AnasayfaBlogTıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü (MYO)
Bölümler

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü (MYO)

04 Aralık 2020
Beyaz laboratuvar önlüğü giyen bir kişi laboratuvarda ayakta durmakta ve elinde şeffaf bir cam test tüpü tutmaktadır. Test tüpünün mor bir kapağı ve kenarından aşağı doğru uzanan siyah bir çizgisi vardır. Sol taraflarında, hepsi mor kapaklı birkaç test tüpünden oluşan bir grup görülüyor. Arka planda beyaz bir duvar ve uzaktaki bir binanın bulanık görüntüsü görülüyor. Kişi doğrudan test tüpüne bakıyor, parmakları dikkatlice tüpün etrafına sarılmış.
Tanımİş İmkanlarıGörevler
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, 2 yıllık bir ön lisans programıdır ve tıpta teşhis ve tedavi aşamasında ihtiyaç duyulan tetkikleri laboratuvar ortamında yapabilecek kişiler yetiştirir.Kamu ve üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve klinikler, gıda sanayi tesislerinin laboratuvarları, tıp alanında Ar-Ge hizmeti veren firma ve laboratuvarlar, üniversitelerLaboratuvardaki ekipmanları kullanarak deney, test ve analizleri yapmak
Hastadan alınan, tahlil edilecek katı ve sıvı örneklerin gerekli işlemlerden geçebilmesi için hazırlıkları yapmak
Tetkik ve analiz aşamasında gerekli olan kimyasal sıvıları, karışımları ve ortamın fiziksel şartlarını hazırlamak
Deney, analiz ve testlerde kullanılacak numuneleri hazırlamak
Laboratuvar yer alan test cihazlarının ve diğer tüm araçların kontrol ve bakımlarını yapmak
Yapılan tüm deney, test ve analizlerin bulgularını raporlamak
Laboratuvarda yer alan ekipmanların ve deneylerde kullanılan tüm araçların temizliğini yapmak ve ortamı dezenfekte etmek
Laboratuvarda çalışan uzmanların yürüttüğü deney ve testlere yardımcı olmak
Bu alanda eğitim veren üniversitelerde çeşitli dersler görülür. Bu derslerin arasında Anatomi, Temel Bilgi Teknolojileri, Temel Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Laboratuvar Güvenliği, Fizyoloji, Temel Mikrobiyoloji, Temel Biyokimya gibi dersler bulunmaktadır.
Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezunları “Tıbbi laboratuvar teknikeri” unvanını alırlar.

Tıbbi laboratuvar teknikleri, sağlık kurumları bünyesinde görev alan farklı meslek gruplarından biri. Bildiğiniz gibi bir hastane kadrosu yalnızca doktor ya da hemşirelerden oluşmuyor. Gün içerisindeki hasta takibi, teşhis ve tedavi aşamasında birçok farklı dal bir araya çalışıyor. İşte tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü de hastanelerin laboratuvar ortamında gerekli çalışmaları yürütecek kişiler yetiştiren bir alan olarak karşımıza çıkıyor. 

Aslında hastanelerde görev yapan tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü mezunlarıyla sık sık karşılaşıyoruz. Tahlil için istenen örnekleri laboratuvara götürdüğümüzde bu alanda çalışan kişiler karşımıza çıkıyor. Yani bu bölümden mezun olup çalışmaya başlayanlar hastalıkların tanı aşamasında büyük önem taşıyan işlemleri yürütüyorlar da diyebiliriz.

Birçok farklı üniversitede eğitimi verilen bu bölüm oldukça popüler. Puanları da nispeten daha yüksek bile denebilir. Bu bilgileri yazının ilerleyen bölümlerinde sizlerle paylaşacağız. Biz şimdi tıbbi laboratuvar teknikleri hakkında bilgi içeren yazımızın ilk bölümüne geçelim. Bu alanın kapsamlı bir tanımını yapalım.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Bölümü Nedir?

Tıbbi laboratuvar teknikleri, 2 yıl boyunca eğitim verilen bir ön lisans programıdır. Tıpta teşhis ve tedavi aşamasında ihtiyaç duyulan tetkikleri laboratuvar ortamında yapacak kişilerin eğitildiği bir bölümdür. Tıbbi laboratuvar teknikleri okuyanlar, uzman hekimlerin gerek gördüğü tıbbi analizleri yapmakla yükümlüdür. 

Tıbbi laboratuvar teknikleri okuyanlar “Tıbbi laboratuvar teknikeri” unvanını alırlar. Tüm sağlık kuruluşlarında görev yapma imkanı olan tıbbi laboratuvar teknikleri mezunları sağlık sisteminin gizli kahramanları arasındadır. Hastadan alınan örnekleri titizlikle incelerek raporlayan tıbbi laboratuvar teknikerleri tanı aşamasında önemli bir rol oynar.

Konuya girişi yaptık ve tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü hakkında bilgileri vermeye başladık. Sırada bölümden mezun olanların çalışabilecekleri yerler var.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri İş İmkanları Nelerdir?

Tıbbi laboratuvar teknikleri iş imkanları oldukça geniş olan bir bölüm. Çünkü, daha önce de dediğimiz gibi, tüm sağlık kurumlarında çalışma şansları var. Daha detaylı bir şekilde iş imkanlarından bahsetmek gerekirse, şöyle söyleyebiliriz:

  • Tıbbi laboratuvar teknikleri mezunları tüm kamu ve üniversite hastanelerinde görev alabilirler. Tabii kamu çatısı altında çalışabilmek için KPSS’ye girmeleri ve yeterli puanı almaları gerekir. Ardından Sağlık Bakanlığı tarafından açılan kadrolara başvurabilirler. 

  • Tıbbi laboratuvar teknikerleri tüm özel hastaneler ve tahlil hizmeti veren kliniklerde çalışabilirler.

  • Tıbbi laboratuvar teknikleri okuyanların hastane dışında çalışma olanakları da vardır. Çok fazla bilinmez ama aslında bu alanda uzman kişiler gıda sektöründe de iş bulabilirler. Gıda sanayi tesislerinin laboratuvarlarında çalışabilirler.

  • Mezunlar, tıp alanında Ar-Ge hizmeti veren firma ve özel laboratuvarlarda da çalışabilirler.

  • Dileyen mezunlar üniversitelerin istediği şartları sağladıkları durumda akademisyen olarak kariyerlerine devam edebilirler. 

Tıbbi laboratuvar teknikleri iş olanakları bu şekilde. Gördüğünüz gibi bu alanda uzman kişilerin çalışabileceği birçok yer var. Şimdi gelin bir de bu meslek grubunun sorumluluklarından bahsedelim. 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Mezunları Ne İş Yapar?

Aslında bölümün tanımını yaparken tıbbi laboratuvar tekniklerinin görevlerinden de biraz bahsettik. Ama daha detaylı bilgi vermek istiyoruz. Tıbbi laboratuvar teknikleri okuyanların görevleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Laboratuvardaki ekipmanları kullanarak uzman tarafından istenilen deney, test ve analizleri yapmak.

  • Hastadan alınan, tahlil edilecek katı ve sıvı örneklerin gerekli işlemlerden geçebilmesi için hazırlıkları yapmak. 

  • Tetkik ve analiz aşamasında gerekli olan kimyasal sıvıları, karışımları ve ortamın fiziksel şartlarını hazırlamak.

  • Deney, analiz ve testlerde kullanılacak numuneleri hazırlamak.

  • Laboratuvar yer alan test cihazlarının ve diğer tüm araçların kontrol ve bakımlarını yapmak. 

  • Yapılan tüm deney, test ve analizlerin bulgularını raporlamak.

  • Laboratuvarda yer alan ekipmanların ve deneylerde kullanılan tüm araçların temizliğini yapmak. Ortamı dezenfekte etmek. 

  • Laboratuvarda çalışan uzmanların yürüttüğü deney ve testlere yardımcı olmak. 

Tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü mezunlarının yapacağı işler de bu şekilde. Sırada tıbbi laboratuvar teknikleri okumak isteyenleri eğitim hayatlarında sorumlu olacakları dersler va. 

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Dersleri Nelerdir?

Tıbbi laboratuvar teknikleri bölümünün dersleri oldukça yoğun. Öğrenciler 2 yıllık eğitim süresi boyunca hem teknik hem de uygulamalı dersler görüyorlar. 

Tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü derslerini şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Anatomi

  • Temel Bilgi Teknolojileri

  • Temel Kimya

  • Tıbbi Biyoloji ve Genetik

  • Laboratuvar Güvenliği

  • Fizyoloji

  • Temel Mikrobiyoloji

  • Temel Biyokimya

  • Klinik Mikrobiyoloji ve Uygulamaları

  • Temel Laboratuvar Uygulamaları 

  • Meslek Etiği

  • Klinik Biyokimya ve Uygulamaları

  • Hematoloji

  • Deney Hayvanları ve Bakımı

  • Parazitoloji

  • Serolojik Teknikler

  • Sitoloji

  • Mikroskopi ve Preparasyon Teknikleri

  • Halk Sağlığı

  • İlk Yardım

  • Patoloji

  • Sağlık Hizmetleri Yönetimi

  • Tıbbi Laboratuvarlarda Biyogüvenlik

  • Atatürk İlke ve İnkılapları 

  • Türk Dili

  • İngilizce

Tıbbi laboratuvar öğrencileri bu derslerin yanında ilgi alanlarıyla alakalı farklı seçmeli dersler de alabilirler. Enfeksiyon hastalıkları, genetik analizler, tıbbi atıklar, radyasyon biyolojisi, nükleer tıp, kan bankacılığı gibi dersler arasından istediklerini seçebilirler.

Böylece tıbbı laboratuvar teknikleri dersleri konusunu da açıklamış olduk. Son olarak tıbbi laboratuvar teknikleri eğitimi veren okulların puan ve sıralama bilgilerine bakalım.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri Taban Puanları ve Sıralama

Tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü ön lisans programı olduğu için yalnızca TYT puanı ile alım yapıyor. Bu alanda eğitim veren birçok kurum olduğundan bahsetmiş. Biz şimdi sizlerle puan sıralamasının en üstünde yer alan 5 üniversitenin bilgilerini paylaşacağız.

Öğrenci alımı verilerine göre bölümün taban puanları ve öğrencilerin sıralamaları şu şekilde:

ÜniversiteBölümTaban PuanSıralama
Bezm-i Alem Vakıf ÜniversitesiTıbbi Laboratuvar Teknikleri (Burslu)338227332
Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiTıbbi Laboratuvar Teknikleri (Burslu)322290435
Bahçeşehir ÜniversitesiTıbbi Laboratuvar Teknikleri (Burslu)307364608
Hacettepe ÜniversitesiTıbbi Laboratuvar Teknikleri305377031
Ege ÜniversitesiTıbbi Laboratuvar Teknikleri301401146

Tıbbi laboratuvar teknikleri, popüler ön lisans sağlık bölümlerinden. Bu nedenle puanları diğer birçok ön lisans programından yüksek. Fakat bu alanda eğitim veren çok fazla kurum var. Bu da puan aralığının genişlemesi demek oluyor. Her sene mutlaka dolmayan kontenjanlar oluyor. Yani barajı geçen öğrencilerin hepsinin tıbbi laboratuvar teknikleri bölümünde okuma şansı olduğunu söyleyebiliriz.

Tıbbi Laboratuvar Teknikleri, 2 yıllık bir ön lisans programıdır ve tıpta teşhis ve tedavi aşamasında ihtiyaç duyulan tetkikleri laboratuvar ortamında yapabilecek kişiler yetiştirir, Kamu ve üniversite hastaneleri, özel hastaneler ve klinikler, gıda sanayi tesislerinin laboratuvarları, tıp alanında Ar-Ge hizmeti veren firma ve laboratuvarlar, üniversiteler, Laboratuvardaki ekipmanları kullanarak deney, test ve analizleri yapmak, , , Hastadan alınan, tahlil edilecek katı ve sıvı örneklerin gerekli işlemlerden geçebilmesi için hazırlıkları yapmak, , , Tetkik ve analiz aşamasında gerekli olan kimyasal sıvıları, karışımları ve ortamın fiziksel şartlarını hazırlamak, , , Deney, analiz ve testlerde kullanılacak numuneleri hazırlamak, , , Laboratuvar yer alan test cihazlarının ve diğer tüm araçların kontrol ve bakımlarını yapmak, , , Yapılan tüm deney, test ve analizlerin bulgularını raporlamak, , , Laboratuvarda yer alan ekipmanların ve deneylerde kullanılan tüm araçların temizliğini yapmak ve ortamı dezenfekte etmek, , , Laboratuvarda çalışan uzmanların yürüttüğü deney ve testlere yardımcı olmak, Bu alanda eğitim veren üniversitelerde çeşitli dersler görülür Bu derslerin arasında Anatomi, Temel Bilgi Teknolojileri, Temel Kimya, Tıbbi Biyoloji ve Genetik, Laboratuvar Güvenliği, Fizyoloji, Temel Mikrobiyoloji, Temel Biyokimya gibi dersler bulunmaktadır, , , Tıbbi Laboratuvar Teknikleri mezunları “Tıbbi laboratuvar teknikeri” unvanını alırlar, ,
tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü nedir tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü iş imkanları tıbbi laboratuvar teknikleri iş imkanları tıbbi laboratuvar teknikleri mezunları ne iş yapar tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü dersleri tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü taban puanları tıbbi laboratuvar teknikleri okuyanlar tıbbi laboratuvar teknikleri bölümü hakkında bilgi tıbbi laboratuvar teknikleri iş olanakları tıbbi laboratuvar teknikleri okumak
Bu, gülümseyen gözlüklü bir kadının fotoğrafı. Yüzünde sıcak ve samimi bir ifade var. Omuz hizasında kahverengi saçları var ve gözlükleri hafifçe renklendirilmiş. Siyah kemerli, yeşil ve beyaz çizgili bir üst giyiyor. Gözleri koyu kahverengi ve dudakları hafif bir gülümsemeyle kıvrılmış. Yanakları hafif pembe ve gözleri parlak ve neşeli. Kendinden emin ve memnun görünüyor, pozitif bir enerji yayıyor. Duruşu rahat ve konforlu. Mutlu ve rahat görünüyor, memnuniyetin mükemmel bir görüntüsü.
Ezgi Topsoy
Blog Yazarı

İstanbul Teknik Üniversitesi inşaat mühendisliği bölümünden mezun oldu. Bir süre sektörde çalıştıktan sonra freelance olarak kariyerine devam etti. Bu sırada İstanbul İşletme Enstitüsü çatısı altında dersler aldı. Katıldığı “İçerik Editörlüğü” dersi sonrasında eğitmenin de referansıyla içerik ajanslarında içerik yazarı olarak çalışmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.