AnasayfaBlogRefik Halit Karay Hikâyeleri
Kişisel Gelişim

Refik Halit Karay Hikâyeleri

05 Ocak 2021
Pencerenin önünde duran şık takım elbiseli bir adamın yer aldığı bir kitap kapağı. Kısa siyah saçları, bıyığı ve yüzünde kendinden emin bir ifade var. Gıcır gıcır beyaz bir gömlek, koyu mavi bir kravat ve lacivert bir takım elbise ceketi giymiştir. Pencereden dışarı bakarken ellerini önünde kavuşturmuş, derin düşüncelere dalmış gibi görünüyor. Bakışları uzaktaki bir şeye odaklanmış ve duruşu bir amaç duygusu taşıyor. Resmin arka planı bulanık ve odak dışıdır, bu da gizem ve entrika duygusuna katkıda bulunur.
KitapÖzelliklerKonu
Memleket HikayeleriYazarın Anadolu'daki sürgün hayatının anılarından oluşur.Anadolu’da geçen konular ve dönemin sosyal, kültürel yapısı.
Gurbet HikayeleriBeyrut ve Halep’te geçen sürgün hayatı konu edilir.Gezip görülen yerler, sürgün yılları ve vatan özlemi.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriFarklı konu, zaman, mekân, olay ve şahıs kadrosuyla çeşitlilik sağlar.Aşk ve çevre, toplum ve birey arasındaki değerler çatışması.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriOlaylar ve şahıslar zamana bağlı değil, zaman şahıslara ve olaylara bağlıdır.İnsan ruhu ve mekân arasındaki bütünlük.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriHikayelerde memleket ve gurbet kavramları üzerinde durulur.Sürgün, yalnızlık, dil ve hürriyet özlemi.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriToplum ve insanlar gerçekçi bir şekilde tasvir edilir.Sosyal problemler, toplumsal statüler ve bireysel çelişkiler.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriKadınların dişiliği, çaresizlik ve toplumsal rolleri geniş yer kaplar.Kadının statüsü ve çevreyle etkileşimi.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriMekanlar derinlemesine anlatılır ve tasvire dayalıdır.İnsan-çevre etkileşimi ve farklı mekanın insan üzerindeki etkisi.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriHikayeleri vatan hasreti ve sürgünle ilişkilidir.Vatan sevgisi ve sürgünde çekilen sıkıntıların anlatımı.
Refik Halit Karay’ın hikayeleriHikayelerinin duygusal ve dramatik öğeler taşır.Duygusal çatışmalar, aşk, sevgi ve hasret.

Kitapların büyülü dünyasına bir kez adım attıktan sonra okuyucu sonu gelmez bir keşfe doğru yola çıkar. Bu kitaplar kimi zaman sizi peşinden sürükler, kimi zaman dinlendirir, kimi zaman da dersler çıkarmanız için örnek teşkil eder. Hayata farklı çerçeveden bakabilme ve düşünce becerilerini geliştirme olanağı sağlar.

Kitap kahramanları ile sevinir, üzülür, öğrenir, düşünür, soluklanırsınız. Adeta bir parçanız oluverir. Olay örgüsüne bir kez kapılınca sayfaların sonu da gelse bazen bir son, yeni bir başlangıç olur. Çünkü okuyucu özenle kaleme alınmış kitapların içinde bir kez daha kaybolmak ister.

İşte hikâye kitapları da farklı konu, zaman, mekân, olay ve şahıs kadrosuyla okuyucusuna çeşitli ana fikir olanakları sağlar. Kısa ama donanımlı içerikleriyle okuyucusuyla bütünleşen hikâye kitapları oldukça ilgi çekicidir. Her hikâye sonunda düşündürürken, bir sonraki hikâyeye geçiş için ise merak uyandırır.

Peki, sizlerde tekrar tekrar okuma isteği uyandıracak bu hikâye kitapları nelerdir?

Başucu Kitabınız Olmaya Hazır Hikâyeler

Gazeteci, mizah yazarı, hikâyeci ve romancı olarak tanınan Refik Halit Karay’ın iki ölümsüz eseri: Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri Kitapları.

Türk hikâyeciliğinin önemli kalemlerinden olan yazar, Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri eserleriyle edebiyat dünyasında önemli bir yer edinir. Türk Edebiyatına “Memleket Hikâyeleri” ni ve “Gurbet Hikâyeleri” ni kazandırır. İnsanın temel alındığı bu hikâye kitapları aşk ve çevreyi yansıtır. Birey ve toplum arasındaki değerler çatışması işlenir; bu çatışmaların ana sorunu olarak da aşk ve inanç sistemi ele alınır.

Hikâyelerde sürgün, yalnızlık, dil ve hürriyete duyulan hasretlik, vatan sevgisi gibi konuların üzerinde durulur. Kadınların dişiliği, çaresizlik, vazifeyi kötüye kullanma, toplum gibi konular geniş yer kaplar. Mekânlar derinlemesine tasvir edilir. Olaylar insan ruhu ve mekân arasında bir bütünlük içinde okuyucuya sunulur. Olaylar ve şahıslar zamana bağlı değil, zaman şahıslara ve olaylara bağlı kalır. Yazarın anılarını, hikâye kişileri üzerinden yansıttığı görülür. Hikâye kitapları o zamana kadar işlenmemiş sosyal problemleri de içinde barındırır. Vatan hasreti ve gurbette çekilen sıkıntıları kelimelerin ruhuna işler. Bu sebeple hikâye kitapları yazılırken hangi şartların ve duyguların da etki ettiği hissedilir.

Memleket Hikâyeleri

Memleket Hikâyeleri’nde yazarın Anadolu’daki sürgün hayatında karşılaştığı ilginç durumlar ve gözlemler ele alınır. Hikâyelerin bir kısmı Anadolu’da ve bir kısmı da İstanbul’da geçen konulardan oluşur. Yazarın Anadolu gezileri ve sürgünü, gözlem yapmasını sağlar; Memleket Hikâyeleri için kaynak oluşturur. Anadolu’nun çeşitli köylerine, kasabalarına, köydeki insanlara ve hayatlarına yer verilir. Dönemin sosyal ve kültürel yapısını yansıtır.

Gurbet Hikâyeleri

Gurbet Hikâyeleri’nde Beyrut ve Halep’te geçen sürgün hayatı konu edinir. Gezip görülen yerler ve insanlar kaleme alınır. Derin memleket hasreti, hikâyelerde edebiyatla bütünleşir. Gurbet Hikâyeleri, Türk edebiyatının ilk gurbet hikâyeleri olması bakımından önemli bir yer tutar.

Yazarın gurbette olduğu günlerde milliyetçilik duyguları daha da alevlenir. Sürgün yılları, çekilen çileler, dil ve vatan özlemi gibi birçok duygu dile getirilir.

Memleket Hikâyeleri ve Gurbet Hikâyeleri’ni okurken Anadolu ve Yurt dışı sürgün dönemlerine yolculuğunuz başlayacak. Hikâye kitapları Refik Halit Karay’ın ruhsal durumunu ve coğrafyalar arasındaki farkları gözler önüne serecek. Özellikle hürriyetin kıymeti ve hürriyetin çileli yolların sonunda elde edilmesi sizleri derinden etkileyecek. Hikâye kitapları tüm duyguları size bir solukta yaşatacak.

Memleket Hikayeleri, Yazarın Anadolu'daki sürgün hayatının anılarından oluşur, Anadolu’da geçen konular ve dönemin sosyal, kültürel yapısı, Gurbet Hikayeleri, Beyrut ve Halep’te geçen sürgün hayatı konu edilir, Gezip görülen yerler, sürgün yılları ve vatan özlemi, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Farklı konu, zaman, mekân, olay ve şahıs kadrosuyla çeşitlilik sağlar, Aşk ve çevre, toplum ve birey arasındaki değerler çatışması, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Olaylar ve şahıslar zamana bağlı değil, zaman şahıslara ve olaylara bağlıdır, İnsan ruhu ve mekân arasındaki bütünlük, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Hikayelerde memleket ve gurbet kavramları üzerinde durulur, Sürgün, yalnızlık, dil ve hürriyet özlemi, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Toplum ve insanlar gerçekçi bir şekilde tasvir edilir, Sosyal problemler, toplumsal statüler ve bireysel çelişkiler, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Kadınların dişiliği, çaresizlik ve toplumsal rolleri geniş yer kaplar, Kadının statüsü ve çevreyle etkileşimi, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Mekanlar derinlemesine anlatılır ve tasvire dayalıdır, İnsan-çevre etkileşimi ve farklı mekanın insan üzerindeki etkisi, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Hikayeleri vatan hasreti ve sürgünle ilişkilidir, Vatan sevgisi ve sürgünde çekilen sıkıntıların anlatımı, Refik Halit Karay’ın hikayeleri, Hikayelerinin duygusal ve dramatik öğeler taşır, Duygusal çatışmalar, aşk, sevgi ve hasret
refik halit karay memleket hikayeleri gurbet hikayeleri bugünün saraylısı hikaye kitabı refik halit karay hikayeleri
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.