin kendi elindedir. 

Tepki Sisteminin Alarmı Toksik Stres

Toksik stres, sürekli ya da sabit stres altındaki kişilerde uzayan ya da kalıcı olan stres tepkileridir. Kişi strese girdiği zaman vücuda adrenalin hücum eder ve stres hormonu yükselir. 

Ardından otonom sinir sisteminde sempatik sistem dediğimiz bölge aktif olur. Stres etkilerine karşı koyucu yoksa stres tepkisi sürekli aktif olur ve bu durum beyne zarar verir. 

Sonuç olarak, sosyal ve sağlık problemleri risk altına giren kişi depresyona bile girebilir. Bu durumda sağlıklı bir yaşam şekli için yapılan tüm girişimler baltalanabilir.

Toksik Stres Belirtileri 

Toksik strese maruz kalan insanlarda görülebilecek durumlar şöyle sıralanabilir;

  • Kendi üzerine düşünme ve oto düzenleme eksikliği

  • Dürtü kontrolü

  • Sağlıklı ilişkiler kurmada zorluk ve boşanma ihtimalinin artması

  • Sağlıksız davranış vakalarında artış. Örneğin; yüksek risk içeren sporlara katılma, sigara içme, madde ve alkolün kötüye kullanımı.

  • Depresyon bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu

  • Davranışsal bozukluklar ve psikoz vakalarında artış.

  • Kalp hastalığı, obezite, diyabet, kanser ve yüksek intihar riski gibi yetersiz sağlık çıktıları.

Toksik Stres İçin Çözümler 

Sempatik sistem tehdit algılar ve yaşam içerisinde sürekli bozulur. Parasempatik sistem ise, telkin veren bir sistemdir. Ve yaşadığımız her olaya karşılık vermeye çalışır. 

Stresi yoğunlaştıran etken parasempatik sistemi uygun olarak kullandırmaz. Hep aynı ortamda olan, kitap okumayan ya da bilgi sahibi olmayan kişiler parasempatik sistemi kullanamaz. 

Strese girilen durumlar hakkında bir defter tutmak, strese girildiğinde oluşan tepkileri yazmak ve strese sebep olan kişileri belirlemek parasempatik sistemi çalıştırmak adına önem taşır.

İnsanın içi dışarıdan telkinlere sürekli duyarlı olmaz. Bu yüzden mutlaka kişinin kendine zaman ayırması gerekir. 

Dikkatli olmak ve önem vermek zihnin en değerli kaynağıdır. Her doğru etkileşimin stres üzerine olumlu önemi vardır. Kararla gelen stres karanlık bir yolda fener gibidir.

Bu yöntemlerle stresi yönetmek zor değil yeter ki strese teslim olmayın ve huzurlu yaşayın.

Stres ve stresten korunma yolları için online eğitimler kapsamında Stres Yönetimi Eğitimi almak. Ayrıca konu ile ilgili Stres İçin Egzersiz Önerileri yazısını da okumak size fayda sağlar.

Yazar: Seha Cingöz

Stresin Tanımı, Stres, insanın savunma mekanizması olup, tehlikeli bir durumla karşılaşıldığında vücudu alarm durumuna geçirir, Stres oluşumunu destekleyen yaşam tarzlarından kaçınılmalı, stres yönetimi teknikleri öğrenilmelidir, Stres Türleri, Stres, olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılır Olumlu stres yararlıdır ve durumlara dikkatle bakmamızı sağlar Olumsuz stres ise yaşamı zorlaştırır, Olumlu stresi kullanabilmek ve olumsuz stresle başa çıkabilmek için stres yönetimi teknikleri kullanılmalıdır, Toksik Stres, Toksik stres, sürekli ya da sabit stres altındaki kişilerde uzayan, kalıcı olan stres tepkileridir ve zararlıdır, Strese sebep olan durumları belirlemek ve bu durumları kontrol altına almak önemlidir, Toksik Stres Belirtileri, Kontrolsüz dürtüler, sağlıklı ilişkiler kurmada zorluk, sağlıksız davranışlarda artış gibi belirtilerle kendini gösterir, Belirtileri farketmek, doğru destek ve tedavi yöntemlerine başvurmak gereklidir, Toksik Stresin Olumsuz Etkileri, Davranış bozuklukları oluşturabilir Kalp hastalığı, obezite, diyabet gibi sağlık problemleri ve hatta intihar riski artabilir, Psikolojik bir profesyonelden yardım almak ve sağlıklı yaşam tarzı benimsemek önemlidir, Stres Yönetimi, Stres, genellikle kişinin kendi kontrolü altındadır ve duruma bağlı olarak yönetilebilir, Stres yönetimi eğitimleri hakkında bilgi almak ve uygulamak stresle başa çıkmak için etkili bir yoldur, Parasempatik Sistem, Parasempatik sistem, tehditlere karşı telkin veren ve düzeltici işlev gören bir sistemdir, Parasempatik sistemi aktif kullanabilmek için bilincinde olmak ve uygulamalar yapmak önemlidir, Stresten Korunma, Kişi, stresle başa çıkmak için kendine zaman ayırmalı ve yaşam kalitesini artırmaya çalışmalıdır, Huzurlu bir yaşam sürmek  ve egzersiz yapmak stresle başa çıkmada yardımcı olabilir, Stresin Faydaları, Stres, aslında hayatta kalmamızı sağlayan bir savunma mekanizmasıdır ve doğru kullanıldığında faydalı olabilir, Stresin doğal bir süreç olduğunu kabul etmek ve bu süreci olumlu yönde kullanmak gerekmektedir, Stres ve Karar Verme, Her karar girişimi bir strese neden olur ve çoğu zaman stres, doğru kararlar almayı kolaylaştırır, Karar verirken stresin bir rehber olarak kullanılmasına izin vermek yararlı olabilir
toksik stres stres parasempatik sistem sempatik sistem depresyon travma stres yönetimi
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Elini yüzüne götürmüş, bilgisayar ekranına bakan bir kadın görüntünün odak noktasıdır. Kadın masada oturuyor ve ellerini yanağına dayamış. Gözleri bilgisayar monitörüne odaklanmıştır ve yüzünde dalgın bir ifade vardır. Arkasında bir masanın üzerinde bir yığın gazete, bir bardak süt ve bir kablo var. Ön planda, bir kişinin elinin bulanık bir görüntüsü görülüyor. Kadın bir bilezik takmış, kırmızı tırnakları ve parmağında bir yüzük var. Görüntü bulanık ve odak dışı olduğundan daha fazla ayrıntıyı ayırt etmek zor. Genel olarak, görüntüde bilgisayar ekranına bakan ve elini yüzüne dayamış düşüncelere dalmış bir kadın görülüyor.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi İçin 4 İpucu

04 Kasım 2015
Bir kadın pencereye yaslanmış, dışarı bakıyor. Üzerinde siyah deri bir ceket, çizgili bir gömlek ve çizgili bir pantolon var. Saçları kısa ve siyahtır. Yüzünde ciddi bir ifade var. Resmin ön planında yüzünün yakın çekimi görülüyor. Yoğun bir bakışı var ve dudakları sanki konuşmak üzereymiş gibi hafifçe ayrılmış. Gözleri pencerenin dışındaki bir şeye odaklanmıştır. Görüntünün sağ tarafında, pencere kolu gibi görünen siyah bir nesnenin yakın çekimi görülüyor. Kolunun ulaşamayacağı bir yerdedir.
Stres Yönetimi

Korkunun Yönettiği Hastalık: Panik Atak

04 Temmuz 2019
Bir kadın pencerenin önünde meditasyon yapıyor, gözleri konsantrasyon içinde kapalı. Yoga pozunda oturuyor, bacak bacak üstüne atmış ve ellerini dizlerinin üzerine koymuş. Pencereden giren güneş ışığı onun huzurlu duruşunu aydınlatıyor. Uzun saçları sırtından aşağı nazikçe dökülüyor. Yüzü arka planda hafifçe bulanıklaşmış, ancak yine de açık teni ve narin yüz hatları gibi özellikleri seçilebiliyor. Uzakta, hafifçe odak dışında kalan bir bina ve ondan uzaklaşan biri görülüyor. Kadın tamamen çalışmasına odaklanmış, hareketli bir dünyada bir anlık durgunluk.
Stres Yönetimi

Stres Yönetimi ve Bilişsel Terapi

10 Şubat 2021
Açık tenli bir adam düz beyaz bir arka planın önünde duruyor, siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon giymiş. Elleri başının üzerinde, dirsekleri dışa dönük ve yüzünde endişeli bir ifade var. Saçları kısa ve açık kahverengidir ve gözleri kısıktır. Duruşu hafifçe çökmüş ve derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Tehditkâr olmayan bir şekilde ayakta duruyor, ayaklarını hafifçe açmış ve kollarını göğsünün önünde kavuşturmuş. Yüz ifadesi kasvetli ve bakışları uzaklara odaklanmış durumda. Bir şeyler düşünüyor gibi görünüyor ve yüz ifadesinde üzüntü ve teslimiyet karışımı bir ifade var.
Stres Yönetimi

Stres Belirtileri Nelerdir?

19 Şubat 2021