AnasayfaBlogRuhun Dışa Vurumu: Sanat Terapisi
Kişisel Gelişim

Ruhun Dışa Vurumu: Sanat Terapisi

25 Mart 2021
Elleri boyalı bir kadın gülümsüyor ve doğrudan kameraya bakıyor. Açık tenli ve koyu renk saçlı. Gözleri kapalı ve dudakları hafifçe ayrık. Elleri maviler, sarılar ve turunculardan oluşan renkli bir boyayla kaplıdır. Tırnakları koyu kırmızı bir renge boyanmış. Beyaz boncuklu bir kolye takıyor ve üstü parlak desenli mor. Görüntüde arka plan bulanıklaştırılmış ve odak noktası kadının boyalı elleri ve yüzü haline getirilmiş. Yüzünde huzurlu bir ifade ile mutlu ve memnun görünüyor.
KonuAçıklamaFaydaları
Sanat Terapisi Nedir?Sanat aracılığıyla duygularımızı keşfederek psikolojimizin düzelmesini sağlayan bir disiplindir.Günlük stres, üzüntü, korku ve travmaların etkilerini en aza indirir.
Sanat Terapisi Nasıl Yapılır?Üç aşamalı seanslar şeklinde gerçekleşir; meditasyon ve nefes egzersizleri, sanatsal aktivite ve son olarak çalışmaların sözlü olarak somutlaştırılması.Kendini daha iyi ifade edebilme, özgüven artışı.
Sanat Terapisi Kimlere Uygulanır?Bu uygulama ruhsal dengesizlik yaşayan kişilere, hislerini dışa vurmak isteyenlere, özgüven eksikliği yaşayanlara ve kendini daha iyi ifade etme ihtiyacı duyan kişilere uygulanır.Duygusal dengenin sağlanması, özgüvenin artırılması ve ifade kabiliyetinin geliştirilmesi.
Çocuklara Sanat TerapisiÇocukların yaşadığı konuşma güçlüğü, asosyallik ve okula adapte olamama gibi problemlerde de uygulanır.İfade kabiliyetini geliştirme, sosyal becerilerin arttırılması ve okul ortamına uyumu sağlar.
Sanat Terapisi YöntemleriResim, heykel, müzik, dans, tiyatro gibi görsel sanatlar sanat terapisinde kullanılan araçlardır.Duygusal ifade kabiliyetini genişletir, zihni rahatlatır ve özgüveni arttırır.
Sanat Terapisi ve TravmaSanat terapisi, travma geçiren kişilerin yaşadıkları olayları anlamasına ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olur.Duygusal dengenin sağlanması ve travma sonrası stresin azaltılması.
Sanat Terapisi ve DepresyonDepresyonda olan kişilere sanat terapisi uygulanarak, duygularını ifade etme yeteneği arttırılır ve stresi azaltır.Duygusal stabilite sağlar ve stresin azaltılması.
Grup Sanat TerapisiBirden fazla kişiyle yapılan sanat terapisi seansıdır.Grup dinamiklerini öğrenme, sosyal becerilerin geliştirilmesi ve öğrenmeyi eğlenceli hale getirme.
Sanat Terapisi ve ÖzgüvenSanat terapi seanslarına katılanların çoğu, süreç sonunda daha kendinden emin olduğunu ifade eder.Özgüvenin artması, duygusal öz-bilincin geliştirilmesi.
Sanat Terapisi ve YaratıcılıkSanat terapisi, bireylerin yaratıcılığını teşvik eder ve yönlendirir.Bireysel yaratıcılığın artırılması, problem çözme yeteneklerinde gelişme.

Hayatın bazı dönemlerinde bunalıma girdiğimiz olmuş ve zihnimizdeki yoğun duygu ve düşünceleri boşaltma gereksinimi hissetmişizdir. Bazen hissettiklerimizi kelimelere dökmekte zorlanıp, kendimizi ifade edemediğimizi düşünmüşüzdür. İşte hissettiklerimizi ifade edebilmek için konuşmamıza gerek kalmayan bir yöntem: Sanat Terapisi.

Günümüz dünyasının hızlı ve yoğun temposunda her birimiz bir yerlere yetişme telaşı ve koşturmacanın içindeyiz. Durum böyle olunca da çeşitli ruhsal sorunların karşımıza çıkması kaçınılmaz hale geliyor. Bu sorunlar ve farklı psikolojik problemlerle başa çıkmak için sanat terapisi son zamanlarda oldukça yaygınlaşan ve büyük ilgi uyandıran bir terapi metodu. Peki nedir ve nasıl yapılıyor bu terapi?

Sanat Terapisi Nedir?

Sanat terapisi genel anlamda sınırları ve belli başlı metotları olan, sanat aracılığıyla duygularımızı keşfederek psikolojimizin düzelmesini sağlayan bir disiplindir. Bu terapi; günlük stresimizin, üzüntümüzün, korkularımızın ve atlatmaya çalıştığımız travmaların etkilerini en aza indirebilmek için geliştirilmiştir.

Sanatın bizi dinlendiren, ilham ve huzur veren bir yönü vardır. Çoğumuz yargılanma düşüncesiyle korku, öfke ve acı gibi duygularımızı ifade etmekten kaçınırız. Aslında sanat bir anlamda kendi iç sesimizi duymamıza yardımcı olur. Sözlü olarak ifade edemediğimiz düşüncelerimizi sanatsal aktiviteler aracılığıyla yansıtabiliriz. Sanat terapisi sayesinde kalıpların dışında, özgür olduğumuz bir hayal dünyasının içine girebiliriz.

Sanat Terapisi Nasıl Yapılır?

Sanat terapisi, üç aşamalı seanslardan oluşur. İlk aşamada zihnimizi düşüncelerden arındırmaya yarayan meditasyon ve nefes egzersizi gibi içe dönüşümüzü sağlayacak egzersizler yapmamız sağlanır. Bu aşamada bizden benliğimizi, fikirlerimizi ve içsel farkındalığımızı anlamamız beklenir.

İkinci aşamada uzman bir kişi tarafından yapılan yönlendirmeler yardımıyla sanatsal aktiviteye başlanır. Son aşamada ise ortaya çıkarılan sanatsal çalışma ile birlikte terapiye katılan herkes bir çember oluşturup, yaptığı çalışmayı sözlü bir şekilde somutlaştırır. Sanat terapisi, işte bu üçüncü aşama sayesinde sanattan farklı bir disiplindir. 

Resim, dans, şiir, kukla, drama, müzik, heykeller, fotoğraf ve öykü gibi birçok sanat alanı bu süreçte kullanılır. Ayrıca bu terapide tek bir sanat dalı ile sınırlandırılmayıp, birkaç sanat dalını birlikte kullanabiliriz. Mesela istediğimiz şekilde bir maske yapabilir ve bu maskeyle ilgili bir metin yazıp onu tiyatro edebiliriz. Hatta bu maskenin rolüne bürünüp onu konuşturabiliriz.

Sanat Terapisi Kimlere Uygulanabilir?

Ruhsal dengesizlik yaşayan kişiler, hislerini dışa vurmak isteyen, özgüven eksikliği yaşayan ve kendini daha iyi ifade etme ihtiyacı duyan herkes için destek ve gelişim sağlar. Sanat terapisi sadece bireysel olarak değil, gruplar halinde veya çift olarak uygulanarak iletişimin kolaylaşmasını sağlama amacı güden bir tekniktir. Farklı ortamlardan insanların bir araya gelerek kaynaştırılması, öfke kontrolü, yoksunluk gibi sorunlar yaşayan kişilerde de sanat terapisi uygulanır. 

Sadece yetişkinlerde değil çocuklarda da uygulanan bu terapi; çocukların yaşadığı konuşma güçlüğü, asosyallik ve okula adapte olamama gibi problemlerde de son derece etkili ve faydalıdır. Bir psikoterapi tekniği olan sanat terapisi genel olarak herkes için uygun bir yöntemdir.

Sonuç olarak sanat terapisinin pozitif etkileri göz ardı edilemeyecek kadar fazladır. Bazen kuralsız bir melodi, bazen küçük bir heykel, bazen rastgele atılan fırça darbelerinin tuvalde aldığı şekiller bizi kelimelerden daha iyi ifade edebilir.

Sanat terapisi tüm görsel sanatları kapsar. Resim, heykel, müzik, dans, tiyatro gibi aktiviteler aracılığıyla ürettiğimiz işleri ortaya çıkararak kendimize olan güvenimizi arttırabiliriz. Burada mühim olan yaptığımız ürünlerin mükemmel olmasından ziyade, onu yaparken aklımızı, ruhumuzu, bedenimizi ve hislerimizi bütünleştirerek sanatın şifalı gücünden faydalanmamızdır. Yaptığımız sanat çalışmasına odaklandığımızda zamanın nasıl geçtiğini anlamayız, bu da günlük yaşamın dışına çıkıp rahatlamamızı ve gevşememizi sağlar. Pablo Picasso’nun da dediği gibi “Sanatın amacı, ruhumuzu, gündelik hayatın tozlarından temizlemektir.”

Sanat Terapisi Nedir?, Sanat aracılığıyla duygularımızı keşfederek psikolojimizin düzelmesini sağlayan bir disiplindir, Günlük stres, üzüntü, korku ve travmaların etkilerini en aza indirir, Sanat Terapisi Nasıl Yapılır?, Üç aşamalı seanslar şeklinde gerçekleşir; meditasyon ve nefes egzersizleri, sanatsal aktivite ve son olarak çalışmaların sözlü olarak somutlaştırılması, Kendini daha iyi ifade edebilme, özgüven artışı, Sanat Terapisi Kimlere Uygulanır?, Bu uygulama ruhsal dengesizlik yaşayan kişilere, hislerini dışa vurmak isteyenlere, özgüven eksikliği yaşayanlara ve kendini daha iyi ifade etme ihtiyacı duyan kişilere uygulanır, Duygusal dengenin sağlanması, özgüvenin artırılması ve ifade kabiliyetinin geliştirilmesi, Çocuklara Sanat Terapisi, Çocukların yaşadığı konuşma güçlüğü, asosyallik ve okula adapte olamama gibi problemlerde de uygulanır, İfade kabiliyetini geliştirme, sosyal becerilerin arttırılması ve okul ortamına uyumu sağlar, Sanat Terapisi Yöntemleri, Resim, heykel, müzik, dans, tiyatro gibi görsel sanatlar sanat terapisinde kullanılan araçlardır, Duygusal ifade kabiliyetini genişletir, zihni rahatlatır ve özgüveni arttırır, Sanat Terapisi ve Travma, Sanat terapisi, travma geçiren kişilerin yaşadıkları olayları anlamasına ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olur, Duygusal dengenin sağlanması ve travma sonrası stresin azaltılması, Sanat Terapisi ve Depresyon, Depresyonda olan kişilere sanat terapisi uygulanarak, duygularını ifade etme yeteneği arttırılır ve stresi azaltır, Duygusal stabilite sağlar ve stresin azaltılması, Grup Sanat Terapisi, Birden fazla kişiyle yapılan sanat terapisi seansıdır, Grup dinamiklerini öğrenme, sosyal becerilerin geliştirilmesi ve öğrenmeyi eğlenceli hale getirme, Sanat Terapisi ve Özgüven, Sanat terapi seanslarına katılanların çoğu, süreç sonunda daha kendinden emin olduğunu ifade eder, Özgüvenin artması, duygusal öz-bilincin geliştirilmesi, Sanat Terapisi ve Yaratıcılık, Sanat terapisi, bireylerin yaratıcılığını teşvik eder ve yönlendirir, Bireysel yaratıcılığın artırılması, problem çözme yeteneklerinde gelişme
sanat terapisi sanat terapisi nedir sanat terapisi nasıl yapılır sanat terapisi kimlere uygulanır
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.