AnasayfaBlogPygame İle Kendi Atari Oyununu Yap!
Video

Pygame İle Kendi Atari Oyununu Yap!

14 Temmuz 2021
Gözleri kapalı ve ağzı açık bir adamın yüzünün yakın çekimi görülür. Siyah bir gömlek giymektedir ve sağ elinde bir video oyunu kumandası tutmaktadır. Kumanda çoğunlukla siyah ve gridir, ortasında mavi bir düğme ve etrafında beyaz bir kenarlık vardır. Kumandanın sol tarafında, beyaz kenarlıklı yeşil bir düğme var. Kumandanın sağ alt tarafında, yine beyaz kenarlıklı başka bir düğme var. Adam sola bakıyor ve yüzü rahatlamış görünüyor.
KonuAçıklamaEk Bilgi
Hanifi ÇetinkayaYazılım uzmanı ve eğitmen. Python ve Pygame eğitimleri veriyor.15 yıldır yazılımcı olarak çalışıyor.
Pygame KütüphanesiPython tabanlı, çizim ve animasyon oluşturmayı sağlayan bir kütüphane.Temel Python bilgisi ile kullanılabilir ve açık kaynak kodlu.
Atari OyunlarıPygame kullanarak atari oyunları oluşturulabilir.Ekranın kayması gibi özellikler ciddi algoritma bilgisi gerektirir.
Ailelerin Bakış AçısıAilelerin çocuklarının oyun programlama konusunda destekçi olarak yaklaşması öneriliyor.Oyuncu olmak oyun programlamada fikir ve hikaye üretimi açısından avantajlı olabilir.
Eğitim İçeriğiPygame ile 2D Oyun Programlama eğitiminde temel Pyhton bilgisi gerekiyor.Eğitimin sonunda hem Python hem de algoritma bilgilerinizi geliştireceksiniz.
Oyun SektörüHızla Gelişen bir sektör. Yeni fikirler ve hikayeler her zaman rağbet görüyor.Sektörde ihtiyaç duyulan şeylerle ilgili bilgiler alınabilir. Çizim, hikaye, yazılım gibi.
Karakter OluşturmaOyunlar için kendi karakterinizi çizip, kurgulayabilirsiniz.Kendi kültürünüze ait karakter ve hikaye yaratılabilir.
Python Kullanım AlanlarıPython dilini sadece oyun yapmak için değil, farklı kısmi uygulamaları yapmak için de kullanabilirsiniz.Döviz kuru çekme işlemi, muhasebe uygulamaları vb.
Oyun TasarlamakDerste öğrencilere kendi oyun fikirlerini hayata geçirme imkanı sağlanacaktır.Ekranda görselin hareketleri, yapay zeka eklenebilir.
Oyun Programlamaya BaşlamaÇocuklukta oyunlar ve yazılımlarla tanışmanın ileride yazılım geliştirme konusunda insanı ilerlettiği görülüyor.Çocuklara oyun oynamak yerine oyun yapmayı öğrenmeleri yönünde yönlendirmek faydalı olabilir.

Yazılım uzmanı Hanifi Çetinkaya ile Pygame ile oyun programlamayı ve geliştirmeyi konuştuk. Atari oyunu yapmak için bilgiler aldık. Hanifi Çetinkaya Python EğitimiPython Eğitimi (İleri Seviye)JavaScript Eğitimi ve Pygame ile 2D Oyun Programlama eğitimlerinin eğitmeni. 

Hanifi Çetinkaya kimdir?

Yazılım uzmanıyım. 15 yıldır yazılımcı olarak çalışıyorum. Sevdiğim bir iş. Eğitmenlik de yapıyorum bir taraftan. Bildiklerimi paylaşmayı sevdiğim için. 

Pygame nedir? Herkes kullanabilir mi?

Pygame bir python kütüphanesi. Derslerimizde de birçok kütüphane kullanıyoruz. Matematik işlem için matematik kütüphanesi kullanıyoruz gibi. Ekranda çizim yapmamızı sağlayan bir kütüphane. Bunu kullanmak için ekstra bilgi gerekmiyor. Temel python bilgisi ile kullanılabilir. Python bilen herkes rahatlıkla kullanabilir diyebilirim. 

Açık kaynak kodlu bir program mı? Kurulumu kolay mı?

Açık kaynak, siz kodlarını indirip bilgisayarınıza inceleme, ekleme yapma imkanlarına sahipsiniz. Açık kaynak kodlu olunca herkes bir başka fonksiyon ekliyor ve böylece gelişmiş oluyor. Kurulumu da kullanımı da kolay. 

2D oyunlar sadece pygame ile mi yapılabilir?

Hayır. Sadece pygame değil. Farklı kütüphaneler de mevcut. En kullanışlısı, en basiti pygame olduğu için popüler. Bu işe başlamak isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyenler için kolay bir kütüphane. Pygame ile başlanıp yanına başka kütüphaneler eklenebilir. 

Atari oyunlarını pygame ile nasıl yapabiliriz?

Oynarken eğer fark ettiyseniz ekranda bazı şekiller ve çizimler var. Marionun karakterleri var. Hepsi bir çizim aslında baktığımızda. Bütün oyunlar bir çizim. Ben de istersem kendi karakterimi çizip, sağa sola oynatıp, başka karakterler kurgulayarak, basit pyhton kurgu ile yapılabilir. Atari oyunlarında ekranın kayması söz konusu. Ciddi bir algoritma gerekiyor sadece. Onun dışında basit yazılımlarla yapılabilir. 

Aileler oyun programlamaya nasıl bakıyor?

Faydalı olacak diye düşünüyorum. Aile oyun oynuyor diye kızacaksa yarın da oyun yapıyor diye kızabilir. Kızmamak lazım çocuklara. Kısıtladığımızda çok daha farklı şeyler mi yapıyor. Vaktini boşa geçiriyorsa oyun oynaması daha güzel. Sen bu oyunu yapmış olsaydın nasıl olurdu denilebilir. Senin kahramanın olsa hangi özel güçleri olurdu? Amacı neydi bu karakterin? Bu sorularla düşünmesi başlıyor. Bunu düşünmesi bile artı. Günümüzde sadece fikri olanlar oyun sektöründe. Fikrim var deyip para alıyor, başka biri karakteri çiziyor para alıyor, oyunu kodlayıp para alıyor. Çiziminden, hikayesinden her şeye ihtiyaç var sektörde. Aklınızda bir fikriniz varsa bu işin içine girebilirsiniz. Sektör açık ve ihtiyaç var. Hem de kendi kültürünüze ait karakter yaratıp hikaye çıkarıyorsunuz. 

Siz nasıl başladınız bu işe?

Bu işlere başlamam çocuk yaşta, ilkokul seviyesinde oldu. Amcamın bilgisayar hediye etmesiyle oldu. Disketlerle bilgisayarı açıp kapatıyoruz. Yaptığımız tek şey oyun oynamak. Oyunlar da bir zaman sonra sıkmaya başlıyor. Acaba bu oyunlar nasıl yapılıyor? Karakterler niye böle derken yazılım olayı çıktı ortaya. Kitap buldum İngilizce. Bilmiyorum kodları anlıyorum. Bakarak yazmaya başlıyorum. Kendi oyunumu yapmak diyelim. Renkli nasıl yapabilirim, derken ortaya farklı diller çıkıyor. 

Veri saklayıp, giriyoruz. Mantığı da kavrayınca çok atla deve de değil dedim. Karılış dünyasında çözdüğünde yapılabiliyor. Robot da lisede elektronik okuduğum için bilgisayar bağlamak nasıl olur düşüncesi ile başladı. Sonrasında arduinonun çıkması ile beraber. Herhangi bir cismin hareket etmesi gibi, damacanadaki suyu kumanda ile çağırmak gibi. Akıllı süpürge yapmıştık okulda. Ailenin destek olması ve kurslara göndermesi daha faydalı olur. 

Oyun programlayıcısı olmak için iyi bir oyuncu olmak şart mı?

Şart değil. Oyun oynuyorsanız oyundaki hikayeleri biliyorsunuzdur. Haliyse sektöre hakim olduğunuz için bir şeyler üretmeniz daha kolay. Oynamıyorsanız da yapabilirsiniz. İyi oynamaktan ziyade iyi bir hikayeye sahip olmak gerekiyor. 

Pygame veya python ile sadece oyun mu yapılabiliyor?

Pyhton bir programlama dili. Döviz kuru çekme işlemi yapabiliriz, muhasebe ile uygulaması yapabiliriz. Pygame ise uygulama, pyhton yardımı ile kullanıyorum. Animasyon da intro da yapabilirim. 

Derste nasıl oyunlar tasarlamayı düşünüyorsunuz?

sabit bir oyun yapmaktan ziyade öğrencilere kendi fikirlerini yaptırmak istiyorum çoğunlukla. karakter nasıl oluşturulur, düşman oluşturma, karşı koyma hikayeye göre. yapay zeka eklenebilir. en temelde ekrandaki görselin hareketleri. beyin fırtınası içeren bir ders olacak. oyunları seçebiliriz aramızda. 

Pygame ile 2D Oyun Programlama eğitiminde neler anlatacaksınız?

Pygame kütüphane olduğu için öğrencilerin pyhton bilgisine sahip olması lazım. Temel şart bu. Sonrasındaki kısım algoritma. Eğlenceli geçecek derslerimiz. Kursun sonunda algoritma da öğrenmiş olacaksınız. Yazılım bilgileri çok gelişecek. Sırf bundan ötürü bile katılsalar faydasını görebilirler. 

Oyun sektörü çok hızlı büyüyen bir sektör ve oyun oynama yaşı düştü. Pandemi döneminde oyun oynama sektörü de artmış. Eleman ihtiyacı var. Grafik yapan, hikaye yazan kişilere de ihtiyaç var. Ufacık ilginiz varsa sektörü düşünebilirsiniz. 

Pygame nedir? 

Pygame bir python kütüphanesi. Ekranda çizim yapmamızı sağlayan bir kütüphane. Bunu kullanmak için ekstra bilgi gerekmiyor. Temel python bilgisi ile kullanılabilir. Python bilen herkes rahatlıkla kullanabilir diyebilirim.

2D oyunlar sadece pygame ile mi yapılabilir?

Hayır. Sadece pygame değil. Farklı kütüphaneler de mevcut. En kullanışlısı, en basiti pygame olduğu için popüler. Bu işe başlamak isteyen ama nereden başlayacağını bilmeyenler için kolay bir kütüphane.

Pygame veya python ile sadece oyun mu yapılabiliyor?

Pyhton bir programlama dili. Döviz kuru çekme işlemi yapabiliriz, muhasebe ile uygulaması yapabiliriz. Pygame ise uygulama, pyhton yardımı ile kullanıyorum. Animasyon da intro da yapabilirim. 

Hanifi Çetinkaya, Yazılım uzmanı ve eğitmen Python ve Pygame eğitimleri veriyor, 15 yıldır yazılımcı olarak çalışıyor, Pygame Kütüphanesi, Python tabanlı, çizim ve animasyon oluşturmayı sağlayan bir kütüphane, Temel Python bilgisi ile kullanılabilir ve açık kaynak kodlu, Atari Oyunları, Pygame kullanarak atari oyunları oluşturulabilir, Ekranın kayması gibi özellikler ciddi algoritma bilgisi gerektirir, Ailelerin Bakış Açısı, Ailelerin çocuklarının oyun programlama konusunda destekçi olarak yaklaşması öneriliyor, Oyuncu olmak oyun programlamada fikir ve hikaye üretimi açısından avantajlı olabilir, Eğitim İçeriği, Pygame ile 2D Oyun Programlama eğitiminde temel Pyhton bilgisi gerekiyor, Eğitimin sonunda hem Python hem de algoritma bilgilerinizi geliştireceksiniz, Oyun Sektörü, Hızla Gelişen bir sektör Yeni fikirler ve hikayeler her zaman rağbet görüyor, Sektörde ihtiyaç duyulan şeylerle ilgili bilgiler alınabilir Çizim, hikaye, yazılım gibi, Karakter Oluşturma, Oyunlar için kendi karakterinizi çizip, kurgulayabilirsiniz, Kendi kültürünüze ait karakter ve hikaye yaratılabilir, Python Kullanım Alanları, Python dilini sadece oyun yapmak için değil, farklı kısmi uygulamaları yapmak için de kullanabilirsiniz, Döviz kuru çekme işlemi, muhasebe uygulamaları vb, Oyun Tasarlamak, Derste öğrencilere kendi oyun fikirlerini hayata geçirme imkanı sağlanacaktır, Ekranda görselin hareketleri, yapay zeka eklenebilir, Oyun Programlamaya Başlama, Çocuklukta oyunlar ve yazılımlarla tanışmanın ileride yazılım geliştirme konusunda insanı ilerlettiği görülüyor, Çocuklara oyun oynamak yerine oyun yapmayı öğrenmeleri yönünde yönlendirmek faydalı olabilir
pygame
Bu resimde ikisi de gözlük takan bir erkek ve kadın görülüyor. Adam mavi bir gömlek ve siyah bir pantolon giyerken, kadın beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Her ikisinin de gözlükleri takılı ve dümdüz ileriye bakıyorlar. Adamın kolu kadının beline dolanmış ve yüzleri birbirine yakın göründüğü için birlikte bir anı paylaşıyor gibi görünüyorlar. Arka plan yumuşak, kirli beyaz bir renktedir. Işık hafif loş, görüntüye yumuşak ve sıcak bir his veriyor. Gözlüklerine rağmen, gözleri hala bir duygu belirtisi gösteriyor. Birbirlerinin varlığından memnun ve mutlu görünüyorlar.
Konuk Yazar
Blog Yazarı

İstanbul İşletme Enstitüsünde yazılarının yayınlanmasını isteyen konuk yazarlarımız için oluşturulan bilgi kartıdır. Birçok alanda ve disiplindeki yazıları bu hesap üzerinde bulabilirsiniz.

Benzer Yazılar
Doğru ve faydalı bilgiler sağlama konusunda kararlı olan uzman ekibimizle blogumuzu her zaman yeni makaleler ve videolarla güncelliyoruz. Güvenilir tavsiyeler ve bilgilendirici içerikler arıyorsanız, blog sayfamıza mutlaka göz atın.
Genç bir yetişkin, önünde bir dizüstü bilgisayarla masada oturuyor. Dikkatle ekrana bakıyor, elleri klavyenin üzerinde. Önlerindeki masada beyaz bir cep telefonu, bir fincan kahve ve bir kitap var. Masanın yan tarafında parlak yeşil yaprakları olan bir saksı bitkisi var. Dizüstü bilgisayarın ekranının üst kısmında mavi ve sarı bir yılan logosu var. Arka plan odak dışıdır ve görüntünün odağında kişi vardır. Kişinin ifadesi bir konsantrasyon ve odaklanma ifadesi.
Yazılımlar

Python Kurulumu Nasıl Yapılır?

08 Eylül 2021
Bir adam aydınlık bir odada masa başında oturmaktadır. Beyaz düğmeli bir gömlek giymiş ve önünde açık bir dizüstü bilgisayar var. Dizüstü bilgisayarın ekranında parlak renklere ve dostça bir ifadeye sahip bir çizgi film karakteri var. Dizüstü bilgisayarın sağında, içinde bir fotoğraf olabilecek bulanık bir çerçeve vardır. Dizüstü bilgisayarın solunda beyaz bir kağıt parçası var. Odanın ilerisinde mavi ve beyaz spor kıyafetler giyen bir kadın görülüyor. Ön planda siyah bir çizginin yakın çekimi ve üzerinde birkaç eşya bulunan bir tabak vardır. Adam dizüstü bilgisayara odaklanmıştır ve odanın atmosferi huzurlu ve üretkendir.
Bölümler

Dijital Oyun Tasarımı Bölümü

14 Ağustos 2020
Bu, yüzünde hoş bir ifade olan bir kadının yakın çekim görüntüsüdür. Açık kahverengi saçları gevşek bir at kuyruğu şeklinde toplanmış. Üzerinde koyu gri bir atlet var ve göğsünde siyah dikdörtgen bir nesne görülüyor. Doğrudan kameraya bakıyor, gözleri hafifçe kapalı ve dudakları nazik bir gülümseme şeklinde kıvrılmış. Kolları yanında gevşemiş ve ellerini hafifçe kavuşturmuş. Arka planda, üzerinde simgeler bulunan beyaz bir ızgara ve siyah metinli gri dikdörtgen bir işaret var. Ayrıca beyaz zeminli siyah bir daire ve siyah dikdörtgenli beyaz bir dikdörtgen nesne var. Bu görüntü bir memnuniyet ve neşe hissi uyandırıyor.
Bilişim

Python İle Neler Yapılabilir?

20 Eylül 2021
Bir kişi bir robot üzerinde çalışıyor ve makineyi hassas hareketlerle inşa ediyor. Robot çeşitli otomobil parçaları ve LEGO parçalarından oluşuyor ve kişi her bir bileşeni dikkatlice monte ediyor. Ön planda, bir tür cihaz tutan bir elin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Aynı elin yakın çekimi, bir tür kart tuttuğunu ortaya koyuyor. Buna ek olarak, bilinmeyen bir nesneyi tutan bir kişinin elinin bulanık görüntüsü görülebiliyor. Son olarak, bulanık bir el, üzerinde ekran olan bir cihaz tutuyor. Sonuç olarak, bu görüntü çeşitli parçalardan bir robot inşa etme sürecindeki bir kişiyi göstermektedir.
5
(4)

Robotik Kodlama Eğitimi

5 Konu30 Saat
Bu görüntü, içinde bir insan olan siyah bir daireden oluşuyor. Kişi kollarını iki yana açmış, kameraya dönük bir şekilde durmaktadır. Kişi beyaz bir gömlek ve mavi bir kot pantolon giymektedir. Arka plan gri tonda. Kişinin açık kahverengi gözleri ve kısa siyah saçları var. Daire pürüzsüz, kavisli bir dokuya ve parlak bir yüzeye sahip. Kişi kendinden emin ve güçlü görünüyor. Çemberin ortasında dururken kararlı bir ifadesi var. Resmin atmosferi davetkâr ve sıcak.Ders Eğitmeni
1102901
Bu görsel çevrimiçi bir Python kursuna ait. Kollarını kavuşturmuş, kendine güven ve kararlılık sergileyen bir adam görülüyor. Yüzünün yakın çekimi, odaklanmasını ve öğrenmeye olan bağlılığını ortaya koyuyor. Bir saatin yakın çekimi zaman yönetiminin önemini vurguluyor. Siyah arka plana karşı beyaz harfler, kursun profesyonelliği ve adanmışlığı hakkında bir fikir veriyor. Kıllı kolun yakın çekimi, gerekli olacak sıkı çalışmayı ve çabayı sembolize ediyor. Siyah takım elbiseli adam otorite ve güvenilirlik havası veriyor. Tüm bu unsurlar bir araya gelerek bu kursu olağanüstü bir çevrimiçi Python kursu haline getiriyor. Öğrenciye başarılı olması için gereken bilgi ve becerileri sağlayacağından emin olabilirsiniz.
4.9
(65)

Python Eğitimi

10 Konu5 Saat
Kameranın önünde siyah tişörtlü ve koyu renk saçlı bir adam durmaktadır. Yüz ifadesi ciddi ve duruşu kendinden emin. Gözleri kameraya odaklanmıştır ve kolları iki yanındadır. Güçlü, kaslı bir yapısı var ve siyah tişörtü soluk teniyle tezat oluşturuyor. Koyu renk saçları kısa, düzgün bir kesimle şekillendirilmiş ve yüzünü güzel bir şekilde çerçeveliyor. Kararlı görünüyor ve kararlı ifadesi onu öne çıkarıyor. Karşısına ne çıkarsa çıksın üstesinden gelmeye hazır görünüyor.Hanifi Çetinkaya
1411881