AnasayfaBlogStrateji Kurumlar İçin Neden Önemlidir?
Stratejik Yönetim

Strateji Kurumlar İçin Neden Önemlidir?

27 Nisan 2019
Resimde işbirlikçi bir ortamda bir proje üzerinde çalışan bir grup insan görülüyor. Ana odak noktası merkezdeki mavi gömlekli ve sağ elinde kalem tutan kişidir. Etraflarında, hepsi eldeki işe odaklanmış çeşitli insanlardan oluşan bir grup var. Ön planda, bir masanın üzerinde bir fincan kahve duruyor ve merkezdeki kişinin sağında tablet kullanan bir kişi var. Ayrıca arka planda beyaz dikdörtgen bir nesnenin bulanıklığı ve sol alt köşede grafikler ve çizelgeler içeren bir kağıdın yakın çekimi var. Son olarak, görüntünün sağ alt köşesinde kalem tutan bir el görülmektedir. Bu görüntü, bir proje üzerinde sıkı çalışan bir grup insanın ortak çabasını göstermektedir.
Konu BaşlıklarıTanımlarÖnemleri
StratejiHayati çıkarları geliştirmek veya garantiye almak için insan ve kaynakları kontrol etme ve bunlardan en fazla faydayı sağlama planıStrateji, kurumun başarıya götüren hedef ve yönünü tayin eder.
Strateji İçin KurumlarNe yapmak ve ne olmak istediklerine göre bir bakış açısı geliştirerek hedeflerine ulaşmayı planlamaktırStrateji yoksunu olan bir kurum, adeta dümensiz bir gemi gibi sağa sola yalpalayarak hedefe ulaşmaktan uzaklaşır
Stratejik PlanlamaBir şirketin geçmişinde neler yaptığı ve gelecekte neler yapmayı hedeflediği hakkında detaylı bir analiz.Geçmiş performans ve gelecek hedefler arasındaki ilişkinin anlaşılmasını sağlar.
Stratejik Yönetimİşletmelerin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmek için örgütün dış çevresi ile aralarındaki ilişkileri sahip oldukları varlıklara göre düzenleyecek stratejilerini geliştirdikleri, uyguladıkları ve kontrol ettikleri bir süreçKaynakları etkin kullanarak rakiplere karşı üstünlük sağlamayı hedefler.
Stratejinin ÖnemiBaşarıyla uygulanan bir strateji kurumun içindeki tüm çalışanların işlerini neye göre yapacaklarını belirlerPlanlandığı gibi uygulanan strateji her kurumun en önemli başarı işaretidir.
Strateji Yaratma ve UygulamaKurumların doğru şeylerin yapılmasını içeren çok farklı aktiviteler bütünüdürBir strateji ne kadar kapsamlı olursa olsun insanlar onu doğru biçimde uygulamayı başaramayabilirler.
Çalışanların RolüÇalışanlar kendilerinden uygulamaları istenen planların başarısının kişisel kariyerleri açısından önemli olduğunu bilmelidirÇalışanların enerjisi ve bağlılığı stratejik hedefin hizmetine sokulmalıdır.
Stratejinin Dönemsel ÖzelliğiHiçbir strateji, en iyisi bile olsa sonsuza kadar etkili ve geçerli olamazStratejinin içinde bulunduğu koşullarda, mutlaka bir şeyler değişir ve onu etkisiz hale getirerek karlılığı öldürür.
Gelecek PlanlamasıGeleceğin farklı ve şaşırtıcı olacağı öngörülürse, pek çok kurumun buna hazırlıksız yakalanacağıStrateji belirleyen kurumların geleceği rahat okuyacağı ve bu sürece hazırlıklı gireceği düşünülmelidir.

Strateji Nedir? Yunanca strategos kelimesinden gelen askeri bir terimdir. İş dünyasında strateji hayati çıkarlarını geliştirmek veya garantiye almak için insan ve kaynakları kontrol etmek ve bunlardan en fazla faydayı sağlamak üzere plan dahilinde hareket etmektir.

19.yüzyıl savaş sanatı teorisyeni Carl von Clausewitz’e göre “Savaş planı hazırlamak ve bu plana göre savaşmaktır.” Tarihçi Edward Mead Earl’e göre ise, “Bir devletin, kaynaklarını kontrol altına alması ve onlardan faydalanarak devamlılığını sağlamasıdır.” 

Kurumlar İçin Strateji Nedir?

Ne yapmak ve ne olmak istediğine göre bir bakış açısı geliştirerek hedefine ulaşmayı planlamaktır. Günümüz işletmelerinin bir strateji olmadan hedeflerini gerçekleştirebilmeleri mümkün değildir. Büyümek isteyen şirketler mutlaka stratejik planlama yapmalıdır.

Stratejik Planlama Nedir?

Stratejik planlama bir şirket geçmişinde neler yapmıştır ve gelecekte neler yapmayı hedeflemektedir sorularını incelemektedir. Geçmişte yaptıklarını ve gelecekte yapacağı şeyleri neden yapacağının analizini yapar.

Stratejik Yönetim Nedir?

İşletmelerin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmek ve kaynaklarını etkin olarak kullanarak rakiplerine karşı üstünlük sağlayabilmek amacıyla örgütün dış çevresi ile aralarındaki ilişkileri sahip oldukları varlıklara göre düzenleyecek stratejilerini geliştirdikleri, uyguladıkları ve kontrol ettikleri bir süreçtir.

Stratejinin Kurumlar İçin Önemi Nedir?

  • Başarıyla uygulanan bir strateji kurumun içindeki tüm çalışanların işlerini tanımladığı gibi kurumu başarıya götüren hedef ve yönü tayin eder.

  • Strateji yoksunu olan bir kurum, adeta dümensiz bir gemi gibi sağa sola yalpalayarak hedefe ulaşmaktan uzaklaşır.

  • Planlandığı gibi uygulanan strateji, her kurumun en önemli başarı işaretidir. 

  • Strateji yaratmak ve bunun doğru uygulanması, kurumların birincil kaygısı olabilmektedir.

  • Strateji uygulamada doğru şeylerin yapılmasını içeren çok farklı aktiviteler bütünüdür.

  • Bir strateji ne kadar kapsamlı olursa olsun insanlar onu doğru biçimde uygulamayı başaramayabilirler. Bu sebeple kurum yönetimleri uygulama konusunda çok dikkatli olmak zorundadır.

  • Uygulamanın en önemli bölümünü oluşturan insanların ve çalışanların enerjisini ve bağlılığını stratejik hedefin hizmetine sokmak yönetimin en zor görevlerindendir.

  • Çalışanlar kendilerinden uygulamaları istenen planların başarısının kişisel kariyerleri açısından önemli olduğunu bilmeli, yöneticiler de hedefe ulaşmak için ayrıca onları motive edecek teşviklerden kaçınmamalıdırlar.   

  • Hiçbir strateji en iyisi bile olsa sonsuza kadar etkili ve geçerli olamaz.

  • Stratejinin içinde bulunduğu koşullarda, mutlaka bir şeyler değişir ve onu etkisiz hale getirerek karlılığı öldürür. Yönetimlerin bu değişimler karşısında da tedbirli olmaları gerekir.

  • Geleceğin farklı ve şaşırtıcı olacağı öngörülürse, pek çok kurumun buna hazırlıksız yakalanacağı oysa strateji belirleyen kurumların, geleceği rahat okuyacağı ve bu sürece hazırlıklı gireceği düşünülmelidir.  

Yazar: Atilla Ün

Strateji, Hayati çıkarları geliştirmek veya garantiye almak için insan ve kaynakları kontrol etme ve bunlardan en fazla faydayı sağlama planı, Strateji, kurumun başarıya götüren hedef ve yönünü tayin eder, Strateji İçin Kurumlar, Ne yapmak ve ne olmak istediklerine göre bir bakış açısı geliştirerek hedeflerine ulaşmayı planlamaktır, Strateji yoksunu olan bir kurum, adeta dümensiz bir gemi gibi sağa sola yalpalayarak hedefe ulaşmaktan uzaklaşır, Stratejik Planlama, Bir şirketin geçmişinde neler yaptığı ve gelecekte neler yapmayı hedeflediği hakkında detaylı bir analiz, Geçmiş performans ve gelecek hedefler arasındaki ilişkinin anlaşılmasını sağlar, Stratejik Yönetim, İşletmelerin uzun vadeli hedeflerine ulaşabilmek için örgütün dış çevresi ile aralarındaki ilişkileri sahip oldukları varlıklara göre düzenleyecek stratejilerini geliştirdikleri, uyguladıkları ve kontrol ettikleri bir süreç, Kaynakları etkin kullanarak rakiplere karşı üstünlük sağlamayı hedefler, Stratejinin Önemi, Başarıyla uygulanan bir strateji kurumun içindeki tüm çalışanların işlerini neye göre yapacaklarını belirler, Planlandığı gibi uygulanan strateji her kurumun en önemli başarı işaretidir, Strateji Yaratma ve Uygulama, Kurumların doğru şeylerin yapılmasını içeren çok farklı aktiviteler bütünüdür, Bir strateji ne kadar kapsamlı olursa olsun insanlar onu doğru biçimde uygulamayı başaramayabilirler, Çalışanların Rolü, Çalışanlar kendilerinden uygulamaları istenen planların başarısının kişisel kariyerleri açısından önemli olduğunu bilmelidir, Çalışanların enerjisi ve bağlılığı stratejik hedefin hizmetine sokulmalıdır, Stratejinin Dönemsel Özelliği, Hiçbir strateji, en iyisi bile olsa sonsuza kadar etkili ve geçerli olamaz, Stratejinin içinde bulunduğu koşullarda, mutlaka bir şeyler değişir ve onu etkisiz hale getirerek karlılığı öldürür, Gelecek Planlaması, Geleceğin farklı ve şaşırtıcı olacağı öngörülürse, pek çok kurumun buna hazırlıksız yakalanacağı, Strateji belirleyen kurumların geleceği rahat okuyacağı ve bu sürece hazırlıklı gireceği düşünülmelidir
stratejistratejik planlamastratejik yönetim strateji yaratmak
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bir kadın mavi elbisesiyle ayakta durmakta ve kameraya gülümsemektedir. Uzun, siyah saçları var ve altına beyaz bir atlet giymiş. Ön planda, üzerinde siyah yazılar olan gri dikdörtgen bir tabela var. Kadının sağında göğsünün yakın çekimi ve elinde bir büyüteç var. Arka planda bir cep telefonunun ekran görüntüsü ve üzerinde siyah bir logo bulunan beyaz bir kare yer alıyor. Kadının gülümsemesi büyüleyici, kendinden emin ve mutlu görünüyor. Üzerindeki mavi elbise, gülümseyen ifadesini mükemmel bir şekilde tamamlıyor.
Stratejik Yönetim

Strateji Nedir? Stratejik Planlama Nedir?

12 Kasım 2019
Bu görüntü elinde telefon tutan bir kadını gösteriyor. Yüzünde kararlı bir ifadeyle kameraya bakıyor. Saçları koyu renk ve geriye doğru toplanmış. Açık mavi bir gömlek ve koyu renk bir pantolon giyiyor. Sol elinde beyaz ekranlı siyah bir telefon tutuyor. Telefon kulağına yakın tutulmaktadır. Sağ elinde ise içinde birkaç sayfa kâğıt olan bir pano tutmaktadır. Pano koyu renkli ve üzerinde birkaç kırışıklık var. Arka planda, içinde birkaç belge olan siyah bir klasörün yakın çekimi vardır. Klasörde de birkaç kırışıklık var. Bu görüntü üst açıdan çekilmiştir.
Stratejik Yönetim

Stratejik Yönetim Süreci

30 Eylül 2018
Kameranın önünde neşeyle gülümseyen bir kadın duruyor. Hafifçe kırpılmış, göğsünü açıkta bırakan ve ortasında siyah bir logo bulunan beyaz bir atlet giyiyor. Sağ elinde siyah bir büyüteç tutarken, sol eli kalçasında durmaktadır. Arka planda siyah metinli gri dikdörtgen bir tabela ve sağ alt köşede bir cep telefonunun küçük ekran görüntüsü yer alıyor. Saçları toplanmış ve sanki bir fotoğraf için poz veriyormuş gibi rahat ve kendinden emin görünüyor. Yüz ifadesi dostça ve doğrudan kameraya bakarak izleyiciyi sevincini paylaşmaya davet ediyor.
Stratejik Planlama

Stratejik Planlama Nedir?

07 Haziran 2021