AnasayfaBlogSosyal Medyada Çocuk Fotoğraflarının Paylaşılması
Fotoğrafçılık

Sosyal Medyada Çocuk Fotoğraflarının Paylaşılması

14 Ocak 2019
Bir adam ve genç bir çocuk arabada oturmuş, birlikte fotoğraf çektiriyorlar. Adamın elinde bir fotoğraf makinesi var ve ona doğru eğilmiş olan çocuğa bakıyor. Çocuğun üzerinde açık renkli bir gömlek var. Kamera merceği ön planda, koltuk minderi ise arka planda görülüyor. Adam koyu renkli bir gömlek giyiyor. İkisi birlikte anın tadını çıkararak gülümsüyorlar. Işık parlak ve doğal, arabanın içindeki detayları vurguluyor. Adam ve çocuk pencere tarafından çerçevelenmiş ve sahneye bir samimiyet hissi veriyor. İkisi de anın tadını çıkarıyor ve güzel bir anı yaratıyor.
KonularAçıklamalarÖnemli Uyarılar
Çocuk Fotoğraflarının Paylaşılma NedenleriBeğenilme, takdir edilme ve popülaritesini arttırma gibi ihtiyaçları gidermek, sosyal medyanın kendi çocuk-özel yaşamının bir parçasını gösterme.Bu paylaşımlar çocukların izni olmadan yapıldığı için ileride problem yaratabilir.
Çocuk Fotoğraflarının ZararlarıBir yandan kötü amaçlı kişilerce indirilebilir, diğer yandan çocuk tarafından istenmeyen bir durum yaratabilir.Bu durumlar sonucunda çocuğun ailesine olan güvenini etkileyebilir.
Hukuki BoyutuFransa ve İtalya'da çocuklar, ailelerine dava açabiliyor. Bu durumlar da ailelere maddi ve cezai yaptırımları beraberinde getirebilir.Çocuklarının fotoğraflarını paylaşmadan önce ailelerin bu durumları göz önünde bulundurması gerekiyor.
Sosyal Medya Kullanımı ve TehlikeleriSosyal medyanın kullanımı her geçen gün artıyor ve tehlikeler de beraberinde geliyor.Daha dikkatli ve düşünceli paylaşımlar yapmak bu tehlikeleri azaltabilir.

Elimizden cep telefonunun düşmediği günümüzde “Kim ne paylaştı? Paylaşımım kaç tık aldı? Bugün acaba hangi paylaşımı yapsam?” gibi yüzlerce soru hafızalardan geçiyor. Anlaşıldığı üzere sosyal medya (Instagram, Facebook vs.) hayatımızın önemli bir bölümünü kapsıyor. Söz konusu olan hür irade ise herkes istediğini paylaşabilir. Peki, ebeveynlerin sosyal medyada paylaştıkları çocuk fotoğrafları ne olacak? Şimdilerde ebeveynlerin bu paylaşımları birçok ülkede tartışılıyor. 

Çocuk Fotoğrafları Neden Paylaşılıyor?

Hemen hemen herkesin bebeklik fotoğrafları vardır. Eskiden ailelerimiz tarafından fotoğraf makineleri ile çekilen bu fotoğraflar şimdilerde cep telefonlarıyla çekiliyor. Arada ise büyük fark var. Bu fotoğraflar sosyal medya paylaşımlarıyla tanıdık veya tanımadık kitlelerle paylaşılıyor. Bir bakıma sosyal medyada özelden çıkıp kamuya geçiş yapıyoruz. 

Uzmanlar kişinin beğenilme, takdir edilme, tanınırlığı arttırma gibi ihtiyaçlarını sosyal medyada giderdiği hususunda hemfikir. Sadece kendileri olsa sorun değil birçok ebeveyn bebekliğinden itibaren çocuklarının fotoğraflarını sosyal medya aracılığıyla paylaşıyor. Bu konunun sorulduğu birçok aile çocuklarına ileride bakmaları için bir arşiv yaptığını söylese de madalyonun öteki yüzü farklı. 

Çocuk fotoğrafları sosyal medyada yer aldıkça daha çok tık alıyorlar ve takipçilerine takipçi katıyorlar. Sadece bu da değil. Bunu kendilerine kazanç kapısı da yapıyorlar. Çocuk bezi, giyimi ve maması gibi firmaların ürün tanıtımlarına sayfalarında yer vererek para kazanıyorlar. İşin boyutu o kadar ilerledi ki, çocuğu daha doğmadan adına hesap açan aileler bile var. Hele ki, mevzubahis ünlü birinin çocuğuysa hayata sıfır paylaşımla milyonları bulan takipçiyle “merhaba” diyor.

Fotoğrafların Çocuklara Zararı 

Sosyal medya olumlu özelliklere sahip olsa da olumsuz yanları da var. Ailelerin olaylara “Sadece bir fotoğraf” gözüyle bakmaması gerekiyor. Öyle ki bugün beğeni kazanmak için paylaşılanlar ileride çocuklar için ciddi sorun olabilir. Pedagoglar çocuk fotoğrafı paylaşımlarının ileride tehlikelere yol açabileceği görüşünde. Nasıl mı? 

Bugün sevimli diye paylaşılan bebeklik fotoğrafı (şişko, zayıf, banyoda vs.) kötü amaçlı kişiler tarafından indirilebilir ve çocuk tacizi ile karşı karşıya kalınabilir. En önemlisi de kişi hür iradesi ile yayınlanmamış bu fotoğrafların başkaları tarafından görüntülenmesinden rahatsız olabilir. Dünkü çocuk büyüyüp de devlet adamı olursa bebeklik fotoğraflarının sosyal medya mecralarından yayılmasını istemeyebilir. Diğer yandan mahremiyetine müdahale edilmesi ileride çocuğun ailesine olan güvenini de zedeleyebilir. 

Hukuki Boyutu Nedir?

Sosyal medyada ailesi tarafından fotoğrafları paylaşılan ilk nesil büyüdü bile. Sosyal medyanın gösterişli hayatında yansıtılmasa da kimileri ailelerin kendilerinden izinsiz paylaştığı fotoğraflardan hoşnut değil. Fransa’da hukukçular fotoğrafları yayınlanan ve günümüzde bundan memnun olmayan çocukların, ebeveynlerine dava açabileceğini söylüyor.

Durum böyle olunca zihinsel açıdan henüz gelişimini tamamlayamamış çocuklarının fotoğraflarını sosyal medya aracılığıyla paylaşan aileler için Fransa, bir yasa tasarısı hazırlıyor. Bu çerçevede aileler 50 bin Avro’ya varan cezaların yanı sıra hapis cezasıyla da karşı karşıya kalabilir. 

İtalya’da ise 16 yaşında babasının desteğini alan bir çocuk annesine karşı açtığı davayı kazandı. Nitekim ülkemizde de bu konuda açılan ve kazanılan davalar var. Geçen sene boşanma arifesindeki eşinin çocuğunun fotoğrafını sürekli paylaşarak istismara yol açtığını söyleyen baba mahkeme tarafından haklı bulununca boşanma sonuçlanana kadar çocuğunun velayetini kazandı. 

Görüldüğü üzere çocuk fotoğrafları deyip geçmemek gerekiyor. Sosyal medyanın etkisi her geçen gün artıyor. Diğer yandan tehlikelere de açık hâle geliyor. Bu bağlamda paylaşımda bulunan ailelerin, daha dikkatli olması gerekiyor. Aksi takdirde sonunu düşünmeden yapılan paylaşımların bedeli, ağır olabilir. 

Yazar: Nesli Ergün

Çocuk Fotoğraflarının Paylaşılma Nedenleri, Beğenilme, takdir edilme ve popülaritesini arttırma gibi ihtiyaçları gidermek, sosyal medyanın kendi çocuk-özel yaşamının bir parçasını gösterme, Bu paylaşımlar çocukların izni olmadan yapıldığı için ileride problem yaratabilir, Çocuk Fotoğraflarının Zararları, Bir yandan kötü amaçlı kişilerce indirilebilir, diğer yandan çocuk tarafından istenmeyen bir durum yaratabilir, Bu durumlar sonucunda çocuğun ailesine olan güvenini etkileyebilir, Hukuki Boyutu, Fransa ve İtalya'da çocuklar, ailelerine dava açabiliyor Bu durumlar da ailelere maddi ve cezai yaptırımları beraberinde getirebilir, Çocuklarının fotoğraflarını paylaşmadan önce ailelerin bu durumları göz önünde bulundurması gerekiyor, Sosyal Medya Kullanımı ve Tehlikeleri, Sosyal medyanın kullanımı her geçen gün artıyor ve tehlikeler de beraberinde geliyor, Daha dikkatli ve düşünceli paylaşımlar yapmak bu tehlikeleri azaltabilir
paylaşımsosyal medya.sosyal medyanın etkisi çocuk çocuk fotoğrafları
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.