AnasayfaBlogSihir Etkisi Yaratan ikna Teknikleri
İkna Teknikleri

Sihir Etkisi Yaratan ikna Teknikleri

24 Ocak 2022
Resmin ön planında başparmak yukarı hareketi yapan bir el görülüyor. El beyazdır ve başparmak hafifçe dışa dönüktür. Görüntünün arka planı odak dışı ve hafif bulanık. El, görüntünün sol üst köşesindeki bir logo ve sağ üst köşedeki bazı metinlerle çerçevelenmiştir. Metin beyazdır ve ne yazdığını anlamak zordur. El ve başparmak görüntünün ana odağıdır ve jest açıktır. Jest onaylama ve olumluluk içeriyor.
İkna TekniğiAçıklamaUygulama Alanı
Tutarlılığı Bağlılığa DönüştürmeKişinin inandığı değer ve fikirlerle geliştirdiği bağlılığı tespit etmek ve bu bağlılığı tutarlı bir davranışa dönüştürmektir.Özellikle uzun dönemli sosyal ilişkiler ve yönetim anlayışı.
Küçük BaşlangıçlarDaha küçük bir istekle başlayıp, sonrasında daha büyük olan istekleri sunmak. Tutarlılık ve bağlılık yaratmayla alakalıdır.Özellikle satış ve pazarlama alanında etkilidir.
Büyük BaşlangıçlarÖnemli olmayan bir büyük istekle başlayıp, kabul edilmesi daha mümkün olan küçük isteği sona bırakmak.Satış ve pazarlama, iş görüşmeleri.
Sihirli Kelimeler ve Beden DiliUygun kelimeler ve beden dili kullanımı ile kişinin fikrini kabul ettirme ve istenen eylemi gerçekleştirme.Hemen hemen her türlü sosyal etkileşim ve iletişim.
Duygu Durumuİknanın gerçekleşmesi için hem sizin hem de karşınızdaki kişinin o anki duygu durumu büyük önem taşır.Her türlü kişiler arası etkileşim ve iletişim durumları.
Samimiyet ve Güven VermeYapılan ikna sürecinde içten ve samimi olma, karşı tarafa güven vermektir.Özellikle yeni insanlarla tanışma ve ilişki kurmada.
İlk İzlenimİkna etme sürecinde ilk izlenim büyük önem taşır. İyi bir ilk izlenim, ikna sürecini kolaylaştırır.İş görüşmeleri, sunumlar.
EmpatiKarşıdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini anlama ve bu doğrultuda iletişim kurma.Her türlü sosyal etkileşim ve iletişim.
Olumlu Dili KullanmaOlumlu ifadeler kullanarak, kişinin daha pozitif hissetmesini ve bu şekilde ikna olmasını sağlama.Halkla ilişkiler, müşteri hizmetleri, pazarlama.
Karşılıklı Kazanç İlkesiHer iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir durum yaratma ve bunu belirtme. Bu sayede kişiyi ikna etme.İş görüşmeleri, ticaret, müzakereler.

Doğru cümle ve ifadeleri kullanarak karşınızdaki kişiyi ikna etmek ister misiniz? Sanıyoruz ki hem kişisel hayatta hem de iş hayatında ikna kabiliyetinizi geliştirmek istersiniz. Üstelik ikna kabiliyetinizle anılmak da isteyebilirsiniz. Peki ikna kabiliyetinizi geliştirmek nasıl mümkün olabilir? İçeriğimizin konusu olan ikna teknikleri ile karşınızdaki kişi ya da kişileri manipüle etmeden ikna etmeyi öğrenebileceksiniz. Ayrıca önereceğimiz 3 ikna tekniği dışında daha detaylı yöntemler öğrenmek isteyenlere de ikna teknikleri eğitiminin ayrıntılarını aktaracağız.

İşe Yarar 3 İkna Tekniği

i̇knanın gerçekten işe yaraması için sizin ve karşınızdaki kişinin o an ki duygu durumu büyük oranda etkilidir. bundan dolayı da ikna etmek ve ikna olmak, çoğunlukla psikolojik ve beden diline bağlı yetkinlikler ile ilgilidir. yani ikna etmek için ilk önce sizin hazır olmanız ve karşınızdaki kişiyi iyi tartmanız gerekir. fakat ikna etme konusunu, kendinizi ve karşınızdaki kişiyi kontrol altına alma olarak düşünmemelisiniz. yine teorik ile pratik arasındaki farkın da bilincinde olarak iknayı uygulanabilir yöntemlerle ele almayı denemelisiniz. Bu süreçte doğal ve samimi olmaya ve en önemlisi güven verici olmaya bakın. Eğer karşınızdaki kişiyi yeni tanıyorsanız ve onu ikna etmeniz gerekiyorsa emin olun içten gelen tebessüm ve gülümsemeler, ikna etmenin en güven verici taktiklerinden biri olarak işinize yarayacaktır.

İkna tekniklerini öğrenmek için bugün kayıt olun ve online eğitime katılın.
Online Eğitim - Uluslararası Sertifika
İkna Teknikleri Eğitimi
İş ve özel hayatınızda etkili ikna yeteneği kazanarak ilişkilerinizi güçlendirmek için eğitimimize katılın! Başarıya giden yolu keşfedin!

İçeriğimizin devamında iknanın psikolojisini ele alarak işe yarayan 3 ikna tekniğini konu edineceğiz. Tekrar hatırlatmakta yarar var, ikna tekniklerini öğrenmek ile uygulamak arasında fark vardır. Ayrıca ikna tek başına etkili bir kavram değildir. Bulunduğunuz ortamdan tutun, o an ki ruh durumunuza kadar pek çok faktör ikna sürecinde önemli rol oynar. Bütün bunların farkındaysanız ve iknayı pratik olarak kullanma niyetindeyseniz ise sizi işe yarar 3 ikna tekniği ile tanıştıralım.

İknada Tutarlılığı Bağlılığa Dönüştürme

İknanın Psikolojisi kitabında da kendine yer bulan tutarlılık ve bağlılık konusu, bir kişiyi ikna etmenin basit bir kuralını içerir. İnsanlar, tutarlı görünmek için kararlarıyla ilgili hatalı ya da yanlış bir cevap vermek istemezler. Eğer bu durumun farkındaysanız karşınızdaki kişiyi bir fikir ya da karar için ikna edebilirsiniz. Tutarlılık ve bağlılık ilkesi, bir kişinin inandığı veya tutunduğu değer ve fikirlerle ilgili geliştirdiği bağlılığın iknadaki yerini ifade eder. İnsanların bir şekilde geliştirdikleri bağlılık, bir süre sonra tutarlı olma ya da görünme ihtiyacını da doğurur. Böylelikle seçim yapma ya da bir fikir belirtme sürecinde, karşınızdaki kişinin bağlılığını çözerek onu tutarlı davranış geliştirmeye yönlendirebilirsiniz. Çünkü insanlar, tutarlı görünme sürecinde kendi düşünceleriyle çatışan bir fikri benimsemeleri durumunda kendilerinden ödün verdiklerini düşünebiliyorlar. Bundan dolayı bağlılıkları tespit ederek kişilerin tutarlı davranış sergilemeleri sağlayabilirsiniz.

Tutarlılık ve bağlılık ilkesi, özellikle uzun dönemli sosyal ilişkilerdeki ikna için yeterli bir tekniktir. Soru-cevap tarzındaki cümlelerle de karşınızdaki kişinin tutarlılığını ve bağlılıklarını ölçebilirsiniz. Kısacası ikan edeceğiniz kişinin bağlılıklarına vurgu yaparak onu tutarlı davranmaya itebilirsiniz.

İkna için Küçük ya da Büyük Başlangıçlar



Bilinen ve uygulaması da epey basit olan bir başka ikna tekniği ile devam ediyoruz. Küçük ya da büyük başlangıçlar, ikna sürecinde ya küçük başlangıçlar ya da büyük başlangıçlar yaparak karşınızdaki kişiyi ikna edebilmenizi içerir. Bu ikna tekniğine göre küçük ya da büyük bir başlangıç, ikna etmeye giden sürecin önünü açıyor. Öncelikle küçük başlangıçları içeren ikna tekniğiyle başlayalım. Küçük başlangıçlar ya da kapıya ayak koyma tekniği, daha küçük bir istek ya da rica ile başlayarak daha büyük istekler için kapıyı kapatmamayı ifade eder. Bu teknik, özellikle satış ve pazarlama için etkili bir ikna psikolojisini içerir. Tekniğe göre küçük başlangıçlar, daha büyük istekleri yerine getirmek için kapıyı açık bırakmaya sağlıyor. İnsanlar, daha küçük talepleri ya da ricaları kabul ederken ikinci ya da daha büyük bir isteği de tutarlı görünmek adına yine kabul edebiliyorlar. Kısacası ilk ikna tekniğinde bahsettiğimiz tutarlılık ve bağlılık konusu, küçük başlangıçtan büyük başlangıca geçerken bir bağlılık yaratıyor ve kişi tutarlı görünmek için kabul ettiği başlangıcı bir kere daha kabul ediyor.

Şimdi ise küçük başlangıçlar tekniğinin tam tersini düşünelim. Büyük bir başlangıç, yani çoğunlukla kabul edilmeyecek bir başlangıç yaparak daha küçük ama önemli olan talebinize olumlu bir yanıt alabilirsiniz. Burada önemli olan büyük başlangıç ile küçük başlangıcın aynı önemde olması ya da büyük başlangıcın hiç önemli olmamasıdır. Yani asıl önemli olan, küçük başlangıcı sona saklayarak kişinin büyük başlangıçtan ziyade küçük başlangıca razı olmasını sağlamaktır.

İkna İçin Sihirli Kelimeler ve Beden Dili

İkna teknikleri söz konusu olduğunda, işin büyük bölümü iletişime ve beden dili kullanımına dayanıyor. Kullanacağınız sözcükler ve sözcükleri söyleme biçiminiz, büyük oranda ikna süreci için yeterli bir kullanım oluyor. Etkili iletişim ve ikna süreci için işinize yarayan sihirli sözcükler, beden dili kullanımıyla birleştiği zaman istediğiniz sonucu almanıza yardımcı oluyor. Peki sihirli sözcükler olarak ifade ettiğimiz sözcükler neler ve iknada beden dili kullanımı tam olarak nasıl işliyor?

İkna sürecinde kullanabileceğiniz ilk sözcük; çünkü. Çünkü sözcüğü, bir şeyi açıklığa kavuşturmakla beraber haklı olduğunuz bir konuya giriş yapmak ve anlamı zenginleştirmek için en önemli kullanımlardan biri. Çünküyü kullanarak gerekçeniz için iyi bir başlangıç yapabilir ve anlatmak istediğinizi daha da açabilirsiniz.

Siyasal iletişimde de yeri olan bir başka ikna edici sözcük ise biz. Özellikle satış ve pazarlama alanında kullanılan biz sözcüğü, müşteri ile ilişki geliştirme ve onu satışa yönlendirme için etkili bir yöntem içeriyor. Biz vurgusuyla kurumsal bir kimliğe sahip olduğunuzu ve müşterilerle yakın ilişki içinde olduğunuzu kolayca gösterebiliyorsunuz. Bir başka sihirli sözcük ise hayal. Reklamcılık sektörünün kullanmaktan en çok hoşlandığı sözcük olan hayal, zihinsel olarak harekete geçirici bir kullanım içeriyor. Hayal etmek, çoğunlukla olumlu bir zihin canlandırması içerdiği için o andaki kararları olumlu bir şekilde görebilmeyi de sağlar. Böylelikle zihinsel bir kabul, satın alma başta olmak üzere iknayı içeren tüm süreçlerde etkili olabiliyor.

saydığımız sözcükleri kullanırken beden diline de ayrıca dikkat etmeniz gerekir. göz teması kurmak, dik duruş, tebessümler ve güven verici bir ses tonu, beden dilinin iknadaki en önemli unsurlarıdır. beden dilini iknada kullanmak istiyorsanız size faydalı olacak etkili iletişim stratejileri ve beden dili eğitimine göz atabilirsiniz.

İkna Teknikleri Eğitimine Neden Katılmalısınız?

Eğer ikna teknikleri ile ilgili daha fazla detay öğrenme niyetindeyseniz eğitim sizin için iyi bir seçenek olacaktır. Bilhassa iş hayatınızın önemli bir bölümü iknayla alakalı ise ikna teknikleri eğitimi, öğrenmeniz ve uygulamanız gereken ikna yöntemlerine dair verimli bir başlangıcı oluşturuyor.

İkna teknikleri eğitimi, ikna etme ile ikna olma sürecine dair bilmek isteyeceğinizin en önemli detayları barındırıyor. Yine ikna tekniklerinin nasıl uygulanacağına dair iletişim ve beden dili kullanımı içeren bilgiler de eğitimde kendine yer buluyor. Enstitü eğitimleri arasında yer alan ikna teknikleri kursunun içeriklerine göz atarak eğitime kolayca dahil olabilir ve ikna tekniklerini nasıl uygulanabileceğinizi doğru kaynaktan öğrenebilirsiniz.

Tutarlılığı Bağlılığa Dönüştürme, Kişinin inandığı değer ve fikirlerle geliştirdiği bağlılığı tespit etmek ve bu bağlılığı tutarlı bir davranışa dönüştürmektir, Özellikle uzun dönemli sosyal ilişkiler ve yönetim anlayışı, Küçük Başlangıçlar, Daha küçük bir istekle başlayıp, sonrasında daha büyük olan istekleri sunmak Tutarlılık ve bağlılık yaratmayla alakalıdır, Özellikle satış ve pazarlama alanında etkilidir, Büyük Başlangıçlar, Önemli olmayan bir büyük istekle başlayıp, kabul edilmesi daha mümkün olan küçük isteği sona bırakmak, Satış ve pazarlama, iş görüşmeleri, Sihirli Kelimeler ve Beden Dili, Uygun kelimeler ve beden dili kullanımı ile kişinin fikrini kabul ettirme ve istenen eylemi gerçekleştirme, Hemen hemen her türlü sosyal etkileşim ve iletişim, Duygu Durumu, İknanın gerçekleşmesi için hem sizin hem de karşınızdaki kişinin o anki duygu durumu büyük önem taşır, Her türlü kişiler arası etkileşim ve iletişim durumları, Samimiyet ve Güven Verme, Yapılan ikna sürecinde içten ve samimi olma, karşı tarafa güven vermektir, Özellikle yeni insanlarla tanışma ve ilişki kurmada, İlk İzlenim, İkna etme sürecinde ilk izlenim büyük önem taşır İyi bir ilk izlenim, ikna sürecini kolaylaştırır, İş görüşmeleri, sunumlar, Empati, Karşıdaki kişinin duygularını ve düşüncelerini anlama ve bu doğrultuda iletişim kurma, Her türlü sosyal etkileşim ve iletişim, Olumlu Dili Kullanma, Olumlu ifadeler kullanarak, kişinin daha pozitif hissetmesini ve bu şekilde ikna olmasını sağlama, Halkla ilişkiler, müşteri hizmetleri, pazarlama, Karşılıklı Kazanç İlkesi, Her iki tarafın da kazançlı çıkacağı bir durum yaratma ve bunu belirtme Bu sayede kişiyi ikna etme, İş görüşmeleri, ticaret, müzakereler
Sihir Etkisi Yaratan ikna Teknikleriiknaikna teknikleriikna teknikleri eğitimi
Resimde uzun, siyah saçlı, gözleri kapalı ve yüzünde geniş, içten bir gülümseme olan bir kadın görülüyor. Sırtını dik tutmuş, kolları iki yanında, saçları omuzlarından ve sırtından aşağı dökülüyor. Yirmili yaşlarında görünüyor ve ten rengini tamamlayan beyaz bir bluz giyiyor. Memnun ve neşeli görünüyor, bir güven ve duruş havası yayıyor. İfadesi ve duruşu huzur ve dinginlik hissi veriyor. Uzun saçları güzelliğine ve kadınsılığına katkıda bulunarak mutlu ve kaygısız bir kadın resmini tamamlıyor.
Emine Büşra Kanat
Blog Yazarı

Ankara Üniversitesi Halkla ilişkiler ve tanıtım bölümünden mezun oldu. Lisans öğreniminde sosyal farkındalık kampanyalarında görev aldı. İstanbul İşletme Enstitüsü’nde fotoğrafçılık, iletişim, kişisel gelişim ve diğer farklı konularında yazmaya başladı.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
 Bu online kurs ile iş iletişiminizde ikna tekniklerini nasıl kullanacağınızı öğrenin.
5
(141)

İkna Teknikleri Eğitimi

14 Konu5 Saat
Dalgalı, sarı saçlı güzel bir kadın şık, gri bir takım elbise giyiyor. Yüzünde kendinden emin bir ifade var, gözleri doğrudan kameraya bakıyor. Kollarını göğsünün üzerinde kavuşturmuş ve uzun bacaklarını ayak bileklerinden kavuşturmuş. Bir çift siyah, sivri burunlu topuklu ayakkabı giyiyor. Boynunda inci bir kolye ve bir çift küçük altın küpe var. Dudakları açık pembe tonuna boyanmış. Dengeli ve zarif görünüyor.Fatoş Kanıtemiz
1110464
Oyunculuk eğitimi, sahne veya ekran için performans sanatını öğreten çevrimiçi bir kurstur. Bu kurs sayesinde, hareket ve yüz ifadelerinin temellerinden karakter geliştirme ve sahne çalışması gibi daha karmaşık tekniklere kadar oyunculuğun temellerini öğrenebilirsiniz. Kurs, kendi benzersiz tarzınızı ve zanaata yaklaşımınızı geliştirmenize yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Metinleri nasıl analiz edeceğinizi, inandırıcı karakterler yaratacağınızı ve bir sahneye kendi yorumunuzu nasıl geliştireceğinizi öğreneceksiniz. Deneyimli profesyonellerin yardımıyla zanaatınızı geliştirebilir, kendinize güvenen ve başarılı bir oyuncu olabilirsiniz. Oyunculuk eğitimi size becerilerinizi geliştirme, özgüveninizi bulma ve kendi benzersiz tarzınızı geliştirme fırsatı da verebilir. Bu online kurs sayesinde başarılı bir oyuncu olabilir ve oyunculuk kariyerinizi bir üst seviyeye taşıyabilirsiniz.
4.9
(12)

Oyunculuk Eğitimi

12 Konu5 Saat
Genç bir kadın ışıl ışıl gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Kısmen kulaklarının arkasında toplanmış uzun, koyu kahverengi saçları var. Gözleri hayat dolu ve dudakları yumuşak, içten bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Beyaz bir tişört, açık mavi kot pantolon ve siyah ayakkabılar giyiyor. Yüz ifadesi neşeli ve duruşu rahat. Güven ve neşe saçıyor, bu da onu güzel ve canlandırıcı bir manzara haline getiriyor. Parlak, güneşli bir ortamda duruyor ve sıcak ışıltısı güneş ışınlarıyla vurgulanıyor.Sibel Curciali
1257464
Bu görüntü, ikna oyunları eğitimine odaklanan bir çevrimiçi kursu tasvir ediyor. Bir adam bir merdivenin önünde durmakta ve kameraya gülümsemektedir. Gömleğindeki ve ceketindeki bir düğmenin yanı sıra gri arka plan üzerinde beyaz bir harf görünmektedir. Elini uzatmış ve bir parmağını kaldırmıştır. Kurs, katılımcılara başarılı bir ikna için gerekli becerileri öğretmeyi amaçlamaktadır. Çeşitli oyunlar ve aktiviteler aracılığıyla katılımcılar, farklı ikna taktiklerini ve farklı durumlarda kullanılacak en iyi stratejileri belirleme becerilerini geliştirebileceklerdir. Eğitim ayrıca iletişim, müzakere ve karar verme gibi konuları da kapsamaktadır. İknanın temel prensiplerini öğrenerek, eğitim katılımcılara farklı iş senaryolarında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları araçları sağlayacaktır.
5
(5)

İkna Oyunları Eğitimi

16 Konu4 Saat
Ciddi bir ifadeye sahip orta yaşlı bir adam kollarını kavuşturmuş, kameranın karşısında duruyor. Kısa, siyah saçları, belirgin bir çene çizgisi vardır ve gözleri yoğun ve odaklanmıştır. Lacivert düğmeli bir gömlek giymektedir ve kolları bronzlaşmış, kaslı ön kollarını ortaya çıkaracak şekilde kıvrılmıştır. Duruşu kendinden emin ve kararlı; duruşu güç ve kuvvet hissi veriyor. Bakışları doğrudan ve tavizsiz, ifadesi kararlı ve azimli.Erdem Karagöz
837632