AnasayfaBlogTohumculuk Teknolojisi Bölümü (MYO)
Bölümler

Tohumculuk Teknolojisi Bölümü (MYO)

03 Aralık 2020
Bir bitkinin bu yakın çekim görüntüsü, koyu kahverengi topraktan çıkan parlak yeşil bir gövde ve yaprakları gösteriyor. Bitkinin küçük sarı bir çiçeği ve birkaç açık yeşil yaprağı var. Arka plan bulanık ve ortasında beyaz ve sarı bir nesne bulunan mavi ve beyaz bir daire içeriyor. Ayrıca, görüntünün sağ alt köşesinde beyaz noktalı küçük mavi bir daire var. Bu fotoğraf bitkinin ve içinde büyüdüğü ortamın ayrıntılı bir görünümünü sunmaktadır.
Tohumculuk TeknolojisiTanımÖnemli Noktalar
Gıda GüvenliğiGıda kıtlığının önlenmesi için kendi tohumlarını yetiştirmek.Pandemi dönemi, tohum yetiştirme konusunu ön plana çıkardı.
Ülke BağımsızlığıÜlkelerin gıda alanında dışa bağımlılığının önlenmesi.Tohum yetiştirme konusu, ülkelerin dışa bağımlılığını azaltır.
Ekonomik KazanımTohum yetiştirme konusunda bilgi ve donanıma sahip elemanlar yetiştirilmesi.Tohumculuk teknolojisi, tarım sektöründeki eleman ihtiyacını karşılar ve ekonomiye katkı sağlar.
Bölüm HakkındaSebze, meyve, tarla bitkileri vb. alanlarında tohum yetiştirme bilgisi ve tecrübesi sağlar.Tohum kontrolü, depolanması ve pazarlanması konularını içerir.
Kıyamet SenaryosuBir örnek olarak Norveç'teki gizli tohum deposu.Her ülke değerli tohumlarını bu depoya gönderdi.
Eğitim SüresiTohumculuk Teknolojisi bölümü bir ön lisans programıdır.Eğitim süresi 4 yarıyıl olup eğitim dili Türkçedir.
İş İmkanlarıKamu ve özel sektörde geniş iş imkanları vardır.Araştırma enstitüleri, ilaç ve gübre firmaları ve belediyeler iş imkanları sunar.
Kendi İşletmesiTohumculuk ile ilgili satış bayiliği açıp işletebilme.Bireysel girişimcilikte fırsatlar bulunmaktadır.
Fidan YetiştiriciliğiFidan yetiştiriciliği ve seracılık işletmelerinde çalışabilme.Konuyla ilgili birçok işletme mezunlarına iş imkanları sunmaktadır.
Eğitim KurumlarıBölümün verildiği üniversiteler.Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde bulunan bir bölümdür.

Covid-19 salgının yaşandığı günlerde birçok sorun ile karşı karşıya kalmaktayız. Bu sorunların en başında sağlık alanındaki sorunlar gözükse de birçok farklı sorun ile karşı karşıyayız. Bu sorunlardan bir tanesi de gıda alanında yaşanan sorunlardır. Birçok sivil toplum kuruluşu, dernek ve siyasi partiler covid-19 salgını nedeniyle kıtlık yaşanacağını bildirmektedir. Salgın yüzünden duran ekonomik faaliyetler, gelen kısıtlamalar, dışa bağımlı ülke olma durumumuz gelen kıtlığın habercisi niteliğindedir. Yaşadığımız pandemi dönemi bizleri bu alanda tekrar düşünmeye sevk etmiştir.

Yaşanan kısıtlamalar nedeniyle ülkeler kendi gıda ihtiyaçlarını karşılamaktadır. Dışa bağımlı ülkeler ise kıtlık sorunu ile karşı karşıyadır. Tam da bu dönemde şapkayı önümüze koyduran ve bizleri düşünmeye ve ders çıkarmaya iten bir durum oluştu. Nasıl kendi kendine yeten bir ülke olabiliriz? Bunun için yapılması gereken en önemli husus gıda alanında kendine yeten bir ülke olmaktan geçmektedir. Tam da burada devreye tohum yetiştirmek girmektedir. Kendi tohumlarını yetiştiren ve onun işlenmesini sağlayan ülkeler kendi kendine gıda alanında yeterli olmak için ilk adımı atmış sayılmaktadır.

Bir avuç tohum bir ömür boyu özgürlük sağlamaktadır. Milli bir mesele olarak görülmektedir. Pandemi dışında da normal yaşam şartlarında da ülkelerin dışa bağımlılığını kurtaran yegane unsurdur. Ülkelerin ekonomik olarak kalkınmasında oldukça etkilidir. Tohum konusunun özellikle son zamanlarda bu kadar önemli olması tohumculuk teknolojisi alanının önemini gözler önüne sermektedir. Tohumculuk teknolojisi disiplini, sebze, meyve, tarla bitkileri vb. alanında üretimin sağlanması, pazarlanması ve işletilmesinden sorumlu bir disiplindir. Tohumculuk teknolojisi disiplini, tohum yetiştirme alanında gerekli bilgi ve donanıma sahip elemanların yetişmesini sağlayarak ülkeye büyük kazanımlar kazandırır.

Bu yazıyı yazarken son yıllarda dinlediğim bir haber aklıma geldi. Norveç’te kıyamet senaryosu için çok gizli bir alanda tohum deposu oluşturuldu. Dünyadaki tüm ülkeler kendi ülkelerinin en değerli tohumlarını bu depoya gönderdi. Olası bir kıyamet senaryosunda insanoğlunun bu tohumları kullanarak yaşamlarına devam etmesi planlandı. Yani tohum kavramının taşıdığı anlam bu örnekle daha iyi anlaşıldığını düşünmekteyim. Bu yüzden tohumculuk teknolojisi disiplinine de ülke olarak gerekli desteği vermeliyiz. Yazıya giriş yaptıktan sonra akademik olarak tohumculuk teknolojisi bölümü hakkında bilgi sahibi olalım.

Tohumculuk Teknolojisi Bölümü Nedir?

Tohumculuk teknolojisi bölümü, sebze ve meye üretiminde kullanılan her türlü tohumun üretiminde ve pazarlanmasında çalışan elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Tohumculuk teknolojisi bölümü, meyve ve sebzenin yanında tarla ve süs bitkileri alanında sertifikalı tohumluk üretim aşamaları ile hastalık ve zararlıları ve işlenmesi alanında bilgiye sahip elemanlar yetiştiren bir bölümdür. Aynı zamanda tohumların kalite kontrolü, depolanması ve pazarlanmasını sağlayacak nitelikte eğitim veren bir bölümdür.

Tohumculuk teknolojisi bölümü, dünyada çok büyük bir tohum pazarının oluşmasıyla artan eleman ihtiyacını karşılamak için kurulmuş olan bir bölümdür. Tohumculuk teknolojisi bölümü, temel bilgi ve becerilerini kullanarak, bilimsel gelişmeleri takip ederek ve teknolojik bilgiyle ilerleyerek tarım sektörüne hizmet eden nitelikli kişilerin yetişmesini sağlayan bir bölümdür. Tohumculuk teknolojisi bölümü, tohumların ıslahı, üretimi, çoğaltılması, işlenmesi ve pazarlanması için gerekli bilgilerin verildiği bir bölümdür.

Tohumculuk teknolojisi bölümü, mesleki etik ve sorumluluk sahibi teknikerlerin yetişmesini sağlamaktadır. Bir ön lisans programıdır. Eğitim süresi 4 yarıyıldan oluşur. Eğitim dili Türkçedir. Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde bulunan bir bölümdür. Bölümü bitiren kişiler teknikerlik unvanı kazanır. Bölüm hakkında bilgi sahibi olduktan sonra tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları hakkında bilgi sahibi olalım.

Tohumculuk Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları kamu ve özel sektörü kapsamaktadır. Tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları arasında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve bunlara bağlı il ve ilçe müdürlüklerinde çalışmak yer alır. Tohum araştırma enstitüleri ve belediyelerde çalışmak bölümün sunduğu diğer iş imkanlarındandır. Tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları arasında tarım kredi kooperatifleri, tarım satış kooperatifleri ve tarımsal kalkınma kooperatiflerinde çalışmak yer alır.

Tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları arasında tohum üretim ve satış işletmeleri, zirai mücadele ilaç firmaları ve gübre firmalarında çalışmak yer alır. Mezunların kendi işletmelerinde çalışmak diğer iş imkanlarındadır. Örneğin, tohumculuk ile ilgili satış bayiliği açıp işletebilirler. Tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları arasında fidan yetiştiriciliği ve seracılık işletmelerinde çalışmak yer alır. Tarımsal amaçlı ithalat ve ihracat firmaları, toprak mahsulleri ofisi ve ziraat odalarında çalışmak tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları arasında yer alır.

Son olarak dikey geçiş sınavı ile mezunlar dört yıllık bölümleri okuyabilirler. Bu bölümü bitiren öğrenciler, ziraat mühendisliği bölümü, bahçe ve tarla bitkileri bölümü, bitki koruma bölümü, peyzaj mimarlığı bölümü vb. okuyabilirler. Bu sayede iş imkanları da genişleyecektir. Bölümün sunduğu iş imkanlarını öğrendikten sonra şimdi de tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları ne iş yapar başlığını inceleyelim.

Tohumculuk Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları ön lisans diploması ve “tohumculuk teknolojisi teknikeri” unvanı alarak mezun olurlar. Mezunların yaptıkları işler;

  • Tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları, çeşitli bitkilerin tohumlarını üretme ve iyileştirme faaliyetlerinde bulunurlar.

  • Tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları, çeşitli tohumların ıslah edilmesi, pazarlanması ve depolanması işlemlerini yürütürler.

  • Tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları, ziraat mühendisleri ile ortak çalışmalar düzenlerler.

  • Bitki türlerinde genetik ve ıslah konularını öğrenerek gerekli işlemlerin halledilmesini sağlarlar.

  • Tohumluk teknolojisi, sicili ve sertifikasyonu ile tohumlukta karantina işlemleri konusunda gerekli uygulamaların yapılmasını sağlarlar.

  • Tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları, bitkilerde bitki besleme, sulama ve organik gübreleme yöntemlerini uygularlar.

  • Tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları, tohumlarda hastalık ve zararlılarla mücadele yöntemlerini uygularlar.

  • Son olarak yeni tarımsal teknolojilerin üreticiye benimsetilmesi için gerekli çalışmalarda bulunurlar.

Mezunların ne iş yaptıklarını öğrendikten sonra şimdi de bölüm derslerini öğrenmeye ne dersiniz?

Tohumculuk Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

  • Genel Tarım Teknikleri

  • Botanik

  • Genetik

  • Çiçek ve Döllenme Biyolojisi

  • Toprak Bilgisi

  • Tarımsal Ekoloji

  • Tarla Bitkileri Tarımı

  • Tarım Ekonomisi

  • Bahçe Bitkileri Tarımı

  • Tarımsal Yayım ve İletişim

  • Bitki Fizyolojisi

  • Bitkisel Gen Kaynakları

  • Tahıllarda Tohum Üretimi

  • Tıbbi Bitkileri Tohumluk Üretim

  • Sulama

  • Gübreleme

  • Tarımsal Meteoroloji

  • Tohumluk Teknolojisi

  • Bitki Hastalıkları ve Ambar Zararlıları

  • Bitki Islahı

  • Girişimcilik

  • İş Sağlığı ve Güvenliği

  • Tohumluk İşletme Analizi

  • Tarımsal Pazarlama

  • Tohumlarda Kalite Kontrol Kriterleri

Yukarıda verilen dersler genel olarak belirtilmiştir. Dersler üniversiteden üniversiteye göre değişiklik gösterebilir.

Tohumculuk Teknolojisi Bölümü Taban Puanları ve Sıralama

Bu bölümü okumak isteyen arkadaşlar ilk önce TYT sınavına girmek zorundadır. Ardından aldıkları puan doğrultusunda bu bölüme yerleşebilirler. Bölüm, ülkemizde 4 üniversitede bulunur. Sizlere bu bölümün taban puanları ve sıralamasını içeren bir liste hazırladım. Liste, en güncel verilere sahiptir.

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Dicle ÜniversitesiTohumculuk Teknolojisi178,306301750902
Bursa Uludağ ÜniversitesiTohumculuk TeknolojisiDOLMADIDOLMADI
Ege ÜniversitesiTohumculuk TeknolojisiDOLMADIDOLMADI
Mardin Artuklu ÜniversitesiTohumculuk TeknolojisiDOLMADIDOLMADI
Gıda Güvenliği, Gıda kıtlığının önlenmesi için kendi tohumlarını yetiştirmek, Pandemi dönemi, tohum yetiştirme konusunu ön plana çıkardı, Ülke Bağımsızlığı, Ülkelerin gıda alanında dışa bağımlılığının önlenmesi, Tohum yetiştirme konusu, ülkelerin dışa bağımlılığını azaltır, Ekonomik Kazanım, Tohum yetiştirme konusunda bilgi ve donanıma sahip elemanlar yetiştirilmesi, Tohumculuk teknolojisi, tarım sektöründeki eleman ihtiyacını karşılar ve ekonomiye katkı sağlar, Bölüm Hakkında, Sebze, meyve, tarla bitkileri vb alanlarında tohum yetiştirme bilgisi ve tecrübesi sağlar, Tohum kontrolü, depolanması ve pazarlanması konularını içerir, Kıyamet Senaryosu, Bir örnek olarak Norveç'teki gizli tohum deposu, Her ülke değerli tohumlarını bu depoya gönderdi, Eğitim Süresi, Tohumculuk Teknolojisi bölümü bir ön lisans programıdır, Eğitim süresi 4 yarıyıl olup eğitim dili Türkçedir, İş İmkanları, Kamu ve özel sektörde geniş iş imkanları vardır, Araştırma enstitüleri, ilaç ve gübre firmaları ve belediyeler iş imkanları sunar, Kendi İşletmesi, Tohumculuk ile ilgili satış bayiliği açıp işletebilme, Bireysel girişimcilikte fırsatlar bulunmaktadır, Fidan Yetiştiriciliği, Fidan yetiştiriciliği ve seracılık işletmelerinde çalışabilme, Konuyla ilgili birçok işletme mezunlarına iş imkanları sunmaktadır, Eğitim Kurumları, Bölümün verildiği üniversiteler, Ülkemizin çeşitli üniversitelerinde bulunan bir bölümdür
tohumculuk teknolojisi bölümü tohum tohumculuk teknolojisi bölümü mezunları tarım tohumculuk teknolojisi tohumculuk teknolojisi bölümü iş imkanları
Kalın, koyu renk sakallı bir adam beyaz bir duvara yaslanmış duruyor. Otuzlu yaşlarında görünüyor ve yüzünde ciddi bir ifade var. Sakalları dolgun ve gür, yüzünün ve boynunun büyük bir kısmını kaplıyor. Üzerinde açık gri desenli siyah bir tişört ve mavi bir kot pantolon var. Adamın kısa, koyu renk saçları var ve gözleri koyu kahverengi. Sert bir ifadeyle dosdoğru karşıya bakıyor. Arka plan beyaz bir duvar ve ışık görüntünün sol tarafından geliyor.
Sezer Açiler
Blog Yazarı

Sezer AÇİLER, 19 Haziran 1995 tarihinde Sakarya’da dünyaya geldi. 2018 yılında Sakarya Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Gayrimenkul danışmanı, stajyer sosyolog ve Felsefe Grubu öğretmeni olarak çalıştı. Sertifika programlarına katıldı. 2019 yılında İstanbul İşletme Enstitüsünde blog yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görüntü, birkaç farklı türde bitki örtüsüne sahip yeşil bir bitki tarlasını tasvir etmektedir. Ön planda, canlı yeşil yaprakları ve büyük bir gövdesi olan bir bitkinin yakın çekimi var. Arka plan, bazılarının yaprakları ve gövdeleri arasında farklı desenler bulunan diğer yeşil bitkilerle doludur. Arka planda ayrıca bulutlar ve dağlarla dolu mavi bir gökyüzü var. Ayrıca bir logonun yakın çekimi ve sağ alt köşede bulanık bir çiçek görüntüsü var. Bu görüntü, çarpıcı bir atmosfer yaratan çeşitli renk ve dokulara sahip güzel bir manzaradır.
Bölümler

Bahçe Tarımı Bölümü (MYO)

07 Ağustos 2020
Bu görüntü, içinde çeşitli bitkilerin yetiştiği bir serayı göstermektedir. Çatı camdan yapılmış ve beyaz tellerle desteklenmiştir. Ön planda, yeşil yaprakları ve gövdeleriyle bazı bitkilerin yakın çekimi var. Daha geride, yine çekimde yer alan metal bir direk var. Arka plandaki bitkiler seranın tamamına yayılmış ve bitkilerin yaprakları ve gövdeleri görülebiliyor. Cam çatıdan süzülen güneş ışığı bitkilere sağlıklı bir parlaklık veriyor. Bitkiler besin açısından zengin toprakta büyüyor ve ılık sıcaklık büyümelerine yardımcı oluyor. Bu, bitkilerin gelişmesi için ideal bir ortamdır.
Bölümler

Bitki Koruma Bölümü Nedir?

21 Mart 2020