AnasayfaBlogSinoloji Bölümü Nedir?
Bölümler

Sinoloji Bölümü Nedir?

07 Aralık 2020
Bir adam, kıvrımlı ve ufalanmış yapısıyla gökyüzüne uzanan görkemli bir Çin duvarının önünde durmaktadır. Duvar, karla kaplı zirveleri ve yemyeşil vadileriyle güzel bir dağ manzarasıyla çevrilidir. Duvarın kendisi çoğunlukla gri ve beyazdır, bazı pas ve yeşil lekeler de vardır. Havada belli belirsiz bir sis görülüyor ve bu da manzaraya gizemli bir hava katıyor. Elleri cebinde duran adam kararlı bir ifadeyle ufka doğru bakıyor. Duvarla kıyaslandığında küçük kalsa da varlığı büyük Çin duvarının gücü ve kudreti hakkında çok şey anlatıyor.
KonuAyrıntılarİlgili Bilgi
Sinoloji BölümüÇin uygarlığını, dili, kültürü, dünü ve bugünüyle araştıran bilim dalı.Sinoloji, Çin'in sadece dili ve edebiyatı ile değil, felsefesi, sanatı ve tarihiyle de ilgilenir.
Sinoloji'nin TarihçesiDünya genelinde Sinoloji çalışmaları 16. yüzyıla kadar uzanır.Türkiye'deki Sinoloji çalışmaları Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren başlamıştır.
Çin UygarlığıDünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olan Çin, 56 farklı etnik gruba ev sahipliği yapar.Çin, dünyanın en kalabalık ve üçüncü en büyük toprak alanına sahip ülkesidir.
Çin Dili (Çince)Çince, 1.4 milyar insan tarafından konuşulan bir dildir.Çince’de akıcı olmak için en az 3 bin farklı karakteri ezberlemek gereklidir.
Çin EkonomisiDünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan Çin, aynı zamanda en büyük ihracatçı ve en büyük ikinci ithalatçıdır.Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biridir
Çin KültürüSahne sanatları, Çin kültürünü en iyi yansıtan unsurlardan biridir ve oldukça çeşitlidir.Çin'deki her şehir, kendi kültürel özellikleri, yöresel lezzetleri ve geleneklerine sahiptir.
Sinoloji Bölümü ve Türk TarihiSinoloji bölümünün görevlerinden biri, zengin Çin kaynaklarından Türk tarihi ile ilgili bilgileri araştırarak ortaya çıkarabilecek bilim insanları yetiştirmektir.Orta Asya Türk tarihinin aydınlatılmasında, Çince kaynakların birinci elden kullanılmak istenmesi, Sinoloji'nin önemini artırmaktadır.
Sinoloji Bölümü Mezunlarının İş İmkanlarıKamu kuruluşları, bakanlıklar, üniversiteler, kütüphaneler ve dış ticaret şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler.Bölüm mezunları formasyon alıp, Çince Öğretmenliği yapma imkanına da sahip olurlar.
Çin ve DünyaÇin, dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamaktadır ve yeni küresel süper güç olarak da nitelendirilir.Dünyanın yeni ekonomi devi olan Çin ile artan ticari ve kültürel ilişkiler, Sinoloji mezunları için önemli fırsatları beraberinde getirmektedir.
Çin Eğitim Sistemi ve TürkiyeSon 35 yılda hızla gelişen Çin’in kalkınmasına yakından tanık olmak ve Mandarince öğrenmek için her yıl dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler ve çalışanlar Çin’e gelirler.Türkiye'deki Çin Dili ve Edebiyatı bölümünden farklı olarak Sinoloji, Çin'in kültürü, felsefesi, sanatı ve tarihi hakkında da eğitim vermektedir.

Sinoloji, yaklaşık 4000 yıllık kayıtlı tarihe sahip olan köklü Çin uygarlığını, dili, kültürü, dünü ve bugünüyle araştıran bilim dalıdır. Dünyada Sinoloji çalışmaları başlangıcı 16. yüzyıla kadar uzanır.

Mezopotamya, Mısır ve Hindistan ile birlikte dünyanın en eski medeniyetlerinden birine sahip olan Çin, tarih boyunca değişmeyen maddi ve manevi kültürel değerleri ile etkileyicidir. 56 farklı etnik grubun oluşturduğu sıradışı kültürü ile Çin dünyanın en kalabalık ülkesidir. Toprak bakımından ise üçüncü en büyük ülkedir. Ayrıca dünyanın en büyük ihracatçısı ve en büyük ikinci ithalatçısıdır. Çin, Asya'da önemli bir bölgesel güçtür. Son yıllarda dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamaktadır ve yeni küresel süper güç olarak da nitelendirilir.

Çin, kalabalık, gürültülü, kirli şehirleri ile dışardan biraz itici bir imaja sahip gibidir. Oysa dünyanın en fazla sır barındıran ülkelerinden biri kabul edilir. Gizemli mağaraları, rengarenk dağları, pirinç tarlaları, yüzlerce adası, kırsal yaşamı, ilginç mutfağı ve tarihi güzellikleri ile ziyaretçilerini büyüler. Ülkedeki her şehir, kendi kültürel özelliklerine, yöresel lezzetlere ve geleneklere sahiptir.

1.4 milyar insan tarafından en çok konuşulan dil olan Çince’de akıcı olmak için en az 3 bin farklı karakteri ezberlemek gerekir. Mandarin, Çincenin en çok konuşulan lehçesidir. Kuzey Çin'de konuşulan tüm lehçeler Mandarin olarak sınıflandırılır. Ancak genelde Mandarin Çin ve Tayvan'da resmi dil olarak kullanılan Standart Çince'ye işaret eder.

Çin, dünyanın en güçlü ekonomilerinden biridir. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biridir ve 50'ye yakın uluslararası örgüt ve birliğe üyeliği bulunur. Son 35 yılda hızla gelişen Çin’in kalkınmasına yakından tanık olmak ve Mandarince öğrenmek için her yıl dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler ve çalışanlar Çin’e gelirler.

Çin kültürünü en iyi yansıtan şeylerden biri sahne sanatlarıdır ve oldukça çeşitlidir. Halk danslarından rengarenk festivallere, kukla oyunlarından geleneksel müziğine, gölge oyunlarından kung-fuya kadar eşsiz güzellikte örnekler ve renk çeşitliliğine sahiptir.

Sinoloji veya Çin çalışmaları, bu büyük ve köklü medeniyete odaklanan akademik bir disiplindir.

Sinoloji Bölümü Nedir?

Sinoloji, Asya’nın merkezi kültür alanı olan Çin’i konu alan bir bilim dalıdır. Çin Dili ve Edebiyatı bölümünden farklıdır. Çünkü sadece Çince ve Çin edebiyatı ile değil, bunlarla birlikte kültürü, felsefesi, sanatı ve tarihiyle de ilgilenir. Türkiye'de Çin kültürü üzerine araştırmalar Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren başlamıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk fakültesi olan Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinin 1935'te kurulan ilk kürsülerinden biridir Sinoloji.

Türkiye'de Sinoloji araştırmalarına erken sayılabilecek bir tarihte başlanmasının sebebi, Orta Asya Türk tarihinin aydınlatılmasında Çince kaynakların birinci elden kullanılmak istenmesidir. Çünkü arkalarında pek fazla yazılı metin bırakmayan Asya Türklerinin tarihi hakkındaki bilgiye, komşuları olan Çinlilerin tuttuğu kayıtlardan ulaşılabilmektedir.

Çin kaynaklarından yararlanabilmek için önce Çince, sonra Çin tarihi, edebiyatı ve felsefesinin bilinmesi yani Çin uygarlığının çok iyi tanınması gerekir. Dolayısıyla Sinoloji bölümünün görevlerinden biri, zengin Çin kaynaklarından Türk tarihi ile ilgili bilgileri araştırarak ortaya çıkarabilecek bilim insanları yetiştirmektir.

Sinoloji bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin sabırlı, disiplinli ve sorumluluk sahibi olmaları beklenir. Ayrıca tarihe ve Türk tarihine karşı meraklıysanız, dil öğrenmeye ilginiz varsa bu bölüm sizin için uygun olabilir.

Sinoloji İş İmkanları Nelerdir?

Bölüm mezunları meslek yaşamlarında kamu kuruluşlarında, bakanlıklarda, arşivlerde ve kütüphanelerde bulunabilirler. Çeşitli üniversitelerde eğitmenlik görevi yapabilirler.

Başbakanlık, Dışişleri Bakanlığı, Hazine Dış Ticaret Müsteşarlığı, Turizm Bakanlığı veya Kültür Bakanlığında görevler alabilirler. Üniversitelerin yüksek lisans ve doktora programları mevcuttur. Bu programlara, farklı disiplinlerden mezun olanlar da alınır. Akademik kariyere devam etme kararı alarak bilimsel çalışmalarda bulunabilirler.

Kamu görevi ve eğitmenlik yapabilmeleri için KPSS sınavında başarılı olmaları istenir. Bölüm mezunları formasyon eğitimi aldıktan sonra Çince Öğretmenliği yapma imkanına sahip olurlar.

İş imkanları bulunan kurum ve sektörler aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Üniversite ve kolejler

  • Elçilikler

  • Kütüphaneler, kültür ve araştırma merkezleri

  • Arkeoloji çalışmaları

  • Müzeler

  • Televizyon ve medya

  • Turizm endüstrisi

  • Tercümanlık

  • Dış ticaret ilişkilerinin sürdürüldüğü özel şirketlerde danışmanlık

Dünyadaki siyasal ve ekonomik gelişmeler ışığında öne çıkan Çin pazarı ile ilişkilerini geliştirmeyi amaçlayan kurum ve şirketlerde iletişim uzmanı olarak çalışabilirler veya danışmanlık verebilirler. Dünyanın yeni ekonomi devi olduğundan Çin'le artan ticari ve kültürel ilişkiler sebebiyle iş fırsatlarında artış olabileceği öngörülmektedir.

Sinoloji Mezunları Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları Çin dilini iyi seviyede okuyabilir, anlayabilir ve konuşabilirler. Türkiye ile Çin arasındaki bilimsel işbirliği protokolu çerçevesinde sağlanan burslarla Çin’e gitme olanağı mevcuttur. Her yıl bu burslardan faydalanan 5 ila 10 öğrenci, Çin Halk Cumhuriyetine giderek orada araştırmalara katılabilmekteler.

Çalıştıkları kurum içerisinde Çin tarihi ve edebiyatı üzerine araştırmalar yaparken aynı zamanda Orta Asya Türk tarihi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilmek için de çalışmalar yürütürler. Akademik kariyerlerine devam eden bölüm mezunları üniversitelerde bilimsel araştırma ve çalışmaların içinde yeralabilirler.

Sinoloji bölümünden mezun olan kişiler Çince konuşan, anlayan, okuyan ve yazan kişilerdir. Dolayısiyle Çin eserlerinin incelendiği, araştırıldığı ve Çin dilinin konuşulduğu alanlarda çalışma imkanı bulurlar. Kütüphaneler, arşivler, müzeler, rehberlik ve turizm acenteleri, elçilikler çalışma imkanı bulunan alanlardan bazılarıdır.

Sinoloji Dersleri Nelerdir?

Bölümün 8 dönemlik eğitimi süresince, Çin uygarlığını en iyi şekilde tanımak ve uzmanlaşmak üzere birçok farklı ders yeralır. Derslerde sadece Çin dili, edebiyatı ve tarihini değil Çin’e dair pekçok şeyi öğrenirsiniz.

Sinoloji Anabilim Dalı’nda öğrencilere çağdaş Çince, klasik Çince, Çin felsefesi, Çin tarihi ve Çin kültürü gibi dersler verilmektedir. Aşağıdaki dersler temel olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olurlar.

  • Çincenin Ses Bilgisi

  • Çin Yazısı

  • Çince Tümce Kalıpları

  • Sinolojiye Giriş

  • Temel Çince

  • Çincede Ses Tonları

  • Çince Söz Dizimi

  • Çin Kültürü

  • Çince Dilbilgisi

  • Çince Sözlü Anlatım

  • Çince Kompozisyon

  • Çin Tarihi

  • Çince Güncel Konuşma

  • Çin Edebiyatı

  • Edebi Metinler

  • Metin Çevirisi

  • Simultane Çeviri

  • Çin Felsefesi

  • Çin Sanatı

  • Çince Öğretim Teknikleri

Sinoloji Taban Puanları ve Sıralama

Sinoloji Bölümü sadece bir üniversitede bulunur. Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Doğu Dilleri ve Edebiyatları Bölümü Sinoloji Anabilim Dalı’nda eğitim 4 yıldır.

Sinolog ünvanı ile mezun eden bölüm Dil puan türü ile öğrenci alır.

Bölümün 2020 yılı taban puanı 405,93093; Başarı sıralaması 14.089 olarak gerçekleşmiştir.

Sinoloji Bölümü, Çin uygarlığını, dili, kültürü, dünü ve bugünüyle araştıran bilim dalı, Sinoloji, Çin'in sadece dili ve edebiyatı ile değil, felsefesi, sanatı ve tarihiyle de ilgilenir, Sinoloji'nin Tarihçesi, Dünya genelinde Sinoloji çalışmaları 16 yüzyıla kadar uzanır, Türkiye'deki Sinoloji çalışmaları Cumhuriyet'in ilk yıllarından itibaren başlamıştır, Çin Uygarlığı, Dünya'nın en eski medeniyetlerinden biri olan Çin, 56 farklı etnik gruba ev sahipliği yapar, Çin, dünyanın en kalabalık ve üçüncü en büyük toprak alanına sahip ülkesidir, Çin Dili (Çince), Çince, 14 milyar insan tarafından konuşulan bir dildir, Çince’de akıcı olmak için en az 3 bin farklı karakteri ezberlemek gereklidir, Çin Ekonomisi, Dünyanın en güçlü ekonomilerinden biri olan Çin, aynı zamanda en büyük ihracatçı ve en büyük ikinci ithalatçıdır, Çin, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden biridir, Çin Kültürü, Sahne sanatları, Çin kültürünü en iyi yansıtan unsurlardan biridir ve oldukça çeşitlidir, Çin'deki her şehir, kendi kültürel özellikleri, yöresel lezzetleri ve geleneklerine sahiptir, Sinoloji Bölümü ve Türk Tarihi, Sinoloji bölümünün görevlerinden biri, zengin Çin kaynaklarından Türk tarihi ile ilgili bilgileri araştırarak ortaya çıkarabilecek bilim insanları yetiştirmektir, Orta Asya Türk tarihinin aydınlatılmasında, Çince kaynakların birinci elden kullanılmak istenmesi, Sinoloji'nin önemini artırmaktadır, Sinoloji Bölümü Mezunlarının İş İmkanları, Kamu kuruluşları, bakanlıklar, üniversiteler, kütüphaneler ve dış ticaret şirketlerinde çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler, Bölüm mezunları formasyon alıp, Çince Öğretmenliği yapma imkanına da sahip olurlar, Çin ve Dünya, Çin, dünya çapında giderek daha büyük bir rol oynamaktadır ve yeni küresel süper güç olarak da nitelendirilir, Dünyanın yeni ekonomi devi olan Çin ile artan ticari ve kültürel ilişkiler, Sinoloji mezunları için önemli fırsatları beraberinde getirmektedir, Çin Eğitim Sistemi ve Türkiye, Son 35 yılda hızla gelişen Çin’in kalkınmasına yakından tanık olmak ve Mandarince öğrenmek için her yıl dünyanın farklı ülkelerinden öğrenciler ve çalışanlar Çin’e gelirler, Türkiye'deki Çin Dili ve Edebiyatı bölümünden farklı olarak Sinoloji, Çin'in kültürü, felsefesi, sanatı ve tarihi hakkında da eğitim vermektedir
sinoloji sinoloji bölümü sinoloji bölümü nedir sinoloji iş imkanları nelerdir sinoloji dersleri çin kültürü
Resimdeki kadının yüzünde sıcak bir gülümseme var. Gözlük takmış ve saçlarını geriye doğru toplamış. Gözleri mutlulukla parlıyor ve dudakları neşeli bir ifadeyle hafifçe yukarı kıvrılmış. Açık renkli bir bluz giyiyor ve boynunda küçük bir kolye var. Doğrudan kameraya bakıyor ve bakışları davetkâr. Cildi parlıyor ve rahatlamış ve mutlu görünüyor. Kolları iki yanında duruyor ve iyi bir ruh hali içinde görünüyor. Kendinden emin ve rahat görünüyor.
Neslihan Tatar
Blog Yazarı

Endüstri Yüksek Mühendisidir. Farklı sektörlerde kalite, verimlilik, iş güvenliği, eğitim gibi konularda çalıştıktan sonra aktif iş hayatından ayrıldı. Farklı uğraşlar ve kariyer arayışı ile enstitünün İkna Teknikleri, Yaratıcı Yazarlık, İçerik Editörlüğü ve İçerik Uzmanlığı eğitimlerini aldı. Enstitü blog sayfalarına katkı sağlıyor.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Bu görselde, bilgisayar ekranı olan bir çalışma masasının önünde duran bir kadın görülmektedir. Kadın kamera tarafına doğru bakmakta ve sade beyaz bir tişört giymektedir. Saçları açık kahverengi, omuzlarından biraz aşağı uzanır şekildedir ve yüzü ciddi bir ifade taşımaktadır. Görselin sol tarafında, masanın üstünde çeşitli ev bitkileri ve kırtasiye malzemeleri vardır. Duvarın açık mavi renkte olduğu ve çerçeveli bazı tablolar asılı olduğu görülüyor. Görselin sağ tarafında, masanın üzerinde daha fazla bitki ve çerçeveli bir fotoğraf yer almakta. Görselin alt kısmında turuncu ve beyaz renkte, "KORECE EĞİTİMİ" yazısı bulunmaktadır. Bu metin, bir tür eğitim veya kurs reklamı olduğunu düşündürebilir. Genel olarak görsel, düzenli ve profesyonel bir çalışma ortamını yansıtmaktadır.
5
(35)

Korece Eğitimi

7 Konu5 Saat
Resimdeki kadının omuzlarına dökülen uzun, siyah saçları var. Yakalı ve kolları üç çeyrek uzunlukta beyaz bir gömlek giyiyor. Yüz ifadesi nötrdür. Beyaz bir duvarın önünde durmaktadır. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri konsantrasyon içinde hafifçe kısılmış. Dudakları hafifçe ayrılmış ve kaşları hafifçe kalkmıştır. Elleri önündedir, avuç içleri yukarı bakmaktadır. Kendinden emin ve sakin görünüyor. Duruşu rahat ve kendinden emin. Yüz hatları belirgin ve cilt tonu açık bronz.Asuhan Turhal
11020
Bu, siyah ve yeşil metinli bir bayrağın önünde gülümseyen takım elbiseli bir adamın görüntüsüdür. Bu görsel bir Japon online eğitim kursunun parçasıdır. Resimdeki adam, kursun öğrencileri hazırlayacağı profesyonel tipine bir örnektir. Bu kursun yardımıyla öğrenciler profesyonel dünyaya girmek için ihtiyaç duydukları bilgi ve becerileri kazanabilirler. Arka plandaki bayrak, kursun Japon kültürü ve değerlerine odaklandığını göstermektedir. Siyah ve yeşil metin muhtemelen çevrimiçi kursun logosudur. Kursun güvenilir ve iyi bir üne sahip olduğunu gösterir. Bu kursu almak, öğrencilerin başarılı olmak için gerekli becerileri kazanmalarını sağlayacaktır. Onlara herhangi bir işyeri için bir varlık haline getirecek bilgiyi verecektir.
5
(35)

Japonca Eğitimi

16 Konu5 Saat
Parlak bir gülümsemeye sahip genç bir adam doğrudan kameraya bakıyor. Açık ten rengine sahip ve kahverengi gözleri mutlulukla parlıyor. Koyu renk saçları düzgünce kesilmiş ve yüzü rahat ve memnun. Beyaz arka planla güzel bir tezat oluşturan mavi bir tişört giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve olumlu tavrı bulaşıcı. Gerçekten mutlu ve o andan memnun görünüyor. Bu görüntü bir neşe anını yakalıyor ve öznenin duygusunu aktarıyor.Bahadır Atmaca
1245464