AnasayfaBlogSpam Nedir? Spam Mail Ne Demek?
Ne Demek?

Spam Nedir? Spam Mail Ne Demek?

26 Kasım 2020
Spam Nedir?
TerimTanımDikkate Alınması Gerekenler
SpamElektronik ortamda tek seferde pek çok kişiye gönderilmiş olan, “uygunsuz” ya da “gereksiz” içeriklerGenellikle ticari reklamlar ve ilanlar. Çoğunlukla güvenilmeyen ürünler, kolay zengin olma kampanyaları, yarı yasal servisler vb duyurulması amaçlanır.
Spam MailAlıcının bilgisi dışında ve bir talebi olmadan iletilen maillerdir.Çoğu spam mailinin içinde , virüs, bulunur. Bu mailleri açmak, bilgisayar ya da telefonunuza virüs girmesine sebep olabilir.
Spam AtmakSpam dosyayı yaymak olarak tariflenebilir.Genellikle iki farklı anlamda kullanılır: 1) Kısa süre içinde tekrarlayan bir çok benzer eylemi ifade eder. 2) Sosyal medya platformlarında gördüğümüz, genellikle “şikayet” bölümünde çıkan “spam” seçeneğini seçmek, yani spam içerikli gönderiyi şikayet etmek.
Spam YemekKişinin istemediği ve zorla gönderilen maillerin spam bölümüne düşmesi olarak tabir edilir.Bu durumu önlemek için dikkatli olmak ve spam olarak bildir seçeneğini kullanmak önemlidir.
Spam Olarak Bildirİstenmeyen gönderinin içeriği, paylaşım sayısı ve yapılan yorum sayısının kontrol edilmesini sağlar.Gönderiyi yeterli sayıda kişi spam olarak işaretlerse, o zaman bağlantı, uygulama ya da sitenin bu alandaki görevlileri tarafından kontrol edilir.
Spam SMSSMS üzerinden gönderilen spam mesajlar.SMS göndermek masraflı olduğu için çoğunlukla internet kullanılır. Böylelikle, kolay ve ucuz şekilde izinsiz maddi çıkar sağlanır.
Sosyal Medyada SpamFacebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya ortamlarında karşılaşılan spam mesajlar.Alıcının isteği ve izni dışında gönderilen ve genellikle reklam barındıran mesajlardır.
Spam İçerikli GönderiHerhangi bir platform üzerinde kullanıcıların isteği dışında paylaşılan ve genellikle reklam amaçlı olan gönderiler.Genellikle, kullanıcıların kandırılması, yönlendirilmesi, reklamların usulsüz bir şekilde ulaştırılması adına kullanılır.
Kimlik Avı SaldırısıSpam maili en tehlikeli yapan kimlik avı saldırısıdır.Maili açtığınız veya bağlantıya tıkladığınız anda, kişisel bilgileriniz, hesap şifreleriniz, kredi kartı numaralarınız vb çalınabilir.
Güvenilmeyen ÜrünlerSpam mesajlar aracılığıyla duyurulan ve genellikle güvenilir olmayan ürünler.Bu tür ürünleri satın almaktan kaçınmak ve gerektiğinde yetkililere bildirmek önemlidir.

Spam, teknolojik gelişmelerin paralelinde en çok karşılaştığımız kavramlardan biri oldu. Peki, spam nedir? Spam kelimesinin anlamı “istenmeyen” olarak açıklanabilir. Diğer ismi ile yığın mesajlar olarak bilinmektedir.

Elektronik posta, internetin en eski ve en vazgeçilmez iletişim araçlarından birisidir. Her internet kullanıcısının sıkça karşılaştığı ''spam'', istenmeyen e-posta şeklinde tanımlanabilir. Elektronik ortamda tek seferde pek çok kişiye gönderilmiş olan, “uygunsuz” ya da “gereksiz” içerikler olarak kabul edilmektedir.

En yaygın spam türleri ticari reklamlar ve ilanlardır. Çoğunlukla güvenilmeyen ürünler, kolay zengin olma kampanyaları, yarı yasal servisler vb duyurulması amaçlanır. Reklam amaçlı olan, istenmeyen ve yineleyen mailler spam olarak adlandırılır ve talebi olmayan kişilere, zorlayıcı nitelikte gönderilirler. Kullanıcıların kandırılması, yönlendirilmesi, reklamların usulsüz bir şekilde ulaştırılması adına herkesi bunaltan spam mailleri, çoğu zaman sistem tarafından kullanıcı görmeden kaldırılır.

Spam mesaj SMS üzerinden de gönderilebilir. Ancak SMS göndermek masraflı olduğu için çoğunlukla internet kullanılır. Böylelikle, kolay ve ucuz şekilde izinsiz maddi çıkar sağlanır.

Bazı internet sitelerinin gizlilik anlaşmaları yeterli değildir, bu sitelere üyeliği olanların e-posta bilgilerinin çalınma ihtimali olabilir. Bu gibi durumlarda, kullanıcı sürekli olarak spam mail alabilir.

Çoğunlukla istenmeyen e-postalar için kullanılan bu tabir, bilişim dünyasında yorumlardan, gönderi ve hesaplara kadar pek çok konuda karşılık bulabiliyor. Yine de spam dendiğinde akla ilk önce spam mail geliyor.

Spam Mail Nedir?

Mail kutusunda gördüğünüz alakasız ürün reklam mailleri, hesabınızın bulunmadığı bir bankadan gelen mesajlar veya kampanya mailleri spam mail örneğidir. Alıcının bilgisi dışında ve bir talebi olmadan iletilen maillerdir. Aynı mesajın bazen milyonlarca kişiye tek seferde iletildiği bu mail türü, zorlayıcı bir niteliğe sahiptir.

Spam gönderiler, ticari reklamlar, pazarlama çalışmaları, kampanyalar ve duyurulardan oluşur. Bazen gerçek olmayan vaatler ve yanıltıcı çağrılar da içerebilir. Bunların yanı sıra yasal olmayan ya da yarı yasal olan servislerin duyuruları da yapılabilir.



Ayrıca belirli bir konu hakkında kamuoyu yaratmak veya ideolojik bir görüşün propagandasını yapmak için de atılabiliyor. Bunun haricinde spam maili en tehlikeli yapan şey kimlik avı saldırısıdır. Çoğu servis gibi e-mail servisleri de yüzde yüz güvenli değiller. Bu nedenle aldığınız her maile güvenip açmamak en doğru hareket olur.

Çoğu spam mailinin içinde virüs bulunur. Bu mailleri açmak, bilgisayar ya da telefonunuza virüs girmesine sebep olabilir. Maili açtığınız veya bağlantıya tıkladığınız anda, kişisel bilgileriniz, hesap şifreleriniz, kredi kartı numaralarınız vb çalınabilir.

Bazen güvendiğiniz mail adresleri aslında sahte olabilirler. Bu nedenle tanıdığınız ama hesabınız olmayan bir bankadan gelen maillerin spam olma ihtimali çok yüksektir. Hesabınızın olduğu bankadan gelen bir mesajda anormallik olduğunu düşünürseniz de, ekli dosyayı emin olmadan açmayın.

Sosyal Medyada Spam

Spam karşımıza daha çok e-posta servislerinde çıksa da Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya ortamlarında da karşılaşılabilir. Spam veya Türkçe söylersek yığın mesajlar, e-posta ya da sosyal medya gibi platformlarda, alıcının isteği ve izni dışında gönderilen ve genellikle reklam barındıran mesajlardır.

Spam Atmak ve Spam Yemek Ne Demek?

Spam kelimesi tek başına kullanıldığı gibi “spam atmak” “spam yemek” veya “spamlamak” gibi yeni tabirler de ortaya çıkıyor. Kişinin istemediği ve zorla gönderilen maillerin spam bölümüne düşmesi spam yemek olarak tabir edilir. Spam atmak ise spam dosyayı yaymak olarak tariflenebilir. Ancak farklı kullanımları var. Spam atmak, genellikle iki farklı anlamda kullanılır.

  • İlki, kısa süre içinde tekrarlayan bir çok benzer eylemi ifade eder. İstenmeyen bir eylemi çok kez tekrarlarsanız, internet tabiriyle “spam atmış” olursunuz.

  • Diğer kullanımı ise sosyal medya platformlarında gördüğümüz, genellikle “şikayet” bölümünde çıkan “spam” seçeneğidir. Genç kullanıcılar arasında bu seçeneği seçmek, yani spam içerikli gönderiyi şikayet etmek, “spam atmak” olarak isimlendirilir.

Spam Olarak Bildir Ne Demek?

İnternet dünyası spam mail ile savaş halindedir. Bu savaşta, çoğunlukla kullanılan “silah” kullanıcıya sunulan “spam olarak bildir” özelliğidir. Spam olarak bildir özelliği, istenmeyen gönderinin içeriği, paylaşım sayısı ve yapılan yorum sayısının kontrol edilmesini sağlar. Gönderiyi yeterli sayıda kişi spam olarak işaretlerse, o zaman bağlantı, uygulama ya da sitenin bu alandaki görevlileri tarafından kontrol edilir.

Gönderiyi sadece siz spam işaretlediyseniz, çoğu uygulama, mesajı spam klasörü isimli dosyaya taşır. Aynı gönderinin bir daha karşınıza çıkmasını bir algoritma sayesinde engeller. Spam olarak bildir seçeneği ile duyuru/reklam yapan, zararlı yazılım gönderen veya rahatsızlık veren kişiyi şikayet etmiş olursunuz. Böylece spam göndericiden bir daha mail almaz ve bu kişilerin tekrar spam içerik atmasını engellersiniz. Spam olarak işaretlemek, gelen bir e-posta, arama veya içeriğe, spam olduğunu anladıktan sonra yaptığımız işlemdir. Bu seçenek sayesinde şüphelendiğiniz mesajları işaretler ve mail kutunuzu rahatlatırsınız..

Instagram’da, Facebook’ta veya benzeri bir sosyal medya ortamında spam dosyaları, genellikle post (gönderi) halinde olur. Spam olarak bildirilen gönderi bir daha karşınıza çıkmaz. Eğer gönderi yeterince kişi tarafından “spam” olarak işaretlenirse, gönderiyi yollayan sayfa kapatılır.

Spam Klasörü Nedir?

Spamları engellemenin kesin çözümü henüz yok. Ancak çoğu mail servisinin, bizi spamlardan korumak için bir yöntemi var. Bu yöntem spam klasörü ya da diğer ismiyle önemsiz klasörü.

Spam şüphesi bulunan mailler, gereksiz kutusu olarak da geçen bu klasöre düşer ve “gelen kutusundan” gizlenir. Böylelikle mesajı yanlışlıkla açma ihtimaliniz ortadan kalkmış olur. Açılmayan mesaj bilgisayarınıza zarar veremez. Bu klasördeki mesajlar genellikle 30 gün sonunda otomatik olarak silinir.

Bazen, normal bir mesaj da spam klasörü içine gidebilir. Sebebi kişinin aynı mail listesine çok sayıda mail göndermesi olabilir. E-posta sağlayıcıları mesajları otomatik olarak spama düşürür. Bu yüzden zaman zaman spam klasörünü açıp kontrol etmenizde fayda var.

Spam Maillerin Zararları Nelerdir?

Sürekli olarak spam mail alan bir kullanıcı, bunları silmek veya engellemek için zamanını boşa harcamış olur ayrıca can sıkıcı bir durumdur. Bazen spam mailden çıkmak için içeriğindeki bağlantıya tıklandığında daha fazla spam maile maruz kalınabilir.

Spam mailler sistem yöneticileri için de sıkıntılar yaratır. E-posta sisteminde bir ileti alıcıya ulaşmadığında göndericiye, gönderici ve alıcıya ulaşmadığında da postmaster hesabına geri döner. Spam iletilerde genellikle uydurma hesaplar kullanıldığı için bu ulaşmayan iletiler direkt olarak postmaster hesaplarında birikir. E-posta sistemlerindeki aksaklıkları takip etmek amacıyla kullanılan postmaster aşırı yüklenir.

Postmaster’a gelen iletilerdeki gerçek problem ile spam iletileri ayıklamak da sistem yöneticisinin iş yoğunluğunu artırır. Bu yoğunluk sebebiyle e-mail sistemi içerisinde meydana gelmiş gerçek aksaklıklar fark edilemez ya da uzun zaman alır.

Spam Nasıl Engellenir?

E-posta servislerinde birkaç adımda posta kutunuza gelen spam mailleri engelleyebilirsiniz. Ancak kesin bir koruma söz konusu değil. Bunun için “spam bildir” butonu veya “engellenen gönderi” menüsü gibi araçları kullanabilirsiniz. Böylece engellediğiniz adres bu kutuya düşerek bir daha sizin için sorun yaratmaz. Elbette bu uygulamalar bir daha hiç spam mail almayacağınız anlamına gelmez.

Baş belası olan spam maillerden kurtulmak için yapılabilecek şeyler var. Örneğin; spam engelleme işlemi yapan antivirüs programları kullanılabilir. Hem bilgisayar hem de telefonunuzda güvenilir bir antivirüs programı kullanmak iyi bir fikirdir. E-posta adresinizi forumlara, ziyaretçi defterlerine, sosyal medya platformlarına, kişisel web sitenize ve çalıştığınız kurumun web sitesine eklemeyin. Spam mailleri açmayın, açtıysanız da içerisindeki herhangi bir bağlantıya tıklamayın, buna “e-mail listesinden çık” bağlantıları da dahil.

İşiniz gereği toplu mail göndermeniz gerekiyorsa diğer kişileri BCC olarak ekleyip mail adreslerinin gizlenmesini sağlayabilirsiniz. Bu önlem çevrenizdekileri korumuş olur.

Güvenmediğiniz kaynaklardan gelen mailleri açmayın. Spam olarak işaretle seçeneğine tıklayıp spam klasörü kısmına yollayın. Spam mesaj atan kişiler, mesajı yolladıktan sonra kısa bir süre hareketinizi izlerler. Mesajı açarsanız, mail adresinin gerçek olduğunu ve aktif bir şekilde kullanılıp mesajların okunduğunu onaylamış olurlar. Bu durumda mail adresiniz listelenir ve daha çok spam almaya başlarsınız.

Bir web sitesine bilgilerinizi vereceğiniz zaman sitenin güvenlik önlemlerini sağladığından emin olun. Forumlar ve alışveriş siteleri için mümkünse önemli bilgilerinizi içermeyen bir e-posta adresi kullanın.

Spam, Elektronik ortamda tek seferde pek çok kişiye gönderilmiş olan, “uygunsuz” ya da “gereksiz” içerikler, Genellikle ticari reklamlar ve ilanlar Çoğunlukla güvenilmeyen ürünler, kolay zengin olma kampanyaları, yarı yasal servisler vb duyurulması amaçlanır, Spam Mail, Alıcının bilgisi dışında ve bir talebi olmadan iletilen maillerdir, Çoğu spam mailinin içinde , virüs,  bulunur Bu mailleri açmak, bilgisayar ya da telefonunuza virüs girmesine sebep olabilir, Spam Atmak, Spam dosyayı yaymak olarak tariflenebilir, Genellikle iki farklı anlamda kullanılır: 1) Kısa süre içinde tekrarlayan bir çok benzer eylemi ifade eder 2) Sosyal medya platformlarında gördüğümüz, genellikle “şikayet” bölümünde çıkan “spam” seçeneğini seçmek, yani spam içerikli gönderiyi şikayet etmek, Spam Yemek, Kişinin istemediği ve zorla gönderilen maillerin spam bölümüne düşmesi olarak tabir edilir, Bu durumu önlemek için dikkatli olmak ve spam olarak bildir seçeneğini kullanmak önemlidir, Spam Olarak Bildir, İstenmeyen gönderinin içeriği, paylaşım sayısı ve yapılan yorum sayısının kontrol edilmesini sağlar, Gönderiyi yeterli sayıda kişi spam olarak işaretlerse, o zaman bağlantı, uygulama ya da sitenin bu alandaki görevlileri tarafından kontrol edilir, Spam SMS, SMS üzerinden gönderilen spam mesajlar, SMS göndermek masraflı olduğu için çoğunlukla internet kullanılır Böylelikle, kolay ve ucuz şekilde izinsiz maddi çıkar sağlanır, Sosyal Medyada Spam, Facebook, Instagram ve WhatsApp gibi sosyal medya ortamlarında karşılaşılan spam mesajlar, Alıcının isteği ve izni dışında gönderilen ve genellikle reklam barındıran mesajlardır, Spam İçerikli Gönderi, Herhangi bir platform üzerinde kullanıcıların isteği dışında paylaşılan ve genellikle reklam amaçlı olan gönderiler, Genellikle, kullanıcıların kandırılması, yönlendirilmesi, reklamların usulsüz bir şekilde ulaştırılması adına kullanılır, Kimlik Avı Saldırısı, Spam maili en tehlikeli yapan kimlik avı saldırısıdır, Maili açtığınız veya bağlantıya tıkladığınız anda, kişisel bilgileriniz, hesap şifreleriniz, kredi kartı numaralarınız vb çalınabilir, Güvenilmeyen Ürünler, Spam mesajlar aracılığıyla duyurulan ve genellikle güvenilir olmayan ürünler, Bu tür ürünleri satın almaktan kaçınmak ve gerektiğinde yetkililere bildirmek önemlidir
mail spam düşmemesi için spam mesajları görme spam instagramda spam yemek spam arama junk mail nedir spam atmak spam mail nedir spam mesajları spam yemek spam mail spam bot spam nedir
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görsel dijital pazarlama alanında bir online kursu tasvir etmektedir. Sakallı ve bıyıklı bir adam çerçevenin ortasında parmağıyla işaret ediyor. Beyaz gömleği ve sarı arka planı parlak ve canlı bir kontrast oluşturuyor. Arka planda ayrıca bir bileziğin ve bir adamın yüzünün yakın çekimini görebiliyoruz. Bu görsel, dijital pazarlama kursunun ideal bir temsili olup, ön planda materyalin önemini gösteren bir erkek yer almaktadır. Renklerin, nesnelerin ve yüz ifadelerinin birleşimi, görsele dijital pazarlama için bir coşku ve heyecan hissi veriyor. Bu görsel, dijital pazarlamanın getirebileceği bilgi ve heyecanın mükemmel bir temsili.
4.9
(331)

Dijital Pazarlama Eğitimi

15 Konu5 Saat
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
775519
Şık, koyu renk bir takım elbise giymiş bir adam bir konferans salonunun ortasında durmaktadır. Gözlük takmış ve ciddi bir ifadeyle dosdoğru önüne bakıyor. Elleri iki yanındadır. Görüntünün odağında o var ve arka plan hafifçe bulanık. Bir iş adamı gibi görünüyor ve arkasındaki siyah yazılı dikdörtgen beyaz tabela bunu gösteriyor olabilir. Sağ üst köşede bir sandalye ve sol alt köşede bir masa var, her ikisi de odak dışı.
5
(3)

SEO Uzmanlığı

5 Konu15 Saat
Gözlüklü ve kırmızı ceketli beyaz bir adam mavi bir duvarın önünde durmaktadır. Yüzünde ciddi bir ifadeyle dosdoğru ileriye bakıyor. Saçları kısa ve kahverengidir ve gözleri gözlüklerin arkasında gizlidir. Kırmızı ceketinin altında açık mavi bir gömlek, siyah pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Kollarını önde kavuşturmuş ve ayaklarını hafifçe açarak ayakta duruyor. Yirmili yaşlarının sonunda ya da otuzlu yaşlarının başında gibi görünüyor.Yemliha Toker
1403867
Kızıl saçlı, sakallı ve beyaz gömlekli bir adam başparmağını kaldırıyor. Yüzü görüntünün odak noktasıdır, arka planda bulanık bir bilezik vardır. Sağında beyaz zemin üzerinde siyah bir yazı ve üstünde içinde beyaz bir tik olan yeşil bir daire var. Adamın geniş bir gülümsemesi var ve yaptığı işten çok memnun görünüyor. Sanki neşesini vurgulamak istercesine etrafı güneşli bir atmosferle çevrili. Gözleri kapalı ve başparmağıyla onay ve pozitiflik ifade eden bir işaret yapıyor. Coşkusu bulaşıcı ve bu resme bakarken iyimserlik hissetmemek mümkün değil.
Resimdeki adam ışıl ışıl gülümsüyor, gözleri neşe ve sevinçle kırışıyor. Dişleri tamamen düzgün ve beyaz, yanakları mutlulukla parlıyor. Açık mavi bir gömlek giymiş ve koyu renk saçları düzgünce taranmış. Ellerini önünde kavuşturmuş, yüzünde memnuniyet ve tatmin ifadesi var. Rahat bir duruşu var, rahatlık ve konfor hissi veriyor. Resmin arka planı açık gri, bu da onun parlak gülümsemesini daha da öne çıkarıyor. Görüntü mükemmel bir şekilde yakalanmış, neşe ve memnuniyet hissi yayıyor.Sedat Ateş
1287524