Beden dili hissettiklerimizi veya aklımızdan geçenleri el, kol hareketleriyle ve yüz ifadeleriyle karşıya aktarmaktır. Bedenimizin verdiği mesajlar sözcüklerden daha etkili ve daha dürüst bir iletişim sağlar. Mesela dudağınızı bükerek beğendim dediğiniz bir şeyi beğendiğinize kimseyi ikna edemezsiniz.
Ancak beden dilini kullanma alanında uzman kişiler vücutlarının her hareketini bilinçli kullanabilir. İşte burada dürüstlükten bahsetmek mümkün olmaz. Özellikle siyasetçiler kitleler üzerinde etki bırakmak amacıyla beden dilini ustaca kullanır. Şimdi politikacıların bilinçli olarak kullandığı bazı beden dili hareketlerini ve bu hareketlerin anlamlarına bakalım.
En sık görülen davranıştır. "Söylediğim her şey doğru. Bana kesinlikle güvenebilirsiniz." anlamı taşır. Bugüne kadar yapmış olduğu güzelliklerden bahsederken veya söz verirken en çok başvurdukları beden dili hareketidir.
"Ben otoriteyim." duruşudur. Bana Tansu Çiller'i hatırlatır. Etrafı erkek siyasetçiler ile çevrili Tansu Çiller masada otururken bir elini avucu açık ve aşağıya bakar şekilde masaya koyardı. Beden dili ile etrafındaki tüm erkek siyasetçilere "Burada benim sözüm geçer." mesajı veriyordu.
"Konunun uzmanı benim. Çok iyi düşünür, çok iyi hesaplarım." iletisidir. Daha çok seçimlere yakın yapılan mitinglerde rakip siyasetçi hakkında konuşurken yaptıklarını görürüz.
Bu hareketin beden dili içindeki anlamını bilmeyenimiz yoktur. Öfkelendiğimizde çoğumuz kullanırız. Kavgacı ve tehditvari bir duruştur. "Söz konusu kavgada ben üstünüm" mesajı barındırır. Daha çok farklı partilerden konuşurken bilinçli bir şekilde yaparlar. Hareketi yaparken parmak dinleyici kitleye doğru uzatılmaz biraz daha aşağı bakar. Aşağı bakmasının sebebi dinleyiciyi rahatsız etmemek dinleyicinin gözünde daha sempatik görünmektir.
Karşımızda omuzları düşmüş birini gördüğümüzde onun mücadele gücünün olmadığını düşünürüz. Askerlerin duruşunu göz önüne getirelim. Hepsi dik durmak zorundadır. Mücadeleye hazır zorluklara göğüs gerebilecek güçte. Kısacası bu pozisyonda beden dili "Güçlüyüm." demek ister.
En çok basın toplantılarında veya basın açıklamasında görürüz. Sorulara elindeki kalemi sallayarak cevap vermeleri dikkatimizi çeker. Bu beden dili ise bize "Ben biliyorum, konuyu hakimim, çok çalışıyorum." mesajını verir.
Tokalaşırken eli diğerinin üstünde olan kişi otorite mesajı veren kişidir. Bir gün televizyonda Tayyip Erdoğan'ın Obama ile tokalaşması dikkatimi çekmişti Obama'nın eli üste Tayyip Erdoğan'ın eli altta tokalaşıyorlardı ki Tayyip Erdoğan diğer elini Obama'nın elinin üstüne koyarak Obama'nın elini iki eli arasına almış oldu. Böylece Tayyip Erdoğan Obama'nın otorite mesajını püskürttü. Obama'ya beden dili sayesinde "kendi ülkemde otorite benim." demiş oldu.
Birini kucaklayacakmış gibi yürüme hareketi. Beden dili bahsedilen hareketle karşıdakine sevgi beslediğini anlatır. Siyasetçiler özellikle sahneye ilk çıktıklarında kollarını iki yana açarak yürürler. Şarkıcıların da sahneye çıktıkları ilk anda yaptiklari hareket olarak görebiliriz. Karşısındaki kitle alkışlarla sevgisini gösterirken sahnedeki kişi "Ben de sizi seviyorum." iletisini verir.
Yaslanarak oturma beden dili mesajını parti liderleri "Ben gayet rahatım. Kendimden eminim." demek için kullanılrlar. Bir nevi özgüven oturuşu diyebiliriz.
Bu hareket herhangi bir konuyu anlatırken "Bu konuyu ben bilirim. Bu konuda ben uzman kişiyim." algısını oluştururlar.
Anlatılan konunun çok önemli olduğuna dikkat çekmek isterler.
Her ne kadar yazılı ve sözel iletişim kadar üzerinde durulmasa da başarılı bir iletişim sırasında beden dili kullanımının çok önemli olduğu bir gerçektir. Konu hakkında kendinizi eğitmek için İstanbul İşletme Enstitüsü tarafından verilen ücretsiz online eğitimler arasındaki Etkili İletişim Stratejileri ve Beden Dili eğitiminin size büyük faydası olur.
Yazar: Tuğba Fendoğlu