AnasayfaBlogTeknoloji ve Robot Çocukların İstilası
Teknoloji

Teknoloji ve Robot Çocukların İstilası

10 Mayıs 2019
Bir grup çocuk bir odada oturmuş, dizüstü bilgisayarla oynuyor. Atkuyruklu bir kız çocuğu ön planda bir masanın üzerinde otururken, yaramaz bir ifadeye sahip genç bir oğlan çocuğu arka planda dilini çıkarıyor. Çerçevenin ortasında bir çocuk bir robotla etkileşime giriyor, bir eliyle ona dokunurken diğer eliyle bir dizüstü bilgisayarı manipüle ediyor. Dizüstü bilgisayarın yakın çekiminde, tuşların üzerinde gezinen bir kişinin eli görülüyor. Yerde açık duran bir dizüstü bilgisayar, oyun oynamanın keyfini çıkaran bir grup çocuk tarafından unutulmuş gibi görünüyor.
Konu BaşlığıDetaylarSonuçları
Eğitim ve TeknolojiTeknoloji eğitime büyük katkılar sağladı, bilgi edinme sürecini kolaylaştırdı.Öğretmenlerin eğitim sürecini zenginleştirmesi ve öğrencilerin daha etkin bilgiye ulaşması sağlandı.
Çocuklar ve TeknolojiTeknoloji çocuklar için hem bir öğrenme kaynağı hem de bir potansiyel sorun olabilir.Gereğinden fazla teknoloji kullanımı çocukların sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilir.
Bilgi Edinme Süreciİnternetten istediğimiz her bilgiye bir tık uzağımızda ulaşabiliyoruz.Bilgi edinme süreci kolaylaştı, ancak bilginin doğruluğu tartışma konusu.
Uzaktan EğitimTeknolojinin gelişmesiyle uzaktan eğitim verimli hale geldi.Özellikle üst öğrenim ve sürekli eğitim için büyük kolaylık sağlandı. Fakat çocuklarla bu durum farklı olabilir.
Sosyal EtkilerRobotlarla ve teknoloji ile etkileşim sosyal hayatı ve kişiliği etkileyebilir.Kendiliğinden oluşan bir sosyal fobinin, dikkat dağınıklığının veya kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir.
Öğretmenler ve TeknolojiÖğretmenler teknolojiyi kullanarak etkili dersler hazırlayabilirler.Eğitim süreci daha etkin ve zengin hale gelebilir.
Bilim kurgu ve GerçeklikRobotlar ve yapay zeka üzerine çekilen filmler ve yazılan kitaplar popülerBireyler teknolojiye karşı bir korku ve heyecan besliyorlar.
Bilgisayar ve İnternetBilgisayar ve internetin eğitime gelişmiş bir araç olmasına rağmen doğru ve dengeli kullanılması gerekiyor.'Artık her şeyi bilgisayarla, internetle halledebilirim!' düşüncesi kazanılıyor.
Teknoloji ile Gelen DeğişimTeknoloji ve hayatımıza girişi bize dev adımlar attırdı.Teknoloji o kadar hızlı adım atıyor ki, yanında yürümek yerine takipçisi haline geldik.
Teknolojinin GelişimiMevcut imkanlar, bizi yardımcı bir araç olarak kullanmak yerine, adeta ona bağımlı hale getiriyor.Teknoloji kullanımı konusunda dengeyi bulmak ve doğru bir çizgi çizmek önem taşıyor.

Hayatımızın ortalama 16 yılını eğitim alarak geçiriyoruz. Çocuk olarak girdiğimiz sınıflardan birer yetişkin olarak çıkıyoruz. Aldığımız eğitim, hayatımızın yönünü büyük ölçüde etkiliyor. Ama burada dikkat! Eğitim dediğimiz sadece kitaplardan aldığımız bilgilerden oluşmuyor. Eğitimin çoğunu, yan sıramızdaki arkadaşımızdan, okulumuzda gördüğümüz eğitmenlerden, ailemizden alıyoruz. Çocuklarda öz güven gelişimi, kişilik ve düşünceler yine bu dönemde oluşuyor.

Çocuklar İçin Eğitim

Şimdi 10 yaşında bir çocuk olalım. Sınıf diye gittiğimiz yer, evimizde bilgisayarımızın olduğu masa olsun. Kocaman, son teknoloji bir makineye bakıyoruz. Makine bize ne yapmamız gerektiğini tarif ediyor ve ekranda görseller, yazılar akıp gidiyor. Öğretiyor, öğreniyoruz. Dolu dolu bilgiler... Bize baskıdan yeni çıkmış kitabın kokusunu, bir sürü öğrencinin arasında parmak kaldırma hissini, doğru verdiğim cevaplarda öğretmenimin bana gülümseyişini, beni hayata, öğrenmeye teşvik edişini öğretiyor. Öğretebilir mi?

Teknoloji İle Gelen Değişim

Teknoloji ve hayatımıza girişi bize dev adımlar attırdı. Dünyanın en büyük kütüphanesi parmaklarımızın ucunda. Bilgi edinmenin belki de en kolay olduğu zamandayız ve daha da kolaylaşacak. Teknoloji bugün okullara, eğitime büyük katkılar sağladı. Videolarla, akıllı tahtalarla, artırılmış gerçeklik ile, internet üzerinden erişilebilen öğretici sistemleri ile çok yol gidildi.

Eskiden araştırma ödevlerimiz için kütüphanelere gidip ansiklopediler arasında kaybolurken, şimdi her an her yerde bir tık uzağımızda istediğimiz bilgiye ulaşabilir olduk. Öğrencinin ilgisini kendinde toplamaya çalışan öğretmen için de güzel bir araç oldu. Kitabını açıp kara tahtaya yazı yazan öğretmenimiz bir tıkla, hazırladığı sunum dosyasının üzerinden bize ders anlatmaya başladı.

Konu teknoloji olunca günler de kısaldı. Teknoloji o kadar hızlı adım atıyor ki, yanında yürümektense takipçisi haline geldik. Elimizdeki teknoloji imkanlarını bize yardım eden bir araç olarak kullanmak yerine, alabileceğimiz tüm eğitimin burada mevcut olduğunu düşünerek yavaş yavaş temele koymaya başladık.

Bilginin doğruluğu bir tartışma konusu olmuşken, kendimizi üst düzey donanımlı birer bilim insanı sanmak da cabası. "Artık her şeyi bilgisayarla, internetle halledebilirim!", "Kimseyle yüz yüze görüşmeme gerek yok!", "Diploma almak için ihtiyacım olan; bir teknolojik alet ve internet bağlantısı!". Haklısınız. Ama bu herkes, tüm yaş grupları, eğitim alan her birey için geçerli olabilir mi?

Yüksek öğretim görürken ya da sonrasında, bilgisayarı ve interneti eğitime ulaşmakta bir araç olarak kullanmakla, 6-7 yaşlarında başlanan eğitime teknoloji adapte etmek arasında bir fark olmalı. Mevcut durumumuzda bu farkın olduğunu söyleyebiliriz. Online eğitimler ile alınan sertifikalar, uzaktan eğitim ile okunan ikinci, üçüncü lisans veya ön lisans programları buna çok iyi birer örnek olur.



Burada endişe veren konu, uzaktan eğitimi 6-14 yaş aralığındaki öğrencilere sağladığımızda ya da okula giden öğrencilerin odağına öğretmen yerine bilgisayarları koyduğumuzda aynı pozitif etkileri alabilecek miyiz? Öğretmenler ile etkileşim kurmak yerine makinelerle etkileşime geçtiğimizde bu bizim kişiliğimizi, sosyal hayatımızı nasıl etkileyecek? Robotların ve robotlaşmış insanların yetiştirdiği çocuklar yarın hayatın içine, sosyal alana nasıl adapte olacaklar?

Bilim Kurgu Evreni

Son dönem filmlerine ve kitaplarına baktığınızda bilim kurgu türünün popülerliği sizin de dikkatinizi çekecektir. Robotlar insanları ele geçiriyor, dünyamızı istila ediyor, kendi yaratıcılarına karşı ayaklanıyor! Temelinde bize "Bakın! Robotlar yapay zekaya sahiptir. Bu zeka insan aklının yapamayacağı şeyleri yapar. Ama robotların duyguları yoktur. Biz insanların ise duyguları ve empati yeteneği vardır. Önemli olan da budur." diyor. Buna hepimiz hak veririz. İzlemekten ve böyle bir distopyanın hayalini kurmaktan şaşırtıcı bir zevk almıyor da değiliz ama yine de korkutucu geliyor, öyle değil mi?

Eğer çocuklarımızı makinelerin ellerine teslim edersek, görünürde robotlar bizi istila etmiş olmasa da aslında içten içe ruhsuzlaşan, mekanikleşen, empati yeteneğinden yoksun birer birey olarak aramıza katmış olacağız. Bir çocuğun en çok ihtiyacı olan sevgiden ve ilgiden onu mahrum bıraktığımızda, yarın nasıl bir psikolojik sorun ile karşılaşabileceğimizi tahmin etmek istemeyiz.

Sokaklarda, bilgisayarın yetiştirdiği sosyal fobi sahibi, kaygı bozukluğu ve dikkat dağınıklığı ile savaşan bireyler, çocuklar, çocuklarımız olabilir.İhtiyacımız olan şey dengeyi bulmak, aracı araç olarak kullanmak olmalı. İnsan gücüyle yapılmış, çağımıza adını veren teknoloji konusundan alabileceğimiz tüm faydayı almalıyız. Ama günün birinde çocuklarımızdan yapay bireyler oluşturmak istemiyorsak ipi elimize almalı, ince çizgimizi çizmeliyiz.

Eğitim ve Teknoloji, Teknoloji eğitime büyük katkılar sağladı, bilgi edinme sürecini kolaylaştırdı, Öğretmenlerin eğitim sürecini zenginleştirmesi ve öğrencilerin daha etkin bilgiye ulaşması sağlandı, Çocuklar ve Teknoloji, Teknoloji çocuklar için hem bir öğrenme kaynağı hem de bir potansiyel sorun olabilir, Gereğinden fazla teknoloji kullanımı çocukların sosyal ve duygusal gelişimini olumsuz etkileyebilir, Bilgi Edinme Süreci, İnternetten istediğimiz her bilgiye bir tık uzağımızda ulaşabiliyoruz, Bilgi edinme süreci kolaylaştı, ancak bilginin doğruluğu tartışma konusu, Uzaktan Eğitim, Teknolojinin gelişmesiyle uzaktan eğitim verimli hale geldi, Özellikle üst öğrenim ve sürekli eğitim için büyük kolaylık sağlandı Fakat çocuklarla bu durum farklı olabilir, Sosyal Etkiler, Robotlarla ve teknoloji ile etkileşim sosyal hayatı ve kişiliği etkileyebilir, Kendiliğinden oluşan bir sosyal fobinin, dikkat dağınıklığının veya kaygı bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olabilir, Öğretmenler ve Teknoloji, Öğretmenler teknolojiyi kullanarak etkili dersler hazırlayabilirler, Eğitim süreci daha etkin ve zengin hale gelebilir, Bilim kurgu ve Gerçeklik, Robotlar ve yapay zeka üzerine çekilen filmler ve yazılan kitaplar popüler, Bireyler teknolojiye karşı bir korku ve heyecan besliyorlar, Bilgisayar ve İnternet, Bilgisayar ve internetin eğitime gelişmiş bir araç olmasına rağmen doğru ve dengeli kullanılması gerekiyor, 'Artık her şeyi bilgisayarla, internetle halledebilirim!' düşüncesi kazanılıyor, Teknoloji ile Gelen Değişim, Teknoloji ve hayatımıza girişi bize dev adımlar attırdı, Teknoloji o kadar hızlı adım atıyor ki, yanında yürümek yerine takipçisi haline geldik, Teknolojinin Gelişimi, Mevcut imkanlar, bizi yardımcı bir araç olarak kullanmak yerine, adeta ona bağımlı hale getiriyor, Teknoloji kullanımı konusunda dengeyi bulmak ve doğru bir çizgi çizmek önem taşıyor
teknoloji eğitim çocuklar artırılmış gerçeklik online eğitim uzaktan eğitim bilim kurgu
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel, merkezinde insanların bulunduğu labirent benzeri bir desende düzenlenmiş farklı logolardan oluşan bir kolajdır. Sağ üst köşede beyaz arka planlı mavi bir figür var. Sağ alt köşede, üzerinde mavi bir nesne bulunan bir kağıt parçası yer almaktadır. Kağıdın yanındaki beyaz yüzeyin üzerinde mavi bir silindir duruyor. Son olarak, sol üst köşede beyaz harflerle mavi ve beyaz bir işaret yer almaktadır. Tüm logolar ve nesneler parlak, canlı renklere sahip ve arka plan düz beyaz.
İş Bulmak

Popüler İş Bulma Siteleri

26 Şubat 2020
Parlak kırmızı ve beyaz çizgili bir baca mavi gökyüzüne karşı dimdik durmaktadır. Silindirik şekli, tepesinde beyaz bir kule bulunan alternatif çizgileriyle vurgulanmaktadır. Bacanın canlı renkleri, beyaz bulutlarla bezeli parlak mavi gökyüzünde göze çarpıyor. Güneş bacanın üzerinde parlayarak eşsiz desenini aydınlatıyor. Baca uzakta, görünürde başka hiçbir nesne olmadan duruyor. Kırmızı ve beyaz çizgileri, çevresindeki gökyüzüyle keskin bir kontrast oluşturuyor ve onu öne çıkarıyor.
Bölümler

Çevre Sağlığı Bölümü (MYO)

27 Kasım 2020
Bu görüntü, parlak, renkli bir dokunmatik ekrana sahip, belli bir açıyla tutulan modern, siyah bir cep telefonunu göstermektedir. Telefon bir elin avuç içinde tutulmakta ve aynı elin parmakları ekranın üzerinde durmaktadır. Ekranda bir web tarayıcısı, bir mesajlaşma uygulaması ve bir müzik akışı uygulaması dahil olmak üzere birkaç farklı uygulama gösterilmektedir. Ekranın sağ üst köşesinde bir telefon uygulamasına ait bir simge bulunmaktadır. Telefonun ekranının etrafında siyah bir kenarlık ve kenarlarında gümüş metal bir çerçeve var. Telefonun arka kısmı siyah ve parlaktır. Telefon, tutan elin parmakları hafif kavisli olacak şekilde doğal ve rahat bir pozisyonda tutulmaktadır.
Eğitim

Eğitimde Teknoloji Kullanımı

28 Kasım 2018
Bu görüntü, gömlek giyen bıyıklı bir adamın yakın çekimidir. Hafifçe gülümsüyor ve çenesi görünüyor. Yüzü siyah bir arka planla çerçevelenmiş ve gözleri, burnu ve ağzı net bir şekilde görülebiliyor. Bıyığı kıvrımlı ve uzun, üst dudağının üzerinden ağzının bir tarafına doğru uzanıyor. Giydiği gömlek çoğunlukla beyazdır ve yakası boynunun etrafında görünmektedir. Elleri görünmüyor, ancak resmin sağ üst köşesinde bir kişinin elinin bulanık bir resmi görülebiliyor. Bıyıklı adamın bu portresi, bir insanın yüzünü ve ifadesini gösteren harika bir örnektir.
4.8
(73)

Eğiticinin Eğitimi

7 Konu4 Saat
Adam şık, koyu gri bir takım elbise giymektedir. Düzgünce kesilmiş bir bıyığı var ve saçları yana doğru düzgünce taranmış. Gözleri sanki uzaklara bakıyormuş gibi ileriye odaklanmıştır. Yüzünde kendinden emin ve ciddi bir ifade vardır. Elleri kalçalarında gururlu bir duruşla dimdik ayakta duruyor. Kendinden emin ve kararlı görünüyor. Duruşu bir güç ve kontrol hissi yayıyor.Umur Çalıkoğlu
1616889
Bu, çevrimiçi bir Scratch kursunun görüntüsüdür. Bir dizüstü bilgisayarın önünde duran, neşeli bir ifadeye sahip takım elbiseli bir adam görülüyor. Kurs, kullanıcıların Scratch ile kod ve bilgisayar programlamanın temellerini öğrenmelerine yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Kodlama ve programlamanın temellerini öğrenmek için kolay ve sezgisel bir yol sağlar. Kurs sayesinde kullanıcılar kodlamanın arkasındaki kavramları daha iyi anlayabilir ve kendi interaktif hikayelerini, oyunlarını ve animasyonlarını oluşturabilirler. Bu kurs, kodlama ve programlamaya başlamak ya da becerilerini geliştirmek isteyenler için idealdir. Hem eğlenirken hem de kodlama ve bilgisayar programlamayı daha iyi anlamanın harika bir yoludur.
5
(3)

Scratch Eğitimi

28 Konu5 Saat
Yüzünde geniş bir gülümseme olan genç bir adam kameranın önünde duruyor. Kısa, siyah saçları ve parlak, mavi gözleri var. Beyaz bir tişört ve kahverengi kemerli siyah bir kot pantolon giyiyor. Kolları iki yanında ve başı hafifçe sola doğru eğik. Rahat bir duruşu var ve anın tadını çıkarıyor gibi görünüyor. Gülümsemesi sıcak ve davetkâr, gözleri ise neşe dolu. Dünyayı ele geçirmeye hazır görünüyor.Erkan Varol
1102464